ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.08.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Memorialul durerii din Sighet, cronica unor generaţii distruse (I)

TIPĂREȘTE

˝Dacă vrei să ucizi un popor, suprimă-i memoria˝ Milan Kundera.

Doream foarte mult să vizitez Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, să văd dacă e prezentat aşa cum eu, în calitate de martor ocular al unei epoci de 50 de ani, am perceput evenimentele. Când ˝au venit ruşii˝, - aşa definea lumea momentul cotiturii şi începutul erei comuniste, - eu eram copil de zece ani şi la varsta aceea nu sesizam dramatismul schimbărilor. Ţin minte că tata care era medic militar a fost dat afară din armată şi lăsat pe drumuri, că mama începuse să vândă lucruri din casă la Taica Lazăr şi apoi la talcioc, că sora mea studentă a plecat în alt centru universitar ca să i se piardă urma, că fratele tatei fost ofiţer a fost luat şi n-a mai venit iar nouă ni s-a nationalizat casa în care locuiam, am devenit chiriaşi şi ni s-au repartizat ca şi colocatari în apartamentul comun nişte activişti. Cât despre mine, un singur lucru îmi era clar şi-mi fusese turnat cu linguriţa în urechi şi în cap de către părinţi: ˝ dacă nu faci şcoală, vei ieşi din rândul nostru (probabil se refereau la clasa socială) şi n-o să faci nimic în viaţă˝. În faţa interdicţiei de a urma cursurile unei facultăţi la zi din cauza originii sociale, m-am chinuit şase ani cu serviciu şi cursuri serale la politehnică şi am reuşit. Totuşi ca toţi tinerii din generaţia mea şi următoarele, ne trăiam tinereţea, aşteptam manifestaţiile de 1 mai sau 23 august să fugim în parcul Herastrău să mâncăm crenvurşti cu muştar şi să bem bere, mergeam cu prietenii pe munte şi la concerte, ne întâlneam şi dansam la ceaiuri pe muzica unui magnetofon Tesla, citeam foarte mult şi luam viaţa aşa cum ni se oferea. Unii dintre prieteni nu vorbeau despre părinţi sau bunici şi noi ştiam că erau ridicaţi dar nu realizam dimensiunea acestei drame. Abia tarziu după ´80 am căpătat conştiinţă politică şi mi-am dat seama că asta nu era viaţă şi aşa nu se mai putea continua.

Despre Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei s-au scris pe sait opt reviewuri valoroase. În ciclul Memorialul durerii, Lucia Hossu Longhin a decupat secvenţe memorabile. N-aş vrea să repet ce au scris ceilalti useri ci să punctez ce m-a percutat emoţional, din cele ştiute şi neştiute de mine. Muzeul este organizat în 87 de săli foste celule, la parter şi două etaje. Fiecare celulă în care s-au consumat destinele unor oameni, astăzi are o tematică, aceasta pornind pe firul evenimentelor istorice de la alegerile din 1946 şi până in 1989.

La Parter tematica dominantă o reprezintă începuturile regimului securisto-comunist. Prezentarea începe cu o punere în temă cu panouri privind istoricul închisorii (a funcţionat ca puşcărie politică între 1950-1955), urmate de o expunere pe ani a evenimentelor şi legilor care au guvernat ţara în perioada comunistă. În harta închisorilor din Romania figurează 230 de locuri de detenţie, lagăre de muncă forţată, de deportare cât şi azilele psihiatrice în care se aplicau tratamente de reeducare bazate pe hipnotice şi sedative puternice. Un coleg al surorii mele, student la medicină, unul din cei care au protestat în sprijinul MS Regele Mihai a fost internat la pshiatrie, a ieşit după doi ani dar nu şi-a mai revenit. Memorialul de la Sighet se referă la întregul spaţiu concentraţionar din România. În perioada 1945-1989, cu precadere în primele două decade, au fost închisi peste două milioane de oameni, adica 10% din populaţie. Nu cred că e om din generaţiile mai vechi, să nu aibă o rudă, vecin sau cunoscut care să nu fi suportat prigoana şi discriminarea comunistă sub diversele ei forme. Fie că nu a vrut să-şi dea pămantul la colectivizare, fie că fost preot greco-catolic şi nu şi-a lepădat credinţa, fie că a cârtit împotriva regimului, fie că a vrut să fugă din ţară, că a deţinut cocoşei, că a fost om politic sau primar, chiabur, industriaş, comerciant, militar, actor, maistru, majoritatea categoriilor sociale au suportat metodele coercitive ale regimului. Acestea porneau pentru unii de la nesfârşitele anchete, intimidări şi pierderea locului de muncă sau mutări disciplinare. Pentru alţii, respectiv pentru tinerii cu origine socială nesănătoasă era interdicţia de a urma şcoli superioare. Pentru o altă categorie singura măsură era puşcăria. Cei care n-au mai încăput în puşcării, femei şi bărbaţi, cu sau fără proces, au fost trimişi la muncă la Canal, au fost strămutaţi sau deportaţi (alţi 200000 de oameni). Sentinţele se dădeau otova pe baza aceleaşi încadrări în art. 209 din Codul penal care stipula uneltirea contra ordinii de stat.

