ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.07.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ce mai e nou pe la Baile Sangeorgiu de Mures?

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Vineri si sambata am fost in “Grecia de langa casa mea”…am fost la Baile Sangeorgiu de Mures, care se afla la 4 km de orasul meu. De ce Grecia? Pentru ca la baile “sarate si dulci” din aceasta statiune balneara de interes local, conducerea a avut ideea de a placa piscinele cu un material care imprima apei culorile calde si relaxante ale Greciei…verde pentru bazinul cu apa sarata si albastru pentru cel cu apa dulce.

Am fost la bai in primul rand pentru ca era canicula si apoi pentru ca sa vad ce mai e nou pe-acolo…Aproape nimic! …Totul e tot atat de frumos ca si-n anul trecut…sau ba nu!... au mai aparut cateva lucruri noi…

Dar sa incepem cu inceputul…

Deschiderea festiva a bailor a avut loc in anul 1902, fapt consemnat pe larg, pe data de 14-15 iunie, in presa locala. Iata dar ca nu demult, in iunie 2012, baile Sangeorgiu, au aniversat, in tacere, 110 ani de la amenajarea primului bazin de lemn, plin cu apa sarata, apa provenea de la niste izvoare “de suprafata”.

In anul 1912, s-a forat prima sonda cu apa sarata, la o adancime de 864 de metri, deci, iata c-a trecut un secol si de la acest evemiment…dar…sa nu credeti ca acolo jos, in subteran, apa sarata sta ca intr-un lac sau ca intr-o punga mare si asteapta sa fie adusa la suprafata…nu! …acolo in adancurile tenebrose ale pamantului, ea zace amestecata cu mult pamant…e vorba de un “sol sarat”…sondorii injecteaza prin tubulatura sondei, aer sau apa sub presiune, asemenea unui “tun cu aer sau cu apa”. Se formeaza astfel o cavitate subterarana, care, apoi, cu timpul, se umple cu apa sarata. Toate aceste lucruri insa, costa multi bani! …

Sangeorgiul n-are “norocul” Ocnei Sibiului, spre exemplu, care are 14 lacuri sarate ce stau la suprafata pamantului, gata spre a fi exploatate.

Apa sarata adusa din adancuri la Sangeorgiu de Mures, apare la suprafata amestecata cu un namol fin, bogat si el in elemente chimice, care apoi, printr-o procedura de decantare, este separat de apa sarata propriu zisa. Apa sarata mai trebuie apoi, “curatata de impuritati", ca ea sa ajunga in bazinele de tratament “placuta la vedere” dar sa ramana in acelasi timp si “incarcata” cu numeroase saruri minerale cu efect terapeutic.

Nu e deloc usor…

Despre aceste bai s-a scris mult, dar merita sa mai scriu cate ceva, pentru ca sunt niste “bai dinamice” care in fiecare an aduc cate ceva nou. Anul acesta, spre exemplu, baile au fost renovate. Vestiare noi, grupuri sociale curate, dusuri cu apa calda, mult mai multe sezlonguri si puncte de deservire alimentara (unde gasesti cam tot ceea ce-ti doreste…stomacul), animatori, servicii de masaj si cosmetica, impachetare cu namol, (la intrare poti cumpara “o portie” de namol cu 3 lei) si kinetoterapie de grup.

E foarte relaxant sa stii ca vei gasi mereu sezlonguri libere, umbrelute sunt “quantum satis”, e placut de la sezlongul tau si pana la piscina sa calci pe o mocheta verde care-ti mangaie talpile, sa ai apa calda la dus pentru a-ti indeparta sarea de pe corp sau sa ai dusuri si langa bazinele cu apa dulce.

Sambata dupa-masa, a avut loc un concurs, de “baut apa cu un pai de un metru”, “de sarit peste caldari si turnat apa in 10 pahare concomitent” sau de inot, program sustinut de animatorii a doua echipe de tineri si tinere.

