ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.05.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
4 AD. + 3 COPII -- v: 12; 6; 4

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mai mult decat o vizita la Manastirea Nucet (DB)

TIPĂREȘTE

Desi pentru noi a fost o plimbare reconfortanta in familie pe pamanturile natale ale unei jumatati de familie, cu adulti si copii, in gasca, in care plimbarea in sine a fost obiectivul principal si punctarea celor prezentate aici succinct in ultimul capitol al articolului, eu voi prezenta totusi mai pe larg Manastirea Nucet – ca obiectiv turistic, demn de vizitat, cu atat mai mult cu cat pe langa vizita la manastire va puteti completa programul precum am facut-o noi.

Situare si acces

Manastirea Nucet este situata in satul Nucet, apartinand comunei Nucet (DB).

Accesul cel mai facil se face din DN71, drum national secundar ce leaga DN7 (Baldana) cu DN1 (Sinaia) via Targoviste. Exista indicator la ramificatia catre Manastirea Nucet, catre stanga venind dinspre Bucuresti (dupa Mircea Voda) sau catre dreapta venind dinspre Targoviste.

De aici continuam pe DJ711C, traversam raul Ilfov, lasam pe stanga Ferma agrozootehnica Nucet si Fabrica de lapte. Inaintea trecerii la nivel cu calea ferata intalnim DJ722 pe care continuam inainte, peste linie, apoi intr-o intersectie, pe stanga lasam Primaria Nucet. De aici continuam tot inainte pe DC57 si apoi prima sau a doua strada la dreapta si imediat stanga. Exista indicator.

De la iesirea de pe DN71 sunt de parcurs 3,6 km. Distanta de la Targoviste este de 23 km care se parcurg in mai putin de jumatate de ora cu masina, iar de la Bucuresti (km 0) 66 km care se parcurg intr- ora si ceva, depinde de trafic.

Istoric

Ansamblul manastiresc Nucet, datat in secolul la XV-lea, este compus din urmatoarele monumente:

-Biserica “Sf. Gheorghe”,

-Ruinele casei egumenesti,

-Ruinele chiliilor,

-Turnul clopotnita,

-Ruinele zidului de incinta.

Acest obiectiv este consemnat pe Lista Monumentelor Istorice 2010.

Biserica a fost pictata initial in secolul al XVI-lea, repictata in mai multe randuri, ultima data in anul 1995 si poarta hramul Sf. Gheorghe, Izvorului Tamaduirii si Adormirii Maicii Domnului, iar obstea manastirii numara 12 calugarite.

Inainte de a se ridica biserica de zid, pe acest loc fiinta un asezamant monahic mai vechi cu o biserica din lemn, despre care se aminteste in mai multe surse ca ar data din secolele XIV – XV.

Ctitori ai manastirii de astazi sunt considerati reprezentanti din mai multe “generatii”: Gherghina Parcalab, Barbu Vacarescu si domnitorul Alexandru Ghica.

Astfel despre marele dregator Gherghina Parcalab si sotia sa, Neaga, se spune, ca au refacut de la zero manastirea, conform unui document din anul 1501. Din aceasta perioada s-a pastrat partial turnul de pe latura nordica si s-au identificat zidul de incinta si un rand de chilii. Asezamantul a fost imbogatit in mai toate domniile ce au urmat pana in secolul al XVIII-lea.

In anii 1730 - 1740, manastirea este puternic afectata de razboaie, dar si de cutremur. Vel logofatul Barbu Vacarescu va construi o fortificatie adaugand o noua incinta la 1,5 metri exterior de cea veche, va adauga si un corp de chilii lipite de turnul-cloptnita si va reface toata partea superioara a bisericii.

Alta etapa de referinta in istoria Manastirii Nucet s-a petrecut in anii 1840 – 1849 in vremea domnitorului Alexandru Ghica cu sprijinul presupus al boierilor Baleni, zugraviti in biserica in randul ctitorilor, cand biserica a fost complet reconstruita.

Secolul al XX-lea nu a fost unul fast pentru manastire care se paragineste. Abia in anul 1994 Arhiepiscopia Targovistei incepe demersurile pentru reinfiintarea Manastirii Nucet, iar lucrarile vor dura 10 ani. Prima mea vizita la Manastirea Nucet a fost in anul 2003 si pot certifica faptul ca era inca santier la vremea respectiva. Au urmat a fi consolidate biserica, s-a restaurat pictura, s-au reconstruit chiliile si turnul de la poarta. Pe latura sudica s-a construit un paraclis, iar in padure, in imediata apropiere, un foisor ce adaposteste Fantana de leac – un loc musai de vizitat.

