ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.11.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Targul de Craciun Sibiu - atunci si acum

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Luam masina timpului si o setam la minus 2016 ani. Sintem in anul 0 (zero) in care s-a nascut Isus din Nazareth fiul lui Dumnezeu, localizare GPS 31/42N si 35/11E Betleem-Iudeea in prezent autoritatea nationala palestiniana cu o istorie de peste 1500 ani inaintea erei noastre.

Ne urcam din nou in masina timpului, setam plus 300 ani, este anul in care se incepe sarbatorirea evenimentului nasterii lui Isus. Localizare:Imperiul roman si in special Roma, in urmatoarea perioada sarbatoarea s-a raspandit in intreaga Europa.

Introducem parola in PC ul masinii timpului intram in program si setam secolul 16, este anul in care isi face aparitia Mos Craciun (sau Sfantul Nicolae sau Santa Claus-in functie de cum doriti sa denumiti) dar atunci a inceput si obiceiul impodobirii bradului (sau orice alt copac viu sau taiat disponibil in acel moment) raspandit abia la inceputul secolului 20.

Obicei ajuns si in Hermannstadt-Sibiu-Romania, am parcurs cu usurinta cu masina timpului inca cca 30 de ani localizare GPS 45/17/45N si 24/9/8E Piata Mare Sibiu este anul 1930 decembrie atunci cand bunica a cumparat din targ (din Piata Mare) dulciuri pentru cei 4 copii (a fost si mama printre ei de la ea cunosc evenimentul, in acea iarna unul din fratii ei a fost bolnav doar el a primit turta dulce restul de copii au primit altfel de dulciuri, daca o intreb pe mama in varsta de 86 de ani acum poate obtin niste raspunsuri, adevarul este ca au trait intr-o oarecare saracie). Am atasat articolului cate o fotografie istorica nepersonala cu un targ din Piata Mare si un Targ din Piata Mica. Chiar daca fotografia a fost realizata vara (vegetatia) targul de craciun sau din aceasta perioada a fost asemanatoare adica multe carute, multi oameni, galagie. etc-asa a povestit bunica si mama, exact asa a fost. Este vorba despre P1 si P2. Asa cum am inteles de la bunica se vindeau multe produse alimentare, ceva dulciuri care erau foarte scumpe, iar obiectele decorative erau aproape prohibitive ca pret (fiecare se descurca cum poate de exemplu ai mei adunau conuri de brad ii vopseau mai puneau niste lumanari si era gata pomul de craciun, globuri de sticla??? erau pentru cei bogati-sarbatoare era daca se putea pune ceva de mancare pe masa)

Luam masina timpului si parcurgem inca cca 40 de ani ajungem in plina epoca socialista,eu eram deja pe lume.Comunistii n-au reusit sa omoare traditia, Craciunul se sarbatorea in continuare, chiar daca Mos Craciun s-a transformat in Mos Gerila, si ziua de 25 decembrie era zi lucratoare obisnuita (dar nu lucra nici 1 % din muncitori doar se faceau ca lucreaza), poporul roman a reusit sa sarbatoreasca in continuare evenimentul asa, mai pe ascuns (personal nu imi aduc aminte sa fi vazut vreo casa/apartament in seara de 24 decembrie fara brad de Craciun impodobit)

Doar ca in Piata Mare din Sibiu era liniste deplina, parcul facut dupa model sovietic (P3 la fotografiile atasate) in ultimii ani ai comunismului a fost transformat intr-o piata absolut oribila (fostele spatii verzi au fost umplute cu asfalt) Si sa nu uitam de penele de curent (pe motiv de economie) dese care faceau ca doar lumina lunii sa mai lumineze pe acolo. Imi aduc aminte perfect de aceste pene de curent si pene de gaz (din care una din 24 decembrie 1988 seara tot pe motiv de economie-dar ne-am descurcat am facut foc cu lemne...)

