ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.06.2010
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Craiova
ÎNSCRIS: 20.05.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
prieteni
3 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Manastirea Tismana

TIPĂREȘTE

Manastirea Tismana se afla la aproximativ 35 kilometri de Targu-Jiu. Desi sunt olteanca, trebuie sa recunosc cu rusine ca pana acum nu ajunsesem la Tismana. Astfel, daca dumneavoastra sunteti prin zona, nu taiati acest loc de pe lista locurilor de vazut deoarece veti regreta cand veti afla ce ati pierdut.

Manastirea poarta hramul Adormirii Maicii Domnului si a inceput fi construita in secolul al XIV-lea de Sfantul Nicodim cu ajutorul domnitorului Radu Negru Voda.

Nu as vrea sa va spun ceea ce oricum gasiti pe internet sau pe site-ul manastirii, de aceea daca va intereseaza puteti accesa pagina click aici

Am ajuns acolo la vremea pranzului, dupa slujba de duminica. In fata curtii manastirii se afla o parcare mare unde va puteti lasa masina. In cazul in care vreti ceva pentru a va astampara foamea puteti cumpara gogosi sau mere in zahar ars de la cele 2 vanzatoare din parcare. Cum coborati din masina va indreptati catre poarta manastirii si nu va puteti abtine sa faceti o poza ca amintire. Treceti de poarta iar in partea stanga vedeti un indicator care va indruma catre o toaleta, indrumare ce mai tarziu va va fi de folos. Mai mergeti cativa pasi si ajungeti in dreptul chioscului cu obiecte si carti bisericesti la care va veti opri la intoarcere. Inaintati cu nerabdare pe drumul asfaltat in panta pentru a descoperi manastirea, dar ramaneti "uitat" cand pe partea stanga stanga vedeti casutele in care se poate innopta peste noapte, incercuite de floricele de toate culorile cu alei micute si ingrijite. Sunteti tentati sa coborati pentru a sta pe bancutele de la fantanita arteziana sau pentru a va face poze in foisorul de lemn. Si de data aceasta ziceti ca o sa va opriti la intoarcere si va continuati drumul catre manastrire fiind atenti sa va feriti si de masinile care se incapataneaza sa urce pana langa zidul manastirii. Va ganditi ca poate in ele sunt persoane bolnave, slabite, fara posibilitatea de a parcurge cei 200 de metri in panta si va dati constiincios cat mai pe marginea drumului pentru a nu incurca masinile care poarta eventuali bolnavi, dar mai ales si pentru a va feri pe dumneavoastra de incidente neplacute. Ajunsi la intrarea in curtea interioara a manastririi, descoperi ca pasagerii din masinile ce sufoca intrarea, nu sunt neaparat varstnici sau suferinzi ci mai degraba tineri care au preferat statul in masina decat parcursul celor 200 de metri pe jos, respirand aerul curat si incantandu-si privirea cu ceea ce natura a lasat iar omul a desavarsit.

Ajungand la intrare, mai faci cateva poze si apoi pasesti in interiorul curtii manastirii unde in fata isi face aparitia biserica manastirii de la Tismana. Inainte de a te indrepta catre ea, vezi in partea dreapta o fantanita la care oamenii isi pun o dorinta, arunca un banut si beau o gura de apa iar tu parcurgi cei cativa pasi pentru a face si tu la fel. Te reintorci la aleea principala si vrei sa intri in biserica pentru a asista poate la ultimele minute ale slujbei, dar oamenii iti spun ca slujba nu are loc in biserica si te indruma catre bisericuta cea veche din spate unde mai prinzi ulimele persoane ce asteapta a se mirui. Dupa reculegere, la plecarea din bisericuta lasi un acatist la maicute (10 RON /1 luna, 20 RON / 2 luni) si iesind din bisericuta vezi flux de oameni ce vin dintr-un mic tunel si-ti indrepti pasii intr-acolo descoperind cimitirul unde sunt ingropate maicutele in mijloc cu vechea biserica. De la o terasa mica ai vedere in vale catre o mini-gradina a maicutelor unde sunt plantate cateva legume si de asemenea vezi si unul dintre zidurile manastirii ce pare ca iasa din munte. Plimbandu-te prin curte descoperi “gradinita” cu ghivece de cactusi si aruncandu-ti privirea pe stanca ce strajuieste manastirea descoperi grota in care a trait Cuvinciosul Nicodim pana sa fie ridicata biserica. La plecarea din acest loc, pana la parcare te opresti din drumul tau si cobori catre casutele ce servesc ca loc de odihna peste noapte pentru calatorii care vor ca a doua zi sa participe la slujba. Am aflat ca sunt camere cu 2 paturi si ca nu este un pret stabilit pentru noaptea de cazare, fiecare calator lasand cat considera.

Recomand aceasta locatie ca loc de reculegere si rugaciune unde veti intalnii nu numai frumusetile naturii dar si frumusetile sufletesti ale maicutelor ce va pot asculta pasurile si va pot incuraja. De asemenea, avand loc de cazare peste noapte, cred ca ar fi pacat sa nu ramaneti si la slujba de a doua zi.

Va doresc o calatori placuta si liniste sufleteasca!


[fb]
---
Trimis de ghitoca001 in 29.06.10 18:30:40

VIZUALIZĂRI: 5215 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ghitoca001); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Poarta de jos, de la intarea in curtea mare a manstirii Tismana.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1600 PMA (din 5 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[29.06.10 20:03:28]
»

mutat la sectiunea speciala dedicata acestui subiect, "MANASTIRI OLTENIA & MUNTENIA"

alinutzza140*
[29.06.10 20:45:48]
»

Un review complet si util.Imi plac foarte mult pozele. Izvorul din curtea manastirii seamana un pic cu cel de la Agapia.

Admin
[01.08.11 02:18:23]
»

Mutat la rubrica "Manastirea Tismana [jud. Gorj]" (nou-creata pe site)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Tismana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055806875228882 sec
    ecranul dvs: 1 x 1