ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.10.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Buzău
ÎNSCRIS: 03.09.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Si veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face liberi

TIPĂREȘTE URM de aici

Schimb putin registrul impresiilor amuzante si postez si eu un articol despre un muzeu a carui amintire imi face instantaneu pielea de gaina si noduri in git.

Cum am ajuns aici? Am pus un CMR pe AFA prin care rugam sa primesc sugestii de obiective demne de vizitat intr-o foarte scurta vacanta, (nu am pomenit nimic ca voi fi in luna de miere) si printre alte recomandari a fost si cea a Memorialului Durerii.

Recunosc ca nu m-am documentat nici macar cu un review, m-am dus ca oarba si nu stiu daca am facut bine. Desigur, mi-am imaginat ca e ceva cutremurator dar nu atit de cutremurator. Sint convinsa ca fiecare dintre noi, macar cei care am apucat ceva din comunism, trebuie sa mergem sa vizitam si sa ne amintim de trecut, de cei trecuti la cele vesnice.

Adresa e usor de gasit, biletul de intrare este tot 6 lei doar ca noi nu am primit fise cu desfasuratorul muzeului. La ora la care noi am intrat, se mai aflau citiva vizitatori. A venit un ghid si ne-a pus un audioghid. Noi veniseram veseli de pe drum, fuseseram cazati la Carpatia Express si experienta aia ne-a lasat cu amintiri frumoase, insa cind Ana Blandiana a inceput prezentarea acelei foste inchisori si felul in care a luptat sa fie cunoscut in intreaga lume Memorialul, instantaneu mi-a inghetat zimbetul pe buze si m-am concentrat sa nu pierd un cuvint din cele ce se auzeau in difuzoare.

Nu va povestesc cum e organizat muzeul, au facut-o altii mai jos, Mama Michi si Creivean au scris niste articole minunate.

Vreau sa va spun ce m-a rascolit pe mine. Intr-una dintre camerele de la parter, erau expuse pe pereti scrisori ale fostilor detinuti. Si am inceput sa citesc... una, apoi alta, si apoi alta... si tot asa. Imi inghiteam lacrimile si treceam la urmatoarea. Cred ca in aceasta camera am petrecut cel mai mult timp citind aproape tot ce mi-a iesit in cale. Cum cereau haine groase, cum spuneau celor dragi ca le e frig! Cei care aveau norocul sa corespondeze cu familia caci altii nu au avut acest noroc :

"In tot timpul cit am trait in inchisori, noi nu primeam nici scrisori, nici ziare nici carti, noi nu stiam nimic din ce se intimpla afara; in unsprezece ani de zile nu am stiut nimic de ai mei, nu am vazut un fruct, un mar sau o ceapa, in unsprezece ani, nu am vazut o salata verde, nimic, nimic. Mai mult decit atit, la Miercurea Ciuc erau niste ziduri groase si, cum iesea cite un firicel de iarba printre pietroaiele din curte, puneau sare ca sa nu creasca, sa nu vedem nimic verde. Nu zaream decit un coltisor de cer deasupra noastra. " (Aristina Pop Caleanu)

Dupa ce am iesit din aceasta trista incapere, recunosc ca am tinut ochii mai mult seminchisi, ca sa nu mai iau contact dur cu ceea ce era expus. Am trecut prin toate camerele, dar doar in citeva am mai citit ce era postat pe pereti. Sa te duci acolo fara sa stii ce te asteapta, nu e chiar usor.

Marea deportare - o incapere care te cutremura, atit prin pozele expuse cit si prin declaratiile celor care au trait pe pielea lor asemenea evenimente.

- Viata cotidiana in comunism - acolo am intirziat putin si am privit cu atentie toate obiectele expuse. Cind am vazut canistrele de gaz, mi-am amintit cum sateam la cozi, pe ploaie si vind sa luam cei 5 litri de gaz la care aveam dreptul, ca sa aprindem lampa, desi stateam la bloc, neavind curent electric decit citeva ore pe zi. Sticlele de lapte mi-au amintit din nou de cozi imense si probabil de atunci mi s-a scirbit de acest aliment... foarte greu de procurat. Despre Coca Cola, imi pare rau dar nu am amintiri. Nu stiu sa fi baut acest suc pe timpul raposatului.

