ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.05.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 6 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Muzeul de Artă din Tulcea și Casa Avramide

TIPĂREȘTE URM de aici

La sfârșitul lunii aprilie am vizitat municipiul Tulcea. Destinația a constituit o noutate pentru noi, așa că m-am documentat puțin înainte de a pleca de acasă. Am lecturat atât articolele scrise pe AFA, dar am căutat informații și din alte surse. Am aflat astfel că în Tulcea există mai multe obiective care merită vizitate, printre care și Muzeul de Artă, parte componentă a Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean, alături de Casa Avramide (cunoscută și sub denumirea de Casa Colecțiilor) . Aceste două obiective pot fi vizitate și separat, dar întrucât există și o ofertă de vizitare cu bilet unic, ne-am decis să le vedem pe ambele, mai ales că distanța dintre cele două obiective poate fi parcursă pe jos în pas lejer în aproximativ 15 minute.

Așa că, ajunși vineri seara la Tulcea ne-am cazat la Hotelul Select, iar a doua zi dimineață, după micul dejun, am mers să vizităm Muzeul de Artă, aflat la câteva minute de hotelul nostru. Adresa exactă a acestui muzeu este strada Grigore Antipa, nr. 2, foarte aproape de hotelul Delta aflat pe faleza orașului.

Am ajuns la muzeu pe la 09.30 și am vizitat pentru început lucrările de la parter. Aici era amenajată o expoziție temporară de xilogravură modernă, sculptură și pictură ce cuprindea lucrări ale artistului Zuzu Caratănase. Pe un panou din apropiere am găsit câteva date referitoare la autorul lucrărilor: pe numele său adevărat Caratănase Răzvan-Constantin (născut: 1985 la Tulcea), acesta are în portofoliu 12 expoziții personale și peste 200 de expoziții colective pe plan național și internațional. Este autorul cărții ”Gravura ca artă majoră” și în prezent predă în cadrul Universității Naționale de Arte București.

Am admirat lucrările expuse și am fotografiat multe dintre ele, pentru a ne aminti peste ceva timp despre ceea ce am văzut când am fost acolo. Dintre lucrările remarcate, aș putea aminti aici: Abstract I (un desen în marker și acrilic pe lemn, anul 2015), Ebrietate în Paradis (acvaforte, acuarelă, anul 2015), Interior (xilogravură, anul 2012), precum și mai multe lucrări cu tema Incertitudine (xilogravuri, anii 2012 și 2013).

Pe lângă lucrările din această colecție, am ajuns într-o zonă în partea dreaptă unde erau expuse mai multe desene realizate de copiii de la școlile tulcene; am putut vota trei dintre aceste desene, lipind în dreptul lor niște hârtii adezive primite la intrare. Un lucru foarte interesant, pe care l-am remarcat în această zonă, dar și la intrarea în muzeu, este faptul că din loc în loc podeaua este realizată din sticlă, iar dedesubt se pot observa ruine, niște fragmente de catacombe peste care a fost construită actuala clădire a muzeului. Și dacă tot am adus discuția în acest punct, trebuie să precizez că muzeografa ne-a prezentat la început anumite informații, câteva dintre aceste date referitoare la clădirea ce adăpostește muzeul: construcția cu parter și etaj este veche, fiind ridicată în perioada 1863 – 1865 ca Palat Administrativ al Sangeacului de Tulcea, denumit atunci și Conacul Pașei. Începând cu anul 1982, clădirea (declarată monument istoric) devine sediul Muzeului de Artă.

Am urcat apoi scara impozantă către etaj, unde se află expoziția permanentă a muzeului. Lumina naturală pătrunde prin vitraliile de mari dimensiuni, asigurând o iluminare colorată a scării.

Odată urcată scara, am intrat în cea mai mare sală de la etaj, unde se află numeroase vitrine cu exponate; am putut admira aici vase orientale persane de diferite dimensiuni, un serviciu de cafea vechi din alamă argintată, farfurii ceramice glazurate, vase de alamă cu inscripții arabe, precum și numeroase icoane vechi. Pe pereți sunt expuse câteva covoare din secolele XVIII-XIX, iar în partea din stânga a sălii sunt două manechine, unul purtând un costum bărbătesc turcesc de culoare roșie, iar pe celălalt manechin fiind expusă o rochie de mireasă din catifea mov, brodată cu fir de aur.