Arhitectura

Primul element care nu are cum sa fie trecut cu vederea este poarta de lemn sculptata, prin care se realizeaza intrarea in incinta Manastirii Nucet. Ea are o deschidere mare pe centru si doua mai mici, simetrice pe lateral. Acoperisul se sprijina pe stalpi grosi sculptati si decorati cu motive traditionale romanesti. La poarta flutura si un steag national.

In stanga fata de aleea de acces este biserica din lemn, ce adaposteste paraclisul. In dreapta se gaseste muzeul, cu poarta sub forma de gang, care este de fapt intrarea veche in incinta. Pe latura estica aliniate cu muzeul sunt dispuse chiliile. Pe latura de nord este trapeza manastirii, vopsita in culoare alba. Tot pe nord, inca in restaurare, este turnul cu gangul intrarii din secolele XVI – XVII. Pe vest si sud sunt insirate noile chili, dispuse pe doua nivele, cu pridvor de lemn la etaj si pridvor de zid la parter.

Biserica este asezata in centrul ansamblului, si are o structura specifica secolelor XVII- XVIII, cu pronaos, naos si pridvor. In pridvor este adapostit turnul-clopotnita si scara de acces catre clopote. Pronaosul este dreptunghiular, de aceeasi latime cu naosul, care are forma patratica, si doua abside laterale semicirculare turtite. Cupola din care fac parte panadantivii este inalta pentru a reduce dimensiunea turlei. In partea superioara, turla are zece ferestre inalte si inguste cu partea superioara semicirculara. Deasupra altarului este o semicupola sferica, iar iconostasul delimiteaza altarul. Pe peretele fatadei sudice se gaseste o feresatra cu ancadrament de piatra sculptata cu vrejuri vegetale in stil brancovenesc. Turlele sunt decorate cu pilastri in stil doric toscan.

Pictura

S-au pastrat doua straturi de pictura: cel inferior din secolul al XVI-lea, al XVII-lea si al doilea realizat in secolul al XIX-lea. Deasupra intrarii, in pridvor, este pisania, care aminteste de lucrarile de restaurare, iar deasupra acesteia o pictura il infatiseaza pe Sf. Visarion si pe Sf. Gheorghe ucigand balaurul, icoana de hram a bisericii. Pe bolta pridvorului este pictat Dumnezeu Tatal.

Deasemenea tot interiorul bisericii este pictat. Remarcam diferite scene: Adormirea Maicii Domnului, Bunavestire, Botezul Domnului, Schimbarea la fata.

Mai mult decat o plimbare la manastire. Mult mai mult.

Tot pe domeniul manastirii, copiii (si nu numai) se pot bucura de cateva atractii. In spatele bisericii de lemn, pe stanga intrarii, intr-o curte inerbata, pe sud, putem admira cativa ponei. In curte mai pozam un bazin cu pestisori, putul situat pe una din aleile frumos pavate, pe care poti face o plimbare reconfortanta. Mai multe locuri amenajate in care admiram lalele multicolore sau panselute si gazonul ingrijit. Vom intalni casute pentru pasari si o minigradina zoological cu cocosi, gaini, porumbei, iepuri. Calugaritele gazduiesc cu drag mai multi catelusi mici, frumosi si jucausi, bucuria celor mici. Va imaginati deja cat de placuta este aceasta plimbare. :))

Pe drumul marcat ce duce spre foisorul unde este Fantana de leac poti poposi pe banci din lemn si poti asculta trilul pasarelelor in linistea de la marginea padurii. Sunt indicatoare catre Fantana de leac si nu trebuie sa ratati aceasta extensie a viziteti la Manastirea Nucet. :) Fantana de leac este amenajata intr-un foisor mare, unde veti gasi fantana propriu-zisa, mai multe icoane, intre care din nou pe cea care il infatiseaza pe Sf. Gheorghe rapunand balaurul.

Va puteti plimba putin si prin padurea de stejar si carpen, batrana si trainica, cum am facut-o noi - Padurea Manastirii. La pas, de voie. Pe cararui croite printr-un covor intins de leurda sau usturoi salbatic. Am cules flori albe din imensul covor superb de viata. Am facut poze, filmulete si ne-am simtit minunat in plimbarea de pe meleagurile natale ale Emei.

