ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.07.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Istorie la palat - Muzeul orasului Sinaia

TIPĂREȘTE URM de aici

Asteptand noi sa vizitam Cazinoul din Sinaia, despre care am povestit aici vezi impresii am inceput sa adunam diferite pliante fara a ne uita peste ele (poate nu aveam voie asa ca le-am bagat repede in geanta). La finalul vizitei noastre insa la Cazinou, ghida ne-a atras atentia asupra acestui muzeu, caruia ca sa-l vizitam pe indelete ar trebui sa ii acordam cam vreo 2 ore.

Am hotarat insa ca pentru ziua respectiva era suficient asa ca am revenit a doua zi. Ca si localizare este foarte usor de identificat, se afla situat in spatele hotelului New Montana, adresa indicata de site muzeusinaia.com este Bd Carol I nr 28.

Este exact langa telecabina si restaurantul Snow despre care am vorbit aici vezi impresii asa ca dupa ce vizitati muzeul puteti lua masa aici (cam asa ne-am organizat si noi programul)

Putem spune despre locatia aceasta ca este un muzeu intr-un muzeu, deoarece Muzeul Sinaia este “gazduit” de Palatul Alina Stirbey.

Acest palat a fost ridicat in 1875, in urma colaborarii dintre arhitectul olandez Josef Jacob Schieffeleers si pictorul Tattarescu, si este construit din piatra locala.

Doar inca vreo 2 cuvinte despre architect, devenit roman in timpul lui Carol I si care s-a implicat in realizarea caii ferate Bucuresti-Craiova si Bucuresti-Iasi. Dupa construirea palatului Stirbey (acesta l-a prpulsat in cariera) este remarcat de printul Dimitrie Ghica (eforul Spitalelor civile) si prin activitatea lui Sinaia va cunoaste o dezvoltare urbainstica deosebita. A facut planurile pentru Hotelul Caraiman, a conceput planul urbanistic al orasului Sinaia, parcul dar si vile particulare.

Astazi spre norocul nostru acest palat reprezentand el insusi o fila de istorie care prin continutul lui cuprinde o intreaga istorie.

Pentru a fi infiintat acest muzeu s-a facut apel la populatie astfel incat doritorii si-au putut aduce contributia la prezentarea istoriei orasului aducand fiecare o farama din ce pastra cu sfintenie.

Daca la modul general intrarea este 15 lei adult si 7 lei elev/ student, pentru sinaieni intrarea este 5 lei.

Am avut surpriza sa descoperim (noi am vizitat acest muzeu la sfarsitul lunii martie 2016) ca muzeul era destul de recent inaugurat, decembrie 2015.

Este insa interzisa fotografierea (exista camera de luat vederi in toate incaperile si se vedeau pe calculatorul de la intrare aceste imagini), am fi putut insa cred sa facem poze, nu prea era nimeni pe acolo (doamna care ne-a dat biletele era in cafenea lucra la calculator) insa am avut o retinere si nu am facut.

Pentru a ajunge la exponate am coborat o scara iar spatiile acolo sunt marcate corespunzator. Exista si o legenda a salilor de expozitie astfel rand pe rand am vizitat salile zabovind in fiecare mai mult sau mai putin in functie de interes.

Salonul aristocratic, in care exista o prezentare a aristocratilor orasului Sinaia, cu poze, documente, tinand cont de faptul ca in perioada 1905-1945 aceasta statiune era preferata protipendadei Romaniei (regi, politicieni, artisti, mosieri si mari industriasi). Este prezentat stilul de viata al aristocratilor care isi ridicau aici casele de vacanta, gasim insa prezentat si arborele genealogic al familiei Stirbey. Aceasta a fost o sala in care am petrecut ceva vreme si care chiar mi-a placut.

Parcul natural Bucegi, o alta sala in care am petrecut ceva vreme cu placere deoarece este prezentata natura in toata splendoarea ei, viata salbatica, flori ocrotite. Aici ne-am bucurat precum copiii mici (eu si sotul) de o macheta interactiva care ocupa centrul camerei si unde ai la scara mica toata zona Muntilor Bucegi si unde sunt marcate trasee, pesteri, refugii, varfuri, astfel incat poti vizualiza apasand un buton localizarea acelui obiectiv pe harta. Nu ne-a scapat un buton neatins.

