ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2012
DURATA: 6 zile
prieteni
1 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Lunca Bradului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

O adiere racoroasa in toiul verii!

M-am gandit foarte mult pana sa scriu acest rw, in parte datorita faptului ca nu eu am fost acolo, ci fiul meu, iar pe de alta parte pentru ca, citind atatea rw despre mare, despre soare, vin eu cu gerul iernii, parca nepotrivit pentru aceasta perioada. Dar poate, va fi o “gura” binevenita de racoare in timp ce ne toropeste canicula. Cat despre faptul ca voi povesti intocmai, despre vacanta baiatului meu, fara PMA.

Asadar, la inceputul anului, fiul meu a primit invitatia unor prieteni, de a merge la Lunca Bradului, unde acestia aveau o cabana de vacanta. Perioada, 5-10 ianuarie 2012. Bagajele fiind facute, au plecat cu trenul, din Brasov, iar acolo, au fost asteptati la gara si condusi pana la cabana. Toata aventura a fost inainte de valul acela mare de zapada, ce apoi a creat atatea probleme. Poate nu scriam acest rw, dar am vazut ca nu sunt informatii (multe) despre acest loc, ori este o zona foarte frumoasa si este nedrept ca sa nu fie cunoscut si de altii, este un potential turistic in dezvoltare.

Sa va spun cateva cuvinte despre acest loc, pe care eu l-am descoperit prin ochii baiatului meu, prin minunatele poze pe care le-a surprins. Lunca Bradului este un sat in judetul Mures, la 60km de Tg. Mures, situat pe raul Mures, in defileul Deda-Toplita, pe DN-15 Tg. Mures- Reghin- Piatra-Neamt. Pozitionare in partea vestica a Carpatilor Orientali, in zona muntilor vulcanici Calimani si Gurghiu. Muresul formeaza la poalele muntilor un pitoresc defileu, iar de jur-imprejur sunt culmi inalte de peste 1000m. Satul este situat cumva la confluenta mai multor judete, la nord se invecineaza cu un sat din jud. Suceava, in est, cu satul Stanceni din jud Mures. Exista aici si izvoare termale care vor fi probabil valorificate mai bine candva. Trebuie sa pomenesc aici de Parcul National Calimani si Defileul Muresului, iar unicitatea parcului national o confera si fosta exploatare miniera Calimani si rezervatia de jnepenis cu Pinus cembra, care are o mare importanta stiintifica pt ca aici se gaseste un arboret natural, un amestec de molid si zambru, unic in tara si rar in Europa. Localitatea nu s-a numit totdeauna asa, pe vremuri se chema Paluta, ceea ce e un termen din domeniul forestier, apoi s-a numit Palota-Ilva, de la un afluent al Muresului, iar acum Lunca Bradului. Dar si aici exista o istorie, pe vremuri, in centrul comunei era o lunca, iar pe malul raului se inalta un brad falnic, iar atunci cand veneau plutasii, isi legau plutele de acel brad, iar ei faceau un binemeritat popas la umbra lui. De altfel, daca cititi pe wikipedia veti gasi o multime de informatii legate de istoria locului, o sa vedeti ca a fost “teatru ‘” de razboi pentru mai multe batalii, din perioade diferite, ba chiar a apartinut si de imperiul austro-ungar.

Revenind in zilele noastre, localitatea este in continua dezvoltare, este accesibila si pe sosea, si pe calea ferata (prezenta se pare din 1890-1910). Sunt cateva pensiuni, cabane de inchiriat, baiatul meu spune ca e si un ghid local care organizeaza excursii pe munte.

Intr- o astfel de drumetie au fost si ei, intr-o zi foarte geroasa, erau vreo 20 grade cu minus. Au mers prin padure, nu s-au intalnit cu “fauna” dar au vazut multe urme. Iar privelistea de sus este fabuloasa, o sa vedeti pozele, totul este inghetat acolo, iar dupa o astfel de zi, sigur te doboara oboseala, iar seara la focul de lemn, iti recapeti fortele.

Desigur, saniile au fost folosite, au incercat si snow-boardul dar atunci nu era stratul de zapada suficient, pentru a fi perfect. Dar tinerii gasesc intotdeauna ceva de facut, asa ca vacanta de iarna a fost frumoasa, in acel aer curat si rece, intr-un loc simplu, dar atat de natural. De aici incolo voi lasa pozele sa vorbeasca.


[fb]
---
Trimis de maryka in 02.08.12 11:46:18
Validat / Publicat: 02.08.12 12:42:19
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5229 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Vedere de la Lunca Bradului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2017 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[02.08.12 12:28:00]
»

Am retras PMA la cererea autoarei (oricum s-ar fi retras, intrucat n-a fost ea insasi acolo).

marykaAUTOR REVIEW
[02.08.12 13:33:12]
»

@webmaster0:

Da, ok, voi mai pune niste poze diseara, dar trebuie sa blurez fetele celorlalti copii.

bessondm
[02.08.12 15:17:52]
»

@maryka: Am vazut Lunca Bradului acum 15 ani, intr-o incursiune de o zi, din Targu-Mures. Minunata, confirm. Peste tot si toate pluteste, usor magic, as zice, vuietul Muresului, care este destul de agitat aici, aproape de iesirea din defileu. Iar peisajul e de basm - si-am inteles pe loc, admirand brazii din jur, de unde provine numele comunei .

Chiar daca nu e foarte promovata ca destinatie turistica, sa stii ca localitatea e foarte apreciata de targ-mureseni, reprezentand o destinatie preferata de multi dintre ei pentru ridicarea unei resedinte de vara (evident, pentru cei care-si permit ).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
webmaster13
[02.08.12 19:14:16]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

marykaAUTOR REVIEW
[02.08.12 21:02:58]
»

@webmaster13:

Multumesc, e foarte bine!

marykaAUTOR REVIEW
[05.08.12 00:20:09]
»

@bessondm:

Sunt de acord, avem foarte multe locuri frumoase, unele nepromovate, dar depinde pana la urma de fiecare dintre noi sa "punem umarul" putin cate putin, nu? Poate si asta e un inceput!

webmaster
[21.04.13 12:55:52]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă judetul Mureş" (nou-creată, între timp, pe sait)

puyu08
[22.02.14 20:10:45]
»

cea mai linistita zona pe care am vizitato din tara este Lunca Bradului stau numai la 80 km distanta. Pe langa alte statiuni din tara este foarte ieftina iar aici ma refer la cazare pe care o poti gasi si cu 20 de ron pe noapte de persoana si nu este atat de aglomerata. Daca vreti linisti si un peisaj mirific vizitati Lunca Bradului

webmasterX
[26.12.16 16:16:31]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Rezervația naturală Defileul Deda-Toplița, DEDA [MS]" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bessondm, maryka, puyu08
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Rezervația naturală Defileul Deda-Toplița:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074530839920044 sec
    ecranul dvs: 1 x 1