ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.01.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2008
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 copil COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
60.00%
Către satisfăcător
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
60.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Gradina Zoologica din Tg. Mures – O poveste cu si despre animale

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

A fost odata ca niciodata si este si acum, ca de n-ar fi nu s-ar mai povesti... A fost si este... Gradina Zoo...

Gradina Zoo din Tg. Mures este amenajata la Platoul Cornesti si datorita marimii si numarului mare de specii este pe locul al doilea in clasamentul Gradinilor Zoologice din din Romania.

Imediat ce intri in Gradina, pe dreapta, se gaseste cusca maimutelor. Sunt cele care au posteriorul fara blana si rosu. Unele din ele au pui mici ca-ti intra-n buzunar... sar pe ramurile copacilor si vin la gard, privindu-te cu ochii lor atat de umani si de expresivi... privirea lor pare o rugaciune, iar manutele lor mici se chinuie sa ajunga dupa gratii sa culeaga pufuletii si semintele aruncate de vizitatori. De la cusca lor porneste un culoar care duce la o incapere unde se retrag animalele noaptea. Halena este insuportabila, dar, deh... sunt animale...

Ne ducem mai departe, se aude ragetul leului, cuprins de disperare si neputinta... Acest rege al animalelor, puternic si adulat, sta acum modest intr-o curte de apx. 50 metri patrati, lenevind pe o radacina de copac. In jurul lui misuna doua lupoaice, care se chinuie sa intre in gratiile lui. Atentie, in unul din anii cand am fost aici, un baietelde vreo patru anisori a fost stropit de urina leului, care isi marcase teritoriul. El si-a ridicat piciorul din spate si si-a dat drumul. A tasnit la o distanta de vreo 10 de metri chiar pe un copil care privea de la gard. Copilul a inceput sa planga si striga: ”Nu am sa mai vin la tine, leule! ’’. Dar poate el nu stia ca acest leu nu isi doreste acesti privitori... El este obisnuit in lumea lui, departe de privirile oamenilor...

Revenim pe partea dreapta si urcam o mica panta. Ajungem la o incapere in care intram cu greu, oamenii care vin sunt multi. In dreapta avem parte de multe acvarii cu pesti de toate felurile, iar in stanga, temutii serpi precum si un crocodil.

Sunt vreo 5 feluri de serpi, printre care anaconda, sarpele boa, sarpele cu clopotei. Aceste vietuitoare lungi de cativa metri, stau inchise intr-o vitrina de sticla de aproximativ un metru cub, incolaciti in jurul unui trunchi de copac, menit parca sa-i ocupe spatiul. Anaconda are chiar si o piele schimbata, lasata pe jos, care aproape a putrezit in vitrina...

Urcam... In dreapta un staul, cu bivoli, iacul tibetan. Un magarus se chinuie printre stalpii care imprejmuiesc locul si cer mangaiere de la copii... Uneori vezi aceste animale izbindu-se de gard, dorinta lor de a trece dincolo e mare si oamenii, cand vad aceste animale dezlantuindu-se, se aduna pentru a privi “minunea”.

In varful pantei vedem gratioasele caprioare, insotite de cerbul carpatin, cu coarnele lui marete, dar nu are in fata cui se mandri. Acest imparat al codrului e acum prizonierul oamenilor...

Turistii se agita care mai de care sa rupa crengi din stejarii de langa poteca, mai toti acesti stejari fiind lipsiti de ramurile mici de jos, la inaltimea omului. Un tatic se chinuie sa-si tina baietelul de 5 anisori pe umeri, ca sa rupa crengi din copac. Duc aceste ramuri la gard, iar bietele caprioare se chinuie sa prinda frunzele prin plasa de sarma. Nu le pasa de noroiul format de lipsa ierbii precum si a mizeriei lasate de animale. Picioarele lor pur si simplu se lipesc de noroi, inainteaza cu greu, dar trag tare spre gard si spre libertate.

