ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.04.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 6

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ranca si Transalpina

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu exista lucru mai frumos dupa un sejur reusit la mare decat prelungirea vacantei si cautarea altor locuri frumoase din tara noastra.

Dupa prelungirea vacantei pe litoralul romanesc cu inca 3 zile (dupa un sejur de 7 zile din Bulgaria) pe drumul spre casa mi-a venit ideea sa fac inca o... prelungire, asa ca de la Ramnicu Valcea am luat-o spre Ocnele Mari, pe urma Pestera Polovragi (va urma alt review despre acestea) si pe urma bineinteles cireasa de pe tort: Transalpina.

Am auzit de Transalpina de la colegii de servici care au parcurs acest traseu si cu masina si cu bicicleta. Am devenit curios, am inceput sa citesc despre Transalpina si Ranca, date despre drum, istoric, etc. si iata-ma in zona.

Dar nu se poate ajunge pe Transalpina dinspre Novaci pana nu trecem de statiunea montana Ranca (18 km de la Novaci) asa ca voi incepe a descrie aceasta destinatie prima data.

Ranca este o statiune montana in plina dezvoltare aflata la 1650 m altitudine in masivul Parang.

Drumul pe care se ajunge este DN67C.

Scurt istoric a statiunii: In 1930 Dumitru Brezulescu a dorit sa infiinteze aceasta statiune, sponsor fiind Banca Populara Gilortul Novaci. La inceput au fost putine cabane (cca 5 la nr), la care s-au mai adaugat in anii comunismului o cabana OJT, o cabana a sindicatelor miniere si una a universitatii Craiova.

Ranca in prezent se dezvolta continuu, detinand nu mai putin de 6 partii de schi amplasate pe muntele Cornesu si pe varful Papusa (2135m) avand diferite grade de dificultate, deci cam pentru toata lumea de la incepatori pana la avansati.

Exista si un muzeu aici se numeste Muzeul Civilizatiei Montane.

Din punct de vedere privat se construieste la greu. Cabane personale sau pensiuni de la cele mai simple pana la cele mai sofisticate. Ca si preturi alimentele costa cam dublu fata de Novaci. Cel putin atat m-a costat pe mine cumparaturile necesare pt ziua in care am stat la Ranca. Dara asa cum am descris intr-un alt review: inaltimea costa.

M-am cazat la Casa de vacanta Oana Ranca pe str Gilortului nr 15. Avand in vedere ca functioneaza si astazi o descriu pe scurt in urmatoarele randuri: Amplasarea este perfecta intr-o zona linistita cu brazi, totusi soseaua nu este departe (trebuie coborat din soseaua principala) In luna in care am fost era extrasezon (iunie-aici ma refer la sezon de schi) ca urmare am avut la un pret de atunci de 50 ron (acum este 90 ron) toata cabana cu camere, bai+living. Foarte rustic amenajat noi ne-am simtit bine. Proprietarul a lasat si incalzirea pornita (electrica) fiind racoare in statiune. Iarna incalzirea se face pe lemne. Personal recomand aceasta cabana, pretul este foarte bun si acum, la o alta excursie in zona o sa incerc sa ma cazez tot acolo.

Dupa parerea mea cea mai frumoasa zona din Ranca este zona spre varful Papusa, acolo unde si incepe de fapt cea mai frumoasa portinune la drumului Transalpina. De la cabanele/pensiunile amplasate acolo exista deja o priveliste catre munte dar si spre statiunea Ranca.

Dupa noaptea petrecuta la Casa Oana Ranca am luat-o spre Transalpina, drum oficial inchis in perioada respectiva.

Transalpina este o sosea spectaculoasa strabatand 4 judete a Romaniei (Gorj, Valcea, Alba, Sibiu) pe harta rutiera apare ca DN7C cu o lungime de 148 km cel mai inalt punct fiind in Pasul Urdele (2145m) cea mai spectaculoasa portiune fiind de cca 20 km. in zona alpina si seamana cu o poteca de creasta (sosea de creasta) Soseaua este construita pe langa cele mai inalte varfuri din Muntii Parang, Carpatii Meridionali (Urdele-2228m, Iezer-2157m, Papusa 2136m)

Istoria acestui drum ne duce inapoi pana la vremea romanilor in perioada cand erau in razboi cu dacii. Era considerat un drum strategic, in timpul primului razboi mondial fiind pietruit de catre germani. Intre anii 1934-39 a avut loc o noua reconditionare de aceasta data din ordinul regelui Carol al 2 lea. A treia renovare a avut loc in timpul al doilea razboi mondial din motive lesne de inteles. Dupa razboi a intrat in paragina.

Renasterea a avut loc incepand cu 2008 cand a avut loc prima licitatie pentru reabilitare. Drumul nu este gata nici pana in ziua de astazi fiind considerat un drum in lucru dar deschis oficial circulatiei.