Distractie mare…

La piscinele cu apa dulce, erau multi copii sub 7 ani, accesul lor e liber. Pretul pentru parintii lor, e insa ceva mai “piperat”…20 de lei in cursul saptamanii si 26 de lei in week-end. Dar, se pare ca merita, caci la bai era multa lume. La ora 18 fix, in fiecare zi, langa bazinul cu apa sarata, apare un kinetoterapeut, care propune doritorilor, 15 minute de gimnastica “de grup”…Se incepe cu miscari ale gleznelor, genunchilor, soldurilor, spatelui si programul continua cu miscari ale gatului, umerilor, coatelor si mainilor. Unii oameni de-abia asteapta sa ”se faca odata ora 6” si sa vina “profesorul cel simpatic de gimnastica in apa”.

Statiunea Sangeorgiu se intinde pe o suprafata de 13 hectare, asadar parcarea pentru masini e imensa…exista peste 250 de locuri de parcare iar un angajat al bailor iti dirijeaza masina spre locurile ramase libere.

Nu v-as fi trimis acest scurt review, daca albastrul din piscinele cu apa dulce si verdele din cea cu apa sarata, nu mi-ar fi declansat o reactie reflexa, de ”dor de Grecia”… cum? ... Grecia? …iarasi? ... de-abia ai venit de-acolo, mai @dorgo, mai, i-ar ti-e “dor”? …pai atuncea…”go! ”...

Imi venea sa trec iarasi pe la agentia de bilete si sa cumpar inca “o Grecie” pentru luna septembrie, mai ales ca…atentie! …avem deja autocar direct din Tg. Mures spre Grecia si Bulgaria. Daca Mahomed nu s-a dus la munte, a venit muntele la Mahomed si in cartierul meu au aparut deja doua “bannere” cat casa, postate acolo de o firma de turism din Bucuresti, care organizeaza curse charter cu autocarul spre aceste doua destinatii…

Se pare ca “Homo Sapiens” de ieri, s-a transformat astazi in “Homo turisticus”, ceea ce mie, un mare iubitor de orice loc in care te poti balaci intr-o apa frumos colorata, nu-mi displace deloc.

Nu e departe momentul in care, vineri dupa masa, un minibus ma va transporta la aeroportul din Tg. Mures, si in aceeasi seara, voi face o baie in apa turcoaz a unei plaje elene iar duminica, voi fi din nou acasa…

Pariu?

Dorgo

@Web…te rog, http://www.youtube.com/watch? v=dZ857vMuT2g, mersi


[fb]
---
Trimis de dorgo in 16.07.12 17:03:42
Validat / Publicat: 16.07.12 18:11:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU MUREȘ. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5229 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Noile tarife ale Bailor sarate de la Sangeorgiu de Mures
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[16.07.12 18:10:44]
»

Mutat la rubrica "Descopera judetul Mures" (deja existenta pe site); se potriveste mai bine aici.

Qvadratvus
[16.07.12 23:22:09]
»

Deci lucururile totuşi se mişcă... E drept, cu siguranţă lucrurile nu se fac foarte ştiinţific, dar cu timpul consumatorul unor asemenea servicii se va autoeduca, sau va fi educat în acest sens. Treptat activităţile de profil se vor organiza în baza unor norme mai stricte şi activităţile de spa vor fi separate de cele terapeutice inclusiv în mintea consumatorului de servicii balneare. Problema este să creezi o masă critică de astfel de staţiuni care să funcţioneze cu o capacitate rezonabilă şi, să ofere servicii cu un anumit standard.

Oamenii îşi doresc aşa ceva, este deajuns să-i vezi cum se înghesuie călare unii peste alţii la izvoarele minerale cărând acasă nu neapărat o apă cu rol benefic, ci speranţele lor despre procedee în care cred. Aceste speranţe trebuie să primească o organizare şi un sens..

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[09.09.17 20:06:52]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Băile sărate Sângeorgiu de Mureș» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂBăile sărate Sângeorgiu de Mureș:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060214996337891 sec
    ecranul dvs: 1 x 1