Coboram... In fata avem cusca lupilor, dar lupii care traiesc aici arata mai degraba ca niste caini maidanezi… Mici, slabi, jigariti… daca nu ar avea culoarea specifica, ai putea crede ca sunt caini…

Langa lup avem parte de ursi… Ursul brun… Avem aici doua incaperi. Una cu ursi mici, mai tineri, precum si o ‘vanita’ cu apa pentru a se putea ‘delecta’ de caldura mare... Cealalta cusca este a unui urs batran, cu gheare lungi, se ridica in doua picioare si se chinuie sa-si puna botul intre gratii sa prinda direct in gura semintele aruncate de turisti... Cand deschide gura, se simte un miros groaznic, iar ochii lui tristi parca spun: “Sunt batran! Am trait aici o viata intreaga! Nu mai am dinti, iar putinii dinti care –i mai am sunt stricati! Am sa mor in aceasta cusca! ” Tristetea din ochii lui e mare, iar ursul e lipsit de vlaga!

Trecem pe langa temutul tigru. Are si el un perimetru de vreo 50 metri patrati in care se poate plimba. Dar si el sta pe un mic delusor, ascuns la umbra unui copac, ferindu-se de privirile oamenilor. Pare atat de plictisit...

Trecem de tigru si ajungem la alte animale, copitate. Avem aici si animale “de-ale noastre”: vaci, cai, precum si dromaderul, camila cu cocoasa, de care oamenii stau ceva mai departe pentru a nu-i scuipa.

In trecere vedem iepuri, hamsteri, ajungem si la custile cu pasari. Putem vedea aici gaini, cocosi, curcani, precum si pauni. Mai in fata, o imprejmuire, iarba verde si cativa canguri se feresc de privirile oamenilor. Zarim cu greu animalele. In stanga noastra vedem struti, precum si o incercare a celor responsabili de a amenaja o curte pentru ei prevazuta cu un gard electric, astfel ca daca animalele vor sa treaca dincolo de gard, ele sunt curentate.

Noi, oamenii, daca am pati si simti tot ce traiesc aceste animale, am critica aspru, am spune ca avem parte de niste criminali, am spune ca nu este posibil sa ni se intample noua asa ceva...

A fost odata si este si astazi, ca daca n-ar fi nu s-ar povesti...

Am ales pentru aceste ganduri videoclipul “Earth song”, datorita mesajului transmis de aceasta melodie: ce facem noi cu acest pamant, ororile care la facem noi, oamenii, dar totodata si o rugaciune pentru a salva viata pe acest pamant, pentru a reinvia animalele ucise de oameni, a naturii moarte distrusa de om din cauza poluarii sau a nevoilor, ridicarea nivelului de trai al tuturor vietuitoarelor de pe acest pamant.

Webmaster, daca credeti ca aceasta melodie nu e potrivita, nu o atasati.

http: //www. youtube. com/watch? v=KOnL5c8LMqM


text scris ulterior într-un ecou:

Acum doua saptamani, fiindca a fost o zi deosebit de frumoasa, am facut o iesire la Platoul Cornesti. Cum timpul ne-a permis, ne-am gandit sa intram si la Gradina Zoologica, sa mai scapam de aglomeratia din parcul de distractii. (taxa - 5 lei/adulti, copii 2-14 ani – 2 lei )

La Gradina Zoologica - lume multa, dar parcul fiind mare, aveam loc cu totii. De cum am intrat in lumea animalelor, am remarcat foarte multe schimbari.

Gradina este amenajata intr-o padure, deci animalele sunt in mediul lor, limitandu-se accesul prin imprejmuiri. Existau spatii neamenajate, dar acum s-au facut altele, suplimentand locurile si aducand aici animalele care erau inghesuite in alte custi.

Animalele ierbivore si pasarile, fiind nepericuloase, beneficiaza de spatii atat de mari incat uneori ne e greu sa le zarim. Astfel, s-au creat spatii noi pentru struti, caprioare, cerbi si altele.

La fel, custile animalelor periculoase ( pantera, puma, tigru, jaguar, ras) au suferit modificari prin marirea lor de cate 4-5 ori.

