ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

În căutarea gloriei pierdute

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

O să încep povestirea despre acest deosebit oraș, un pic mai atipic, respectiv cu câteva întrebări.

Știați că Sulina este cel mai estic oraș din România?

Știați că Sulina este cel mai estic oraș din Uniunea Europeană?

Știați că Sulina este situată la doar patru metri deasupra nivelului apei mării?

Știați că accesul până la Sulina se poate face doar pe calea apei, cu nave rapide, catamaran sau pasager (așa cum sunt ele denumite), ce fac în fiecare zi curse de la Tulcea și retur?

Stiați că Sulina a fost cuib de pirați levantini?

Ei bine nici eu nu știam toate aceste lucruri, care m-au fascinat în momentul în care am citit despre ele și m-au făcut să-mi doresc o vizită în acest oraș.

Se spune că Sulina era un mic sătuc, unde și-au găsit refugiul pirații. Era un loc ideal unde să-și ascundă comorile furate și unde să se ascundă și ei de poteră. Adevărul este ca dacă te bagi în stuf, cine să te mai găsească?

Perioada de glorie a Sulinei a fost între anii 1856 și 1938 când a cunoscut o dezvoltare accelerată, ca urmare a înființării Comisiei Europene a Dunării de Jos, un organism european ce asigura atât neutralitatea, cât și garanta libera circulație a navelor comerciale pe fluviu Dunărea, respectiv în special pe brațul Sulina. În această perioadă satul de pirati s-a transformat într-un orășel înfloritor. S-au contruit diguri de protecție, cheiuri portuare, s-a tras apă potabilă si energie electrică și chiar s-a creat serviciul de telefonie.

Tot în această perioadă s-a construit spitalul, palatul comisiei europene, s-au inmulțit casele și s-au construit școli. Micul sătuc s-a transformat aproape subit într-un oraș prosper de 40000 de locuitori. Asta în anul 1939. Mai mult s-au deschis o mulțime consulate străine. Sulina a devenit aproape peste noapte un oraș cosmopolit, in care se vorbeau 20 de limbi și erau 12 de biserici de diverse religii și aprope 10 școli. A fost perioada de glorie a orasului, când se câstiga foarte bine, când cazinourile unde se jucau si se pierdeau averi erau în floare!

A fost perioada în care s-a extins orasul pe o lungime de aproximativ 15 kilometri. Există și azi urme ale faptului ca Sulina era un oraș cosmopolit, respectiv la cimitirul maritim al orașului. Acesta este împărțit în trei secțiuni. În primul rând este cimitirul creștin care la rândul lui este împărțit în cimitirul ortodox, cimitirul ortodox de rit vechi- lipovinesc, cimitirul bisericilor europene occidentale și cimitirul C. E. D. adică al Comisiei Europene a Dunării. Celelalte două sunt Cimitirul Musulman și Cimitirul Evreiesc. Este un lucru unic în România și nu știu poate în întreaga lume, ca un cimitir să găzduiască laolaltă atâtea culte religioase. Oricum cimitirul maritim este un punct turistic de interes al orașului. Să mai precizez că printre morminte, se găsesc mormântul Prințesei Ecaterina Moruzi, nepoata voievodului Ion Sturza și mormântul lui William Simpson omul de încredere al inginerului șef al Comisiei Europene a Dunării, care a condus lucrările de construcții la canal, la debarcadere și la far.

Portul liber Sulina, Porto Franco, așa cum era denumit, și-a trait anii de glorie până în fatidicul an 1939. Atunci Comisia Europeana a Dunarii de Jos și-a mutat sediul tocmai la Viena. De aici a inceput declinul acestui oraș. A început războiul și Sulina a primit o grea lovitură din pricina bombardamentelor. Multe clădiri au fost puse la pământ, iar orașul din 15 kilometri a ajuns la doar 4 kilometri. Sinagoga și Geamia au fost dărâmate, la fel și multe școli. Din tot orașul a rămas întreg doar cimitirul, așa ca o ironie a sorții. Parcă a fost un oraș blestemat.

Și asta nu e tot. O ultimă lovitură primită de acest oraș, a fost eșuarea navei ucrainiene Rostok perpendicular pe brațul Sulina, în dreptul localitătii Partizani. Nu vreau să mai intru în detalii dacă acest accident a fost sau nu voit, cert este că acest canal Sulina a devenit inutilizabil pentru navele comerciale mari, acest lucru afectând foarte tare și orașul Sulina.

În momentul de față populația orasului Sulina este de aproximativ 3600 de locuitori de diverse etnii. În afară de români mai sunt ucrainieni, lipoveni, greci și unii care se declară că nu mai aparțin de nicio etnie, probabil și-au pierdut identitatea.

