ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.03.2015
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 05.05.13
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    FEB-2015
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 9 MIN

    Sibiul... altfel

    TIPĂREȘTE

    Păi, da... Pentru că, ani de-a rândul, drumurile ne-au purtat mereu prin Sibiu, din parcarea de sub zidurile cetății și, mai rar, din cea de sus, ambele cu plată, dar ultima, cu barieră, către Piața Mare, Piața Mică, Podul Mincinoșilor (sau al Minciunii), Casa Huet (sau casa cu ochișori, cum o botezasem cândva), bisericile și, invariabil, prânzul, la Bufnița... E adevărat, am observat ascensiunea urbei, de la un oraș de dincolo de munți, la Capitala Europeană și la polul magnetic al boemei, mai ales de când s-a eliberat centrul, prin ridicarea centurii...

    Dar... Vorba aceea: până când? Ei, uite, până anul acesta!

    Când, după ce am străbătut minunăția de șosea care traversează Valea Oltului, după o oprire de curtoazie la outlet-ul de după Șelimbăr, pe stânga drumului (chiar așa, oare cât ne este rușine cu Mihai Viteazul și a sa unire, încât să nu punem indicatoare de-o șchioapă, să nu marcăm, cel puțin, câmpul de bătălie care ar fi putut fi locul de naștere al unui stat mare – dacă interesul meschin al unui Habsburg nu ar fi pus capăt zilelor aceluia care, după ce și-a făcut datoria și a îndepărtat pericolul turc, dar și polon, de la frontierele unui viitor imperiu, trebuia să piară – câtă dreptate a avut bietul Othello!), am cotit-o la stânga, la benzinărie... Spre Păltiniș.

    Bine, acum se cuvine o rutieră divagare. Drumul prin munți, de la Cozia la Tălmaciu este unul de excepție, cu tot cu TIR-urile din dotare și cu nesimțirea șoferului mioritic, ce face, anual, victime nevinovate. De altfel, de la viaductele în lungul Oltului, la serpentinele care urmează strâns muntele, pe de-o parte și râul, pe cealaltă, priveliștile sunt halucinante. Și fără măcar câte o parcare special amenajată, de tip Belvedere, te obligă pe tine, șofer, să ții constantă presiunea pe pedala de accelerație, ca să nu încurci traficul și așa prea isterizat. Cui îi pasă? Îmi amintesc cum, câțiva ani în urmă, am vizitat Dresda, pornind din Praga. După ce un ciot de autostradă a sucombat brusc, drumul ne-a dus, prin niște sate de tip stalinist, cu fabricile de ciment din dotare în ruină, pe malul Elbei, varianta cehească. Tot mergând, aveam senzația unui déjà vu... Pentru că, mult inferior, el, drumul, îmi amintea de Valea Oltului. Deci? Avem o țară... Cum procedăm?

    Revenind. În acest început de februarie, cam capricios ca vreme, am pândit singura zi cu soare – cu dinți, el, soarele, e adevărat, dar, măcar, era acolo, pe un cer senin – ca să vizităm ceea ce, în toți anii din urmă, am evitat: Grădina Zoologică și Muzeul Satului (sau Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „Astra”). Nu, nu o să fac un rezumat al informațiilor de pe internet. Pentru că acelea, informațiile, sunt prea seci pentru a descrie senzația...

    După o scurtă rătăcire, cauzată de niște sensuri unice – bine gândite, de altfel, dar nu la fel de bine semnalizate, pentru șoferul de ocazie – am regăsit drumul spre Păltiniș. Ca să nu ne rătăcim din nou, am făcut dreapta, prin pădure, apoi pe un drum ciudat, cu aspect de alee de parc, pe sub un cartier îndepărtat, spre ceea ce scria „Grădina zoologică – intrarea 2”. La București, nu există o intrare 2, mă gândeam, în timp de treceam cu grijă pe lângă pensionari în plimbarea de sănătate, cu conștiința încărcată că eu, la ani buni distanță, stau, comod, la volan... Pe de altă parte, surprinzând cu coada ochiului zăpada albă care mărginea un lac, a cărui margine tocmai o ocolisem, mă mai întrebam, oare, ce animale s-ar putea bucura de atmosfera hibernală?

    Răspunsul a venit rapid, după ce am lăsat mașina în parcare, în fața porții metalice zăvorâte și a casei de bilete pe care scria clar programul: deschis din martie până în noiembrie... Straniu, deoarece pe internet spunea că se poate vizita... Am plecat, bombănind managementul sibian al site-ului cu pricina și amuzându-ne că o plângere la Cotroceni este mai simplă decât una la Primăria Sibiului...

