ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.01.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucureşti
    ÎNSCRIS: 10.06.15
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    DEC-2016
    DURATA: 1 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    Timisoara, incantata de cunostinta! Voi reveni!

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Colega noastra Michi spunea in articolul scris in august 2016, ca "spre rusinea ei nu a vizitat Timisoara in ultimii 65 de ani".

    Eu spun ca spre rusinea mea, nu am vizitat in viata mea Timisoara.

    Vazand eu ca s-a introdus ruta interna Bucuresti - Timisoara, la Ryanair, am zis ca a sosit momentul sa vad si eu orasul atat de laudat de Michi sau de Tata123, precum si de toti ceilalti care au avut norocul sa cunoasca acest oras. Despre calatoria cu avionul am scris deja.

    In acest review eu nu am sa va fac o descriere atat de complexa ca a lui Michi sau a lui tata123. Voi povesti simplu, pentru cei care vor face, eventual, o calatorie la fel de scurta ca a mea. "Ida y vuelta", cum zice Nazarica,

    De-acasa, imi propusesem sa urmez traseul lui Michi, insa cand am ajuns la destinatie, mi-am dat seama ca socoteala de-acasa, nu se potriveste cu cea de la fata locului.

    In primul rand, am avut mult de asteptat autobuzul expres (linia E4). Am atasat fotografia cu orarul autobuzelor in review-ul anterior. Nu am vrut sa iau un taxi, din principiu, nu din zgarcenie. Am inteles ca ar fi costat 40 de lei pana in oras. Data viitoare, nu as mai proceda asa, adica nu as mai astepta atat de mult intre avion si autobuz. Probabil, as intra in vorba cu cei care asteapta, si le-as propune sa impartim un taxi, de exemplu...

    Am cumparat bilete (dus si intors) din interiorul aeroportului. Biletul costa 2,5 ron, parca. Ghiseul respectiv nu poate fi ratat din cauza cozii care se observa cu ochiul liber imediat ce se iese din zona de aterizare, pe stanga. Este o coada comuna: pentru parking si pentru "amarastenii ca mine" care merg cu Expresul. Cineva, in autobuz, dupa ce ca a asteptat atat de mult sa vina autobuzul ala, nu a stiut de unde sa cumpere bilet si a crezut ca se vand la sofer, sau in autobuz. Umbla prin autobuz sa intrebe daca nu-i putem vinde un bilet. A fost amuzanta faza cand o tanara cu prietenul ei (erau calatori de-o zi, ca mine), a zis: "Ba da". Si i-a intins biletele. Omul i-a intins baii. Si tanara zice: "Oooooo, credeam ca sunteti controlorul! ". Biletele cumparate de la ghiseu se introduc intr-un aparat numai in fata (intrarea din fata). In rest sunt aparate pentru cartele magnetice, probabil pentru localnici, sau pentru turistii care cumpara cartele. O doamna din Bucuresti, vrand sa-l ajute pe domnul care a fost luat drept controlor, a apropiat cardul ei magnetic din Bucuresti, dar n-a mers. Evident! Insa m-au amuzat peripetiile domnului "calator clandestin". Cert este ca domnul a scapat, nu l-a amendat nimeni. De la statia urmatoarea, autobuzul s-a aglomerat foarte tare, apoi s-a intors din drum... spre aeroport, insa nici chiar pana la aeroport, si gata! am plecat spre Timisoara.

    Din Aeroport, luasem de la Biroul de Informatii o revista: Timisoara, European Capital of Culture 2021, No 2, Autumn 2016: Business & Travel. Revista are o calitate grafica foarte buna, este in limba engleza. La pagina 8, Legenda Transportului Public; paginile 12-13 (adica de mijloc) o excelenta harta a centrului Timisoarei, cu principalele obiective turistice. Am cerut o harta a Timisoarei. Mi s-a dat o harta completa, turistica, la scara 1:14000. Felicitari Timisoara!!! Asta ar trebui sa se intample in orice oras civilizat si care se respecta din Romania. Stiu ca exista GPS, Harti internet, se poate descarca o harta si de-acasa, insa eu ma impac mai bine cu hartile clasice.