Pe pereti erau taieturi din ziare cu lozinca "Economisiti electricitatea - ca sa invatam ferm pe calea luminii". Ma lumineaza si pe mine cineva ce a vrut sa zica autorul? Atit de mult se economisea incit atunci cind dadeau lumina, era oricum ora de culcare, undeva pe la orele 20. Stateam inveliti in paturi, motaind cu cite o carte in mina, la lumina lampii si cind se auzea de-afara "a venit luminaaa! "... saream drepti pe dusumea, de sperietura mai mjult decit de bucurie.

"Nici o masa fara peste" - si asta mi-a lasat amintiri neplacute. Mincam conserve de peste la ordinea zilei.

Un televizor cu lampi m-a dus cu gindul la o intimplare din copilaria mea: bunica din partea mamei era poet taran si participa la tot felul de festivitati. Pe linga Sarbatoarea florii de salcim stiu ca a mers si la Cintarea Romaniei. Cind ne-a anuntat ca in ziua Z va fi emisiunea cu si despre judetul Buzau, am fost foarte atenti sa o vedem si noi la tv, insa cu vreo jumatate de ora inainte de a incepe, s-a luat curentul, bineinteles, si nu am vazut nimic. Nu stiam eu cum apare imaginea pe ecranul televizorului si ma tot uitam in spatele lui, printre lampile acelea prafuite, sa o vad pe mamaia. La fel ma uitam si prin aparatul de radio cu pickup dupa Irina Loghin sau Maria Ciobanu. Si nu le-am vazut niciodata in interiorul acestor aparaturi.

Va mai amintiti de carnetul de cec? Eram prin clasa a 4-a cind cumparam timbre cu valoare de 2 sau 5 lei si le lipeam pe filele de CEC, astfel ca la umplerea acestuia puteam spune ca am adunat o adevarata avere. 25 sau 50 de lei.

Alta camera care m-a impresionat mult de tot a fost aceea cu poezii scrise in detentie. Am stat in loc si am citit destule.

Cind am vizualizat portretele unor fosti detinuti, in mintea meau au navalit amintiri peste amintiri. Unele dintre ele deveneau din ce in ce mai vii si mi-au lasat multe semne de intrebare. Parca revedeam un film vechi: Copil fiind, in virsta de vreo 6-7 ani, imi amintesc cum eram la bunici si intr-o zi calduroasa de vara, cind praful se ridica la cea mai blinda adiere de vint, in linistea amiezei, mi-am amintit cum am vazut urcind pe ulita un grup maricel de barbati imbracati in haine saracacioase, cu fetele triste si obosite, cu parul pieptanat peste cap, cu mustata scurta, insotiti fiind de niste barbati in haine militare care aveau pusti. Treceau in rind de cite doi iar eu ma uitam prin tambrele gardului si ma intrebam in mintea mea de copil unde se duc aia cu pustile? Dupa un timp se auzeau focuri de arma sus pe deal. Casa bunicilor era la marginea satului iar in continuare erau niste coclauri cu pasuni sau lanuri de porumb. Atunci, la vremea aia, credeam ca cei tristi si obositi erau detinuti iar soldatii mergeau sa ii impuste pe deal. Vazind acum pozele de pe pereti, aceste amintiri au reinviat in memoria mea si nu am de unde sa aflu adevarul. Cine pe cine impusca la vremea aceea, prin anul 1978-79? Imediat ce am iesit din muzeu am sunat matusile mele ca sa aflu daca si ele au aceleasi amintiri si mi-au zis ca ele nu stiu nimic. Sa nu fie ceva nerealist in mintea mea. Dar eu stiu sigur ce am vazut!

La sfirsitul vizitei, am mers la capela si am aprins o luminare in memoria celor morti in timpul comunismului. Am ramas profund marcata de sutele de nume inscriptionate pe dalele negre din curtea interioara cit si grupului statuar denumit Cortegiul Sacrificatilor.

