ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.07.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 7 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Sinaia 2015

TIPĂREȘTE

Este cineva care n-a trecut prin Sinaia? Nu. Numai că Sinaia nu este numai o parcare la telegondolă sau telecabină, o coborâre pe schiuri pe Valea Dorului, o vizită la Peleş, o mancare la unul din restaurante, o plimbare pe jos de la Internaţional la o bancă în parc sau o traversare a oraşului pe variantă în drum spre Braşov. Sinaia este acea staţiune cu 10000 de localnici răsfiraţi în şapte cartiere, altele decât centrul pe care-l cunoaştem cu toţii. Este staţiunea în care merită să stai câteva zile cu nevasta, copiii sau nepoţii, să te cufunzi în pădurea deasă de pe strada M. Eminescu la smeuriş, să urci pe firul Zgarburei după ciuperci sau pe drumul forestier de pe Valea Rea, cum s-ar spune să-ţi încarci bateriile pentru a face faţă unui nou asalt al betoanelor în care locuieşti peste an.

Scurt istoric

Sinaia are o istorie relativ recentă, în sec. XVII existând doar câteva case care aparţineau de comuna Podul Turcului, localitate mare care se întindea de la Predeal la Comarnic. După construirea castelului Peleş în 1883 şi funcţionarea sa ca reşedinţă de vară a regilor României, Sinaia s-a dezvoltat vertiginos. Au apărut hoteluri de lux, un cazinou, spital, cale ferată spre Bucureşti, uzină electrică pentru castel dar şi pentru localitate, parc, vile în stilul epocii dintre care unele au rezistat timpului, amenajări care i-au atras numele de ˝ Perla Carpaţilor˝. Sinaia are 10500 locuitori conform recensământului din 2012, în descreştere cu 35% faţă de 1992. Prăbuşirea fabricii Mefin cu o istorie de 130 de ani, a disponibil zat câteva mii de oameni, fiind astfel afectate şi familiile lor. Majoritatea celor tineri au plecat din Sinaia în căutarea unui alt viitor.

Reabilitarea Sinaiei.

În această situaţie singura şansă a Sinaiei a fost revirimentul turistic. În 2011 sinăienii au acceptat un proiect de mare anvergură care a cerut multe sacrificii. În urmă cu doi ani scriam v. aici vezi impresii ˝La ora actuala parte din bulevardul Carol si stradutele perpendiculare pe el sunt rascolite ca la Verdun. S-o luam dinspre Bucuresti: se poate circula pana la hotel International de unde traficul este deviat pe str. Kogalniceanu, panta grea. Pe acest tronson, functional este numai trotoarul din dreapta, cel din stanga fiind un imens sant adanc, interupt de cate o scandura de trecere spre imobile. Normal ca magazinele sa aiba obloanele trase. De la hotel International pana la hotel Anda, cam in dreptul Primariei care si ea e santier, soseaua e ca si bombardata˝Sinaia a suportat cu stoicism un şantier care a durat patru ani, cu o întârziere de un an faţă de evaluarea iniţială. Proiectul se numeşte Via Sinaia design- Verde Deschis, s-a estimat un cost total de 82 mil. lei din care 52 mil. contribuţia UE, 11.5 mil lei de la guvern şi 1.3 mil lei comunitatea locală. Termenul reconsiderat de finalizare este noiembrie 2015, investiţia este aproape finalizată, nu ştiu ce depăşire de fonduri s-a înregistrat, nici cât şi dacă se va implica DNA la un moment dat. În paralel a fost realizat şi un alt proiect de supraveghere video la şcoli, spital, intersecţii, etc în valoare de 1.7 mil. lei.

În aceşti patru ani de suferinţă a localnicilor, de distrugere a turismului în oraş, de faliment al multor magazine şi hoteluri, taximetrie, transport în comun şi dezordine rutieră s-a realizat însă enorm. Doar cu acest preţ Sinaia a căpătat aspectul unei staţiuni de munte care poate rivaliza cu oricare din Austria sau Elveţia. Ambiţia este să devină un Montecarlo al estului Europei. S-a recăpătat acel aer retro de la începutul secolului trecut, ochii şi privirea sunt încântaţi de rondurile cu flori şi artezienele din sensurile giratorii, noaptea staţiunea este luminată de sute de lampioane. Să fac un mic inventar, atât cât am putut observa pe axul principal al staţiunii, pe DN1:

- cablurile ciorchine de electricitate, telefonie, internet, televiziune au fost îngropate sub trotoare.

