ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucureşti
    ÎNSCRIS: 01.09.08
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2014
    DURATA: 2 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    91.25%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Descoperă Sinaia: după treizeci de ani

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    În vara aceasta plină de grație m-am surprins pe mine însămi prin determinarea cu care am insistat să strecor, printre atâtea călătorii și probleme, o excursie de două zile la Sinaia. Întâmplarea face că am fost de mai multe ori la Brașov, în viața mea de "adult", dar niciodată nu m-am oprit în stațiunile de pe Valea Prahovei. Sinaia este pentru mine o amintire bine conturată, fiind unul din puținele concedii turistice în care am fost cu părinții când eram elevă, în perioada comunistă. Așadar, mi-am dorit dintr-o dată să revăd stațiunea, și întâmplarea face că au trecut exact treizeci de ani (până și zilele coincid cu două din zilele sejurului de acum trei decenii).

    Am descoperit "o stațiune regală" în adevăratul sens al cuvântului. O stațiune liniștită (noi am fost în timpul săptămânii) și distinsă, în care aproape fiecare cadru natural și fiecare casă pot fi imortalizate într-un album care să mărturisească frumusețea munților Bucegi. Și încă, nu am descoperit decât foarte puțin... a fost doar o "expediție", suficientă pentru a ne asigura că merită să revenim pentru a explora mai în profunzime frumusețea de aici.

    Cum era stațiunea acum treizeci de ani? O stațiune modestă (după tiparul comunist) dar în același timp destul de veselă, într-un cadru natural impresionant. Cum românii își făceau concediile în țară pentru că nu aveau voie să iasă în afară, Sinaia era o destinație destul de frecventată. Îmi amintesc cât de plină era vila la care stăteam și cât de mulți turiști ieșeau seara pe bulevard. De asemenea, îmi amintesc de urcarea la cota 1400, pentru care am stat la coadă la telecabina aglomerată mai mult de o oră - iar când am ajuns sus, pe un vânt năpraznic, nu era nici un loc liber pentru mâncat mici la unica și rudimentara terasă existentă. Îmi amintesc de lipsa mâncării din magazine și de cât de dependenți eram de bonurile de masă de la Hotel Sinaia, unde se mânca "în serii" o mâncare la cazan, care pe vremea aceea părea destul de gustoasă.

    Dar, mai bine, să dau cuvântul jurnalului meu de elevă, de acum treizeci de ani:

    " Sâmbătă, 1 septembrie 1984.

    Iată că ne îndreptăm din nou spre vâltoarea școlii... Privind în urmă, nici nu știu când a trecut vara. De azi în două săptămâni începe o luptă în care trebuie neapărat să înving [clasa a VIIIa, n. a. ]

    Concluzia: cu părinții mei nu e bine să pleci niciunde, nu prea le plac călătoriile. Ca atmosferă, ori se contrazic încontinuu, ori îmi fac mie observații. Deci: bilet de tratament (pentru ei) între 10 și 27 august, Sinaia. Cazare la vila Carpați, lângă vilele Bucegi și Excelsior, pe bulevardul Carpați (o ramificație a străzii principale din Sinaia). Prima noapte am petrecut-o la camera 31, la etajul 6 (confort doi – cu baie pe hol), fără cearșafuri curate. A doua zi ne-au mutat la camera 23, etaj 4, confort I (cu baie în cameră). Nu știu de ce era trecută la confort I – era mai mică și cu un singur pat de două locuri, am dormit mereu de-a curmezișul. În plus față de prima cameră, un radio hârâit, prosoape (care ne-au folosit, e adevărat), baia și un balconaș cât o coajă de nucă, care dădea în spate, către munte. În minus, 4 pături, un scaun, 2 lămpi, un cuier, un pat de o persoană și priveliștea splendidă către munții din față, spre care era orientată prima cameră. Mâncarea de la pensiune, asigurată tot prin bilet, a fost bună, deși se stătea la coadă și înghesuiala din multe zile era supărătoare. Pensiunea cu restaurantul, la doi pași. Policlinica de tratament unde făceau ai mei procedurile, peste drum. Parcul, în spatele policlinicii. Cinematograful, pe bulevard. Cofetăriile, videoteca, hotelurile Sinaia, Montana, Internațional, tot pe bulevard. Cofetăria Sinaia mi-a plăcut: amandine, înghețată mare de ciocolată, suc de zmeură. Apoi, cinematograful mic unde am văzut două filme mai bune: Marfă furată (comedie polițistă) și Legenda călărețului singuratic (western). Cam la asta (filme, plimbări pe bulevard și librării) s-au limitat acțiunile mele prin Sinaia. Serile mă uitam la televizor în holul vilei, unde se aduna toată lumea din cele trei vile, ca să vadă niște porcării de emisiuni (nu ce vedem noi la sârbi). Mi-am făcut o prietenă, Simona din Tîrgu Mureș, în clasa a IXa, cu care mă întâlneam la masă și seara la televizor, și am vorbit o grămadă, cu toate că ardeleneasca ei mi se părea greoaie. În rest, nimic altceva în afară de vizitat mânăstirea Sinaia și de urcat cu telecabina la cota 1400, dar era foarte frig. Tot timpul aproape a fost un frig de octombrie. Și ploaie. Uniforma mea era formată din pantaloni reiați, pulover de lână și o jachetă albastră tot de lână, cu cordon, lucrată de mama. În final, din cauza frigului, mama a scurtat vacanța și a vândut biletul pe ultimele patru zile. Am plecat când ieșise soarele și începuse să fie mai cald..."