    Autobuzul ne-a lasat undeva, pe o strada, si am luat-o pe jos spre Bastion. M-am luat si eu dupa multime, ca nu cunosteam orasul... Ajunsa la Bastion, m-am lasat de grupul mai mult sau mai putin turistic din autobuz si am luat-o eu la pas. De la Bastionul Theresia, am ajuns la Castelul Huniade, unde de afla Muzeul Banatului. Atat Bastionul, cat si Castelul Huniade, monumente istorice, au fost renovate, si sunt intr-o stare perfecta.

    M-am indreptat spre H. Continental, si am patruns pe str. Eugen de Savoya, lasand pe partea stanga o ghereta unde anuntau ca vand "pleskavita". Mi-am zis ca voi tine minte, si neaparat voi incerca. Dar nu am mai apucat...

    Ajunsa in zona Eugeniu de Savoya, am uitat si de vant si de ploaie, si incantata, am inceput sa explorez curtile interioare. Palatul Dejan, mai intai. Stil neoclasic. Porticul extrem de interesant.

    Cladiri frumoase, ingrijite, flori la balcoane. Am ajuns si la Casa Georgevits, stil neobaroc.

    Mai merg eu, admirand frumoasele cladiri, (si o curiozitate: "O coaja de om"), apoi vad o cladire: "Casa Artelor". In timp ce fotografiam, o doamna imi spune: "Fotografiati cladirea aceasta, care este foarte importanta! ". Ma uit: Academia Romana, Filiala Timisoara, Biblioteca. O cladire verde, la nr. 7, stil Renastere Germana, cu o poarta extrem de interesanta, denumita si Biblioteca Kaplka, prima biblioteca publica de imprumut cu sala de lectura din Imperiul Habsburgic. M-am abtinut sa nu intru.

    Continui periplul, din ce in ce mai incantata: patrund in alta curte interioara. Ies, mai ma uit o data la cladirea bibliotecii. Si, ooooohhhhh, ajung la o cladire unde se vedea un minunat personaj inaripat! Aveam sa aflu ca era Palatul Baroc, sau Muzeul de Arta. Si ca eram in Piata Unirii. Mi-am zis: "Bucura-te incet, incet... lasa "cireasa" ultima!!! ". Asa ca am pastrat dreapta, si nu conteneam sa ma minunez. Incet, incet, imi tot ziceam... Cladirea galbena, Domul Romano - Catolic era inchisa. Insa erau toate cladirile acelea minunate, palate frumoase, precum Casele Canonicilor, din secolul XVIII.

    Piata Libertatii din Timisoara mi-a placut mai mult ca Plaza Mayor din Madrid. Eu nu am stiut ca avem asemenea locuri. Ajung si la Vicariatul Sarb - Ortodox. Pe colt, o cladire pe care eu am descris-o "in valuri". O cladire care nu era renovata, dar m-a frapat prin asemanarea ei cu stilul lui Gaudí. Am inteles ca a fost o banca acolo, si ca "emailurile" au o poveste interesanta. Niste simboluri. Nu am stiut, dar m-a atras casa.

    Raman in zona, si ma uit la ceas. Offff! Cat de repede trecea timpul. Casele de langa Muzeul de Arta, erau asa de frumoase, pareau de turta dulce. Zic, nu mai am timp sa vizitez muzeul. Alta data... Si las cireasa de pe tort intreaga, si ma duc pe strada cu cladirea in valuri.

    Ajung intr-o zona cu tramvai. Piata Libertatii. Cercul Militar, Academia de Muzica, Baia turceasca (habar nu am avut ca in Timisoara au fost turci). Statuia Baiatului cu telefonul, despre care am citit numai comentarii negative. Nu m-a impresionat aceasta piata, insa, ulterior, mi s-a spus ca Baiatul a fost imbracat, incaltat... etc. O fi el bataia de joc a timisorenilor, dar daca ajunge ca Turnul Eiffel, de exemplu??? Si ca acolo a fost un parc frumos, cu copaci, etc.

    Am zarit din aceasta piata, ceva ce ma interesa. Niste turle care pe mine ma atrag oriunde, in orice loc, in orice tara... La juderia!!! Cartierul evreisc, sinagogile!!! Asadar, m-am indreptat in acea directie... Impresionanta Sinagoga, dar sigur o vor renova. Nu se poate altfel!!! Strada Marasesti.