Sulina din ziua de azi este o biată epavă, o biată rămăsiță a Europolis-ului prosper, descris atât de bine de John Bart. Încet, încet eu o văd că își revine, în special datorită turismului de pe timp de vară. La doi kilometri de oraș este o plajă aproape virgină. Sunt doar două terase unde poți servi masa și două locuri de unde poți închiria șezlonguri la un preț decent, respectiv 10 lei bucata. Plaja este una dintre cele mai late de pe litoralul românesc, nisipul este fin, iar intrarea în apă este foarte lină, la fel ca la Mamaia. Dacă te depărtezi un pic în stânga sau în dreapta poți să găsești locuri pustii, recomandate nudiștilor si nu numai.

Drumul de doi kilometri până la plajă se poate face ori pe jos ori cu un microbuz (2 lei biletul pe sens) ori cu taxi (8 lei din centru).

Sulina este un loc unde ești cu un picior în Delta Dunării si cu un picior pe plaja Mării Negre!!! Sulina este locul unde Dunarea se varsă în mare. Nu am apucat să ajung în acel loc, dar asta-mi întărește convingerea, că trebuie să mă reîntorc aici. Un concediu de vară în care să îmbini si marea și delta, cred că este ceva deosebit. Plus că prețurile aici sunt mult mai accesibile, decât prin stațiunile celebre. Într-adevăr costă ceva accesul cu vaporașul până aici, dar asta e.

E drept, prima impresie pe care am avut-o când am văzut clădirea abandonată a fostei fabrici de conserve de pește este una de dezamăgire. Dar eu consider că acest orășel liniștit și nostalgic are ceva de oferit turiștilor iubitori de liniște și de relaxare.

Se pot savura diverse preparate de pește la diverse restaurante sau pensiuni, dar nu la restaurantul celebru si scump Marea Neagră vezi aici.

Ca obiective turistice pot să menționez, în afară de cimitir desigur, farul vechi transformat în muzeu (pe vremuri acu 130 de ani era pe malul mării acu e la 2 km în interior). Aici este cabinetul de lucru al lui Eugen Botez alias Jean Bart și o sală dedicată Comisiei Europene a Dunării. În acest oraș se mai poate admira Turnul de apă și Palatul Comisiunii Europene a Dunării.

Mai sunt în picioare și câteva biserici într-o stare mai bună sau mai puțin bună, respectiv Biserica Sfântul Alexandru și Nicolae, Biserica Grecească Sfântul Nicolae, Biserica de Rit Vechi Sfinții Petru si Pavel, Biserica Romano-Catolică Sfântul Nicolae și Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae. Ca un paradox Biserica Greceasă Sfântul Nicolae este gard in gard cu Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae. Din păcate starea bisericilor nu este prea bună, parcă în concordanță cu întreg orașul.

Cele câteva străzi din Sulina sunt paralele sau perpendiculare pe Dunăre și sunt numerotate cu numere ca-n America. Traficul e foarte lejer, doar câteva taxiuri se mișcă de colo, colo cu turiștii mai leneși. De altfel fiind distanțele foarte mici, se spune că o cursă în orice direcție, nu poate să depășească 8 lei!

Să mai menționez că pe chei sunt ancorate diverse ambarcațiuni mai vechi sau mai noi. Contra cost se pot face excursii în Delta Dunării, la Pădurea Letea sau la Noul Far, unde se varsă Dunărea în mare.

Negreșit într-un an îmi voi face un concediu de vară aici. Este un oraș care-și caută identitatea pierdută și eu sper că împreună cu noi turiștii, să mai ajungă o dată ce a fost și chiar mai mult!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 20.07.15 12:34:17
Validat / Publicat: 20.07.15 17:53:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SULINA.

VIZUALIZĂRI: 3783 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 pe plaja din Sulina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[20.07.15 13:07:33]
»

rog melodia: https://www.youtube.com/watch?v=QQz4JBbmX2Y

și să legați articolul de celelalte din deltă!

Mersi!

webmaster
[20.07.15 13:33:41]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Am atașat videoclipul propus.

robertAUTOR REVIEW
[20.07.15 13:46:24]
»

@webmaster - Mulțumesc frumos! Chiar mă gândeam, chiar niciun articol de-al meu nu se încadrează în această categorie?

crismis
[20.07.15 18:46:06]
»

@robert. c: O destinatie in care n-am ajuns pana acum, dar care simt ca are ceva magic care ma cheama. Si intr-o zi ma voi duce!

arru
[20.07.15 19:05:50]
»

Ca să răspun la întrebările tale, DA, ȘTIAM Cel putin de primele patru. Doar de faza cu cuibul de pirați levantini nu.

Mulțumim pentru ponturi si descriere. Sper să ajung și eu la Sulina la un moment dat în special pentru plaja sălbatică și, ca și tine, să reușesc să văd punctul unde Dunărea se varsă în mare... Călătorii frumoase!

Chloe
[20.07.15 19:56:37]
»

@robert. c - felicitari pentru review! Mai ales pentru coerenta mini-lectie de istorie.

Am fost o singura data in Delta, la Sulina, in 2006, cand nu aveam copii. Am fost convinsa atunci ca am descoperit raiul pe pamant, atunci cand am ajuns pe plaja, acolo unde un brat al Dunarii se varsa in mare.