Experienta personala: M-a impresionat mai mult decat Transfagarasanul de si acesta din urma este mai spectaculos din punct de vedere peisagistic. Dar pentru ca acest drum este mai inalt decat Transfagarasanul si nu existau parapeti in perioada cand am fost+portiunile de zapada au facut sa para mai spectaculos pentru mine. Portiunea de 20km in zona alpina am parcus-o in cca 3 ore si asta din cauza nenumaratelor pauze foto/plimbari/admirat peisajele. Am avut noroc cu vizibilitatea in caz de vreme nefavorabila puteam sa nu vad nimic si sa urc degeaba. Ca si Transfagarasanul si acesta este interzis noaptea si lunile de iarna. Soseaua urca pana pe creste si te simti ca si cum ai merge cu rucsacul in spate. Dupa coborarea spre Obarsia Lotrului drumul merge prin padure si nu mai este atat de spectaculos. Portiunea cea mai lunga urmeaza aici si se termina la Sebes Alba. Durata de parcurgere cu masina (traseu complet) - cca 3,5 ore, fara pauze cum am facut eu.

Recomand parcurgerea traseului (cu masina, motocicleta, bicicleta sau pe jos) in conditii de vizibilitate buna atat din punct de vedere peisagistic cat si a sigurantei rutiere.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 05.04.16 23:44:41
Validat / Publicat: 06.04.16 00:25:48
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TRANSALPINA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4274 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Ulita dupa ploaie in Ranca
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[06.04.16 00:23:09]
»

M-am cazat la Casa de vacanta Oana Ranca pe str Gilortului nr 15. Avand in vedere ca functioneaza si astazi o descriu pe scurt in urmatoarele randuri: [...]

Eu ştiu? Chiar dac-a trecut ceva timp, poate ar fi util să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

Safta Radu
[06.04.16 09:49:23]
»

Dupa noaptea petrecuta la Casa Oana Ranca am luat-o spre Transalpina, drum oficial închis în perioada respectivă. Drumul nu este gata nici pana in ziua de astazi fiind considerat un drum in lucru dar deschis oficial circulatiei. Transalpina.

Păi, ori era închis, ori era deschis?

Anul trecut, în iulie, am fost şi eu pe Transalpina, dar oficial drumul era închis, încă de la intrarea pe DN67C, din Novaci, turiştii fiind atenţionaţi de acest lucru. Evident, erau destui care îşi asumau riscul şi urcau spre Rânca.

AZEAUTOR REVIEW
[06.04.16 10:08:29]
»

@Safta Radu - Oficial drumul era inchis cand am fost dar nu blocat, evident am plecat pe propria raspundere asa cum urca si altii, asta inseamna ca daca se intampla un accident pe aceasta portiune de drum nici asiguratorul nu mai despagubeste+multe alte probleme, dar nu a fost cazul,

recomandarea mea este asa cum am scris in review sa se circule pe o vizibilitate buna si evident nu noaptea sau in perioade in care este inchis oficial.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[06.04.16 11:14:09]
»

Sa fie Elvetia sau Austria dupa peisaje? Realizam imediat ca nu, dupa drum, insa asta nu face ca peisajele sa fie mai putin frumoase, si nu ca sunt doar frumoase, sunt spectaculoase, este un traseu pe care iti vine sa-l strabati la pas ca sa te poti bucura de tot ce-ti poate arata acel loc.

Felicitari, am admirat din plin pozele care sunt deosebite.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michaell
[06.04.16 11:56:49]
»

@AZE - Dupa cum se vede in poza 08 se pare ca au loc investitii majore in staiune. De mirat totusi faptul CUM se investeste, respectiv CUM se construieste. Ai inpresia ca nimena nu respecta vre-o lege sau plan urbanistic ci fiecare face ce-l taie capul. Asta este diferenta intre Elvetia sau Austria care mi-a sarit mie in ochi si nu drumul amintit de mishu...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[06.04.16 11:56:58]
»

@AZE - Fotografii frumoase pe care vă recomand să le priviți cu atenție... azi nu mai vedeți acest drum chiar așa de „sălbatic”... adică fără parapeți și indicatoare rutiere. Transalpina a fost „îmblânzită” prin montarea parapeților de metal - ceea ce a condus către o scădere a percepției spectacolului montan (benefică pentru cei temători și necesară din punct de vedere al siguranței rutiere) și „colonizată” de diverse tarabe și chioșcuri (care nu erau neapărat necesare). Autoritățile ar trebui să se preocupe și de construirea unor puncte de parcare și amenajarea locurilor de belvedere pentru turiști.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
kikiritzi
[06.04.16 19:55:11]
»

Cata armonie in frumusetea naturii si cata dizarmonie in incercarile oamenilor de a-si pune amprenta pe acele locuri de vis! Cum e posibil sa nu fi fost vreun pic inspirati de ceea ce-i inconjoara? Nu se poate sa construiesti acolo ca in orice zona rezidentiala din tara, dar nici macar asa nu e! Din pacate, nu e cale de indreptare...

