ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.09.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 3 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Zona Topliţei - ţinut încărcat de istorie aruncat într-un peisaj mirific

TIPĂREȘTE

Zona Topliţei - un ţinut încărcat de istorie, aruncat într-un peisaj mirific.

Am vizitat şi m-am bucurat de acest ţinut în aceste câteva zile de vacanţă. Un ţinut care oferă frumuseţea naturii şi monumente istorice care ne vorbesc despre vitregiile vremurilor atât din timpul Dictatului de la Viena cât şi a regimului comunist, momente de mari încercări pt. viaţa spirituală a acestor locuri.

Am să încep cu ceea ce a creat natura:

- Cascada Topliţa - o cădere caldă de apă pe mai multe trepte, care datorită conţinutului ridicat de calciu modelează permanent forma ei. Sursa care asigură existenţa ei este izvorul din Staţiunea Bradul, aflat chiar sub piscina din faţa restaurantului. Această cascadă nu îngheață pe tot parcursul anului, datorită temp. ridicate a apei, dar în anotimpul ploios debitul de apă este mai mare asigurând o cădere de apă abundentă, frumuseţea ei atingând cota maximă.

- Băile mezotermale Banffy, din staţiunea Bradul

- Pârtia Topliţa, care e formată din 2 pârtii: 1 - Bradul, cu o lungime de 1200 mşi cu o diferenţă de nivel de 125 m, dotată cu nocturnă, tunuri de zăpadă şi deservită de teleschi mono-post.

2 - pârtia Măgheruş cu o lungime de 700 m.

Monumentele istorice din această zonă, pe care dacă ajungeţi până aici trebuie neapărat să le vizitaţi:

1 - Lupa Capitolina din Topliţa, amplasată in apropierea primăriei, care îl reprezintă pe Romulus şi Remus sugând la lupoaică, iar pe soclu sunt efigiile lui Traian şi Decebal. Peste drum e un parc mare, frumos aranjat şi cu topogane pt. joacă, traversat de Mureş.

2 - Mănăstirea Doamnei din Moglăneşti-situată la ieşirea din Topliţa spre Borsec, pe partea stânga a drumului principal (există un indicator în drumul principal) se face un drum îngust, asfaltat care străbate satul ca apoi să urce un deal, pe care imediat ce ajungi în vârful lui zăreşti pe partea dreaptă acest minunat aşezământ monahal, istoric de interes naţional. El a fost ctitorit de Doamna Safta, soţia voievodului Gheorghe Ștefan al Moldovei în anul 1658, pe locul unor ruine ale unui alt vechi aşezământ monahal. Aici au stat cărturari ai acelor vremuri, printre care Varlaam Topliţă, implicat în răscoala condusă de călugărul Sofronie de la mănăstirea Cioara. Această revoltă a fost una din cele mai puternice ale românilor transilvăneni împotriva armatei generalului Bukow, care ars peste 150 de biserici ortodoxe şi mănăstiri, pt. a introduce în Ardeal numai religia Reformată şi Catolică. În acel eveniment a ars şi o parte din mănăstirea Doamnei, iar aşezarea a fost părăsită până în 1958, când ea a fost restaurată de stareţul mănăstirii Sf. Ilie din Topliţa, Emilian Antal, nepotul primului patriarh a României Dr. Miron Cristea. Aşezarea fiind declarată apoi lăcaş monahal de maici, cu dublu hram, ambele închinate Sf. Fecioare Maria: Intrarea în biserică a Maicii Domnului-21 nov. şi 8 sept. Naşterea Maicii Domnului.

3 - Mănăstirea Sf. Ilie, patrimoniu al culturii româneşti, obiectiv religios, dar şi turistic. Aşezată într-o grădină naturală, proprietate a părinţilor Patriarhul Miron Cristea, în timp a tot fost desăvârşită, ajungând azi de o frumuseţe rară. În anul 1910, frumoasa bisericuţa de lemn construită în anul 1847 în satul Stânceni, în imediata vecinătate, a fost adusă în grădina părintească situată pe şoseaua DN15, la ieşirea din Topliţa spre Reghin. În 1911topliţeanul patriarhul Dr. Miron Cristea, a obţinut aprobările bisericeşti pt a ridica acest aşezământ, pt. pomenirea părinţilor săi. Începând cu anul1923, rând pe rând aici au fost construite clădiri de lemn, s-a amenajat terenul, s-au făcut alei, chilii, clopotniţa, s-au plantat arbuşti, flori, arbori care au înconjurat tot ternul, încât azi acest loc este de o frumuseţe naturală desăvârşită. Clădirea stăreţiei s-a realizat cu materialul casei în care s-a născut Patriarhul. Construcţia a fost finalizată în anul 1928, după 3 ani de la înscăunarea lui Miron Cristea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, iar sfinţirea s-a făcut pe data de 21 octombrie 1928 în prezenţa patriarhului.