Anul acesta am fost aici de Sf. Gheorghe (23 Aprilie), dar cea mai mare sarbatoare la Nucet este Izvorul Tamaduirii, in prima vineri din saptamana de dupa Sf. Pasti, cand se serbeaza si ziua comunei Nucet.

Va recomandam o plimbare la fel de relaxanta si Dumneavoastra la Nucet. :)

Sursa de informatie: un material de ""Promovare turistica a manastirilor vechi din Zona Targovistei"" - parte a programul Regio.


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 20.05.17 20:44:48
Validat / Publicat: 20.05.17 22:27:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].

VIZUALIZĂRI: 6987 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Biserica Manastirii Nucet poarta hramurile Sf. Gheorghe, Izvorul Tamaduirii si Adormirea Maicii Domnului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54600 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmasterX [20.05.17 22:26:20] »

Mutat în rubrica "Mănăstirea Nucet [Nucet, DB], TÂRGOVIȘTE [DB]" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

mishu [20.05.17 22:33:16] »

@Dan&Ema: Start vot! O iesire minunata intro primavara capricioasa. Felicitari pentru poza P31, votat cu mare drag.

Dan&Ema [20.05.17 22:33:46] »

@webmasterX: corect

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [20.05.17 22:39:53] »

@mishu:

Initial am vrut sa merg spre manastire pe scurtatura de la socrii prin Padurea Manastirii, dar datorita primaverii capricioase si unede am facut bine ca am luat-o pe asfalt, in padure fiind multe zone noroioase.

Multumim pentru aprecieri (poza 31). Nu stiu cum s iesit ca nu prea ma pricep la selfie. Si totusi e autentica.

O plimbare frumoasa pe care demult o puneam la cale si in sfarsit am faptuit-o.

Data viitiare poate o luam prin padure ca vreau sa aflu si ce povesti stiu stejarii si carpenii...

Multumim, @mishu! Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster [21.05.17 09:23:40] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema [21.05.17 10:48:53] »

@webmaster:

Multumesc de apreciere!

tata123 🔱 [21.05.17 21:56:10] »

@Dan&Ema: Chiar primăvara aceasta am vrut să mă abat pe la Mănăstirea Nucet... am fost acolo de mai multe ori în decursul anilor. Am observat mereu stadiul lucrărilor de restaurare - de la fundații până în stadiu avansat (se mișcă destul de greu, probabil lipsa fondurilor e de vină). Primăvara mirosul de leurdă plutește deasupra întregului sat; la Fântâna de Leac am fost încă de pe vremea când nu exista aleea betonată; am ajuns o data chiar co o seară înainte de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii când la Fântână se umpleau sticlele cu aghiazmă.

În curtea mănăstirii e mereu liniște, deși ansamblul monastic e lipit de marginea satului Nucet. Prezența pădurii și a râului Dâmbovița în apropierea lăcașului de cult oferă un plus de relaxare.

Dan&Ema [22.05.17 08:15:25] »

@tata123:

Intr-adevar mirosul de leurda desfunda narile, mie imi place!

Lucrarile s-au taraganat, dar acum Manastirea Nu et are alta fata si este un obiectiv ce merita vizitat, iar plimbarea merge bine completata cu un popas la Fantana de leac. Sau in padure.

Multumesc de vizita si ecou. Numai de bine!

Aurici [22.05.17 13:26:37] »

@Dan&Ema: Tocmai ce mi-a terminat de povestit o colegă despre escapada ei din week-end-ul acesta de la pescuit, la o baltă de la/lângă Nucet. Am văzut cam aceleași poze, la ea ceva mai multe cu balta. A venit extrem, extrem de încântată de zonă și asta face și ea de azi dimineață, ne recomandă, la fel ca tine, să ne ducem acolo. Eu mi-am notat.

Zi bună!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [22.05.17 14:34:19] »

@Aurici:

Buna recomandare face colega ta!

Eu cu balta si cu pestele, zic pas. Iti recomand o plimbare in Padurea Manastirii, la Nucet, dupa ce se termina cu noroaiele. Si sa imi spui si mie ce povesti ti-au soptit copacii, pentru ca pe acolo fugea Ema cand chiulea de la scoala. Asa, spre informare!

Multumesc de lectura si de vot!

