ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.07.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 06.11.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O zi pe Transfagarasan

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

In luna martie am platit cei 35 euro de persoana pentru o excursie de o zi pe Transfagarasan, care cuprindea si alte opriri.

Ne-am prezentat langa Muzeul C. F. R. la ora 6. Trebuia sa plecam la 6.15. dar un turist nu a binevoit sa anunte ca nu mai participa, asa ca sfertul academic de asteptare, ne-a mai scurtat putin calatoria cu 15 minute. La 6.30 am plecat cu un autocar bun, aerul conditionat facea fata, locurile in autocar s-au respectat, doar cateva persoane nemultumite, care spuneau ca au locuri pe 12,13 si au ajuns pe 17,18 si acolo au ramas. Persoane de toate varstele, am plecat la drum pe o zi superba, fara un nor pe cer, 21 iulie 2012.

Manastirea Arges, prima oprire. Am platit 2 lei la intrare de persoana, iar cineva de acolo ne-a oferit explicatii timp de 10 minute. Taxa foto, 10 lei, nu stiu cati au achitat-o, n-am observat pe nimeni sa faca asta. Din pacate locul unde a fost zidita Ana, era acoperit de schele si fasii mari de panza. Atmosfera frumoasa, totul ingrijit in jur, un loc plin de istorie .

Cetatea Poenari, o ora de popas la sosea, la poalele cetatii. Cele 1480 de trepte erau urcate cu voie buna si ambitie de cei mai multi dintre participanti, erau si alti turisti cu autocarul, dar nu dupa mult timp ii vedeam coborand, gafaind, renuntand.

Drumul serpuia prin padure, destul de ingusta scara, multi nu stiau cate trepte sant si se aventurau plini de speranta. Eu stiam, ne spusese si ghida despre numarul mare de trepte, timpul scurt de doar o ora... Ne-am multumit cu un urcus de doar 200-250 de trepte si ne-am asezat la umbra copacilor pe un pled special luat de acasa. Ne-am bucurat de umbra si aerul curat, iar uneori ne-am amuzat de cei care urcau si coborau. Putini ajungeau sus, la capatul drumului. La un moment dat trecea pe langa noi un grup. Tineri adolescenti veseli, la un moment dat o fata zice, ''m-a luat asa o oboseala dintr-o data... ''Toti gafaiau si intrebau ,,mai e mult? ''Mi-am dat seama ca nu toti stiau numarul de trepte, dar cetatea se vedea din sosea, era destul de usor sa-ti dai seama ca drumul este anevoios.

Noua ne plac excursiile organizate, ghida a fost o persoana serioasa, ne-a povestit, ne-a recitat, n-am repros. Doar ca se fac toate pe fuga, timpul este limitat, dar daca vrei sa vezi multe locuri in timp scurt, merita efortul.

Barajul Vidraru, 30 de minute am avut la dispozitie, dar timpul s-a prelungit la 45. Aglomeratie destul de mare, se dirija circulatia. Pentru ca autocarele ocupa destul spatiu, au fost dirijate in sus, asa ca de la baraj am mai mers 10-15 minute pe jos pana la autocar. Frumos, interesant, dar destul de trist sa vezi sticlele din plastic cum pluteau... si nu erau deloc putine.

Cabana Capra, o ora de admirat locul, pentru servirea mesei si orice altceva se poate face intr-o ora. Amplasata superb, erau acolo cateva leagane, amenajat un loc pentru focul de tabara, o masa din busteni, o alta cu scaune tot din lemn. N-am servit masa acolo, noi avem un rucsac frigorific la noi pentru plimbarile de-o zi, asa ca am luat de acasa tot ce-am avut nevoie, chiar si apa congelata, care ne-a tinut toata ziua, 4 litri.

Transfagarasanul, drumul renumit, soseaua de poveste si plina de gropi odata, ne-a intampinat insorita, destul de aglomerata. Asteptam sa ma zgaltiie autocarul, dar nimic. Am vazut drumul reparat, nu m-am speriat de gauri in sfalt, asa cum auzisem. Soferul nostru conducea atat de frumos, incat n-am avut nici o secunda vreo teama sau vreo senzatie de rau de inaltime macar. Cerul senin, oamenii opriti pe marginea drumului, unii cu corturi sau rulote chiar, faceau ca locul acela sa para un vis, un loc in care iti doresti sa revii cat ma des.