Cei ce cititi aceste rinduri, faceti-va timp si vizitati Memorialul!!! Nu e un obiectiv turistic pentru oricine, dar, vorba cuiva, "cine iese de aici nu iese vesel siincarcat de cunoastere ci iese ingindurat si parca putin mai filozof. "


[fb]
---
Trimis de adri-nico in 21.10.15 00:10:20
Validat / Publicat: 21.10.15 11:08:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHET.

VIZUALIZĂRI: 2023 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adri-nico); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 poveste de dragoste
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

alinaro
[21.10.15 11:25:11]
»

@adri-nico - Citind... și tot mi s-a făcut pielea găină. Am știut eu de ce am evitat astă vară Memorialul, deși am trecut pe lângă el și la dus și la venit de la Săpânța. Eram cu copilul, poate și asta a influențat hotărârea de a nu opri. Mi-a fost teamă să nu transform rozul vacanței într-un gri greu de digerat. Data viitoare probabil o să intru. Îmi imaginez, așa cum bine spui, că nu e pentru oricine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nicoAUTOR REVIEW
[21.10.15 11:29:03]
»

@alinaro - Chiar daca nu-ti va trece mult timp pielea de gaina, e un loc special care nu trebuie ocolit. Si rozul meu si-a pastrat culoarea lui. Griul s-a bagat intr-un coltisor si nu se va strege niciodata, dar culorile nu se vor interpune.

Aurici
[21.10.15 13:43:26]
»

@adri-nico - Si eu am ocolit Memorialul asa cum am facut-o si cu Auschwitz in Polonia. Nu ma consider in stare deocamdata dar nici nu sunt taiate de pe lista categoric. O veni si timpul lor. Dar am trecut si pe langa unul si pe langa altul si n-am putut. Pentru Auschwitz a contat mult parerea consilierului nostru de turism care ne-a sugerat ca mai bine nu daca nu suntem confortabil nici macar cu gandul. Dar cine stie, poate vreodata...

Am inceput sa ma uit la poze si dupa a 2-a scrisoare n-am mai continuat. E clar, pentru mine Memorialul trebuie sa mai astepte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nicoAUTOR REVIEW
[21.10.15 13:54:57]
»

@Aurici - Imi pare rau ca ti-am creat o stare neplacuta prin articolul meu insa cred ca usor, usor trebuie sa iti invingi frica de a suferi emotional si trebuie sa mergi sa vizitezi.

Marian Preda
[21.10.15 15:17:06]
»

@adri-nico -

Ei, bine! Un SB... memorial! Felicitări pentru articol,

Adriana!

Mitica49
[21.10.15 15:47:59]
»

@adri-nico - Îmi imaginez cam ce sentimente te-au încercat. Ca un fost trăitor al epocii comuniste îmi aduc aminte de cozi: carne, lapte, dar cel mai mult am urât cozile la benzină lungi de 2 - 3 nopți de așteptare. Nu știu dacă vom vizita muzeul atunci când vom ajunge prin zonă.

mprofeanu
[21.10.15 15:55:54]
»

@adri-nico - Foarte interesant articol! Am văzut Memorialul acum destul de mulți ani cred că prin 2001 și nu l-am putut uita.

Mai actual în vara trecută am vizitat Vilnius și am vizitat fostul sediu al KGB-ului care culmea se afla într-o clădire superbă ca și camuflaj. Doamne ce au pățit lituanienii, erau deportați cu familii cu tot: copii, adulți, bătrâni în Siberia iar cei mai puțini norocoși erau torturați și apoi omorâți.

Sunt fapte ce nu trebuie să fie uitate!

adri-nicoAUTOR REVIEW
[21.10.15 16:06:51]
»

@Mitica49 - De ce nu sinteti convins ca veti vizita memorialul? Face parte din istoria noastra pe care multi dintre noi am trait-o.

@mprofeanu- Asa de neuitat??? de mai bine de 14 ani?