Atunci nu existau sezlonguri pe plaja si nici o terasa sau chiosc de unde sa-ti cumperi macar o apa.

De atunci ma tot codesc sa reinnoiesc experienta, sub pretextul ca fiica-mea e prea mica pentru o destinatie situata departe de lumea civilizata (in caz de ceva, cel mai apropiat spital de afla la Tulcea, la minim 2 ore de mers cu vaporul-asta in conditiile in care noapte nu circula)

Anul asta sigur nu, pentru ca nu prea mai avem zile de concediu. Insa la anul, sigur vom reedita experienta: dupa 10 ani!

Iti multumesc ca mi-ai reimprospatat frumoasele amintiri!

p. s. referitor la paragina in care se zbate tot orasul, sunt in acord total cu tine. Titlul review-ului nu putea fi mai elocvent!

robertAUTOR REVIEW
[21.07.15 08:51:54]
»

@crismis - Nu pot să-ti urez decât să ți se îndeplinească visele!

Vacanțe multe si reușite și mulțumesc!

robertAUTOR REVIEW
[21.07.15 08:53:57]
»

@arru - Mulțumesc pentru că m-ai citit și ai apreciat articolul scris de mine!

Vacanțe frumoase și nenumărate îți doresc!

Dan&Ema
[21.07.15 09:15:26]
»

Un articol excenlent cu impact de invitatie. Felicitari!

Nu am ajuns la Sulina, dar trebuie sa gasesc o solutie, o fereastra de timp pentru acest oras "cel mai... ""

robertAUTOR REVIEW
[21.07.15 09:22:43]
»

@Chloe - Mulțumesc mult pentru vizită si pentru cuvintele frumoase.

Mie deobicei orașele în paragină îmi provoacă așa un sentiment de milă.

Aici, la Sulina, parcă-i altceva. În primul rând datorită istoriei zbuciumate a orășelului și apoi datorită poziției geografice. Și bună datorită cadrului natural de exceptie și rea datorită accesului foarte dificil. Nu e un oras pentru toată lumea, ci doar pentru cei mai nostagici, pentru cei care caută linistea interioară. Părerea mea! ; -)

Eu zic să nu-ți faci atât de multe griji și dacă ți-a plăcut orașul să te duci fără probleme.

Vacanțe frumoase și mulțumesc încă o dată!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[21.07.15 09:45:58]
»

@Dan&Ema - Mulțumesc de vizită si de cuvintele frumoase.

Măcar o dată în viață trebuie văzut si acest orășel!

Vacanțe reușite!

Carmen Ion
[21.07.15 12:37:07]
»

@robert. c - Frumos şi foarte util articol. Felicitări!

Mie Sulina mi-a trezit mai ales un sentiment de nostalgie şi regret, aşa că titlul ales de tine mi se pare foarte bun.

Dacă te tentează un concediu într-un loc mai puţin atins de civilizaţie, cu o plajă superbă cu nisip fin şi aflată chiar la confluenţa unui canal al Dunării cu Marea Neagră, Sfântu Gheorghe este o altă opţiune pe care o poţi lua în consideraţie.

robertAUTOR REVIEW
[21.07.15 16:04:58]
»

@Carmen Ion - Multumesc pentru că mă citiți și îmi apreciați articolele. Mai mult sau mai puțin! ; -)

De Sfântul Gheorghe ce să zic? E un loc unde nu am mai fost, dar am auzit lucruri frumoase despre el! Ne gândim. Oricum bună idee.

E adevărat noi suntem mari iubitori de natură și căutam locuri cât mai virgine pe lumea asta. În măsura în care acest lucru mai e posibil!

Vacanță frumoasă la Valencia și asteptăm impresiile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion
[21.07.15 16:07:44]
»

@robert. c - Îţi citesc cu plăcere articolele, chiar dacă nu întotdeauna sunt de acord cu părerile tale - aici bănuiesc că te referi la Paris.

M-am întors din Valencia şi după ce îmi voi reveni voi începe să-mi scriu impresiile.

Vacanţe cât mai frumoase şi ţie!

nitul
[11.10.15 16:10:17]
»

Frumos articolul și bine documentat. Când mai ajungeți în delta dunării să navigați până la vărsarea dunării în mare.

robertAUTOR REVIEW
[13.10.15 12:53:50]
»

@nitul - Cu siguranță așa voi face! Mulțumesc frumos!

nitul
[13.10.15 17:58:14]
»

@robert: Să faceți o baie lipoveneasca (în genul celei turcești) și sa dormiți pe o lijanca (octombrie-martie). Atunci chiar a-ti ajuns sa cunoașteți cu adevărat delta.

cristianam
[25.03.17 21:49:47]
»

Eu am fost la Sf Gheorghe si stiu ca acolo se varsa Dunarea in Mare. Anul asta voi experimenta si Sulina si poate ma voi lamuri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Chloe, crismis, cristianam, Dan&Ema, nitul, robert
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sulina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.46265196800232 sec
    ecranul dvs: 1 x 1