Balea Lac, din pacate pauza a fost de doar 30 de minute. Pe desfasurator scria o ora, ghida cred ca s-a facut ca nu stie si a intrebat in autocar, cat sa stam aici. Mi s-a parut aiurea sa intrebi, atata timp cat ne-a dat foi cu programul, deci avea si dansa. Este aiurea in general sa intrebi oamenii din autocar, caci este logic ca fiecare va raspunde diferit. Asa ca dansa a ales 30 de minute, desi s-a strigat chiar si 45, o ora. Ne-am conformat, oricum pauzele se lungesc de obicei, caci oamenii nu prea sant punctuali, multi intarzie si atunci din 30 de minute se fac 40-45 uneori. Am avut la noi, si un rucsac cu doua hanorace si alte cateva maruntisuri, chiar si un sal ca sa-l pun pe umeri. N-am apucat sa scoatem nimic in afara de micul pled special pentru picnic, caci are si folie pe dos. Caldura de iulie si-a facut prezenta si aici, inainte sa coboram din autocar nu stiam ce sa luam cu noi, iar cand am privit pe geam, am vazut oamenii in maneca scurta. Am coborat intr-o aglomeratie placuta, desi suna ciudat. Erau multi oameni, dar atmosfera era frumoasa, aglomerat, dar nederanjant, era loc pentru toata lumea, chiar si pentru autocarul nostru care si-a facut loc printre multele masini si tarabe cu tot felul de bunatati traditionale si tot felul de maruntisuri. Batea vantul destul de tare, vremea calduroasa si insorita, faceau ca acel loc sa fie ideal pentru aceste zile toride de vara. Iti venea sa ramai acolo.

Balea Cascada, 30 de minute popas, am admirat cascada de departe, mai mult cu zoom la camera, caci era ceva distanta pana acolo si timpul nu ne permitea sa o vizitam. Aceasta excursie ar fi fost ideala daca ar fi fost impartita in doua zile, cu prima zi de cazare la poalele Cetatii Poenari, caci ar fi fost timp si pentru vizitarea ei, apoi restul traseului cu vizitarea cascadei a doua zi. Oricum, foarte multi dintre noi santem oraseni sedentari, iar conditia fizica lasa de dorit. Un drum la cetate chiar si in trei ore, tot ar fi produs o febra musculara de toata frumusetea, iar drumul la cascada la fel, desi cred ca ambele ar fi meritat.

Coborand prin Cartisoara, insotiti de povestile despre Badea Cartan, ne intoarcem pe Valea Oltului spre Manastirea Cozia.

Manastirea Cozia, ultima noastra oprire, ne-a intampinat cu racoarea produsa de furtunele amplasate peste multitudinea de flori, era ora de seara, apa tasnea, racorind aleile pline cu flori, de zgomotul clopotelor si de toaca. O atmosfera coplesitoare ne-a incheiat mica noastra excursie.

Am ajuns in Bucuresti in jurul orei 23, asa cum scria in program, au fost lasati cativa la intrarea in Bucuresti, in Militari,am profitat si noi, asa ca am prins metroul, iar la 23.30 am fost acasa.

Inca aud in urechi Balada Mesterului Manole in drum spre Manastirea Arges, povestirile despre Vlad Tepes in drum spre Cetatea Poenari si toate celelalte locatii, fiecare insotita de explicatii. Au reinviat in memorie domnitori, fapte si intamplari de care-am auzit si-am invatat in scoala. Frumoasa excursie, desi putin obositoare, este incarcata de tot ce-i mai frumos, mai valoros si mai sfat pentru neamul nostru, iar Transfagarasanul... un drum pe care mi-as dori sa fiu in fiecare iulie al fiecarui an, daca as putea.

O excursie binevenita pentru orice om care nu are o masina proprie sau ii este teama sa conduca, pentru oricine iubeste calatoriile organizate, caci stiu ca sant destui. Erau persoane care au colindat foarte mult in afara tarii, in circuite de tot felul, erau calite ca sa zic asa. Erau persoane singure care se simteau bine si socializau. Este un mod frumos de-a vedea lucruri, locuri si oameni, de-a ne imbogati cu fiecare km parcurs.

Vacante frumoase va doresc!

Va rog daca se poate sa fie atasat filmul pe care l-am facut, atat cat ne-a tinut bateria camerei.

http://www.youtube.com/watch?v=oYnsP6pSt4w


[fb]
---
Trimis de sniga in 23.07.12 10:45:58
Validat / Publicat: 23.07.12 12:28:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSFĂGĂRAȘAN.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7642 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sniga); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[23.07.12 11:18:53]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

snigaAUTOR REVIEW
[23.07.12 11:33:26]
»

Multumesc.

dorgo
[23.07.12 12:56:52]
»

P09 [JUL-2012] Cetatea Poenari... dupa indelungi cercetari ale mediilor academice romanesti, ce au disecat fiecare fraza si reper geografic, se pare ca aceasta este misterioasa cetate in care a ajuns taranul Frig si apoi eroii lui Jules Verne din romanul "Castelul din Carpati"...

adryana
[23.07.12 12:57:30]
»

felicitari pt. impresii, eu am facut drumul invers si fiindca de la Vidraru spre Pitesti drumul a fost cat se poate de prost, daca ar fi sa mai merg pe Transfagarasan as merge tot prin Valea Oltului , Cartisoara si la dus si la intors si as sta o noapte sa ma cazez la o pensiune undeva langa barajul Lotru, asta ca sa nu risc sa dau pe urma bani grei pe reparat masina.Pacat de drumuri, zona si aici e frumoasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
snigaAUTOR REVIEW
[23.07.12 12:58:05]
»