- trotoarele s-au refăcut cu pişcoţi în două culori (prea largi după părerea mea, se mai putea face un sens de circulaţie); au fost montate bănci; s-au plantat tei; unele trotoare au borduri multiflorale.

-pe ambele părţi sunt instalate felinare de epocă cu becuri economice (prea dese după părerea mea, la 10-15m unul de altul, aici se putea face economie)

-s-au degajat şi s-au pus în valoare frumoasele clădiri ale primăriei, liceului cât şi intrarea în parcul D. Ghika. Acesta are la intrare o platformă largă, ceas, bănci, ţâşnitoare de apă, bile opritoare de maşini- pe drept cuvânt s-a creat perspectivă de la parc până departe la hotel Internaţional.

-s-a sistematizat ieşirea din parc spre Cimitirul Eroilor.

-s-a restaurat Casinoul deschis permanent pentru expoziţii, concerte.

-s-au făcut sensuri giratorii cu ronduri de flori şi jet de arteziene in faţa hotelului Păltiniş, la parc, în dreptul accesului spre Peleş.

-s-a dat în folosinţă şi asfaltat drumul cu sens unic spre piaţă şi din cauza pantei, pentru pietoni s-au făcut scări.

- s-au asfaltat străzile laterale secundare cât şi străzile principale din cartiere.

-s-a modernizat halta Sinaia cu peroane acoperite şi lumini de neon.

-din loc în loc s-au montat nişte cabine roşii, puncte de informare turistică (încă nu au montate panouri electronice în interior); idem cu chioşcuri rotunde de ziare; s-au făcut ţâşnitori din fontă pentru apă în principalele puncte ale oraşului, idem cutii postale. Toate aceste obiecte auxiliare sunt modele de la începutul secolului trecut.

- toate gheretele de pe şosea au fost înlocuite cu chioşcuri tip căbăniţe aşezate pe acelaş aliniament;

-au fost înlocuite cele mai multe din microbuzele vechi cu autobuze de mare capacitate. Preţul unui bilet auto e 2 lei indiferent de distanţă. - s-au montat staţii tip de aşteptare a autobuzelor cu orarul de circulaţie afişat Am verificat. Cele patru linii de transport în comun respectă programul

-traversări suspendate peste DN1 de la intrarea în oraş până la Mefin de unde începe varianta de ocolire a centrului oraşului.

- din fonduri private s-a modernizat magazinul de lux central Carpaţi. La subsolul acestuia este un supermarket Bila enorm, la care accesul se poate face cu un lift stradal. S-a deschis în centru şi un Mega Image care împreună cu Penni amplasat pe variantă, Angst, Simcris, unităţi de desfacere a cărnii de la producător, multe magazine cu fructe, legume, vinoteci, etc. asigură o aprovizionare a oraşului comparabilă cu a Bucureştiului. Trebuie să spun că de câte ori plecăm spre Bucureşti, încărcăm portbagajul cu piţa făcută în Sinaia.

- au început lucrările de extindere a telegondolei de la Cota 1400 la 2000 cu termen de finalizare 2015.

Cartierele Sinaiei.

Nu ştiu dacă toată lumea ştie că Sinaia înafară de centrul suprapus pe DN1 are şapte cartiere, jumătate din populaţia oraşului locuind la bloc şi o mică parte la curte.

