76770 
nu sunteţi logat. - LOGIN
O zi în Tîrgu Ocna și împrejurimi

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
20.03.2017
DE
Avatar bog68
--- M ---
vârsta 40-50 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 29.05.11
MEMBRU: SENIOR
DATE SEJUR
MAR-2017
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
0 lei
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
80.0 %
  
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
8.00
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Podul de piatră al lui Ștefan cel Mare


Pe drumul de costișe ce duce-nspre Onești
Veneam eu cu Logan-ul tocmai din București,
Cu gândul la Slănic, cu dor s-o ”cuceresc''
Colegii de la AFA cu drag să-i întâlnesc.
Și dacă timp aveam, păi hai să mă opresc
Să văz ceva aparte cu rang înalt domnesc,
Ceva făcut cândva, în vremuri de demult
De domnitorul Ștefan... cel Mare și cel Sfânt.

Prin diferite hotărnicii şi hrisoave din vremuri de demult, îs des pomenite cuvintele „punte, podişcă, podeţ, poduleţ, podişor, ” şi uneori „pod umblătorul sau pod statornicu”, ca să nu mai zic şi de „hurduzăuri”, podurile alea susţinute de lanţuri. Și pe vremurile celea îndepărtate, podurile fixe sau stătătoare cum li se mai zicea, se făceau „pe capre” puse în albia râurilor, pe ,,căsoaie” umplute cu piatră așezate pe pari, toraci sau şarampoi bătuţi direct în albiile apelor. Ehe, dar peste toate ăste, aveau să vină podurile permanente făcute din chietroaie. Și-acu´, n-o să vă vină a crede cine a fost ,,primul inginer hidrotehnic ,,care le-o făcut. Păi nimeni altul decât, măritul domn Ştefan al III-lea, supranumit cel Mare și Sfânt, fiul lui Bogdan al II-lea Mușat.

Și ca să-și dovedească măiestria și priceperea într-ale construcțiilor hidrografice, luă Măria-Sa niște podari, îi organiză în isnafuri (bresle) conduse de-un maimarbaşă (staroste al meșterilor) și-i puse la treabă. Făcu două poduri de piatră „de laturea Târgului Ieșilor”, câte unul peste pâraiele Cârjoaia şi Zlodica, ca să întărească vechiul "drum al vinului" dintre Hârlău și Cotnari, unde se afla Palatul Domnesc. Apoi, făcu unul peste pârâul din Turtureşti, comuna Girov județul Neamț, (pe drumul pe care voievodul Ştefan călătorea atunci când mergea de la Curtea Domnească din Piatra Neamţ către Iaşi), iar alt pod îl ridică peste Başău (afluent de-a stânga Jijiei care uda județele de-atunci Dorohoiu și Botoșani). Se ,,mută ,,apoi Vodă Ștefan cu lucru´ de poduri și în ţinutul Bacăului, unde construi un pod la Bogdana (Livezi) peste pârâul „Valea Ră” și încă unul la Borzești, locul său natal.

Dar dintre toate ăste construcții, singurul pod care o rezistat timpului și se mai păstrează încă, este cel de de peste Pârâul Podului (Pârâul lui Vodă), lângă hotarul dintre Căiuți și Negoiești, la vreo´30 de metri înainte de vărsarea sa în râul Trotuş.

Podului i se mai spune și "Podul de la Borzești" sau "Podul de la Gârbovana", dar cea mai cunoscută denumire a sa rămâne ”Podul de piatră al lui Ștefan cel Mare”.

Unde se află podul?

Păi, făcându-mi lecțiile de-acasă, am aflat coordonatele exacte ale podului, i le-am vârât în ,,creieri ,,Ioanei-gipiesa ca acum să vi le împărtășesc și dumneavoastră. Acestea sunt: 46.191446 N, 26.904466 E.

Acum să vă dau și câteva indicațiuni prețioase cum să ajungeți acolo.