    Așadar, pentru cine a crescut în România acelor ani, o călătorie în Munții Bucegi nu este doar o excursie, ci un drum de reamintire și regăsire... și de mulțumire, pentru Cel care ne-a purtat cu grijă prin această viață și ne îngăduie să (re)vedem atâtea frumuseți.


    [fb]
    ---
    Trimis de diacrys* in 31.08.14 11:24:44
    Validat / Publicat: 31.08.14 13:41:56
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.

    VIZUALIZĂRI: 1718 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diacrys*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Peisaj din Sinaia, într-o după-amiază de august.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7200 PMA (din 10 voturi)

    ECOURI la acest articol

    12 ecouri scrise, până acum

    Michi
    [31.08.14 19:06:58]
    »

    Cum era staţiunea acum treizeci de ani? O staţiune modestă (după tiparul comunist) dar în acelaşi timp destul de veselă, într-un cadru natural impresionant. Cum românii îşi făceau concediile în ţară pentru că nu aveau voie să iasă în afară, Sinaia era o destinaţie destul de frecventată.

    Mi-a placut reviewul şi evocarea Sinaiei din 1984 ca statiune modestă în contrast cu aerul de staţiune regală pe care-l are astăzi. Explicaţia că din 1953 superbele vile ale năpârcilor burghezo-moşiereştiau fost nationalizate, furate, administrate prost de sindicate şi lăsate în paragină. Majoritatea acestora acum sunt retrocedate fie urmaşilor vechilor proprietari (puţine) fie celor care au cumpărat de la aceştia pe nimic drepturile litigioase. Le-au făţuit şi le-au redat aerul regal. Mă miră însă că nu te-a frapat şantierul din centru, gropile de pe trotoare, intrarea în parc flancată de buldozere. Lucrările au început cu peste doi ani în urmă, se parcurge pas cu pas, ce s-o mai fi şi furat dar sper că la anul pe vremea asta vom spune că Sinaia e oi bijuterie.

    vlado2
    [31.08.14 22:16:51]
    »

    Excelent ca ti-ai pastrat jurnaul timp de atitia ani si ca ne-ai lasat si pe noi sa citim gandurile unui copil care vedea Sinaia in anul 1984. Mi-a placut la nebunie!

    diacrys*AUTOR REVIEW
    [01.09.14 07:37:48]
    »

    @Michi: Mulțumesc pentru explicație. Există într-adevăr o diferență, vizibilă mai ales pentru cine nu a văzut Sinaia mult timp . Am văzut șantierul din centru - nu se putea umbla pe trotuar prea bine, nu erau treceri de pietoni, etc. - dar când merg undeva, prefer să observ în primul rând partea pozitivă. Sunt sigură că atunci când vor termina aceste reparații, stațiunea va arăta și mai bine.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    diacrys*AUTOR REVIEW
    [01.09.14 07:40:50]
    »

    @vlado2: mulțumesc. Da, îmi păstrez jurnalele de elevă și, din când în când, capătă valoare (mai ales că lumea de acum nu mai seamănă deloc cu lumea de atunci .

    vlado2
    [01.09.14 07:43:45]
    »

    @diacrys: Sunt curios ce ar scrie un copil acum in jurnalul sau)

    diacrys*AUTOR REVIEW
    [01.09.14 07:48:57]
    »

    @vlado2: acum copiii au mai mult spirit practic. Mă tem că nu ar mai ține jurnal, sau dacă ar ține, ar fi unul electronic . De asemenea, mă tem că stilul noii societăți de consum face ca simțul de observație, imaginația și relațiile sociale între copii/adolescenți să se dezvolte mai puțin decât în generația părinților lor.

    vlado2
    [01.09.14 07:58:01]
    »

    @diacrys: Mda. Am fost in aceasta vara la parcul de distractii Gardalend impreuna cu niste copii. In mijlocul parcului, in mijlocul zilei, ei nu vroiau sa se urce in nimic pentru ca intrasera pe tablete... pe site-ul Gardaland. Cautau acolo atractiile parcului si poze cu parcul! M-au tinut parintii lor ca sa nu-i bat). Ma indoiesc ca ar avea ce sa scrie intr-un jurnal.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dabator
    [01.09.14 08:03:36]
    »

    @diacrys: Excelent articol, foarte interesantă abordarea. Felicitări!

    diacrys*AUTOR REVIEW
    [01.09.14 08:03:58]
    »

    @vlado2a. trebuie ținuți cât mai mult în realitate pentru că tind să devină virtuali (dar nu pot fi obligați).

    Și eu am observat că de multe ori adulții se bucură mai mult de parcuri de distracții și jucării decât copiii de vârsta respectivă...

    diacrys*AUTOR REVIEW
    [01.09.14 08:06:12]
    »

    @Dabator: Mulțumesc

    webmaster23
    [01.09.14 09:00:45]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    diacrys*AUTOR REVIEW
    [01.09.14 18:42:03]
    »

    @webmaster23: Este drăguță ilustrația muzicală, mulțumesc.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    diacrys*, Michi, vlado2
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sinaia și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060569047927856 sec
    ecranul dvs: 1 x 1