1 - Cartierul Furnica este cel mai select cartier amplasat între manăstirea Sinaia şi Calea Codrului. Din acest cartier începe accesul auto spre Cota 1400 sau Stâna Regală, vilele şi hotelurile elegante depăşind cu mult vechea limită a oraşului. Pentru accesul pietonal sunt scări de piatră între străzile paralele aflate la înălţimi diferite. Poţi cunoaşte cartierul fie din trenuleţ (adulti 10 lei, staţia de îmbarcare în faţa hotelului Sinaia), fie străbătând la întâmplare străzile Aosta, Mănastirii, Căşeriei, Pustnicului, Kogălniceanu, drumul Cotei, pe care, înafara de vilele şi pensiunile de patru stele opulente ale unor prosperi oameni de afaceri găseşti case încărcate de istorie cum sunt ale lui N. Iorga, Take Ionescu (Negoiul, ) vila în care a locuit Yehudi Menuhin, etc. O sugestie pentru cei care vor să meargă cu piciorul 2-3 km este să ia autobuzul (T1) până la Telegondola şi să coboare pe jos, scurtând de la mănăstire cu coborârea prin pădure. Pentru cei care vor să meargă la cota 1400, tariful la telegondolă dus pentru adulţi este 20 lei, dus-întors 34 lei; copii dus 13 lei, dus-întors 25 leu; funcţionează zilnic între 9-19 cu excepţia marţi 12-19 Prin comparaţie telecabina care se ia din centrul oraşului practică aprox. aceleaşi preţuri dar nu funcţionează lunea. De pe majoritatea străzilor panorama Bucegilor este completă.

2 - Cartierul Cumpătu este amplasat pe partea stângă a râului Prahova. Aici este vila Luminiş în care a trăit şi compus George Enescu. În cartier se află impozantul hotel al BNR şi câteva restaurante bune. De pe Cumpătul este cea mai bună vedere spre Bucegi dar depărtarea de oraş şi de traseele montane face ca dezvoltarea sa să stagneze. Este nou asfaltat dar cu un orar rar de funcţionare a liniei de transport în comun T3 (doar câteva curse pe zi). Este prost reprezentat comercial.

3 - Cartierul Sf. Ilie este un cartier destul de central, situat în prelungirea şi în spatele bisericii cu acelaş nume pe o cornişă deasupra DN1. Este format dintr-un cuartal de câteva zeci de blocuri cu patru etaje şi străzi cu vile vechi bine întreţinute. Are toate străzile asfaltate, câteva minimarketuri, locuri de joacă pentru copii, grădiniţă, staţia halta CFR şi staţie pentru trei linii de autobuze. Din multe locuri ale cartierului se deschide o panoramă frumoasă a Bucegilor.

4 - Cartierul Izvor este un cartier fost muncitoresc, bine structurat, situat pe o coamă de deal format aproape exclusiv din blocuri de patru etaje. Are piaţă agro-alimentară şi multe spaţii comerciale bine aprovizionate şi cu preţuri sensibil mai mici decât în centru (haine, pantofi). În cartier se găseşte spitalul orăşenesc. Este deservit de o linie de autobuze. În cartier s-au ridicat câteva blocuri de locuinţe de lux din care la o parte lucrările au stagnat cât şi blocuri ridicate de primărie pentru familiile evacuate din casele retrocedate. Are şcoală gimnazială. Din acest cartier porneşte şoseaua spre Moroieni- Târgovişte sau mai aproape spre platoul Bucegi, trecând pe la cabana Cuibul Dorului.

5 - Cartierul Platou Izvor este un cartier destul de izolat aşezat pe un platou înalt cu intrare din cartierul Izvor pe scări sau şosea fie din DN1 din dreptul bisericii noi. Fiind amplasat departe de oraş are un centru comercial dezvoltat, părculeţ, şcoală. Alături de câteva blocuri cu apartamente de lux sunt şi câteva blocuri ANL. Pe o şosea laterală pe care s-au construit multe vile elegante se ajunge la hotelul de lux Mara. Vederea este spre dealuri împădurite.

6 - Cartierul Oppler este o stradă nouă de vile construite în pădure, situat la marginea dinspre Poiana Ţapului a Sinaiei din DN1 până aproape spre drumul de acces la Peleş. Nou asfaltat

7 - Cartierul Tirul cu Porumbei este cel mai vitregit cartier din Sinaia situat sub munte, în sudul oraşului, paralel cu cartierul Furnica. Spre deosebire de acesta nu este asfaltat, nu are spaţii comerciale şi singura linie de transport în comun are curse puţine şi staţia este depărte de cartier...

Ce puteţi vizita într-un sejur de 2-3 zile la Sinaia?