[fb]
---
Trimis de grecudoina in 06.09.13 21:46:09
Validat / Publicat: 07.09.13 00:37:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TOPLIȚA [HR].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2994 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 drumul spre pârtia Bradul din camping
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster [07.09.13 00:36:24] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Toplița" (deja existentă pe sait)

-

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [07.09.13 09:16:41] »

@grecudoina: Cum se ajunge la aceste obiective, cu ce mijloc de transport, iar dacă se merge pe jos, cât de dificil este traseul? Se percep taxe de intrare pe undeva? Unde şi la cât se ridică acestea? N-am fost niciodată în zona Topliţa şi pare să fie plăcut a petrece câteva zile în zonă.

Mănăstirea Cioara despre care ai amintit, unde vieţuia călugărul Sofronie, unul dintre capii revoltei transilvănenilor care s-au opus reformei religioase, se află în Săliştea, judeţul Alba. Acum se numeste Mănăstirea Afteia. Este greu accesul, dar cine poate ajunge acolo va vedea o biserică nouă, cu un istoric aparte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
grecudoina [07.09.13 10:14:15] »

@iulianic: eu nun dispun de mijloc de transport personal. Drumul din Topliţa e f. uşor, eu am mers pe jos, de la staţia PECO-Topliţa, spre Borsec, mergi cca 1/2 h (cam 2 -3 km, pe marginea şoselei, pe o potecă) pe un drum f. frumos, cu case, vile, grădini pline de flori, o plimbare minunată. După această distanţă apare un i8ndicator care îţi araată drumul pe partea stângă, spre mănăstire, drumul e tot astfaltat, dar mai îngust, printre casele satului Moglăneşti, care după cca 200 m începe să urce deaalul pe care se întinde satul, acum treci printre livezi cu meri (din care poţi lua câte unul fără să se supere cineva). Drumul nu este f. dificil, daar îl parcurgi mai greu, ca la deal. După ce ai ajuns în deal, la picioare se întinde mănăstirea Doamnei, o privelişte minunată, care te face să nu regreţi că ai ajuns aici. Înapoi a fost şi mai uşor, pt. că vii numai la vale.

Pt. mănăstirea Sf. Ilie, este ca o plimbare prin Topliţa, din centrul oraşului, străbaţi parcul central şi o iei pe drumul spre Reghin, treci podul care traversează Mureşul şi după cca 500 m se termina casele cu curţi, vezi pe partea stângă un gard lung, negru care împrejmuieşte o pădure de brazi care înconjoară imensa grădină a mănăstirii Sf. Ilie. Ambele mănăstiri le-am vizitat in aceeaşi zi în intervalul orar11-18h, nu sunt taxe la intrare la nici o mănăstire, vine dacă vrei cu tine o măicuţă sau un călugăr. Singurele cheltuieli care le-am făcut, am luat o broşură cu istoria mănăstirii şi cu cele 5 lumânări, la mănăstirea Doamnei au costat 10 lei, iar la Sf. Ilie 17 lei, Merită să faci un drum până acolo, e atât de frumos, curat, linişte şi relaxare, încât nu o să regreţi. Mulţumesc pt informaţia despre mănăstirea Afteia. Când o să fac drumul până acolo, am să cer detalii asupra taseului, vara viitoare, eu sunt antrenată pt a face drumuri lungi, de munte pe jos, doar stau în Braşov şi săptămânal merg în Poiană pe jos, pe drumul vechi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [07.09.13 11:32:43] »

@grecudoina: Mulţumesc, am înţeles! Dar până la cascada aceea minunată drumul e greu?

grecudoina [07.09.13 15:06:15] »

@iulianic: nu! E chiar mai uşor decât pt. a ajunge în staţiune. De la gară, o iei la dreapta, mergi până ajungi la drumul care vine din centru, o iei la dreapta, treci calea ferată, apoi e pe partea stângă un drum asfaltat care urcă dealul pt a intra in staţiunea Bradul şi unul neasfaltat care merge paralel cu calea ferată, pe care mergi cca 10 min, adica cam 200 m, pe partea dreaptă de pe deal cade cascada.

Tot după ce treci calea ferată, dacă o tii tot înainte, e un drum asfaltat care te duce pâna la pârtia de schi Topliţa, cca 500 m

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
grecudoina, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Toplița și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076549053192139 sec
    ecranul dvs: 1 x 1