Comorile din Bucegi, fotografii care prin culorile lor surprind natura (flora si fauna) intr-o multitudine de culori. Aici mi-au placut cum sunt prezentate sectiuni transversale din diferiti copaci de diferite varste.

Orient Expres, aici vedeti tot felul de exponate care au legatura cu acest tren care face parte din istoria orasului, si aceasta zona a fost amenajata si cu ajutorul companiei Venice Simplon Orient Express

Sala Personalitatilor – aici sunt mentionate personalitati care au trecut zabovind mai mult sau mai putin prin acest oras, dar care astfel fac parte din istoria lui, despre unele auzisem, despre altele nu...

Sala Oraselor Infratite, Sinaia este primul oras infratit din Romania inca din perioada comunista, iar acum este infratit cu multe alte orase. Din cele gasite pe net, orasele cu care este infratit orasul Sinaia sunt: Aosta si Castelbuono (Italia), Hod Hasharon (Israel), Athis-Mons (Franta), Cetinje (Muntenegru)

Stancile Franz Josef cu prezentarea in imagini a acelui loc de unde privelistea asupra orasului Sinaia este deosebita.

Sala Expozitiilor Temporare unde atunci era o expozitie de planuri si schite de arhitectura a orasului din perioada anilor 1900 (aceasta era pana in aprilie)

Zona de Sport si relaxare, binenteles cu prezentarea in special a sporturilor de iarna, putand admira astfel primele schiuri si prima sanie de concurs, precum si primul echipament al salvamontistilor, dar vedem expuse si o serie de trofee. De asemenea aici putem vedea o replica a Cabanei Sf Ana.

Sala Multimedia. Aici am imbinat utilul cu placutul, caci ce poate fi mai frumos decat sa te asezi si sa te lasi in voia filmuletelor prezentate admirand astfel imagini din natura dar si din viata de fiecare zi a sinaienilor, dar poate fi vazut si un film de arhiva cu secvente din viata Regelui Carol II.

Sala Comunismului, pentru ca binenteles si aici vorbim despre istorie, in care se vorbeste despre construirea telecabinei si a unor cabane, hoteluri si restaurante, dar se vorbeste si despre industria din acea perioada.

Daca mi-a placut acest muzeu? Da, chiar daca finalul vizitei iti lasa un usor gust amar sectiunea comunismului fiind ultima zona vizitata, el te impresioneaza prin daruirea de care au dat dovada sinaienii donand diferite obiecte, in afara celor daruite de foruri oficiale (institutii, manastiri) si atasez un filmulet prin care este solicitat sprijinul locuitorilor:

youtube

Am citit ca reprezentantii muzeului au in intentie sa incheie un parteneriat cu Arhiva Nationala de Filme pentru a deschide o cinemateca de weekend si de asemenea promit ca din luna mai turistii vor avea posibilitatea de a beneficia de audio-ghiduri in limbile romana, engleza, franceza si rusa. Nu stiu insa daca si aceasta dorinta s-a materializat.

Parasind expozitia am iesit in curte printr-o cafenea unde te mai poti relaxa putin, am mai facut ceva poze si ne-am indreptat pasii spre alte destinatii.

Daca am reveni acolo? Poate ca da, si daca intr-adevar exista si audioghiduri, cu atat mai mult.

Despre cine a fost Alina Stirbey puteti citi aici

Calatorii cat mai frumoase, si daca ajungeti in zona nu ocoliti acest muzeu.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 25.07.16 08:28:09
Validat / Publicat: 25.07.16 09:28:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.

