ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.01.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 1 zile
prieteni
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Turul Castelului Peles

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu am sa va incarc capul cu datele istorice, nici cu ani, nici cu nume. As vrea sa va incarc sufletul cu frumusetile pe care le-am revazut la Peles si Pelisor si, chiar daca pentru multi preturile sunt cam mari, sa va aduc aminte de Peles si Pelisor si sa ii indemn pe toti cei care nu le-au trecut pragul sa o faca. Cu ocazia expozitie temporare „Casele de vis ale Reginei Maria – Castelul Balcic” (vezi impresii) am ajuns din nou in Sinaia si am profitat sa revad aceste doua minunate atractii turistice, poate cele mai importante si valoroase din Romania.

Dupa ce am vazut micuta expozitie pentru care venisem am pornit sa vizitez Castelul Peles.

Programul de vizitare - vara: luni inchis, marti-duminica 9-17 (exceptie miercuri 11-17), - iarna luni si marti inchis, miercuri 11-17, joi-duminica 9-17.

Am ales un tur complet al Muzeului Peles pentru care am platit 50 ron. In prezent turul complet include parter+etajul I, etajul al II-lea, deschis pentru o perioada, nu se mai poate vizita. Am avut norocul sa beneficiem de un ghid care s-a ocupat doar de micul nostru grup, ghid caruia ii multumesc pentru ca a reusit sa ne introduca in atmosfera dupa vizitarea primelor camere. Castelul Peles reuseste sa fie pastrat in cele mai bune conditii, organizarea fiind perfecta. Felicit pentru asta Ministerul sub a carui grija se afla. Pe linga asta tin sa amintesc faptul ca (fiind si sambata) am intilnit zeci de grupuri de romani si straini care formasera o coada de cel putin jumatate de ora. Si asa inseamna ca atunci cand se vrea se poate. Vizitarea parterului a fost un pic mai complicata din cauza faptului ca turistii straini nu prea ne lasau sa ne apropiem de camere, uimiti fiind de frumusetea castelului, am incercat sa fiu calm si sa ma bucur de bucuria lor.

La parterul Pelesului vizita incepe cu Holul de onoare, o impresionanta sala de primire ce a fost realizata de catre arhitectul Karel Liman. Iti trebuie destul timp pentru a cuprinde cu privirea toate decoratiunile si cu mintea toate informatiile ghidului. Dar nu trebuie sa te intristezi cand parasesti aceasta sala pentru ca, spre sfarsitul turului, vei mai avea ocazia sa o vezi de sus, de la balcoane.

Urmeaza impresionanta [Sala de Arme in care sunt expuse arme ale lui Carol I primate sau achizitionate. Dar privirea tuturor turistilor este atrasa de impresionanta armura pentru cal si calaret care am inteles ca este unica in Romania. In vitrine se afla deasemenea arme printre care si un cutit indian, cu doua taisuri, folosit pentru uciderea tigrilor. Dupa o nelipsita fotografie linga armura pentru cal si calaret ne-am deplasat in Salonul Florentin, o sala de receptie ce a fost decorate initial ca Sala Italiana. Aici s-au folosit 3 oglinzi foarte mari ce dau impresia (doar) unei sali foarte mari. Nu treceti peste obiectele decorative expuse pe diverse polite. In toate camerele o sa gasiti astfel de obiecte care merita toata atentia.

Turul a continuat cu Cabinetul de lucru al Regelui Carol I, un cabinet folosit si pentru audiente. Exista un spatiu destinat audientelor scurte si unul destinat celor mai lungi, in care interlocutorii puteau sta jos. Aici ni s-a povestit si despre ciudatul mod al lui Carol de a da mana cu cineva: atunci cand intindea doua degete sau toata mina era o mare onoare. In general el intindea doar un deget! .

Turul parterului a continuat cu [Biblioteca, iar apoi cu Sala Maura proiectata de catre arhitectul francez Andre Lecomte de Nouy ce a incercat prin decoratiile aduse sa se apropie de Castelul Alhambra. Apoi am intrat in frumoasa Sala de Muzica, sala in mijlocul careia troneaza o harpa. Dar in sala se afla mult mai multe instrumente musicale ce merita toata atentia. In aceasta sala s-au dat pentru multa vreme diverse serate la dorinta Reginei Elisabeta.

Chiar daca un tur obisnuit ar incepe cu vizitarea Salonului de primire si apoi al Sufrageriei, din cauza inghesuielii de la intrare Sufrageria ne-a fost prezentata inainte de a urca la etaj. Sufrageria este impresionanta, iar masa este astfel decorate incat parca urmeaza sa intre in orice moment regele si regina. Camera este intunecata. Dealtfel in majoritatea camerelor din castel (in special in apartamentele regale) draperiile sunt trase pentru a proteja lemnul. Si uite asa am mai aflat si ca soarele este cel mai mare daunator al lemnului.

Ne-a mai fost prezentata si Sala de teatru, transformata in sala de cinematograf. Aceasta sala putea gazdui 60 de persoane si dispune si de o loja regala.

In momentul in care am suit la primul etaj am rasuflat mai usurati. Acolo am fost doar noi, iar la cateva camere distanta se mai afla un grup de straini, iar povesile in engleza ale ghidului lor nu bruiau cuvintele ghidului nostru... Astfel ca am reusit sa ascultam toate istorioarele si sa privim pe indelete tapiteriile, covoarele autentice sau nu, usile uimitor lucrate in lemn si obiectele de decor.

Am inceput turul cu Sala de concerte, o sala functional si astazi, in care au loc diverse concerte de muzica, iar participantii pot asista numai pe baza de invitatie (Mmmda….). In aceasta sala se afla si un frumos tablou al pictorului Jean Lecomte de Nouy intitulat sugestiv “Carmen Sylva, ascultind glasul padurii”. De aici am ajuns intr-un hol de primire sau o sufragerie care sincer nu stiu daca are o denumire dar in care am gasit cel mai misto set de mobilier din castel. Se spune ca pentru acest set compus din masa si scaune, un fotoliu, o micuta canapé si un scrin au muncit timp de 100 de ani 3 generatii.

A urmat vizitarea apartamentelor regale, Apartamentul rococo, un apartament aranjat pentru a gazdui oaspeti de rang inalt ai familiei regale dar si impresionantului Apartament Imperial ce a fost amenajat special pentru a ii gazdui pe imparatul Franz-Josef, in anul 1896.

Poate nu la fel de impresionant insa la fel de frumos decorat este Apartamentul Empire, apartament ce a fost decorat si amenajat special pentru gazduirea principesei Josephina de Baden.

De pe holurile de la primul etaj am putut admira din nou Holul de Onoare de data asta mult mai bine. Va recomand sa alegeti un tur complet al Castelului Peles, diferenta de pret intre un tur pentru parter si un tur parter+etaj nefiind foarte mare (adica fix 30 ron).

Am plecat din Peles dupa ce m-am mai plimbat cateva minute pe holurile de la parte. Am reusit sa ma desprind sis a ies doar la ideea ca urma sa vizitez un loc tare drag mie, mult mai intim si mai placut – Pelisorul.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de vlado2 in 18.08.13 17:38:54
Validat / Publicat: 18.08.13 20:50:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10206 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Frumos, nu?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[18.08.13 18:06:28]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCastelele Peleș şi Pelişor:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053258895874023 sec
    ecranul dvs: 1 x 1