Podul lui Ștefan se află în satul Negoiești, comuna Ștefan cel Mare din județul Bacău, pe drumul național 11A, la km 24. Mai precis, venind dinspre mândra capitală București, ajungi în Adjud și în centrul acestuia, o cârmești la stânga pe DN 11A urmând indicatorul către Onești. Treci prin Urechești, Cornățel și Coțofănești și ajungi în localitatea Căiuți. După ce ieși din Căiuți, o lași mai moale, adicătelea mai slăbești oleacă pedala de accelerație, fiindcă, exact din dreptul indicatorului ce anunță sfârțitul localității, cam în 1700 de metri, vei vedea un indicator pe partea dreaptă pe care scrie ”Podul de piatră al lui Ștefan cel Mare”.

Aici, faci dreapta cu grijă, ajungi la linia ferată, oprești otovehicul la barieră și-ncepi să dai din cap în stânga și-ndreapta pân´ te ia cu amețeală, asigurându-te că nu vine ghezășu´ (trenul) și te pălește. Acu´, traversezi calea ferată și urmezi încet ulița pietruită trecând pe lângă câteva case sărăcăcioase. După vreo 500 de metri ulița pietruită se termină, dar matale nu te oprești aici, ci mai mergi înainte cam 300 de metri pe-un drum de căruțe vai mama lui, plin de gropane. Eu m-am încumetat să-mi bag Loganprise-ul pe drumul acela, având garda la sol destul de înaltă. Și, mai ocolind o ridicătură de pământ, mai cățărându-mă pe malul drumului, mai ,,încălecând ,,sau driblând un gropan, am izbutit destul de ușor să ajung la pod.

Chiar înainte de ,,capul podului,, există un loc viran, un fel de poiană, unde-ți poți priponi mașina ca să nu blochezi drumul căruțelor în caz că mai trece vreuna.

Chiar dacă drumul de acces este accidentat, eu zic că un pic de risc sau aventură se merită asumate, căci monumentul de acolo este o bijuterie arhitectonică.

Păcat însă că locul îți lasă cât de cât un gust amar, fiind neîngrijit, neîntreținut, plin de bălării, tufișuri și copaci răsăriți la întâmplare, gunoaie aruncate pe peste tot.

Și atenție, podul face parte din patrimoniul universal!...

Trebuința podului.

Zicese că domnul Moldovei Ștefan cel Mare cunoștea foarte bine zona aceea, acolo petrecându-și bună parte din copilărie, pe moşia de la Borzești a tatălui său, Bogdan al II-lea. Și-ntro zi, zice o legendă, Ştefan, tânăr fiind, trecu´ prin locul acela înspre herghelia domnească de la Căiuţi, și se-mpotmoli cu armăsaru-i spaniol Catalan. Na´ belea! Păi dacă calul era spaniol, de unde săracu´ să știe starea drumurilor noastre. Oricum, se enervă Ștefan, dă-i scrâșneli din dinți, mărunțele din gură, dar mai ales poruncă ca în acest loc să se ridice un pod.

Se pare însă că, adevăratul motiv pentru care marele voievod a hotărât ridicarea podului, ar fi fost acela de a face mai uşor transportul drobilor de sare de la „Ocnele de pe Trotuş”, una dintre dovezi fiind costul acestuia (al podului): „un kertic domnesc de 2000 oca sare”, asta venind cam 3 tone de sare.

Un alt motiv pentru care Ștefan a hotărât această realizare, poate fi și acela ca în anii 1493-1494 când s-a construit Biserica din Borzeşti, chiar localnicii sau cei care transportau sarea, să-i fi cerut voievodului construirea podului.

Oricum, cert este că la anu´ 1493 se puse Ștefan pe treabă serioasă întru ridicarea construcției.

Podul a fost construit din piatră brută de râu lipită cu mortar de var gros. Mortarul era obținut prin arderea pietrei de var adusă din pădurile din amonte, de apele pluviale care se deversau în pârâul Gârbovanul. O tradiție locală spune însă, că mortarul s-ar fi realizat din var şi albuş de ou. Mamăăă, păi fug repede la țară și dau iama-n cuibarul găinilor, ce să mai dau banii pe CM 11, CM 126 și-alte cimenturi.

Deasemenea, bolta podului și capetele acesteia au fost construite din bolovani de râu rotunzi, lipiți între ei și consolidați cu mortar de var gras.

