ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.05.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sannicolau Mare
ÎNSCRIS: 24.07.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Sfanta Manastire Tismana

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

In peregrinarile mele prin tara, mai exact prin Judetul Gorj, la 30 de km de Targul Jiu, am ajuns in orasul Tismana! La capatul orasului, serpuind printre codrii seculari, de o frumusete aparte, am zarit pe partea stanga a soselei, un suvoi de apa ce cadea de la o inaltime impresionanta, in raul Tismana!

E bine inainte cand pleci de acasa sa te documentezi un pic despre subiect, ca sa nu treaca totul pe langa tine asa, fara sa te impresioneze cat ar trebui. Bineinteles ca descoperirea in sine e''cireasa de pe tort'', dar... e necesar sa stim cam si ce-i sub frisca!

Era o zi de primavara, o zi de sarbatoare, chiar de Sfantul Gheorghe!

Manastirea Tismana este asezata pe un varf de stanca, langa cascada, intr-un peisaj fermecator, printre munti, in liniste, langa o multime de paraie. De la sosea arata ca un adevarat castel medieval, care este strajuit de bastioane in cele 4 colturi! Dupa o cotitura, mai intai se zareste un turn inalt, peste crestele copacilor infrunziti.

Apoi, ajungi la poarta manastirii si dai de parcarea incapatoare. Este considerata a fi una dintre cele mai vechi asezari monahale din Tara Romaneasca. E un loc plin de istorie!

Aceasta citadela a fost construita in urma cu 600 de ani, de catre Staretul Nicodim, care venise aici de pe meleaguri macedonene, dupa ce invatase la manastirile de pe Muntele Athos! La inceput cand s-a stabilit aici, primul loc de rugaciune a fost pestera de langa manastirea actuala, care ii si poarta numele, de sub care tasneste o apa care pica in raul Tismana.

Apoi el a construit o bisericuta din lemn si in timpul lui Radu Voda, s-a inceput constructia manastirii din zid, care ii dadeau aspectul de cetate, din cauza ca e inconjurata de ziduri, care au fost terminate in timpul lui Mircea cel Batran.

Manastirea are hramul la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului! Atunci vin multi pelerini care se pot caza, la intrare, in curtea manastirii, in partea stanga, unde sunt niste cladiri noi,administrate de cele 60 de maicute.M-au impresionat aleile pavate, cu foisoare, cu gradini de flori cu un design adecvat (adica florile erau plantate in sabloane mari, sub forma de cruce).

Inca de la intrare am fost impresionata de frumusetea locului in care era asezata. Ca sa ajung la manastire, a trebuit sa urc pe o alee asfaltata, in panta vreo 200 de m, care in stanga era strajuita de un gard vechi din piatra, iar in drepta era muntele. La un moment dat, apare un indicator ce ne trimite in dreapta, la Fantana Basarabilor! In ambele parti sunt chioscuri care ofera spre vanzare obiecte religioase si alte suveniruri.

Incerc sa-mi amintesc ce am mai citit despre acest loc si imi vine in minte ca aici a fost resedinta multori bani. A fost o importanta scoala de calugari, de unde au iesit episcopi, mitropoliti, cat si viitori calugari care au infiintat manastiri in toate zonele tarii. La intrare ne intampina un tablou cu toate datele istorice ale Manastirii Tismana, pe care ar trebui sa le stim de la scoala.

E un aer care ne invioreaza. Curtea e plina de flori de primavara, care ne ametesc cu parfumul lor! E slujba de Sfantul Gheorghe, se aud clopotele, dar si zgomotul ce-l face cascada din apropiere, de langa pestera! E un moment unic, sa fiu aici, de sarbatoare, si nu una oarecare...

Am observat cat de ingrijite sunt si chilile, amintindu-ne de viata simpla pe care o duc maicutele aici, impletind rugaciunea cu munca! In vecinatate, mai sunt cateva schituri ce apartin tot de manastire.

Manastirea este considerata a fi un monument de arta! In muzeu se afla o serie de documente vechi, icoane vechi de lemn, picturi, obiecte de cult, carti vechi, vesminte cat si usile vechi pe care le-a avut candva manastirea.

Manastirea are pictura bizantina, reprezentand toti sfintii daco-romani, cat si toti sfintii romani, care se sarbatoresc.

La intrarea in biserica, in partea dreapta, arde o candela! Acolo, in pridvorul bisericii e mormantul Sfantui Nicodim, care a construit aceasta biserica, mormant pe care si l-a sapat singur! In racla se afla moastele sfantului-degetul aratator de la mana dreapta.

Moment de reculegere si inchinare!

Nicodim a fost, inca din timpul vietii considerat sfant, de aceea si manastirea a luat denumirea de Sfanta Manastire Tismana. Biserica Ortodoxa l-a decarat sfant, la mijlocul secolului trecut!

Manastirea a fost construita in stil bizantin, dupa moda timpului, cu ziduri de piatra foarte groase. De-a lungul timpului a suferit multe distrugeri si transformari. Domnitorul Neagoe Basarab a acoperit biserica cu plumb.

A fost folosita si ca loc strategic, din cauza zidurilor groase care o aparau, dar si din cauza ca aparea ca o fortareata naturala, fiind protejata de multe rape, lasandu-se doar o intrare in partea de vest! Pe vremuri a gazduit multe personalitati si a avut rol de aparare.

Insasi Tezaurul B. N. R. a fost ascuns acolo, la sfarsitul celui de-al II lea razboi mondial, mai precis aurul tarii, a fost ascuns in pestera, din cauza ca armatele sovieice au patruns pe teritoriul romanesc.