Sugestie pentru prima zi: Manastirea Sinaia, târgul de artizanat de pe aleea Peleşului, castelele Peleş, Pelişor, urcare cu telegondola la Cota 1400, coborâre pe jos de la telegondolă pe Furnica. Natural la Cotă puteţi merge cu maşina dar e un simplu drum în serpentine, fără nimic spectaculos. Dacă vreţi să mergeţi la Stâna Regală (cabană şi restaurant) drumul e o bifurcaţie din drumul Cotei dar sunt 3 km răi. A doua zi: Casa Enescu vila Luminiş pe Cumpătu, muzeul trenuleţelor din gară, parcul Ghika, (sunt tarabe cu produse bio de bună calitate), muzeul rezervaţiei nationale din parc, cimitirul eroilor, centrul oraşului, magazine. După amiaza cartierele Izvor şi Platou, hotel Mara. Sinaia ˝nu se poate respira˝ din maşină ci mergând pe jos. Există ofertă excedentară de cazare în Sinaia dar pentru WE este bine să se reţină camera telefonic sau prin email. Preţurile pentru cameră dublă cu frigider şi acces la bucătărie variază între 80-100 lei/ noapte. La hoteluri de patru stele se ajunge la 250 lei. De mâncat, înafară de restaurante de marcă şi preţuri pe măsură se poate mânca acceptabil la meniu fix de 19-20 lei, trei feluri fără băutură, la câteva restaurante din centrul oraşului (Casa Noastră, Bulevard). Taxiurile ˝ la negociere˝ sunt foarte ieftine, oriunde aţi fi este puţin probabil să nu găsiţi unul.

Ce puteţi face săptămânile următoare la Sinaia?

- 24-26 iulie, Trofeul Sinaia auto de coastă. E tare!

- 1-2 august Bikefest

- 6-9 august, festivalul George Enescu

- 15-16 august, Sinaia pe bicicletă

- 15 august hramul manastirii Sinaia

- 4-6 septembrie, Sinaia for ever. Merită!

 

Aceasta este Sinaia anului 2015. Ca o mărturisire la încheierea reviewului: s-a potrivit ca această localitate pe care o iubesc foarte mult să fie subiectul celui de al 300–lea review scris pe afa, din care aproape jumătate (136) despre cazări şi excursii în România.


[fb]
---
Trimis de Michi in 19.07.15 07:17:15
Validat / Publicat: 19.07.15 10:07:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.

VIZUALIZĂRI: 6766 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Pavoazare stradală
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmaster
[19.07.15 10:05:25]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema
[19.07.15 10:40:46]
»

Doamne ce frumos ati scris despre Sinaia, prin care nu am mai ""respirat"" asa cum v-ati exprimat si in care nu m-am mai oprit de la demararea santierului, chiar daca am tranzitat-o de nenumarate ori. Si cate ne poate oferi Sinaia si ce invitatie documentata ne-ati oferit. A propos de Stana Regala, sau Poiana Stanii cum se numea pe vremea lui Ceausescu: de la Peles exista o poteca care urca prin racoarea padurii pana la Stana Regala pentru cei ce vor sa "respire" si sa culeaga ustoroi salbatic sau sa nu oboseasca amortizoarele turismelor. Din Sinaia (de langa halta) se urca si in Muntii Baiului.

Este se pare timpul sa mai "respir"in Sinaia dupa acest minighid marca @Michi.

Cu respect

MichiAUTOR REVIEW
[19.07.15 10:56:23]
»

@Dan&Ema -Se vede că sunteţi împătimiţi ai munţilor şi călătoriilor în general. Mulţumesc pentru apreciere. Faţă de alte reviewuri muncite, acesta ˝a curs ˝ fără niciun efort pentru că totul era undeva în suflet.

cris1982 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.07.15 10:59:43]
»

Frumos scris articolul si foarte util!