    Apoi am zis ca ar trebui sa ajung si la catedrala ortodoxa, fiindca mi-a fost laudata si recomandata de colegii mei.

    Insa, am dat peste Casa Printului Eugen. Asa am aflat ca s-a zidit aceasta casa pe locul unde a fost Poarta Forforoza, cea prin care au intrat trupele austriece care i-au alungat pe turci. Acum aceasta cladire sta sa se darame. Sper sa fie salvata si sa fie tratata cu demnitatea si respectul cuvenit.

    Am trecut in viteza pe langa spitalul militar, hotel... si am ajuns la Politehnica. As fi vrut sa vizitez si aceasta cladire, dar... lipsa de timp.

    In fata Operei era amenajat targul de Craciun. Cale pietonala. Despre Teatru, nu va zic nimic, fiindca stiti. Mie mi s-a parut o cladire mica, comparativ cu ce vazusem la televizor, insa probabil ca era din cauza targului, a scenei...

    Fantana cu Pesti zau ca am ratat-o din punct de vedere emotional. Si nici nu mi-am dat seama ce importanta avea. Deja ma sunase Ana sa ma intrebe unde sunt. Si am stabilit ca mergem sa mancam undeva, si unde sa ne vedem. Dar pe la 14.30

    M-am dus la Catedrala. Am vrut sa cumpar niste iconite pentru colegele mele. Nu am reusit. Desi nu era nimeni la coada. Maicuta era ocupata cu chestii de marcheting. Interiorul catedralei mi s-a parut infricosator. Intunecat, vast, gol... Va rog sa nu dati cu pietre!

    Am iesit din catedrala si am luat-o la stanga, spre o biserica frumoasa, a Piaristilor. Am inteles ca a fost construita pe locul unei foste moschei. Aici s-a incheiat excursia mea individuala, deoarece a venit A, mai devreme chiar decat isi putea permite sa iasa de la serviciu.

    Am mers cu ea, pe jos, pana intr-un cartier elegant, langa parcuri. Am vazut si eu Bega. Erau niste ambarcatiuni, Mi-a explicat Ana ca le-a adus primarul ca sa faca din Bega un canal navigabil, un fel de transport public, un fel de "autobuz", ca sa zic asa.

    Ajunsa in cartierul respectiv, Ana, mi-a aratat si "superbul palat cu ingerasi sustinatori de becuri" al tiganilor de vis-á. vis. Nu era chiar asa de iesit din comun.

    Am revenit in centru si, cum nu ma mai grabeam, am remarcat in pavaj, pe unde calcam, indicatiile istorice, geografice. Superb! Felicitari!

    Am mancat la un restaurant sarbesc, meniul zilei. M-au dus Ana si echipa.

    Apoi, m-a dus Ana prin Fabric, cu masina, si mi-a povestit... Mi-a placut atat de mult, insa se intuneca. S-a abatut Ana din drum, si mi-a mai aratat niste curiozitati ale Timisoarei: niste palate tiganesti oribile, pe strada politiei, sau fabrica care da prosperitate Timisoarei, dar care polueaza ingrozitor.

    Voi reveni neaparat in Timisoara. Veti vedea cat de repede!!!


    [fb]
    ---
    Trimis de cristina47* in 04.01.17 04:25:12
    Validat / Publicat: 04.01.17 08:37:33

    VIZUALIZĂRI: 2862 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristina47*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P09 Piata Unirii
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    mprofeanu
    [04.01.17 10:56:48]
    »

    @cristina47: Felicitări pentru acest review atât de frumos și inedit despre Timișoara!

    Este bine să ne aducem aminte de ea pentru că vom mai auzi și citi multe fiind desemnată în 2021 Capitala Europeana a Culturii. Este al doilea oraș desemnat după arhicunoscutul de acum, Sibiu.

    Din pozele tale am văzut că sunt multe locuri mai puțin cunoscute însă deosebite!

    Am revăzut Timișoara prin reviewul tău pentru că nu am mai fost acolo cred că de mai bine de 10 ani.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    cristina47*AUTOR REVIEW
    [04.01.17 14:16:18]
    »

    @mprofeanu: Multumesc pentru vizita si apreciere.