De-a lungul timpului care s-a scurs, podului i s-au făcut mai multe reparații, deoarece acesta era suprasolicitat de trecerea căruțelor, rădvanurilor (trăsură de lux), poștalioanelor, trupelor și nu numai, dinspre Țara Românească spre Transilvania prin pasurile Oituz și Ghimeș-Palanca.

O reparație importantă a podului, a avut loc în timpul domniei lui Mihail Sturza (aprilie 1834-iunie 1849), când a fost ridicat și un mic monument spre pomenirea clădirii podului, acesta fiind însă distrus odată cu construirea liniei de cale ferată.

“Bine cel puțin a scăpat podul”, remarca cu tristețe într-un document doctorul C. I. Istrati.

O altă reparație a avut loc în anul 1873, când s-a construit șoseaua Adjud-Onești, apropiindu-se prea mult de prima cornișă a podului, la 5,30 m deasupra radierului (bolții de piatră), având ca parapet înălţimea dintre cele două cornişe de 1,20 m. Dar cu timpul şoseaua s-a înălţat şi a ajuns la cornişa a doua, undeva la 6,50 m deasupra radierului.

Însă cea mai importantă refacere de până atunci, a avut loc se pare între anii 1902-1903, fiindcă malul pe care era șoseaua, se dărâmase din cauza Trotușului (... și Trotușu´ ăsta...). Atunci s-au făcut un dig de apărare și două diguri laterale unite de un palier. Pentru consolidarea podului, la această reparație s-a folosit ca liant cimentul și bolovani rotunzi de piatră, până la 800 kg fiecare.

Continuîndu-și utilitatea, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, podul avea să suporte greutatea și traficul tancurilor. În anii ´50, când existau acele Sovrompetrol (societăţi mixte româno-sovietice, înfiinţate în 1945, care au preluat industria românească de petrol), cu sediul la Ploieşti, treceau maşini şi utilaje foarte grele, care transportau petrolul extras din zona Moineşti“,

O altă reparație a podului a fost făcută în perioada 1959-1962, peste acest pod trecând atunci Drumul Naţional 11 A. Modernizarea şi betonarea drumului a necesitat schimbarea cursului șoselei, scurtând-o astfel pe cea veche și evitându-se cele două bariere de la trecerile peste calea ferată Adjud – Ciceu, podul fiind lăsat astfel în afara şoselei.

Dar tot atunci, podul avea să sufere mult după urma localnicilor, devenind o sursă de piatră pentru cei care începeau construcția vreunei case.

Tot atunci, în imediata sa vecinătate s-a construit un soclu, unde ar fi trebuit aşezat un bust al domnitorului Ştefan. Bustul ar fi fost comandat în acei ani, însă urma i s-a pierdut, rămând astfel doar soclul care se poate vedea și acum, plin câteodată de coroane de flori.

O altă reparație a podului s-a făcut în anul 1982, când a fost refacută zidăria prăbușită la culee (infrastructura de la capătul podului, care preia sarcinile transmise de suprastructura acestuia și susține calea de acces pe pod), boltă și timpane (suprafețele de zidărie dintre grinzile orizontale și arcul propriu-zis de deasupra) și s-a executat un pavaj cu dale de piatră peste umplutura de pământ a bolții.

După reparațiile și intervențiile care au avut loc, în prezent, Podul de piatră al lui Ştefan cel Mare are o lungime de 14 m, lăţime de 8 m, înălţime de 11 m, iar deschiderea bolţii este de 5,80 m. Lucrătură frate, nu glumă!

Ca și concluzie ...

În drumurile dumneavoastră de la Adjud spre Oneşti, opriți-vă câteva minute aici și veţi avea posibilitatea să faceţi o întoarcere în timp.

Nu poți sta aici, departe de grijile zilei, de frenetismul orașelor, fără să-ți arunci privirea peste Valea Trotușului de pe podul domnitorului și să nu te simți departe, acum câteva veacuri, alături de oastea moldovenească întorcându-se de la război. Sau un negustor cu carul său plin de mărfuri orientale urcând spre Suceava sau Neamț, pentru a duce mătăsuri sau giuvaieruri domnițelor de la curte.