Alegerile din 1946 ocupă o sală pavoazată cu ziare şi documente din epocă. Ţin minte din copilărie că pe garduri şi case erau pictate un soare semnul electoral al BPD- blocul comunist al partidelor democrate, alături de secera şi ciocanul şi Ochiul, sigla partidului national- ţaranesc condus de Iuliu Maniu şi Ion Mihalache. Toată lumea credea ca au câstigat ţărăniştii mai ales că regele era încă în ţară. Dar, după cum spunea Stalin, ˝nu conteaza cine votează, ci cine numără˝ au câştigat comuniştii cu un scor de 70% total incorect pentru că la ţară unde locuia 60-70% din populaţie, gospodarii erau în majoritatea lor ţărănişti. În sală sunt expuse ziarele puterii, pline de ură şi mizerii la adresa partidelor istorice şi a ˝ claselor exploatatoare˝. Atunci s-au pus bazele luptei de clasă bazată pe ură şi discriminare.

Condamnarea liderilor opoziţiei (ţărănişti, liberali şi social-democraţii care nu au pactizat cu comuniştii) la ani grei de puşcărie şi muncă forţată este prezentată în documente, fotografii şi tăieturi din ziare în altă sală. Imediat după alegeri, în 1947, Nicolski, şeful securităţii din acele timpuri a înscenat un proces de trădare liderilor opoziţiei şi aceştia au fost arestaţi. Au fost închişi iniţial la Galaţi şi ulterior transferaţi în închisoarea politică de maximă siguranţă din Sighet. Într-o singură noapte în 1950 au fost aduşi cu dubele la Sighet 80 de demnitari şi oameni politici, după care alţii şi alţii. În Sighet au fost închişi 200 de vărfuri ale elitei româneşti, din care 53 au murit.

Drama colectivizării şi a predării cotelor obligatorii este prezentată în altă sală. Era suficient să nu predai cota şi automat erai făcut sabotor şi închis. În acest timp ţăranii au început să se revolte împtriva luarii pământului şi a vitelor. M-au cutremurat fotografiile a sute de ţărani din Vrancea închişi în iulie 1950 pentru că au refuzat colectivizarea şi a celor care au participat la Vadu Roşca din Galaţi a căror răscoală a fost reprimată personal de Ceausescu. După 13 ani de terorizare şi îngenunchiere a ţăranilor, Gheorghiu- Dej a declarat că a fost finalizată colectivizarea pe 95% din suprafaţa agricolă a ţării şi 3,3 mil. familii şi-au cedat pământul. Statul comunist i-a lăsat fără pensie de bătrâneţe şi abia de câţiva ani li s-a asigurat un minim de supravieţuire. Preţul plătit colectivizării a fost de 80000 de arestaţi din care 30000 au avut sentinţe definitive de închisoare.