La sfarsitul vizitei, cand am iesit de acolo, in stanga era indicatorul catre Pestera Sfantului Nicodim. Pe niste scari din piatra veche, pe langa niste ziduri la fel de reci si groase, am ajuns in gura unei grote, care avea gratii si un lacat, dar pe sub care curgea apa. Pestera se afla in inima muntelui si este inaccesibila publicului de rand.

Cand vezi toate aceste lucruri si le stii si istoria, nu se poate sa nu te incerce o stare de bucurie inconfundabila!

Nici nu stiti cu cata placere am scris, pentru voi acest review, pentru ca azi noapte, am visat, printre altele si-o biserica si... poate a fost un semn care mi-a amintit de ziua aceasta de sarbatoare!


[fb]
---
Trimis de georgiana in 29.05.10 22:17:23

VIZUALIZĂRI: 4585 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 De pe sosea,se zarea doar turnul...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9200 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

Diaura* [29.05.10 22:56:24] »

De cand imi doresc sa fiu prima ( si cu mult noroc ) care te felicita.

any* [29.05.10 23:02:15] »

Frumoasa descrierea ta despre aceasta manastire,chiar anul trecut am fost pentru prima data si noi acolo si cu siguranta vom mai ajunge.

Un vot mare de la mine.

piti [29.05.10 23:25:15] »

Un vot vine nu din Timisoara ci din tara ta de suflet (a 2-a) Grecia, ai povestit foarte frumos de manastirea mea preferata. Cum bine sustii, noi barbatii nu ne prea inghesuim sa scriem despre manastiri dar Tismana poarta un loc aparte in sufletul meu.

georgiana [30.05.10 00:23:19] »

Va multumesc tuturor!

@Piti,

Ati ajuns deja in Grecia si esti tot pe AFA? Inseamna ca esti cu noi si noi cu voi!

Ma bucur ca si tie ti-a placut Manastirea Tismana.

Va doresc vacanta placuta si mult soare! Mai vrem vesti, cand se poate, daca gasesti internet!

Saluta Grecia si pentru mine!Sper sa ma ajute Dumnezeu s-o pot vedea si in vara asta,macar cateva zile!

ileanaxperta* [30.05.10 00:41:08] »

Uite, georgi, ca la ora asta tarzie din noapte m-am logat special sa-ti citesc impresiile de la aceasta minunata manastire. Ce sa mai scriu? iar sa ma repet ca-ti citesc cu atat de mare placere toate review-urile tale si ca le punctez??? Acum am trimis la tine si SB, sa incepi duminica cu veselie si voiosie. O sa adopt iarasi metoda "oarba" de a puncta si atat, fara a mai scrie ecouri in care scriu cam acelasi lucru...

ms65 [30.05.10 03:34:32] »

bravo! impresionant si frumos descris!

un vot mare si de la mine pentru cineva care are rabdare si placere sa ne impartaseasca din impresiile locurilor vizitate!!!

pepsi70ro [30.05.10 11:15:42] »

Auzisem si eu povestea cu aurul Romaniei ascuns acolo, foarte interesant, multe aprecieri si din partea mea, este un loc care se merita a fi scos la lumina. Felicitari!

mirelutza [30.05.10 20:21:47] »

Urmeaza nu peste mult timp sa merg prin zona si... review-ul tau m-a convins sa vizitez aceasta manastire care era deja in plan, dar vorba ta, e mai bine sa te documentezi inainte de a pleca la drum.

Draga georgi... meriti inca un vot.

georgiana [30.05.10 22:40:19] »

@Mirelutza,

Pai da, ca daca nu stiam ''lectia'' de acasa, nu-mi dadeam seama ce e cu indicatorul acela ''catre pestera'', iar cand ajungeam acolo, vedeam doar gaura unei grote cu niste gratii si un lacat... nimic spectaculos, dar cand stii cata importanta a avut in secolul trecut, se schimba situatia, nu???

Va multumesc frumos tuturor!

webmaster13 [30.05.10 23:33:13] »

sper sa placa melodia atasata, putem schimba!

vtudor58 [01.06.10 09:14:52] »

un vot si de la mine...bravo!

paradox [01.06.10 14:23:56] »

in povestirile tale locurile par mai frumoase si mai interesante decat sunt.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [01.06.10 14:26:26] »

asta chiar este un paradox! ))

vtudor58 [02.06.10 15:52:45] »

...frumoasa descrierea, frumoasa muzica, un vot si de la mine...felicitari!!!

mirelab [02.06.10 16:01:30] »

vtudor58: un vot si de la mine...bravo!

vtudor58: ...frumoasa descrierea, frumoasa muzica, un vot si de la mine...felicitari!!!

Please, please, vinde-mi si mie pontul cum ai reusit sa votezi de doua ori?!?!

Multzam anticipat!

ps: georgiana ai si de la mine primele 400 de puuncte, urmatoarele 400 vin dupa ce aflu cum pot sa intru in posesia lor

vtudor58 [02.06.10 16:23:08] »

pt. mirelab> nu am facut-o intentionat, poate doar din greseala. bye!

georgiana [03.06.10 16:26:58] »

Sunteti simpatici si va multumesc frumos!

Admin [01.08.11 02:19:46] »

Mutat la rubrica "Manastirea Tismana [jud. Gorj]" (nou-creata pe site)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
any*, Diaura*, georgiana, ileanaxperta*, mirelutza, paradox, piti, vtudor58
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Tismana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.090612173080444 sec
    ecranul dvs: 1 x 1