VIZUALIZĂRI: 2880 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul Orasului Sinaia - Panou care te pofteste sa-l vizitezi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Safta Radu
[25.07.16 09:38:40]
»

Am onoarea primului vot, pentru un super articol. Prin Sinaia n-am mai fost de ani buni, iar de muzeu, sincer, nici nu ştiam. Foarte interesant, mi-aţi dat un pont bun când voi ajunge în Sinaia, la anul sper să stau câteva zile acolo. Călătorii frumoase vă doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[25.07.16 09:58:25]
»

@Safta Radu - Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri. Din pacate nu am povestit foarte multe despre cele vazute acolo deoarece am vrut sa ne bucuram de acel loc, si spre bucuria noastra (nu si a lor) eram singurii vizitatori deci am putut admira in voie, desi era sambata si se presupunea ca lumea iese la plimbare. Mi-ar mai placea insa sa vizitez daca introduc si audioghidurile.

tata123 🔱
[25.07.16 12:16:18]
»

@mishu - Confirm - e un loc deosebit, amenajat foarte bine, muzeu deschis la sfârșitul anului trecut (există indicatoare în oraș spre obiectiv). Acum, vara, exteriorul se vede în altă lumină, iar cafeneaua este chiar drăguță. Deja era mai multă lume în vizită - revin săptămâna viitoare cu un articol și fotografii din interior. Mi-a plăcut acest muzeu al orașului Sinaia.

mishuAUTOR REVIEW
[25.07.16 13:11:19]
»

@tata123 - Multumesc frumos pentru vizita si vot, am insa o intrebare, acum sunt puse la dispozitie audioghiduri? In rest astept articolul cu impresiile personale despre acest obiectiv.

Sunt convinsa ca va urma un articol super tare, sunt suficiente elemente care sa asigure acest lucru cu atat mai mult cu cat el vine de la tine.

As fi vrut sa mai spun cate ceva despre Alina Stirbey, insa am vrut sa scot in evidenta muzeul.

Pentru cei ce merg in zona este foarte frumos de vazut si capela Alinei Sirbey, noi nu am vazut-o, am citit ulterior despre ea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[25.07.16 13:21:33]
»

@mishu - Sincer nu am fost atent dacă au introdus audioghiduri, parcă nu am văzut în lista de prețuri ori marcaje de-a lungul traseului. Găsiți însă la adresa https://izi.travel/ro/4b6d-muzeul-sinaia-first-place-to-go/ro#0fab-salonul-aristocratic/ro un astfel de audioghid, în limba română și limba engleză. Aplicația se poate descărca și pe telefonul mobil.

mishuAUTOR REVIEW
[25.07.16 13:57:53]
»

@tata123 - Multumesc frumos. Am intrat pe link-ul indicat si am ascultat cateva povestiri interesante chiar, merita vazute/ ascultate pentru a reprezenta o invitatie la a vizita acest muzeu.

liviu49
[25.07.16 16:52:31]
»

@mishu - Doamna, de cate ori imi apare o atentionare cu articol scris de @mishu, trag nadejde ca este unul despre o drumetie, fie si cu masina, dar sa fie la munte. Cand vad ca in titlul articolului apare si Sinaia, mai adaug o speranta. Se pare ca si de data asta am tras nadejdea, ca spanul de barba. Cu toate acestea, tot ce se scrie despre perla Bucegilor imi trezeste amintirile din somnul lor, unde se ascunsesera, nostalgiile din locul unde le ascunsesem eu. Am reusit sa citesc articolul de la un cap la altul si incerc sa-mi dau seama cam pe unde este acest muzeu. Zgarmand in amintirile mele, de acum cativa ani (1968 – 1974), calculand dupa indiciile date de dvs., cred ca aceasta cladire se afla langa parcarea de la telecabina, pe vechea strada din spatele fostului stadion Carpati. Acesta a fost demolat si pe locul lui, intre str. Aosta (sper ca mai este si acum) si urcarea spre telecabina, s-a construit hotelul Montana. Imi aduc aminte de o cladire din piatra pe acea straduta (pozele dvs. imi intaresc convingerea), dar memoria nu ma ajuta sa-mi amintesc ce adapostea pe acea vreme. In orice caz nu cred ca se numea vila Alina Stirbei, singura vila cu nume princiar de care imi amintesc de atunci era vila Carmen Silva, langa fosta tabara internationala si care apartinea de Sindicate. Am fost cazat acolo de doua ori la niste instructaje pe linie de sindicat, ultima oara in 1992.