Sala dedicată sovietizării Romaniei se referă la anul 1948 când la 11 iunie a avut loc naţionalizarea˝mijloacelor de producţie˝. Vechii patroni au fost deposedaţi de bunuri fără despăgubiri şi lăsaţi fără sursă de existenţă cu atât mai mult cu cât prin stabilizare, economiile lor şi-au pierdut valoarea. Sovromurile controlau economia Romaniei şi ritmul înapoierii datoriilor de război. Ca tânără stagiară la un combinat chimic am asistat cum un consilier sovietic înregistra zilnic producţia de îngrăşăminte chimice şi stabilea ca cea mai mare parte să fie trimisă în URSS. Pe plan cultural ARLUS, librăria Cartea Rusă, cenzurarea editurilor începuseră propaganda ideologică. S-au scos icoanele din şcoli şi s-au înlocuit cu portretele C. C. al P. M. R sau/ şi al PC al URSS.

Represiunea contra bisericii a fost cruntă. Biserica greco- catiolică a fost prigonită şi preoţii care n-au trecut la ortodoxie închişi. La Sighet au murit trei episcopi care nu şi-au lepădat credinţa. Aceeaşi soartă a avut-o şi biserica romano- catolică. Şcolile catolice au fost desfiinţate, Nunţiul Apostolic expulzat pe motiv de legătură cu Vaticanul. În Memorial este dedicată o sală monseniorului Vladimir Ghika care a murit în închisoarea de la Jilava. Biserica ortodoxă majoritară a avut şi ea mult de suferit. Capii bisericii au fost înlocuiţi şi li s-a stabilit domiciliu forţat la manastirile care n-au fost desfiinţate iar din preoţii de rând, din cei care n-au vrut să colaboreze, 2000 au fost arestaţi

Am zăbovit mai mult în Sala securitatii între 1948-1989. Aici se prezintă fotografiile şi biografiile sefilor securităţii şi ale marilor torţionari. Pe vremea mea numele lui Pantiusa, (redenumit Gh. Pintilie) se pronunţa în şoaptă şi cu teamă pentru că el a orchestrat diversiunea de la Tămădău şi a arestat sute de oameni. Adjuncţii lui erau oameni sadici şi criminali: Vişinescu directorul închisorii Râmnicu Sărat, N. Pleşită care împreună cu Carlos Sacalul au pus la cale asasinarea celor de la Europa Liberă, Ţurcanu, autorul experimentului Piteşti care a acţionat pe baza planului lui Nicolski. Majoritatea au murit de bătrâneţe după ce au trăit din pensii de sute de milioane lei vechi iar unii dintre ei, abia acum la 90 de ani sunt cercetaţi.

Galeria de portrete se întinde pe câteva săli şi conţine pe ambii pereţi mii de fotografii ale celor deţinuţi în toate închisorile politice din Romania. Din loc în loc căte o fişă penală înlocuieşte fotografia. Celor morţi nu li se păstrau fotografiile. Bărbaţi, femei, studenţi, ţărani, preoţi, nu era discriminare în faţa braţului lung al securităţii.

Sala MS regele Mihai prezintă fotografii din ultimii ani de monarhie cât şi explozia de bucurie la întoarcerea sa în ţară în 1992, când jumătate de milion de bucureşteni l-au întâmpinat cu urale.

Atunci Romania a mai pierdut un tren.

(va urma)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 14.08.14 10:02:52
Validat / Publicat: 14.08.14 11:55:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHET.

VIZUALIZĂRI: 2793 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Clădirea, fostă puşcărie în care funcţionează muzeul memorial.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Admin
[14.08.14 11:37:29]
»

De referinţă

Împreună cu continuarea sau continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema
[14.08.14 18:08:52]
»

Cu adevarat de referinta.

Anul trecut am revizitat si noi Memorialul. Dar descrierea Dvs e mai completa decat... o vizita in sine.

Felicitari

dan&ema

MichiAUTOR REVIEW
[14.08.14 18:36:34]
»

@Dan&Ema: Stiu că ai fost şi ţi-am votat reviewul. Am citit şi pe celelalte ca să nu repet ce s-a mai scris.