De aici am intrat într-o încăpere mai mică în partea stângă și am trecut pe rând prin alte încăperi de la etaj, de la stânga spre dreapta, ieșind în final în celălalt capăt al sălii principale. Am putut admira numeroase opere valoroase, fie că este vorba despre tablouri ale unor artiști celebri, fie sculpturi, piese de mobilier sau vase de ceramică și nu numai. Voi atașa mai multe fotografii pentru a ilustra ce am scris, deoarece consider că în cazul de față cuvintele nu pot descrie cu exactitate ceea ce am putut admira de la câțiva pași doar, respectiv creații ale unor mari artiști precum Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ion Andreescu, Corneliu Baba, Camil Ressu, Ion Jalea, Paul Miracovici sau Ion Theodorescu Sion. Dintre lucrările văzute aici, pot aminti câteva: picturile ”Bordeie”, ”Car cu boi” sau ”Portret de femeie” – semnate Nicolae Grigorescu; ”Peisaj cu casă” – semnată Camil Ressu; ”Cavalcada” – semnată Corneliu Mihăilescu; sculptura în bronz ”Arcașul” – de Ion Jalea sau sculptura în marmură ”Cap de alergător” de Iulian Olariu.

Vizita noastră la acest muzeu a durat aproximativ o oră, timp în care am trecut prin fața lucrărilor expuse fără ca nimeni să ne grăbească, noi fiind – de fapt- singurii vizitatori în acel moment. La plecare, doamna muzeograf ne-a înmânat un pliant cu informații despre artistul Zuzu Caratănase și ne-a explicat cum ajungem cel mai repede la Casa Avramide, cealaltă parte componentă a Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean din Tulcea.

În ceea ce privește programul Muzeului de Artă din Tulcea, acest obiectiv poate fi vizitat de Marți până Duminică, între orele 09.00–17.00 (Luni - închis), iar tarifele de vizitare sunt: 8 lei/adult și 4 lei elev/student; ghidajul în limba română costă 40 de lei, iar în ceea ce privește fotografiatul nu mi s-a solicitat o taxă separată, cu toate că există menționată pe site-ul obiectivului fotografierea (fără blitz) – 10 lei (bine, nu am folosit continuu aparatul, am fotografiat doar unele dintre exponate). Noi am plătit două bilete pentru vizitarea comună a muzeului și a Casei Avramide – câte 10 lei/adult.

Acestea fiind spuse, am plecat spre Casa Avramide. Locația ar putea face obiectul unui review separat, însă o voi prezenta tot aici întrucât noi am plătit un singur bilet pentru vizitarea ambelor obiective, iar ”arta” este cuvântul ce le definește cel mai bine pe ambele. Am ajuns la Casa Avramide în pas lejer după aproximativ un sfert de oră, mergând pe strada Păcii și apoi spre dreapta, pe strada Babadag, până lângă Catedrala Sfântul Nicolae. Casa Avramide se află în vecinătatea acestui lăcaș de cult, adresa exactă fiind strada Progresului, nr. 32. Pentru vizitarea separată a acestui obiectiv adulții plătesc 6 lei de persoană.

Ceea ce ne-a impresionat încă de la început a fost arhitectura exterioară a obiectivului. Clădire prevăzută cu demisol, parter și mansardă, Casa Avramide sau Casa Colecțiilor (așa cum mai este numită) reprezintă poate cea mai frumoasă clădire din oraș, un simbol pentru trecutul prosper al urbei și al unora dintre locuitorii săi. Supusă recent unor ample lucrări de restaurare, Casa Avramide mi-a amintit de o altă clădire cu aer aristocratic pe care am vizitat-o în urmă cu aproximativ trei ani – este vorba despre clădirea ce găzduiește Centrul Cultural Nicăpetre din municipiul Brăila. La fel ca majoritatea clădirilor de acest fel, Casa Avramide are o poveste interesantă: A fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea (sub îndrumarea a doi meșteri italieni) de către Alexandru Avramide, un întreprinzător foarte bogat. El și-a dorit ca această construcție să reprezinte un simbol pentru prosperitatea familiei sale.