Targul de Craciun (de fapt Targul lui Mos Gerila) in plina epoca socialista avea loc in parcarea de la fosta cazarma 90 (cladirea istorica descrisa de mine in articolul Piata Unirii) si tinea din 30 decembrie (25 dec. era tabu) pana la sfarsitul lunii ianuarie. Ce gaseam aici? Un carusel pentru copii si unul pentru adulti se numea sky lift, masinutele vesnice care se gasesc si in prezent, cateva chioscuri unde gaseai dulciuri expirate sau gumela (guma de mestecat tare ca piatra de pe acea vreme) si un cinema in aer liber cu desene animate chinezesti (din China comunista) desene de care imi aduc aminte si acum)

Dupa revolutia din 1989 Piata Mare cu ocazia sarbatorilor a inceput incet sa se transforme spre bine, se mai organiza cate un targ, un concert, un revelion dar forma si designul din prezent a primit-o abia in 2007 anul in care Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana, eveniment istoric pentru oras si pentru locuitorii ei. Aici am petrecut si prima secunda din anul 2000 (si urmatoarele secunde pana la cateva ore in compania artificiilor si... aburii alcoolului)

Primul Targ de Craciun din Romania aici in Sibiu a avut loc in 2007, iar astazi in 2016 sarbatorim al 10 lea Targ de Craciun. Mi se pare mai deosebit fata de editiile din anii trecuti datorita Turn On The Lights, ce inseamna acesta? Imaginile proiectate pe toate cladirile istorice din Piata Mare asigurate de cateva proiectoare amplasate in centrul pietei da un aspect complet diferit si o atmosfera de basm pietei.

Din anii copilariei imi doream prelungirea perioadei Craciunului. Asa ca pregateam ornamentele de brad inca din noiembrie(dar faceam bradul doar in 24 decembrie) dar puneam bradul in apa si tineam pana in februarie (chiar am avut surpriza ca in 1987 sa faca muguri de brad) Fara sa cunosc obiceiul americanilor sa prelungeasca perioada Craciunului am descoperit acesta cu ocazia sejurului din NYC februarie 2016 cand am gasit brazi de Craciun in Piata Rockefeller, langa Grand Central Terminal, in magazinul de souveniruri de la Statuia Libertatii si un magazin cu obiecte de Craciun deschis tot timpul anului (!!!) pe 5th Avenue. Asa ca imi place mult ideea de a deschide Piata de Craciun din Sibiu in mijlocul lui noiembrie dar nu imi place ca dupa anul nou se strange tot. Ce-i asa mare lucru sa se tina bradul inca o luna??? Factura de curent poate??? N-as crede. Poate obiceiul romanilor ca dupa Boboteaza e gata cu sarbatorile? Ar fi binevenita o prelungire deoarece iarna abia in ianuarie incepe.

In seara de noiembrie in care am vizitat Targul de Craciun doar in Piata Mare au fost amplasate casutele. Piata Mica inca libera asteapta comerciantii doar cativa vanzatori ambulanti cu souveniuri si obiecte artizanale si un cuptor de Kurtos Kalacs se observa pe aici. Dar stiu sigur ca in urmatoarele saptamani se umple si pe aici.

Mi-am pastrat obiceiul de a face o fotografie de sus, asa ca am platit cei 2 ron pentru a urca in Turnul Sfatului (facand parte din a doua incinta de fortificatii), surpriza serii fiind ca fereastra catre Piata Mare a fost deschisa (nu stiu daca de catre organizatori sau de cate turisti in mod normal aceste ferestre sint blocate)

Ajungand inapoi in Piata Mica si Piata Mare mi-am dat seama ca spiritul Craciunului isi face prezenta si va domina in curand. Era o zi de lucru obisnuita dar turisti din toate colturile tarii si lumii dar si localnici erau deja prezenti aici, totusi a fost o aglomeratie suportabila. Cel mai aglomerat este de regula in weekend seara. Ziua Targul de Craciun nu mai este atat de fermecator, sfatul meu este sa se viziteze seara iar ziua se pot vizita obiectivele turisitce din jur.

Centrul de interes este bineinteles bradul de craciun in acest an are o inaltime de 23 m. A fost amplasat ca intotdeauna langa catedrala romano catolica Sf Treime. Langa brad este amplasata Iesla de Craciun cu figurine in marime naturala. In imediata apropiere se afla Atelierul lui Mos Craciun. Locul este destinat copiilor care pot invata cum se fac biscuitii, turta dulce, si diferite decoratiuni de craciun cum ar fi globurile, lumanarile, etc. Pentru rezervare si participare se platesc 15 ron/copil iar obiectul realizat se poate lua acasa indiferent daca este comestibil sau nu) Problema constatata de mine la fata locului este ca atelierul este mic, iar rezervarile sint limitate, un link util cu nr tel aici.

a1events.ro/booking

In zona centrala a pietei este amplasata trenuletul lui Mos Craciun, iar langa trenulet intr-o casuta se fac fotografii de catre un fotograf contra cost chiar cu... Mos Craciun in sania mosului.