O saptamana faina, numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici [22.05.17 15:49:51] »

@Dan&Ema: Neaparat! Mai ales că ador să îmbrățișez copaci. Ceva, ceva 'oi afla eu!

Săptămână ușoară și ție!

Lucien [27.05.17 08:15:53] »

E frumos când o mănăstire renaște din negura veacurilor, făcând puntea între minunate întâmplări ale istoriei și lumea de azi. Mi-a plăcut tare mult să văd ”lanurile” nesfârșite de leurdă, obișnuit să le văd ”crescând” mai mult la piață. Denumirea mănăstirii vine probabil de la livezile cu nuci din zonă. Or mai fi acum, sau n-or mai fi. Oricum, nu ar fi singurul așezământ monahal înconjurat de nuci. De ce tocmai nuci? Poate pentru-că sunt fructe care se pot păstra foarte bine, merg pe timp postului, la colive etc. Cuvântul nucă ar proveni din cumană-peceneagă. Cu numele de nucet a fost denumită în trecut și Mănăstirea Cozia din defileul Oltului (erau sau sunt nuci și acolo), dar care și-ar fi schimbat numele tocmai pentru a nu se face confuzie cu mănăstirea de față.

Revenind la cele lumești, remarc încă o dată hiba websitului care oferă implicit numai primele 20 de fotografii. În acest articol sunt 39 de fotografii, iar ultimele 19, care mi se par cele mai frumoase, nu mai ajung să fie vazute și votate decât dacă cititorul se ambiționează și face clickuri suplimentare... Până se rezolvă această problemă, recomand ca primele 20 de fotografii expuse să fie selectate dintre cele mai reprezentative, chiar dacă nu respectă o anumită ordine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster [27.05.17 08:25:41] »

@Lucien:

Revenind la cele lumești, remarc încă o dată hiba websitului care oferă implicit numai primele 20 de fotografii. În acest articol sunt 39 de fotografii, iar ultimele 19, care mi se par cele mai frumoase, nu mai ajung să fie vazute și votate decât dacă cititorul se ambiționează și face clickuri suplimentare...

Este suficient UN SINGUR click pentru a vedea, de exemplu, toate cele 39 de fotografii încărcate de autor acestui articol.

NOTA: sunt afișate aici doar primele 29 fotografii. Click aici pentru a vedea toate pozele încărcate de Dan&Ema la acest review

(Click pe acel link duce direct în pagina acelor 30 de foto)

Nu mi se pare necesară ”o ambiționare” chiar atât de mare

Lucien [27.05.17 08:37:38] »

@webmaster: Evident, efortul nu este deloc mare, dar intervine o ruptură peste care mulți cititori nu trec și poate, apreciez eu, ca în cazul articolului de față, cele mai frumoase să fie la urmă. Ar fi interesant să se facă o statistică care să spună câte fotografii sunt văzute și votate din primele 20, și câte din următoarele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster [27.05.17 08:46:24] »

@Lucien: statistica relevă o descreștere vizibilă nr de voturi chiar primele afișate (primele, cele de mai sus, sunt cele mai votate, apoi nr lor descrește).

Evident că la cele din ”pagina 2” nr de voturi scade și mai mult, din motive de ”trebuie să mă ambiționez să fac un click suplimentar”

Explicația nu rezidă însă în acele ”rupturi” :-), ci e mult mai simplă.

Cine e interesat consultă oricum (și, eventual, votează) și acele poze, fără să se ”ambiționeze” prea mult...

Lucien [27.05.17 09:15:06] »

@webmaster: OK, așa să fie. Este normal ca după un număr de fotografii să intervină oboseala/plictiseala și sunt foarte rare cazurile când chiar sunt necesare/binevenite mai mult de 20 de fotografii la un articol. Oricum, este bine ca ”scriitorii” să rețină ce ai spus și anume că numărul vizualizărilor/voturilor scade puternic după primele fotografii și în consecință să procedeze astfel încât cele mai reprezentative/frumoase/votabile fotografii să fie la început, chiar dacă nu se respectă o anumită ordine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema [27.05.17 14:06:58] »

@Lucien:

In trecut, pe proprietatea Manastirii si in zona erau multi nuci, de unde denumirea comunei, satului si manastirii Nucet.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Dan&Ema, Lucien, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Nucet [Nucet, DB]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.097095966339111 sec
    ecranul dvs: 1 x 1