Dan&Ema
[14.08.14 18:38:39]
»

@Michi: multumesc

calatorii placute si review-uri pe masura de frumoase

dan&ema

sunflower
[14.08.14 18:42:19]
»

Emoționantă scriere, amintirile dumneavoastră despre acea perioadă mi-au ridicat părul pe mâini, sunt o lecție dincolo de cuvinte pentru cei mai tineri dintre noi, pentru copiii noștri, cărora li se oferă totul și pe care este foarte greu să-i convingi, în ziua de azi, că doar învățătura le deschide drumuri inaccesibile celor ce ignoră cartea... Anul trecut am vizitat cu ochii în lacrimi muzeul, nu puteam și nu pot înțelege cum o țară a avut ca scop suprimarea elitelor, eliminarea propriului popor!!! , atâta cruzime și pierderea calității umane a torționarilor este greu de digerat pentru fiecare dintre noi... Am vrut să scriu pe Afa, dar nu am putut să o fac,nu îmi găseam cuvintele,... însă dumneavoastră ați făcut-o magistral... Pentru că ați început cu un citat, îmi permit să scriu si eu câteva vorbe ale lui Iorga, în speranță că, ceea ce s-a petrecut atunci nu se va mai repeta în vecii vecilor:

Somnul națiunii naște monștri!

Ați vizitat cumva și cimitirul de la periferia Sighetului?S-a construit acolo un monument extrem de interesant și emoționant.

MichiAUTOR REVIEW
[14.08.14 19:01:25]
»

@sunflower: Nu am aflat de cimitir decât târziu şi cum ne apucase după amiaza la memorial, am renunţat. Acum îmi pare rău că n-am mai acordat o oră acestei experienţe unice. Am găsit în schimb în Cartea Morţilor din librăria Memorialului, cu nume şi pronume pe fratele tatei, fost ofiţer, mort la Gherla în 1960. Imi aduc bine aminte de el, de nenea Virgil. La un moment dat a dispărut şi părinţii nu i-au mai pronunţat numele pentru că anumite lucruri nu se vorbeau în faţa copiilor.

sunflower
[14.08.14 19:09:53]
»

@Michi: un mare of!!! pentru evenimentele trăite atunci de către cei implicați si familiile lor. Eu tocmai m-am întors de la Auschwitz, nu m-am putut opri să nu compar genocidul de acolo cu prigoana anilor 1946-1964... Totuși, naziștii nu și-au ucis propriu popor, pe când unii dintre comuniștii români nu au ezitat de a fi călăii semenilor lor... Am sa scriu eu despre acel cimitir, așa cum am scris despre Râpa Robilor, nu loc plin de durere, care la început de secol 21 nu are nici măcar indicator... trist, dar real!

cher-cher
[17.08.14 23:52:52]
»

Foarte bune ambele articole ce descriu acest loc. Cand eram copil, am vizitat Doftana. Desigur, pe atunci altii erau "cei buni" si alţii "cei răi". Istoria ni se spune într-un fel acum, şi am învăţat-o altfel la şcoală. Dincolo de lozinci şi interese, însă, mai şi trăim istoria, noi însine, şi uneori reuşim să ne dăm seama unde începe propaganda şi unde adevărul. Adevărul... Adevărul e cel al celui care îşi trăieşte propria istorie. Uneori el este greu de descoperit de alţii, iar când este dezvăluit, este şi mai greu de acceptat. Pentru că el vine la pachet cu trădarea, durerea, crima, tragedia individuală, sau generalizată, a unui popor.

Eu nu am găsit puterea să vizitez acel loc. Poate într-o bună zi îmi voi înfrânge reţinerile şi o voi face, ca gest de plecare a capului în faţa acelor oameni ce şi-au dus crezul dincolo de suferinţă, ba chiar şi de viaţă. Deocamdată nu sunt suficient de tare pentru a înfrunta umbra acelor locuri unde ticăloşia a încercat să înfrângă spiritul. Aşa că asemenea articole pe care le citesc pot fi nisşte mici paşi de pregătire. Mulţumiri doamnei Michi.

adri-nico
[20.10.15 22:49:02]
»

Ca cea mai recenta vizitatoare a acestei foste inchisori, vreau sa spun ca ati descris cu mare amanuntime ceea ce este expus in muzeu.

Felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, cher-cher, Dan&Ema, Michi, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂMemorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083210945129395 sec
    ecranul dvs: 1 x 1