Am insa o nelamurire, referitor la perioada Zilelor orasului Sinaia (Sinaia Forever). Eu stiam ca se organizeaza de obicei in ultimul weekend din septembrie, aspect confirmat si de acest site, de exemplu: http://www.piatrasoimului.ro/evenimente-locale

De unde aveti informatia ca se organizeaza intre 4-6 septembrie? Vreau sa merg la festival si e important sa stiu data corecta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.07.15 11:13:02]
»

@Michi - În completare la ceea ce ați propus Dvs pentru petrecerea timpului la Sinaia, am găsit următoarele

19 iulie Procesiunea Sf. Ilie

24-26 iulie Concursul National de Viteza in Coasta - Trofeul Sinaia

31 iulie - 2 august Festivalul Film 4 Fun

1-2 august On top of the world - Bikefest

6-19 august Festivalul international Enescu si muzica lumii

15 august Hramul Manastirii Sinaia

27-30 august Reconstituiri batalii istorice

4-6 septembrie Festivalul Sinaia Forever

17-19 septembrie Congresul National de Cardiologie

1 decembrie Ziua natioanala a Romaniei

5 decembrie Ziua internationala a voluntarilor

6 decembrie Aprinderea iluminatului festiv

14-18 decembrie Spirit de Craciun

22 decembrie Ziua Revolutiei

29 decembrie Comemorare I. G. Duca

Așadar, turiști să vină, Sinaia e pregătită!

PS.Inclusiv azi e sărbătoare în Sinaia !

MichiAUTOR REVIEW
[19.07.15 11:34:39]
»

@cris1982 - Sunt panouri în tot oraşul, am fotografiat dar nu ştiu dacă mai pot pune poza. A confirmat şi Johnnyredlabel. Să văd dacă pot adauga poza. Am încărcat poza care urmează să fie validată.

webmasterX
[19.07.15 11:59:28]
»

@Michi - poza cu panoul respectiv a mai fost încărcată anterior de tine - este P65 de aici

Dublura încărcată acum (P66) a fost ştearsă

cris1982 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.07.15 12:03:21]
»

@Michi - OK! Multumesc mult!

liviu49
[19.07.15 12:19:28]
»

@Michi - Recunosc cinstit faptul ca nu am mai fost o zi intreaga in Sinaia de foarte multi ani, am fost doar in trecere. Ultimul concediu in Sinaia l-am facut in anul 1976, dar pana atunci am fost din 1967, in fiecare vara, fie in tabara, fie in concediu, cel putin o saptamana. Este adevarat ca eu poate vin din alta lume, sau poate nu am ajuns inca in 2015, dar pentru mine Sinaia a insemnat totdeauna munte si mai deloc oras. Am batut muntii, pe jos evident, nu cu telecabina sau telefericul, de zeci de ori si imi aduc aminte si acum poteci pe care acum putina lume probabil ca le stie.

Faptul ca nu am mai ramas in Sinaia este cauzat in primul rand de aparitia pantofarilor" pe munte, a acelor oameni care urca cu masina mai ales pana la Babele, Piatra Arsa, sau la releul Costila. Pentru mine muntele se face cu piciorul, alt mijloc de transport pe munte fiind pentru mine nepotrivit, ca sa fiu elegant.

Incerc sa sugerez celor care vor sa se odihneasca la Sinaia cateva drumuri pe care in anii mentionati mai sus le strabateam in mod frecvent.

Daca locurile de cazare, locurile de servit masa, facilitatile de transport pe munte se mai modifica, natura, peisajele, se schimba mai greu si asta numai cu aportul omului. Asadar daca urcati spre cota 1400, la stancile Sf. Ana, unde era niste zmeura formidabila, la dreapta este un drum care duce la Poiana Stanii, in circa o jumatate de ora, pe jos evident. De acolo, pe poteca marcata puteti merge la Piatra Arsa, de unde aveti variante de mers la Babele, Pestera, Padina, Varful Cu dor, Vf. Furnica.

Tot de la Poiana Stanii era o poteca, prin padure, care ducea la Cabana Furnica, prin spatele taberei Schiori.

Tot de Poiana Stanii, exista o poteca pe valea Pelisorului care duce la Pelisor, Peles. Potecile acestea mi le aduc aminte pentru ca am fost de doua ori in tabara la cabana Poiana Stanii, sau am facut acolo mai multe sfarsituri de saptamana, iar o data sase saptamani in tabara Schiori.

Dar destul cu vorba si va indemn sa incercati macar unul din traseele pe care vi le - am propus.