Este un moment unic pe care fiecare trecător ar trebuie să-l încerce măcar o dată, dar cât mai curând posibil, fiindcă dacă nu se implică nimeni în amenajarea cât de cât al locului, în maxim 3 ani, podul va fi sufocat de vegetație. Și-atunci lumea nu va mai ști de el...

Și-atunci... ne vom uita istoria și înaintașii? Nu se va răsuci Ștefan cel Mare în mormânt dojenindu-ne că n-am fost în stare să păstrăm o fărâmă de istorie? Căci...

Moldova nu e a mea și nici a voastră nu e, ci a urmașilor urmașilor voștri

În loc de încheiere

"Și tocmai când Ştefan se credea mulţumit de cele realizate, iscoadele îi aduse o veste care-l făcu negru de supărare. Rivalul său, domnitorul Munteniei, Radu cel Frumos, ridicase pe malul Siretului, la graniţă o cetăţuie, loc ce devenea extrem de periculos pentru domnie. Noua cetăţuie fusese bine fortificată, mai puţin dinspre partea Siretului, considerată o apă adâncă, periculoasă şi greu de trecut. Atât i-a trebuit necruţătorului Ştefan. Dă o poruncă incredibilă cum nu se mai auzise în Ţara Moldovei până atunci: să se schimbe, nici mai mult, nici mai puţin, cursul Siretului! Or fi rămas fără glas la auzul ei dregătorii, dar aici nu se puteau pune cu Ştefan. Aşa că s-au apucat de treabă şi
au ridicat alte cetăţui împotrivă-i şi au pus să se abată apa Siretului de la cetăţuia adversă făcând-o să curgă prin alt vad!

Într-o dimineaţă, Radu cel Frumos fu trezit din somn, spunându-i-se cu voce tremurândă:
– Măria ta, a dispărut Siretul! "

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de bog68 in 20.03.2017 19:39:15

Validat / Publicat: 20.03.17 20:37:57


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 1004


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (bog68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  40900 PMA (din 31 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[20.03.17 20:29:20]
» mesaj pers

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Târgu Ocna și împrejurimi, TÂRGU OCNA [BC]" (deja existentă pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[20.03.17 20:42:50]
» mesaj pers

   @bog68: Ma bucur sa fiu printre primii care voteaza acest articol si asta pentru ca si la dus si la intors am sesizat acel indicator insa din pacate nu am oprit. Sunt convinsa ca vor veni multe articole din acea zona si asta va fi ca o invitatie de a revedea zona. Felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- bog68
[20.03.17 21:04:47]
» mesaj pers

   @mishu:

   Mulțumesc mult, cu respect!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[20.03.17 21:14:02]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

    — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- irinad
[20.03.17 23:30:48]
» mesaj pers

   @bog68: Foarte frumos articol, scris în stilul tău caracteristic. Regret că la Slănic nu am schimbat o vorbă-două cu tine, poate altădată se va întâmpla!

   Aş fi vrut să-ţi spun cât de mult mi-au plăcut articolele tale despre Salonic, Cascada Hotnitsa, Nicopolis ad Istrum, etc., pe care le-am savurat înainte de a vizita şi eu acele locuri.

   Podul în cauză, subiectul articolului, nu ne-a ieşit în cale, căci am venit prin Pasul Oituz, deci fără a trece prin Adjud. Data viitoare când mai trecem prin zonă, mă voi opri negreşit să văd şi eu podul.

   Toate cele bune!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- adryana
[20.03.17 23:50:52]
» mesaj pers

   @bog68-frumos povestit! esti unic prin modul de prezentare,

   maestrul Creanga ar fi mandru ca cineva dupa atata vreme ii duce talentul mai departe. Si AFA poate fi mandra ca te are-Felicitari!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[21.03.17 00:40:37]
» mesaj pers

   @bog68:

   Foarte tare articolul asta, Maria Ta, Bogdane! Felicitari si inchin un pahar!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- bog68
[21.03.17 05:49:56]
» mesaj pers

   @irinad:

   Mulțumesc mult pentru aprecieri și cu siguranță la viitoare Întâlnire AFA, ne vom găsi ca să schimbăm două-trei vorbe.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- bog68
[21.03.17 05:53:02]
» mesaj pers

   @adryana:

   Mi-ați lipsit doamnă!