Peste tot sunt modificari. Este evident ca se cauta solutii cat mai bune pentru crearea unui habitat cat mai natural si care sa dea cat mai mult impresia de libertate. Schimbarile sunt semnificative si speram ca vor continua sa se aduca imbunatatiri mediului in care traiesc animalele.

Toate aleile sunt pavate si din loc in loc sunt amplasate bancute pentru a va putea odihni. In zilele foarte calduroase e un adevarat refugiu. Racoarea padurii fiind placuta, puteti petrece ore intregi departe de aglomeratia si poluarea orasului.

Cei care vin la Gradina Zoologica din Tg. Mures nu vin doar pentru animale, ci si pentru plimbarea in mijlocul naturii, iesirea la Zoo fiind asociata cu o iesire la padure.

Daca veniti in Tg. Mures nu trebuie sa ratati o plimbare la Gradina Zoologica si /sau la Platoul Cornesti.


[fb]
---
Trimis de biancuta in 31.01.10 12:19:28
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8688 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Gradina Zoologica Tg Mures - la intrare Zoo
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1300 PMA (din 2 voturi)

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

biancuta [31.01.10 13:12:31] »

Webmaster, daca credeti ca aceasta melodie nu e potrivita, nu o atasati.

http://www.youtube.com/watch?v=KOnL5c8LMqM

crima [31.01.10 13:40:42] »

@biancuta, lupoaicele care incercau sa-i intre in gratii leului (probabil ca) erau leoaice, nu?

iar caprioarele era insotite (probabil) de caprior, SAU cerbul era insotit (probabil) de ciute...

pagina oficiala http://www.zootirgumures.ro/

biancuta [31.01.10 13:45:12] »

Scuze, m-am incurcat, intr-adevar erau leoaice, nu lupoaice; iar cerbii si caprioarele sunt pusi impreuna, in acelasi tarc. La acest lucru ma refeream...

pepsi70ro [31.01.10 17:54:50] »

Foarte frumos descris. Am fost si noi in 2008, pur si simplu a fost superb, se apropie oarecum de gradina zoologica din Salonic. Superb!

webmasterXY* [31.01.10 19:06:16] »

Atasat videoclipul Biancutei.

biancuta [31.01.10 19:52:56] »

Pepsi70ro, din pacate in Salonic am fost in trecere si in timpul scurt cat am stat aici nu am reusit sa vizitam prea multe. Ramane pentru data viitoare.

Daca ti-a placut Zoo si mai treci prin Tg. Mures, iti sugerez sa vizitezi si parcul de joaca de la Platoul Cornesti. Sper sa nu ma insel, dar in 2008 nu era amenajat. Poti vedea postarea mea despre Platoul Cornesti.

biancuta [03.05.10 20:42:27] »

Web, videoclipul atasat imi place foarte mult, dar nu stiu daca e potrivit cu rw meu. Ma gandesc sa-l scoatem.

Web, daca se poate as aduce completari acestui review, daca nu, sa ramana ca ecou.

Am recitit acest review si mi-am dat seama ca este foarte trist. Daca privim doar faptul ca animalele sunt prizoniere, nu putem sa gandim decat asa.

Dar sa vedem putin si partea pozitiva a Gradinii Zoologice din Tg. Mures, fiindca ea inseamna mai mult decat niste animale in cusca. Ea inseamna o iesire in mijlocul naturii, inseamna aer curat, inseamna relaxare si plimbare. Edilii se straduiesc sa aduca mereu imbunatatiri conditiilor in care traiesc animalele, astfel ca avem mai multe cazuri cand femele au avut puisori, lucru neobisnuit pentru animalele in captivitate.

Acum doua saptamani,...


