ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Targu-Jiu
ÎNSCRIS: 08.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea Enisala

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cetatea Enisala a reprezentat al doilea obiectiv turistic vizat de noi pe tărâmuri dobrogene înainte de a ajunge în Mahmudia, locul unde urma să ne stabilim ”cartierul general” pentru două zile. După vizitarea cetății Histria, am revenit în E 87 pe care ne-am continuat drumul până în orașul Babadag, de unde ne-am înscris pe DJ 223 A până în satul Enisala. La ieșirea din sat am urmat indicatorul spre cetate, virând la stânga pe un drum foarte îngust, dar de o calitate foarte bună. De fapt, din Babadag până la cetate calitatea carosabilului este foarte bună.

Numele Enisala vine de la cuvintele turcești ”yeni” (nou) și ”sale” (așezare, sat), adică așezare nouă sau sat nou.

Ruinele cetății Enisala (Enișala, Eracleea sau Herkleia) sunt situate pe un deal din apropierea localității cu același nume. De aici ea domină zona învecinată, una pitorească, cu dealuri terasate, satul Enisala, lacurile Razim și Babadag, canale care taie stufărișul, ”desenând” adevărate hărți în acesta.

Scurt istoric

Cetatea Enisala a fost construită de bizantini și genovezi la sfârșitul secolului al XIII-lea și începutul celui de-al XIV-lea, în scop militar, pentru a supraveghea traficul naval la Gurile Dunării.

Între anii 1397-1416 cetatea a făcut parte din sistemul defensiv al Țării Românești în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân. Ulterior, după cucerirea Dobrogei de către turci în anii 1419-1420, cetatea a fost transformată în garnizoană militară otomană.

Din cauza faptului că s-au format cordoane de nisip care au separat lacul Razim de Marea Neagră, în secolul al XVI-lea cetatea nu mai corespundea intereselor strategice și economice turcești și a fost părăsită, fapt ce a dus la degradarea sa.

Primele săpături arheologice au fost efectuate în anii 1939-1940 și au fost continuate începând cu anii 1963-1964, având ca rezultat descoperirea celei de-a doua incinte fortificate a cetății, precum și monede bizantine, genoveze, tătărăști, moldovene, muntene și turcești, care atestă rolul militar și politic al cetății.

Vizita

Am ajuns în parcarea încăpătoare (cred că au loc 15 mașini), amenajată la o distanță de aproximativ 300 m de cetate. Aceasta este amplasată la o înălțime convenabilă pentru a avea în fața ochilor o panoramă frumoasă asupra zonelor învecinate. Dincolo de parcare accesul auto este interzis prin intermediul unei bariere. Am poposit câteva minte aici pentru a admira peisajul care se înfățișa sub ochii noștri și pentru a-l imortaliza.

Am continuat deplasarea pietonal pe aleea îngustă care urcă ușor către cetate. La baza acesteia, într-un chioșc este amenajată casa de bilete. Tot aici găsiți și suveniruri, dar să nu vă așteptați la o ofertă generoasă, câteva căni pe care erau imprimate imagini cu cetatea sau niște figurine reprezentând soldăței.

Tarifele pentru vizitarea cetății sunt următoarele: 4 lei / adulții; 2 lei / elevii, studenții și pensionarii. Programul de vizitare este următorul: marți-duminică între orele 10.00-18.00, iar lunea este închis.

După achitarea biletelor de acces, înainte de ne îndrepta spre cetate am întrebat dacă putem beneficia de serviciile unui ghid specializat, în condițiile în care nici nu am vreun pliant sau panou informativ. Răspunsul primit de la domnul care vindea bilete a fost că se poate beneficia de ghid doar sâmbăta și duminica.

Pentru a pătrunde în interiorul cetății am urcat niște trepte metalice care duc chiar până la o arcadă prin care se face accesul în aceasta. Lângă aceste trepte este o tăbliță care avertizează turiștii nu se urce pe zidurile cetății pentru că se pot accidenta.

Cetatea are o formă poligonală neregulată, urmând sinuozitățile terenului pe care este construită și are patru turnuri de colț și doi contraforți. Zidurile de incintă, turnurile și bastioanele cetății sunt construite din piatră cioplită și fasonată, de formă cubică. Acestea sunt parțial conservate și restaurate și au înălțimi de 5-10 metri.

Atrage atenția poarta de pe latura de sud, prevăzută cu un bastion masiv pentagonal, care are un aspect arhitectonic deosebit, bastionul având o fantă în zid, cu scop de apărare.

După impresia neplăcută de la Cetatea Histria, am apreciat totuși faptul că la această cetate nu am văzut buruieni. E adevărat, suprafața Cetății Enisala este mult mai mică. Însă, rămân la ideea că instalarea unor panouri informative era binevenită.

Chiar la poalele cetății are loc anual, la sfârșitul lunii august, are loc Festivalul Pro-Istoria Fest, un festival de promovare a obiectivelor istorice și turistice din țară, precum și a tradițiilor autohtone.

Chiar dacă nu sunteți pasionați de istorie și cu toate că în lipsa unor panouri informative sau a unui ghid, o vizită aici poate părea plictisitoare, panorama superbă, accesul facil și carosabilul foarte bun până la cetate, taxa de vizitare modică, constituie argumente pentru a o vizita.