S - ar putea sa va placa.

MichiAUTOR REVIEW
[19.07.15 13:15:37]
»

@liviu49 - Stiu exact la ce te referi. Deşi între noi este diferenţă de cel puţin o generaţie, vreau să-ţi spun că pe atunci mergeam cu trenul cu ˝ naşul˝ şi coboram la Buşteni. De acolo urcam pe Jepii Mici ca să scurtăm drumul. La întoarcere ascultam poveştile lui Emilian Cristea care ne zicea cum a fost pe Valea Albă sau pe Dinţii Morarului.

De la 17 ani am mers pe munte, de multe ori singură, fără să-i spun mamei decât că merg la Sinaia. Îşi închipuia biata de ea că ascult fanfara în parc. Ştiam atât de bine munţii încât de nebună am luat-o spre casacada Vânturiş spre care era o potecă nemarcată. Norocul meu a fost că am fost recuperată de un grup care m-au atenţionat de urşi. Atunci nu mi-era frică de ei, acum da şi din cauza asta am renunţat la câteva drumuri frumoase de pădure.

Nu se mai poartă drumeţiile adevărate, nu spun că la Bâlea nimeni nu mai merge cu rucsacul în spate.

Carmen Ion
[19.07.15 19:01:26]
»

@Michi - Superb review despre un loc aparent cunoscut de toti si despre care stim totusi atat de putin. In ultimii ani noi ne-am facut un obicei ca in fiecare iarna sa dam o fuga de o zi la Sinaia, pentru o plimbare in voie pe Cumpatu, o vizita la Peles etc.

Este orasul meu preferat de pe Valea Prahovei: in copilarie si adolescenta am urcat de multe ori pe munte pornind din oras si am fost in tabere pe Furnica.

O mica precizare: cum intamplarea face sa cunosc situatia la zi a fabricii MEFIN, cred ca afirmatia cu "prabusirea" ei nu este corecta. MEFIN functioneaza bine mersi si face parte din grupul american Walbridge. E drept ca dupa privatizare si restructurare au urmat disponibilizari, dar nu la nivel de mii de oameni...

liviu49
[19.07.15 19:23:59]
»

@Michi - Afirmatia dvs ca intre noi ar fi odiferenta de o generatie ma maguleste, pentru ca asta presupune sa am varsta baiatului meu, care anul acesta a scimbat prefixul la 4. Poate am ramas la varsta de patruzeci de ani, poate nu ma regasesc in mentalitatea multora de varsta mea, care considera ca pensionarea inseamna incetarea oricarei activitati si ca trebuie sa stam cuminti sa o asteptam pe doamna cu coasa. Deocamdata reusesc sa merg pe munte mai mult decat copii mei, care au inceput sa nu mai urce cu mine, preferand miscarea cu masina.

Legat de Emilian Cristea am o amintire din liceu, cand cartea sa Bucegii - turism si alpinism, pe care o citisem cu cateva zile inainte de a fi ascultat la geografie tocmai la lectia cu muntii Bucegi, mi-a creat placerea ca toata ora sa fie o discutie intre mine si profesorul Titi Bojanopol, unul din referentii manualului de Geografia Romaniei. Stiam, din carte atat de multe amanunte despre Bucegi, ca i-am declarat profesorului ca citisem aceasta carte. Cu Emilian Cristea m-am mai intalnit, pe calea cartilor, la scoala de ghizi BTT in 1969, cand ghidurile sale montane erau bibliografie obligatorie.

Referitor la posibilitati de mers pe munte plecand din Sinaia as mai sugera un drum in muntii Baiului, la fosta cabana Piscul Cainelui, altul de la cota 1400 la Varful cu dor, de acolo la cabana Dichiu si intoarcerea pe muntele Paduchiosul in oras. Ar mai fi si alte variante de mers pe munte din Sinaia, dar sper ca cei care citesc aceste randuri sa le descopere.