WM6: textul introdus în impresii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterXY* [03.05.10 21:05:36] »

Melodia cred că poate să rămână (a fost totuşi alegerea ta) ; dar dacă insişti...

webmaster13 [03.05.10 21:08:04] »

biancuta ce spui de melodia The sound of silence interpretata de Simon&Garfunkel?

biancuta [03.05.10 21:29:52] »

Web 6 si 13, stiu ca a fost alegerea mea, e una din piesele mele preferate, dar nu sunt convinsa ca se potriveste cu contextul review-ului meu. Am vrut s-o ascult si vad ca nici nu mai merge, asa ca putem sa o schimbam cu melodia propusa.

webmaster13 [04.05.10 00:11:37] »

Am atasat aceasta melodie urmand ca videoclipul sa fie sters ulterior!

biancuta [04.05.10 00:16:48] »

OK.

webmasterXY* [04.05.10 08:37:51] »

Rezolvat definitiv. (sper)

biancuta [21.09.12 00:42:55] »

Întotdeauna ma bucur când se realizeaza ceva bun frumos si/sau util în jurul meu! Este vorba în acest caz de Grădina Zoologică din Tg. Mureş, care are un nou “locatar”.

La sfârşitul anului trecut se lucra la construirea unui pavilion pentru girafe şi unul pentru elefanţi.

În vara acestui an am vizitat gradina zoologica pentru a vedea în ce stadiu au ajuns lucrările.

M-am bucurat să constat ca spaţiul Grădinii Zoo Tg. Mures s-a mărit foarte mult Astfel, dacă înainte Grădina se întindea pe o suprafaţă de 20 ha acum spaţiul s-a dublat ajungând la 40 ha. D. p. d. v. al mărimii, Zoo Tg. Mureş este cea mai mare din ţară !

Cuşca urşilor s-a “prelungit” în pădure, ei fiind limitaţi doar de un gard electrificat. Ei stau in padure, dar din când în când revin “acasă”.

Grădina Zoo din Tg. Mures a devenit semirezervaţie pentru urşi si căprioare.

De-a lungul gardului pentru urşi este o alee acoperită cu pietriş. Dacă înaintaţi pe acea alee veţi ajunge la un punct de belvedere construit din lemn.

S-au construit mai multe pavilioane noi dar terenul din faţa lor mi-a lăsat impresia ca mai trebuie amenajat, pământul nivelat, însămânţat, etc, probabil toate acestea se vor face la primăvară.

Pavilioanele pentru girafe si elefanţi erau construite, doar gardul imprejmuitor mai trebuia montat şi... încă nu era adus elefantul.

Un singur neajuns are Gradina, au mai disparut din specii... Amenajarea terenului pentru elefant a fost realizat destul de interesant, rămâne de văzut cum se va obisnui elefantul indian în noua sa locuinţă.

Pe timpul iernii si în nopţile răcoroase acesta va sta în pavilionul special, iar vara într-un padoc din centrul Grădinii.

Exemplarul a fost adus de apx. o saptămână de la o Gradină Zoologică din Bergamo, Italia, astfel că este singurul elefant indian din Romania. Se numeşte Tania, are 38 de ani, peste 2 m înălţime şi cântăreşte 3.5 t. În prezent este în carantină pentru acomodare dar începând cu ziua de sâmbătă, ora 10.00 vizitarea elefantului este permisă tuturor celor care vin la Zoo Tg. Mureş.

tirgumureseanul.ro/detali ... irgu-mures.html

Pe lângă faptul ca puteţi admira diverse animale, Gradina Zoo, fiind amenajată în padure oferă un spatiu excelent pentru plimbare şi relaxare si e perfect in zilele toride de vară.

Vizitarea Gradinii Zoo Tg. Mureş vă va fura minim 2 - 2.5 ore din timpul dvs, fără a pierde prea mult timpul pe lângă cuştile animalelor, prin urmare, pentru o vizită cât mai reuşită, asiguraţi-vă ca aveţi timp de "pierdut".

Iubitorii de animale pot vizita Gradina zilnic de la ora 10.00 si până la ora 18.00, programul de vară, iar iarna până la ora 16.00.

webmaster33 [31.10.14 21:31:26] »

Mutat în rubrica "Grădina zoologică din Târgu Mureş, TÂRGU MUREȘ" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, crima, pepsi70ro
Alte impresii din această RUBRICĂGrădina zoo Tîrgu Mureş:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070184946060181 sec
    ecranul dvs: 1 x 1