Da, exact, asta a povestit si ghida noastra.

snigaAUTOR REVIEW
[23.07.12 13:02:47]
»

@adryana: Multumesc frumos.

snigaAUTOR REVIEW
[23.07.12 13:09:57]
»

Tocmai spuneam ca ma asteptam sa simt zgaltiieli, auzisem de drumurile proaste. Ma gandeam ca-n autocar nu se simt gropile chiar asa rau, apoi am vazut pe filmarea facuta de sot din autocar (i-a dat voie sa stea in fata sa filmeze), peticele de pe asfalt. Au reparat drumul si era destul de bun, se cunostea acolo unde era carpit. Ma asteptam la mai rau, mai mult m-au deranjat sticlele aruncate-n lac la Vidraru.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic
[23.07.12 13:24:09]
»

@sniga: Foarte buna relatarea ta. Felicitari!

Este adevarat ca agentiile organizatoare de circuite, mai mici sau mai mari (vad ca acelasi lucru se intampla si la circuitele de o zi), condenseaza multe obiective pentru a fi pe placul cat mai multor amatori de calatorie. Ososeala... si daca poti face fata sau nu, sunt alte probleme.

Eu am fost in cateva randuri - individual - la Manastirea Cozia, la Barajul Vidraru, la Manastirea Curtea de Arges, am vazut Cetatea Poienari din sosea, dar nu am urcat pana acolo, imi doresc sa merg pe Transfagarasan, dar inca nu am gasit ragazul necesar.

Review-ul tau mi-a reactualizat dorinta de a vedea ceea ce inca nu am vazut din traseul descris de tine. Multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
snigaAUTOR REVIEW
[23.07.12 13:33:37]
»

@iulianic: Multumesc si eu. Urcarea la Poenari este ceva destul de greu de facut, dar se poate. Cel care incaseaza banii de intrare, face drumul zilnic. Problema este alta. Eu deja am febra la picioare... si n-am urcat decat 200-250 trepte. Este adevarat ca de doua ori. Am coborat sa iau ceva, apoi am urcat din nou. Am o febra musculara de abia merg cand ma ridic. Cred ca inainte de abordarea unui asemenea punct turistic, mi-ar trebui un antrenament. Pare amuzant, dar pentru cine nu este obisnuit, mai bine antrenament o saptamana macar de urcat scarile la bloc, cat se poate de multe etaje, apoi se poate incerca drumul la cetate. La coborare pare mai usor? Nu cred, povestea cineva intr-un review ca-i tremurau asa tare picioarele, ca abia mai putea sa conduca.

E minunat sa vedem astfel de locuri, fiecare dupa cum poate fizic si material, orice calatorie este un castig din toate punctele de vedere si merita orice efort. (desi merg cam greu, ma bucur ca am stat macar la umbra cetatii)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic
[23.07.12 13:56:24]
»

@sniga: Da, un antrenament prealabil este bun. Eu as mai adauga la asta si suficient de mult timp. As pleca din Bucuresti special pentru Cetatea Poienari si urcand in etape, cu suficiente pauze si nu cu ochii pe ceas (ca atunci cand s-a dat adunarea la autocar peste o ora). Cred ca pana in seara pot fi acasa, cu vizitarea cetatii si numai atat ca obiectiv.

Este normal ca la coborare sa para mai usor, dar dupa efortul urcusului muschii se resimt.

Cat despre cel care incaseaza banii la intrare si care face drumul zilnic... e antrenat, nu gluma! Si in afara de asta, nu cred ca trebuie sa semneze condica - acolo, sus - chiar la prima ora. El stie sa-si dozeze foarte bine atat timpul cat si efortul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
alinaro
[23.07.12 14:36:57]
»

@sniga: Foarte frumos, felicitari si din partea mea! Chiar o sa ma uit daca se organizeaza astfel de excursii si din Pitesti, mi-ai facut un chef nebun de a revedea aceste locuri...

Cat despre urcus, am zambit citind, pentru ca mi-am adus aminte de Meteorele noastre din prima zi de concediu de anul trecut, si de urcusul pe Olimp din a treia zi (4 ore la urcare si 2 la coborare), astfel incat nu am vrut decat plaja in restul zilelor E dureros/amuzant sa vezi cum, efectiv, nu te tin picioarele (scuze de off topic).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
snigaAUTOR REVIEW
[23.07.12 16:04:40]
»

@alinapopi: Multumesc, odihna are si ea rolul ei, dar parca este mai frumos atunci cand ne intoarcem incarcati de amintiri, de sentimente minunate, merita sa facem chiar si-o febra musculara. Vacante frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, alinaro, dorgo, iulianic, sniga
Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Transfăgărășan:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06610107421875 sec
    ecranul dvs: 1 x 1