   Și dvs. și mulți din cei pe care i-am cunoscut la Târlungeni.

   Pe când o nouă revedere?

   Mulțumesc mult pentru aprecieri.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- bog68
[21.03.17 06:03:21]
» mesaj pers

   @Dan&Ema:

   Mulțumesc mult pentru aprecieri și ,,răspund ,,deasemeni cu un pocal...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- krisstinna
[21.03.17 10:39:40]
» mesaj pers

   @bog68: Mi-ai satisfăcut o curiozitate. Am trecut pe lângă indicator dar nu ne-am abătut de la drumul nostru.:(

   Super descriere, felicitări!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- traian.leuca CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[21.03.17 11:40:52]
» mesaj pers

   Bogdan, ai scris un articol care mi-a mers la suflet! Multumesc pentru locul de parcare gratuit oferit la Teleconstructia. :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- adryana
[21.03.17 12:05:13]
» mesaj pers

   @bog68: draga prieten, viata si neajunsurile m-au trimis departe de tara si de prieteni, asta e viata, uneori cere si sacrificii. Oricum am fost cu gandul alaturi de voi toti si va trimit acum cele mai sincere salutari. Iar tie iti transmit acum multa sanatate si doar atat iti spun: scrie,scrie si iar scrie !

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- bog68
[21.03.17 12:31:08]
» mesaj pers

   @krisstinna

   Eu m-am abătut special de la drum ca să văd acel obiectiv. De obicei ce-mi pun în cap, duc la bun sfârșit.

   Și bătea un vânt... și la un moment dat începuse și-o măzărică cu gheață de-ți intra în suflet. Dar nu m-am lăsat căci sunt pui de dac.

   Sărut-mâna pentru aprecieri!

   

   @ traian. leuca

   Mă bucur că ți-au plăcut slovele mele, iar cu locul de parcare las'... că de-om face următoarea Întâlnire AFA în Bucovina, îți rezerv un loc de parcare la Mănăstirea Voroneț. :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- adri-nico
[25.03.17 18:51:40]
» mesaj pers

   cite albusuri iti trebui ca sa faci apartamentul?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- bog68
[25.03.17 19:24:45]
» mesaj pers

   @adri-nico:

   Păi... 12 de găină, 14 de gâscă, 16 de rață, 200 de bibilică și 6 de struț, egal... multe rău!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- adri-nico
[25.03.17 19:26:28]
» mesaj pers