Tot din zona centrala pleaca un trenulet cu vagon in explorarea zonelor istorice din Sibiu (Piata Mare-str Gh Lazar-str Cetatii-zona pietonala Balcescu-Piata Mare) contra sumei de 15 ron. In jurul zonei centrale sint cca 2 randuri de casute formand o strada in jurul pietei. Acestea le voi enumera in urmatoarele randuri:

Dinspre zona pietonala str Balcescu prima casuta la dreapta se numeste Casuta cu migdale, urmeaza o casuta cu accesorii de iarna, Casuta cu ciocolata, casuta cu lumanari sculptate, casuta cu cadouri unicat, casuta cu flori si decoratiuni de craciun, casuta cu podoabe, casuta pentru copii, casuta cu turta dulce, casuta cu accesorii calduroase, casuta Disney, casuta cu cadouri personalizate, din nou o casuta cu migdale, din nou accesorii calduroase (aici vorbim despre caciuli, fulare, etc) casuta cu ceramica, casuta cu lavanda, casuta cu placinte. Urmeaza un bufet si imediat dupa masinutele, pe urma gasim casuta cu cascaval si mezeluri, o gogoserie, casuta in care se vand obiecte artizanale din lemn, pe urma vine un bufet, casuta cu miresme de craciun, casuta cu dulciuri, casuta cu cadouri pentru fiecare, mestesuguri populare, din nou cadouri, casuta cu motive de craciun, delicatese din Italia, casuta cu turta dulce, casuta cu tablouri, casuta cu blanuri, casuta cu bunatati (aici am vazut multe borcane), casuta cu kurtos kalacs, casuta cu castane (comestibile bineinteles) Acesta a fost prima strada partea exterioara.

Pe aceeasi strada pe partea interioara gasim un bufet, casuta cu gogsi, langos, un grill, casuta cu decoratiuni de craciun, casuta cu vin fiert, casuta cu dulciuri, casuta cu baloane, casuta cu ceramica, casuta cu globuri, casuta cu gustari calde, casuta cu miresme de craciun, casuta de zahar, casuta cu accesorii calduroase, casuta cu blanuri, casuta cu halva, casuta cu ceai/cafea/porumb fiert, casuta cu pernite (cu dedicatie), casuta cu piele, casuta cu miere, casuta cu bomboane, casuta cu cadouri, casuta cu jucarii haioase, casuta cu jucarii, casuta cu bijuterii.

Preturile sint pentru toate buzunarele, este vorba de niste preturi mai mici decat in alte targuri de craciun de pe continent, aici nu are rost sa detaliez pentru atatea casute, un vin fiert 5-6 ron, un balon figurina umpluta cu gaz 10-15 ron, o bomboana sau ciocolata 2-5-10 ron, si lista poate continua.

Din editiile trecute mi-au placut cel mai mult Lights and More este vorba despre un tunel alcatuit doar din milioane de leduri colorate de-a lungul strazii Nicolae Balcescu. Acesta o astept din pacate tocmai in aceasta seara am aflat ca in acest an se anuleaza, imi raman ca amintiri aceste filmari de pe Youtube aici

youtube

si aici

youtube

Rog WM sa ataseze la inceputul articolului o filmare recenta de pe Youtube (realizat de catre VideoCenter, cu coloana sonora din filmul Home Alone), multumesc

youtube


[fb]
---
Trimis de AZE in 26.11.16 00:16:31
Validat / Publicat: 26.11.16 08:34:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 3455 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Piata Mare si biserica catolica-altfel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2042 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.11.16 08:34:18]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Festivaluri, evenimente temporare în Sibiu, SIBIU" (deja existentă pe sait) - rubrică OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvio
[26.11.16 09:01:45]
»

@AZE:

Frumos, imi pare rau ca nu mai pot ajunge in perioada asta acolo.

Mi-a placut podul Minciunilor, acum arata a adevarata minciunica, superb.

ANILU
[26.11.16 09:02:08]
»

@AZE: Nostalgie, asta am simțit citind articolul tău.

Ne-ai plimbat cu mașina timpului trecând prin amintirile fiecăruia dintre noi.

Și l-am prins pe Moș Gerila, se oprea curentul electric și ce dacă, aveam brad, nu conta cu ce era împodobit, dar spiritul Crăciunului era în fiecare casă, dar cel mai important era că aveam zăpadă, în unele ierni cât casa, dar nu conta, bucuria sărbătorilor nu putea să n-o ia nimeni. Eram copii.