AZEAUTOR REVIEW
[06.04.16 22:31:38]
»

@mishu: multumesc pt aprecieri si vot excursia pe Transalpina a fost una deosebita, de asemenea urmatoarele vor fi la fel de interesante chiar daca intre timp s-au montat parapeti pe marginea drumului si s-au facut marcajele galbene de pe carosabil

AZEAUTOR REVIEW
[06.04.16 22:33:50]
»

@Safta Radu: multumesc de vot, am o intrebarein Novaci era inchis drumul anul trecut in iulie? Si cei care aveau rezervari la pensiuni sau hotel ce faceau? Nu mai inteleg autoritatile deloc.

AZEAUTOR REVIEW
[06.04.16 22:37:29]
»

@tata123: multumesc de vot si aprecieri, intradevar pozele au devenit istorie, astazi fiind parapeti peste tot, si marcajele galbene de pe drum, dar Transalpina isi pastreaza farmecul chiar si asa, voi reveni cu placere oricând voi avea ocazia, urmatoarea din alta directie de ex. Voineasa.

AZEAUTOR REVIEW
[06.04.16 22:40:12]
»

@kikiritzi: multumesc de aprecieri si vot, intradevar s-a construit putin haotic, nu stiu in ce masura s-a respectat legea, cert este faptul ca cei care au construit acolo au o priveliste minunata supra muntelui.

Michaell
[07.04.16 07:59:18]
»

@AZE - linistitor oarecum faptul ca au mai observat si alti acele constructii aiurea. Nu de alta dar...

In schimb amprentele omului nu cred ca sunt o problema de fel, intrebarea este cum arata aceste amprente. Una e sa construiesti o casa dupa niste principii, ecologice de ex. si alta este ce s-a intimplat aici.

Safta Radu
[07.04.16 08:23:06]
»

@AZE - După cum am menţionat în primul ecou, anul trecut, în iulie, la intrarea pe Transalpina din Novaci, turiştii erau atenţionaţi că drumul este închis circulaţiei, cine se încumeta să circule pe acest drum îşi asuma anumite riscuri. Eu, ca mulţi alţii, am ales riscul, mergând la pensiunea unde făcusem rezervare. Referitor la pensiunile din Rânca, erau destui turişti, toată lumea urca în staţiune, deşi oficial drumul era închis.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[08.04.16 15:35:42]
»

@AZE - Branza buna in burduf de caine! , cam asa ar putea fi caracterizata zona Ranca, Transalpina. Ce a facut natura este fabulos din orice directie ai veni. Dar desi zona este deosebit de frumoasa, are un mare neajuns : este locuita! . Am mai scris si voi scrie mereu ca Ranca nu are nimic de-a face cu o statiune montana, chiar daca este situata intr-o zona care poate atrage turistii. Comparati Ranca cu alte statiuni montane si veti vedea usor diferenta. Din pacate acum nu cred ca se mai poate repara ceva si va trebui sa ne impacam cu ideea ca am mai stricat un loc care putea deveni un reper turistic.

Referitor la accesul pe Transalpina as vrea sa stiti ca in anul 2010, cand am fost prima data pe acest drum si era in plin santier, la intrarea dinspre Obarsia Lotrului era un panou care avertiza ca drumul este inchis circulatiei. In 2012, cand drumul era asfaltat, acelasi panou se afla in acelasi loc, dar mai nimeni nu il respecta. Am aflat ca in vara anului trecut se gasea tot acolo, iar daca acest panou este instalat cu aprobare, inseamna ca aceasta portiune de drum (Obarsia Lotrului - Ranca) este inchisa in mod oficial, cu riscurile de rigoare pentru cei care circula. Ma alatur si eu mai multor opinii, afirmand ca principala deosebire intre muntii nostri si cei din Austria este cea legata de oamenii care locuiesc sau viziteaza aceste locuri. Imi doresc si inca mai sper sa ne vina mintea de pe urma si sa pastram macar ce mai avem din natura, sa aiba si urmasii nostri ca vedea si vizita. Sper, totodata, ca asfaltarea si modernizarea Transalpinei sa nu conduca la distrugerea naturii, sa nu intalnim la tot pasul gratare si peturi, iar cei care vor merge pe acolo sa stie sa se bucure de natura.

Pentru cei care sunt dornici de drumetii pe munte, in afara traseelor traditionale din zona, le-as mai sugera o poteca marcata (pe care putini o stiu) care pleaca din spatele pesterii Muierilor si ajunge in Ranca, dupa patru ore de drumetie pe munte, prin padure si pe pasuni.

Pana atunci numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, kikiritzi, liviu49, Michaell, mishu, Safta Radu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂTransalpina - cel mai înalt drum din România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10370707511902 sec
    ecranul dvs: 1 x 1