   @bog68: mama-ta mare a avut struti? a mea nu!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[14] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAR-2017] Exact pe Podul lui Ștefan cel Mare -- foto by <b>bog68</b> [uploaded 20.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av841652">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv841652"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=841652">Şterge vot</a></div><span id="v9841652" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(841652)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f841652Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e841652MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAR-2017] Exact pe Podul lui Ștefan cel Mare
foto bog68 [20.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAR-2017] Podul de piatră al lui Ștefan cel Mare -- foto by <b>bog68</b> [uploaded 20.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av841654">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv841654"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=841654">Şterge vot</a></div><span id="v9841654" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(841654)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f841654Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e841654MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAR-2017] Podul de piatră al lui Ștefan cel Mare
foto bog68 [20.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P04 [MAR-2017] Pârâul lui Vodă curgând alene pe câteva trepte, înspre vărsarea sa în Trotuș -- foto by <b>bog68</b> [uploaded 20.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av841655">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv841655"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=841655">Şterge vot</a></div><span id="v9841655" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(841655)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f841655Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e841655MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAR-2017] Pârâul lui Vodă curgând alene pe câteva trepte, înspre vărsarea sa în Trotuș
foto bog68 [20.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]P05 [MAR-2017] O construcție ce a rezistat istoriei. -- foto by <b>bog68</b> [uploaded 20.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av841656">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv841656"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=841656">Şterge vot</a></div><span id="v9841656" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(841656)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f841656Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e841656MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAR-2017] O construcție ce a rezistat istoriei.
foto bog68 [20.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAR-2017] Pârâul lui Vodă formând o micuță cascadă printre crengile rupte și căzute -- foto by <b>bog68</b> [uploaded 20.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av841657">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv841657"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=841657">Şterge vot</a></div><span id="v9841657" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(841657)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f841657Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e841657MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAR-2017] Pârâul lui Vodă formând o micuță cascadă printre crengile rupte și căzute
foto bog68 [20.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAR-2017] Pârâul lui Vodă curgând pe sub podul de piatră către vărsarea în Trotuș -- foto by <b>bog68</b> [uploaded 20.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av841658">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv841658"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=841658">Şterge vot</a></div><span id="v9841658" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(841658)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f841658Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e841658MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAR-2017] Pârâul lui Vodă curgând pe sub podul de piatră către vărsarea în Trotuș
foto bog68 [20.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAR-2017] Trotușul văzut de pe Podul de piatră al lui Ștefan cel Mare. În dreapta jos, printre bălării se vede și Pârâul lui Vodă -- foto by <b>bog68</b> [uploaded 20.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av841659">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv841659"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=841659">Şterge vot</a></div><span id="v9841659" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(841659)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f841659Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e841659MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAR-2017] Trotușul văzut de pe Podul de piatră al lui Ștefan cel Mare. În dreapta jos, printre bălării se vede și Pârâul lui Vodă
foto bog68 [20.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAR-2017] La vărsarea Pârâului lui Vodă în Trotuș -- foto by <b>bog68</b> [uploaded 20.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av841660">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv841660"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=841660">Şterge vot</a></div><span id="v9841660" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(841660)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f841660Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e841660MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAR-2017] La vărsarea Pârâului lui Vodă în Trotuș
foto bog68 [20.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAR-2017] În dreapta Podul lui Ștefan, în stânga alt pod peste Pârâul lui Vodă, construit odată cu linia ferată. -- foto by <b>bog68</b> [uploaded 20.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av841661">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv841661"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=841661">Şterge vot</a></div><span id="v9841661" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(841661)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f841661Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e841661MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAR-2017] În dreapta Podul lui Ștefan, în stânga alt pod peste Pârâul lui Vodă, construit odată cu linia ferată.
foto bog68 [20.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAR-2017] Treptele de piatră care odată coborau până la pârâu. Acum sunt prăbușite. -- foto by <b>bog68</b> [uploaded 20.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av841662">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv841662"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=841662">Şterge vot</a></div><span id="v9841662" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(841662)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f841662Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e841662MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAR-2017] Treptele de piatră care odată coborau până la pârâu. Acum sunt prăbușite.
foto bog68 [20.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAR-2017] Podul lui Ștefan văzut dinspre malul liniei ferate. -- foto by <b>bog68</b> [uploaded 20.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av841663">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv841663"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=841663">Şterge vot</a></div><span id="v9841663" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(841663)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f841663Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e841663MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAR-2017] Podul lui Ștefan văzut dinspre malul liniei ferate.
foto bog68 [20.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAR-2017] Pârâul lui Vodă trecând venind de sub podul liniei ferate (dreapta) și intrând pe sub Podul lui Ștefan (stânga) -- foto by <b>bog68</b> [uploaded 20.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av841664">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv841664"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=841664">Şterge vot</a></div><span id="v9841664" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(841664)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f841664Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e841664MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAR-2017] Pârâul lui Vodă trecând venind de sub podul liniei ferate (dreapta) și intrând pe sub Podul lui Ștefan (stânga)
foto bog68 [20.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAR-2017] Detaliu arhitectural al Podului lui Ștefan -- foto by <b>bog68</b> [uploaded 20.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av841667">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv841667"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=841667">Şterge vot</a></div><span id="v9841667" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(841667)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f841667Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e841667MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAR-2017] Detaliu arhitectural al Podului lui Ștefan
foto bog68 [20.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAR-2017] Soclul construit în anul 1962 și pe care trebuia să stea bustul lui Ștefan cel Mare. -- foto by <b>bog68</b> [uploaded 20.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av841668">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv841668"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=841668">Şterge vot</a></div><span id="v9841668" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(841668)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f841668Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e841668MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAR-2017] Soclul construit în anul 1962 și pe care trebuia să stea bustul lui Ștefan cel Mare.
foto bog68 [20.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

[14] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.104903936386 sec