Să aveți parte de drumuri bune și călătorii frumoase!

Web, rog atașați : www.youtube.com/watch?v=1ypBwFBbf3g


[fb]
---
Trimis de costy69 in 28.09.16 17:06:02
Validat / Publicat: 29.09.16 06:45:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BABADAG.

VIZUALIZĂRI: 2425 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cetatea Enisala - vedere din parcare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmasterX [29.09.16 06:45:23] »

Mutat în rubrica "Cetatea Enisala, TULCEA" (nou-creată pe sait)

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

costy69 [29.09.16 07:07:28] »

@webmasterX: Multumesc!

irinad [29.09.16 07:18:04] »

@costy69: Am prins şi eu primul vot!

DanielG&Family [29.09.16 07:27:53] »

@costy69: Aici nu am ajuns pana acum. Felicitari pentru review, mi-ai deschis pofta de a vizita aceasta destinatie dar trebuie sa recunosc ca lista de asteptare e lunga.

Vacante frumoase si pline de poveste!

DanieG&Family

costy69 [29.09.16 08:11:08] »

@irinad: Multumesc!

Si pentru faptul ca review-ul dumneavoastra mi-a fost ghid la Cetatea Histria.

irinad [29.09.16 08:25:49] »

@costy69: Cu mare plăcere!

mishu [29.09.16 08:33:46] »

@costy69 - citind articolul mi-am zis ok, nu avem ghid deci vedem de capul nostru, nici pretul nu este mare, asta avem asta prezentam.

Insa am trecut apoi la poze care mi s-au parut minunate, atat locul cat si imprejurimile se vad mininat. Am mai spus ca sunt inca "traumatizata" de un loc din care se mai vad doar niste ruine si atunci cand voi posta te voi atentiona.

Felicitari, votat cu mare placere.

costy69 [29.09.16 09:25:54] »

@DanielG&Family: Cetatile dobrogene (ma referla cee vizitate de mine: Histria, Enisala, Halmirys) pot fi vizitate cu ocazia unui sejur in Delta Dunarii.

In functie de directia din care vii/pe care te intorci, unele dintre acestea pot fi vizitate in drumul spre delta / spre casa.

DanielG&Family [29.09.16 09:30:21] »

@costy69: Eiiiiii, asa e dar si Delta Dunarii e pe lista. Nici aici nu am ajuns pana acum.

Multumesc.

costy69 [29.09.16 11:49:45] »

@mishu: Mulțumesc pentru vizită și aprecieri! Însă, fie-mi iertată îndrăzneala, votul nu-l văd .

Trecând într-un registru serios, cetatea merită vizitată (eu consider că toate cetățile merită vizitate). Cu o documentare prealabilă, totul va fi OK. Mai ales dacă veniți dinspre Constanța și vă cazați undeva în zona Murighiol-Mahmudia, cetatea va fi în drumul dumneavoastră.

O zi frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
costy69 [29.09.16 11:52:33] »

@DanielG&Family: Dacă dorești să faci ceva cu adevărat vei reuși. Eu îți doresc să ajungi cât mai curând în deltă și să ne povestești și nouă.

Numai bine!

DanielG&Family [29.09.16 13:12:32] »

@costy69: Multumesc! Sunt foarte multe locuri frumoase in tara noastra dar ca timpul si bugetul trebuie gestionate in asa fel incat sa ajungem in toate aceste locuri minunate.

costy69 [29.09.16 13:35:07] »

@DanielG&Family: Corect!

tata123 🔱 [03.10.16 10:11:10] »

@costy69: Frumoasă poziționare are cetatea genoveză! Peisajele înconjurătoare sunt minunate. Am vizitat cetatea pe o căldură înăbușitoare de august, însă la poalele zidurilor umbra oferea răcoare iar adierea vântului era plăcută. Pe atunci drumul de acces spre Jurilovca era „bombardat” rău de mijloacele grele de luptă ale armatei care mergeau spre poligonul de la Babadag.

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, de care aparține Cetatea Enisala, s-a „lăudat” cu peste 26.000 de vizitatori în acest an - numărul de turiști este în creștere față de anul trecut (agerpres.ro/romania-color ... -foto--10-39-51). E bine, dar mai sunt multe de făcut în cetate: amenajări interioare, organizarea unui spațiu expozițional, panouri informative etc.

costy69 [03.10.16 16:42:45] »

@tata123: S-ar putea să aibă dreptate cei de la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea. Probabil că un rol în creșterea numărului de turiști îl are reabilitarea drumului. Acum pe ruta Babadag-Enisala-Murighiol carosabilul se prezintă în condiții foarte bune. Spre Jurilovca nu am fost, dar probabil a fost refăcută și această porțiune de drum.

La cetate mai este destul de lucru, unele lucrări depind de banii primiți, dar montarea unor panouri informative și tipărirea unor pliante nu ar constitui un efort foarte mare și ar schimba în bine imaginea cetății.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
costy69, DanielG&Family, irinad, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Enisala:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.087229013442993 sec
    ecranul dvs: 1 x 1