Am trecut de poarta din fier forjat și ne-am îndreptat spre scara exterioară dublă prevăzută cu balustrade masive ce avea să ne conducă la intrare. Am intrat în holul clădirii și am prezentat muzeografei biletele cumpărate la muzeu pentru vizitarea ambelor obiective; dumneaei ne-a explicat faptul că poate fi vizitat atât parterul, care este amenajat cu piese de mobilier și decorative amintind de sfârșitul secolului al XIX-lea, însă putem vedea și demisolul – unde sunt amenajate atât o cafenea, cât și o galerie de artă.

Am intrat pe rând în cele șapte încăperi de la parter, amenajate pentru vizitare de la stânga la dreapta. În prima încăpere am putut vedea două costume pe manechine reprezentând donații externe, câteva vase decorative, dar și o replică a unei comode stil Louis XV. Partea superioară a pereților și tavanul sunt îmbrăcate spectaculos cu numeroase ornamente florale și arhitecturale, iar culoarea dominantă a camerei este gri deschis. În a doua, a treia și a patra încăpere am găsit fotolii, măsuțe, o comodă, câteva lucrări de pictură de șevalet, un ceas de epocă (donație), dar și mai multe rame cu fotografii ale membrilor familiei Avramide în diverse ipostaze. În a cincea încăpere culoarea verde este dominantă, iar camera este amenajată sub forma unui salon de ceai, având în centru o masă cu patru scaune. Pe pereți sunt picturi de mari dimensiuni înfățișând scene din natură. A șasea încăpere nu are expuse piese de mobilier, însă tavanul și pereții decorați în nuanțe de galben inspiră o ambianță caldă, primitoare. Ultima încăpere de la parter pe care am văzut-o este amenajată sub forma unui birou și am remarcat o altă ramă de mici dimensiuni cuprinzând portrete ale familiei Avramide.

Ajunși la finalul vizitei prin încăperile de la parter, am întrebat-o pe muzeografă ce se află la mansardă. Dumneaei ne-a răspuns că acolo sunt amenajate spații pentru personal, birouri și un depozit. Ne-a condus apoi către o scară interioară prin care am coborât la demisol, pentru o scurtă vizită la Art Cafe ”Casa Avramide”. Printre scaunele și mesele cafenelei erau expuse mai multe rame cu gravuri contemporane, realizate de artiști români și străini. Deasemenea, acolo la demisol există o mică sală amenajată unde sunt organizate concerte. De exemplu, conform unui afiș existent în apropiere, în seara precedentă avusese loc un concert de chitară clasică începând cu ora 20.00 - solist Călin Grigoriu. Această cafenea este un loc drăguț, ar fi fost frumos să rămânem aici pentru un suc sau, de ce nu, o cafea, însă ne-am hotărât să plecăm pentru a putea vizita în ziua respectivă cât mai multe locuri frumoase din Tulcea. Cine știe, poate cu ocazia unei alte vizite la Tulcea vom reveni aici...

Ajuns la final de review, vă recomand să vizitați Muzeul de Artă și Casa Avramide, două obiective deosebite din municipiul Tulcea!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 02.05.16 20:37:40
Validat / Publicat: 02.05.16 22:21:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TULCEA.

VIZUALIZĂRI: 2116 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Prin podeaua din sticlă se văd fragmente de construcții mult mai vechi, peste care a fost construită actuala clădire a muzeului tulcean de artă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42050 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Floryn81 [02.05.16 21:31:55] »

O propunere pentru web: Cred că ar fi utilă crearea unei rubrici noi, de exemplu: ”Muzee din Tulcea și împrejurimi” întrucât în acest oraș sunt câteva muzee foarte interesante (de Artă, Casa Avramide, de Etnografie, de Istorie și Arheologie). Pe lângă acestea enumerate de mine, pe site există deja rubrică proprie pentru Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării (unde se află și acvariul). Mesajul poate fi șters dacă nu este considerat oportun. Mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26 [02.05.16 22:20:04] »

@Crazy_Mouse -

Cred că ar fi utilă crearea unei rubrici noi...

Done, Mutat în rubrica "Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean, TULCEA" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii - având ca punct de plecare Muzeul de Artă - rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [02.05.16 22:23:04] »

@webmaster26 - Poziționarea Muzeului de Artă este corectă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...

    • SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06798791885376 sec
    ecranul dvs: 1 x 1