@marian preda- Multumesc! Imi pasa foarte mult de comentarii.

alinaro
[21.10.15 16:42:24]
»

@mprofeanu - Am trecut și eu pe lângă acest muzeu când am vizitat capitala lituaniană, dar nu l-am vizitat. Se pare că toate popoarele au... o parte neagră în istorie.

mprofeanu
[22.10.15 16:36:34]
»

@adri-nico - Da, este de "neuitat" pentru mine pentru că era prima dată când vedeam așa ceva, adică o închisoare politică.

Era numită închisoarea intelectualității, fiind închiși oameni de elită din toate categoriile, inclusiv elita satului. Să nu mai vorbim de preoți de toate confesiunile, învățatori, profesori, oameni politici, etc.

În zona Argeșului de unde sunt eu a existat un grup de rezistență anticomunistă care a supraviețuit ani mulți după 1945, grupul de la Nucșoara.

adri-nicoAUTOR REVIEW
[24.10.15 16:58:36]
»

Acum, la tvr2 ruleaza filmul pe care l-am zarit intr-una din salile muzeului. Batrinica in costum popular, Elisabeta Rizea, povesteste cosmarurile prin care a trecut :

- a fost luata la ancheta si batuta atit de rau ca era carnea vie pe ea, a fost legata de miini, urcata pe un scaun, pe o masa apoi atirnata de un cirlig in podina de credea ca i se smulg miinile "ce, doamna, mi-a fost frica ca mi se smulg miinile, ca de,eram slaba ca acum? "

- am fost inchisa doua luni apoi 6 ani... "aia is ani, doamna, "

- " tiu minte ca m=au dus in celula de izolare si m-au lasat acolo cu ceva negru ca o sopirla cu multe picioare. atit era acolo, nimic,nici un pat, nici o toala, doar eu si aia neagra. si mi=am legat cirpa la gura ca, poate motaind, pe ciment, sa nu imi intre aia in gura."

- isi aducea aminte de numele unui anchetator, Cirlan, pe care l-ar stringe de git cu miinile ei. ca si ea sarea "cum sarea puiul cind ii tai capul" de cita bataie ii dadea acela si il ruga sa ii taie capul, sa ii taie limba ca ea nu stie nimic, sa nu o mai chinuie

- alt anchetator ii invirtea parul lung pe mina si o invirtea prin camera pina a ramas cu "scafirlia goala"

- au bagat=o intr=o camera, in pielea goala, uda si au asmutit cinii asupra ei, ciini care muscau bucati de carne din ea si era numai gauri negre pe corp.

- isi aminteste cum o data a venit sotul ei acasa, fugit in munti fiind, si a cerut sa ii incalzeasca apa sa se spele. cind apa a fost gata i-a zis sa iasa din casa, ceea ce nu facuse vreodata pina atunci. si-a luat furca de lina, a tors lina pina ce omul s-a spalat ,i-a pus mincare la el si cind a intrat in camera a gasit camasa, pantalonii, haina... "doamna, cum sa va spui eu, n-am gasit izmenele. am cautat, doamna, peste tot. ca nu erau nici alea lucrate, nici alea purtate. si am cautat cu deamanuntu', peste tot. cind am dat salteaua pe o parte, le-am gasit infasurate sub saltea... doamna, cind le-am scos de-acolo am gasit chelea pe ele atit de tare l-au batut si crez ca el nu le-a lasat sa le vaz ca a stiut ca ma duc sa ma omor daca le vad".

astea sint putine din intimplarile pe care mi le amintesc acum. am gasit pe net filmul. cei care aveti curaj, priviti=l!

dailymotion.com/video/xve ... izea_shortfilms

-casa din Nucsoara a devenit muzeu dupa anii 90. ziaristii de peste hotare scriau "cind spui doamna Rizea, spui Romania.

- s-a stins din viata in oct, 2003.

Dan&Ema
[02.01.16 18:37:11]
»

Impresionant si cutremurator! SI noi am fost de cateva ori, ultima oara eram destul de incepataori pe AFA vezi impresii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, alinaro, Aurici, Dan&Ema, Marian Preda, Mitica49, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂMemorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07195782661438 sec
    ecranul dvs: 1 x 1