Anul trecut am fost la Sibiu la Târgul de Crăciun, chiar de 1 Decembrie. A fost frumos. Pentru câteva clipe m-am simțit din nou copil.

Felicitări pentru articol.

Sărbători fericite.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[26.11.16 09:08:11]
»

@ANILU:

Si ce zapada era, am furat de cateva ori cate o palmuta ca stateam la poarta in ciorapi sa vina Mosu'. Si cand venea, cu sacul plin, eram toata o piftie de atatea emotii!

Safta Radu
[26.11.16 11:09:11]
»

Foarte frumos articolul, mi-a mers la suflet. De 1 Decembrie voi fi la o pensiune din Sibiel, şi mai mult ca sigur am să vizitez Târgul de Crăciun. Măcar pentru câteva ore chiar vreau să fiu copil!

AZEAUTOR REVIEW
[26.11.16 22:10:26]
»

@elviramvio: nu este minciunica asa arata si acum 1,2 sau 3 ani, este un decor potrivit pentru acest pod, chiar imi place

AZEAUTOR REVIEW
[26.11.16 22:31:48]
»

@ANILU: Multumesc si Dvs Va doresc sarbatori fericite. Tocmai mi-am adus aminte de conditiile in care am cumparat si impodobit bradul de craciun in 1989. Ca de obicei si inainte de 1989 se puteau cumpara brazi de craciun adevarat nu in supermarketuri deoarece nu existau pe atunci, dar in pietele sibiene le gaseai. Piata cea mai apropiata de domiciliu era Piata de pe str Luptei din Sibiu de acolo mi-am cumparat brazii de craciun din 1989 (un brad pt parinti si unul pt mine) Vanzatorul chiar ma indemna sa ma duc la manifestatii impotriva regimului ceausist de atunci cu brazii (fiind in perioada craciunului multi mergeau la miting cu bradul, eu am decis sa-l impodobesc acasa si sa ma duc la miting fara brad) Pe urma mi-am adus aminte ca bradul impodobit cu globuri de sticla (care se gaseau pe acea vreme la un pret foarte bun (inca nu s-au inventat/aparut globurile din plastic, cateva bucati am si in acest momnet) si instalatia de lumini de 10 beculete de 24 V sau 20 beculete de 12 V nu le puteam pune in functiune deoarece era pana de curent in timpul revolutiei, si fiind in fundul curtii o unitate militara zburau proiectilele deasupra casei spre presupusii teroristi ca acasa. Nici nu indrazneam sa ies in curte fiind in pericol de impuscare (pe strada noastra au ars cca 5 case doar pe partea unde am si eu casa doar din motivul ca militarii in termen din perioada respectiva suspectau casa conspirativa si trageau cu proiectile incendiatoare in case). Abia in 25 decembrie dupa masa (dupa moartea prin impuscare a lui Ceausescu) a venit curentul si eu m-am putut bucura de luminitele de craciun.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[28.11.16 17:27:25]
»

@AZE: Foarte frumos totul, felicitari, votat cu mare placere.

Yersinia Pestis
[29.11.16 12:32:24]
»

Frumoasă călătoria asta, a ta, prin timp, așa cum ne-o propui. Mai ales că pare că te pricepi să butonezi râșnița de așa manieră să ne ducă exact unde trebuie, că, dacă mă lași pe mine, rămâi atârnat, în timp.

Nene, ce să mai spui, Sibiul e frumos, indiferent de anotimp și serbări, mult timp l-am considferat cel mai frumos oraș din țară. Acuma, să nu daiu cu pietre, mi se pare Clujul mai frumos, dar, oricum, Sibiul este un oraș cu care Românica se poate mândri. Unul din puținele orașe cu care ne putem mândri, din păcate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mogly
[01.12.16 13:32:15]
»

@AZE: Sibiul e un oras minunat, iar in aceasta perioada a anului e feeric! Weekendul trecut l-am petrecut si noi la Sibiu, am mancat turta dulce si ciocolata de casa la greu, iar sambata ne-am rasfatat pe o banca la soare, a fost cald si placut, acum insa iarna si-a intrat in drepturi si acolo.

Vacante frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, AZE, elviramvio, mishu, mogly, Safta Radu
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, evenimente temporare în Sibiu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083919048309326 sec
    ecranul dvs: 1 x 1