Dar de ajuns cu vorbaria si la drum!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.07.15 19:56:17]
»

Am regăsit și noi Sinaia mult schimbată în bine la începutul lunii mai 2015, când am petrecut o zi întreagă explorându-i frumusețile (din lipsă de timp, încă nu am avut timp să încarc impresiile). Am vizitat atunci câteva obiective pe care le-ați amintit în acest excelent review: expoziția de trenulețe din gară, micuțul muzeu al rezervației Bucegi din parcul stațiunii (cel mic a fost încântat de ambele obiective), ne-am plimbat pe aleile de la Peleș și Pelișor și am urcat cu mașina la Cota 1400, după ce împrealabil am vizitat și mănăstirea.

Într-adevăr, Sinaia este o stațiune frumoasă, ce merită a fi vizitată cât mai des! Felicitări pentru review și la articolul cu numărul 1000 să prezentați tot așa de frumos și util o altă destinație românească!

MichiAUTOR REVIEW
[19.07.15 20:11:48]
»

@Carmen Ion - Despre Mefin, informaţia o am de la pensionari din blocurile de vis-a- vis de uzină. Normal să fie nostalgici, în primul rând după tinereţe dar ce i-a durut mai tare a fost că sistându-se producţia centralei de termoficare a Mefin, au fost obligaţi să-şi pună centrală de apartament ceeeace a fost greu la o pensie de 1000-1200 lei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[19.07.15 20:19:13]
»

@liviu49 - Bine zis fosta cabană Piscul Câinelui pentru că s-a privatizat şi nu ai unde bea un ceai. Referitor la generaţie, considerată de 30 ani, oricum aş lua-o nu ajung la 40 dacă scad 30 din 81.

Aurici
[20.07.15 13:47:25]
»

@Michi - Si eu iubesc Sinaia. In ultimii 5-6 ani nu am lipsit de la nici o sarbatoare a orasului. Uneori plec dimineata si ma intorc seara, dar in ultimii 2 ani m-am si cazat si am unit zilele ei cu cate o drumetie la Tamina, la 7 Scari... prin zona. Anul trecut am fost cazati la Caraiman dar nu o sa mai gresesc asa pentru ca se aud spectacolele din parc ca si cum ar fi in interiorul hotelului. Chiar daca nu am stat prea mult prin casa tot ne-a deranjat. Ma bucur ca s-a devansat sarbatoarea. Anul trecut, in ultimul week-end din septembrie a fost foarte frig si a batut vantul foarte tare. Si, uite cum ne sunt noua utile rw-urile pe AFA. Habar nu aveam de schimbare. In 2-3 saptamani incepeam sa ma uit dupa cazare si cine stie ce boacana mai faceam.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[20.07.15 17:42:58]
»

@Aurici - Si noi am fost anul trecut. Să facem cumva să ne vedem anul ăsta şi poate mai sunt amatori şi alţi useri s-o punem de o mini-întâlneală.

liviu49
[21.07.15 07:21:30]
»

@Michi - Daca eu am inteles bine, diferenta de varsta intre noi, ar fi de 15 ani, deci apartinem aceleasi generatii. Ceea ce nu face decat sa-mi mareasca admiratia pentru pasiunea dvs. pentru excursii, plimbare si mai ales fata de natura. Daca anii care au trecut peste noi nu ne-au diminuat bucuria de a calatori, de a respecta natura, cred ca nu am trait degeaba si putem sa ne laudam cu amintirile noastre.

Va urez multa sanatate si sa ramaneti mereu asa cum sunteti, tanara in cuget si simtiri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[21.07.15 09:58:12]
»

@Michi - Cum sa nu! Daca tot e sarbatoare, asa sa fie!

MichiAUTOR REVIEW
[27.07.15 11:05:17]
»

Ieri am fost la Trofeul Sinaiei, un campionat de viteza in coasta, pe o distanta de 3000m, panta 8-10%, diferenta de nivel 160 m. Au participat 85 de masini tunate, aranjate printre care si cateva Dacii Logan. Tariceanu n-a mai concurat din cauza unui genunchi (? sau varsta) iar Dani Otil (alias Mihaela Radulescu0 si-a busit masina la antrenament. A fost lume multa si fluvii de adrenalina la piloti dar si la noi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Carmen Ion, cris1982, Dan&Ema, liviu49, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sinaia și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.094564199447632 sec
    ecranul dvs: 1 x 1