Stancile Franz Iosef sunt probabil stancile Sf. Ana, pe drumul care se desprinde din soseaua spre cota (atunci ii spunea Drumul Cotei) spre Poiana Stanii si de unde am amintir legate despre o intalnire cu cineva la cules de zmeura.

Despre Sala Comunismului vor fi in permanenta discutii, mai ales contradictorii, iar adevarul, ca de obicei va fi undeva la mijloc. Va trebui sa acceptam ca acei ani fac parte din istoria noastra si nu putem repeta greseala comunistilor si sa ii sarim din istorie. Este situatia unui pahar umplut pana la jumatate cu apa. Pentru unii paharul va fi pe jumatate gol, pentru altii pe jumatate plin. Culmea este ca ambele tabere au dreptate. Si pentru ca aminteati de industria din Sinaia, pe langa Intreprinderea de Mecanica Fina, in Sinaia, intr-o fabricuta vas-a-vis de Mecanica Fina se fabrica salamul de Sibiu. Da, salamul de Sibiu se fabrica la Sinaia.

In orice caz va felicit pentru atentia pe care o acordati tuturor cladirilor si obiectivelor care au legatura cu istoria Sinaiei.

Numai bine si nu va iert de asteptarea unui articol despre o calatorie pe munte!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[25.07.16 17:52:00]
»

@liviu49 - Multumesc frumos pentru lectura si aprecieri, cred ca localizarea facuta cu gps-ul din minte este cea corecta , cat despre iertare, o sa mai treaca ceva vreme ca sa ajung sa merg pe munte.

Cand eram mai mica mergeam cu parintii pe munte, la 5 ani am urcat pe Jepii Mici, iar la +20 cea mai mare nazbatie a mea a fost sa urc la Cruce prin Valea Alba, luata de val si de niste trazniti de ghizi de munte mai inconstienti, drumetie care putea sa se sfarseasca rau pentru una dintre colege.

Probabil ca vor mai fi ceva tentative dar mai modeste, insa cand vor fi, voi pomeni sigur.

O zi frumoasa in continuare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[28.07.16 11:00:24]
»

@liviu49 - Într-adevăr „Muzeul orașului Sinaia” este situat lângă parcarea telecabinei, vis-a-vis de Spitalul de copii.

Amănunte despre Stâncile Franz Joseph găsiți la punctele 3 și 4 din articolul meu privind Sinaia și Poteca Regală (vezi impresii). Acest obiectiv nu coincide cu cel numit „Stâncile Sf. Ana”, unde a existat o cabană și un schit. Stâncile Franz Joseph sunt situate deasupra Cabanei Stâna Regală, pe când Stâncile Sf. Ana sunt accesibile din drumul ce urcă la Cota 1400, iar schitul Sf. Ana existent azi se poate vizita mergând pe drumul ce duce spre Poiana Stânei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema
[31.07.16 22:45:37]
»

Foarte frumos periplul prin Sinaia.

Sinaia gazduieste multe cladiri cu arhitectura remarcabila si incarcate de istorie. Pe aici un lasat multe urme pasii regilor romani.

Sinaia merita o promovare mai agresiva, mai vizibila a obiectivelor turistice din oras.

Sinaia a pastrat in decursul timpului un aflux mare de turisti si cu atat mai mult ar trebui intensificat marketingul turistic pentru acest oras superb cu palate locuite candva de crai si de craite.

Felicitari pentru articol.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[31.07.16 22:52:13]
»

@Dan&Ema - Mie nu mi-a venit sa cred ca il vizitam in martie, fara sa fie lume si sa aflu ca el fusese deschis in decembrie 2015. Iar acum daca au si audioghiduri cred ca ar mai merita vazut inca o data, exact asa cum ne-am bucurat de audio ghid la Casa Enescu.

Daca o sa mai ajungi prin Sinaia neaparat sa-i duci pe copii la Casa Enescu, sigur le va placea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[08.07.18 22:08:01]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzee în Sinaia» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, liviu49, mishu, Safta Radu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Știrbey & Muzeul orașului Sinaia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081033229827881 sec
    ecranul dvs: 1 x 1