    Mitica49
    [04.01.17 15:36:59]
    »

    @cristina47: Mi-a plăcut articolul atât pentru prezentarea unor obiective ce n-ar trebui ratate la o eventuală vizită, dar mai ales prin stilul "stai să-mi trag sufletul", adică rapid, se vede că timpul a fost limitat, însă stilul ăsta te îndeamnă să mergi neapărat să vizitezi. Am fost acum foarte mulți ani în Timișoara (prin 2000 parcă), n-am fost deloc încântat atunci, dar review-ul acesta mă îndeamnă în mod serios să revăd orașul.

    P. S. - sigur voi citi și review-urile scrise de Michi și Tata 123 pentru completarea impresiilor și accentuarea determinării de a porni cândva, curând, spre acele locuri.

    crismis
    [04.01.17 20:50:48]
    »

    @cristina47: Frumos articol! Vad din fotografii ca vremea n-a fost prea prietenoasa, dar asta n-a putut stirbi farmecul vechilor cladiri colorate. N-am ajuns in Timisoara decat o singura data, prin 1999 (cred), iar sotul meu, care l-a mai vizitat de vreo 2 ori in ultimii ani, mi-a zis ca nici nu se compara cu ce-a fost. M-am bucurat sa aud asta, ma bucur mereu sa aud si sa constat cu propriile mele simturi lucruri bune despre orasele noastre. Din pacate, distanta a fost mereu un obstacol serios in tentativele mele de a vizita Timisoara, dar ma gandesc ca am putea-o include intr-un circuit de vacanta sau... chiar ieri citeam ca RyanAir a pus in vanzare bilete Bucuresti-Timisoara chiar si la pret de 3 euro pe segment pt luna in curs...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    cristina47*AUTOR REVIEW
    [04.01.17 22:44:37]
    »

    @crismis: Tocmai din cauza distantei nu am fost nici eu pana acum la Timisoara.

    Intr-adevar, vremea a fost asa... ca pentru 2 decembrie, dar parca batea vantul mai ceva decat la Bucuresti. Am uitat insa si de vant, si de ploaie, cand am dat cu ochii de minunatele si veselele cladiri.

    Despre calatoria cu Ryanair, am scris alt review.

    Multumesc pentru ecou si aprecieri.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    cristina47*AUTOR REVIEW
    [04.01.17 22:58:21]
    »

    @Mitica49: Multumesc pentru aprecieri.

    Cat am stat in aeroport, lumea vorbea vrute si nevrute, mai ales la nervi...

    Am auzit si urmatorul comentariu: "Nu mi-a placut! E mai frumos Aradul. ". Fiecare e liber sa aiba propria lui parere. Autorii comentariului negativ veneau de la un chef de 1 decembrie. Probabil la Arad chefuisera mai bine.

    Probabil dumneavoastra nu v-a placut orasul fiindca se lucra mult in Centrul Vechi. Inca se mai lucra la renovarea cladirilor, insa cu siguranta Timisoara va straluci ca o nestemata.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mishu
    [05.01.17 09:15:14]
    »

    @cristina47: O surpriza foarte placuta acest review. Chiar daca a fost pe repede 'nainte senzatia pe care o ai totusi este de calm, de o liniste asezata.

    Pozele sunt minunate si ai un talent deosebit in a surprinde imaginile.

    Imi doresc sa mai ajung si eu prin Timisoara, ultimile dati cand am ajuns acolo a fost doar pentru a innopta la rude si apleca cu ei mai departe spre alte locuri sau pentru a merge la concurs cu flacaii.

    Felicitari pentru articol, votat cu mare drag.

    Radu Tudoran
    [05.01.17 18:07:09]
    »

    Daca doamna Michi n-a vazut Timisoara de 65 de ani, inseamna ca trebuie sa mai astept. Eu am vazut-o acum 30 de ani. Destul de recent deci.

    dan48
    [07.01.17 11:05:40]
    »

    @mishu: Mai nea Mishu, ce aveti toti cu exprimarea asta, "pe repede'nainte, sau secunda doi, efectul te turma al reclamei difuzate la televizor, te-a molipsit si pe matale. Toate cele bune.

    P. S. In rest e bine!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    crismis, cristina47*, mishu, Mitica49, mprofeanu, Radu Tudoran
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Timișoara și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054506063461304 sec
    ecranul dvs: 1 x 1