    Am revenit pe drumul spre Păltiniș, paralel cu linia tramvaiului, pentru ca, vizavi de un hotel cu ștaif, în dreptul stației trenului urban, să găsim intrarea principală în Grădina cu Animale. Un spirit de observație latent, care își face simțită prezența exact atunci când te aștepți mai puțin, mi-a atras atenția asupra a două vehicule cu numere locale, oprite în parcare și din care numai ce coborâseră două familii cu copii. Hm... Am parcat din scurt și i-am urmat pe aceia, pe o cărare mărginită de niște căsuțe din lemn, cam în genul celor pe care le întâlneai în Cișmigiu odinioară – mai nou, la picioarele statuilor de la Universitate, într-un măreț spirit universal al kitsch-ului – în perioada Crăciunului. Închise, bineînțeles. Pentru ca, la capătul ei – al cărării, bineînțeles – să se deschidă o intrare în Grădina Zoologică, pe malul lacului. Nu știu de ce, cele două familii de localnici au făcut pasul înapoi, lăsându-ne pe noi la limita offside-ului, față în față cu omul de la casa de bilete. De parcă noi am fi știut. L-am întrebat pe acela, timid, dacă era deschis, dat fiind că, la intrarea cu numărul 2, era închis... Acela s-a mirat, spunându-ne chiar prețul – 3 lei de persoană, ridicol de mic, după umila-mi părere. Deci, se putea vizita – mă rog, câte animale puteau fi văzute pe timp de iarnă.

    Acum, pot spune că am văzut destule Grădini Zoologice. Dar impresia legată de aceasta, de la fruntariile Sibiului, a fost una deosebită! Și zona este, într-adevăr, aparte, dar asta, cu atât mai mult este de laudă pentru edili, deoarece putea fi transformată lejer, în ultimul sfert de veac, în zonă rezidențială... Relieful vălurit și darnic, din punct de vedere al suprafeței „locuibile”, oferă posibilitatea amenajării unor habitate cât de cât „naturale” pentru locatarii grădinii (spre deosebire de București, unde impresia este de adevărată pușcărie). De aceea, în această zi de iarnă, pe lângă plimbarea de voie pe malul lacului, am putut admira somnul trândav al tigrului siberian, m-am întristat, alături de leii închiși între ziduri groase – căci clima carpatină nu le permitea alergarea liberă – m-am bucurat de bucuria păsărilor jucăușe și am strigat „cuțu-cuțu” după haita de lupi care cobora cu repeziciune dealul (noroc, totuși, cu gardul înalt). Nu sunt de neglijat zebrele, dar nici cămilele care, ciudat, par a nu resimți diferențele dintre Dubai și Păltiniș. Una peste alta, cu lacul, de-o parte și muntele, în zare, sunt convins că, vara, o zi nu este de ajuns ca să vizitezi Grădina Zoologică.

    Iar cireașa de pe tort (nu am înțeles niciodată de ce trebuie să fie o cireașă pe tort, de ce nu, o vișină?) a reprezentat-o Muzeul Satului sau, mai precis, al Civilizației Populare Tradiționale. Căci, după obolul lăsat la intrare – de data asta, la nivel occidental – ai o primă perspectivă a lacului cu trestie și cu morile de vânt, adevărat peisaj demn de penelul lui Van Gogh... Dar lași perspectiva pe dreapta, ca să cobori spre lumea rurală românească. Poate acel românesc autentic ce lipsește oricărui curs de istorie tipărit. Chiar cu spiritul anacronic orășenesc care, eventual, te caracterizează, este imposibil să nu te transpui în orizontul acela demult apus, precum cel atemporal din jurul unei găuri negre, să nu auzi râsetele cristaline din jurul scrânciobului, clinchetul ceramic de oale mânuite la cina din pridvor, după munca grea a câmpului sau scrâșnetul boabelor de grâu sub povara rotită a pietrelor de moară, toate sub privirea boierească a culei gorjene, de care și Brâncuși ar fi fost mândru. Ca să nu mai spun de miracolul mecanic al teascurilor de tot felul, de la cele obișnuite, cu filet, la cele de o mecanică stranie și parcă anormală, cu cele două ciocane care, prin puterea impulsului, coborau trunchiul greoi pentru a strivi, de data aceasta, nu boabele gureșe de struguri, ci semințele negre de floarea soarelui, alea care au scăpat de pofta lui Mărgelatu, doar ca să se scurgă sub forma lichidă care încinge cartofii aduși de Columb în cuhniile autohtone.

    Și poteca te poartă, inevitabil, către morile riverane – niciodată nu am știut că românii, în creativitatea lor, au surclasat navigatorii de pe Mississippi, construind aceste mori portabile... Câte minuni ascunde acest popor român, atât de hulit!

    Iar acolo, pe colțul lacului, printre trestia înaltă, chiar și acum, iarna, se înalță morile de vânt, într-un Kinderdijk ad-hoc. Și suntem doar la jumătatea drumului, din cei 10 kilometri de alei... Oare, dacă s-ar face integrala românismului, unde ne-ar duce rezultatul ei?

    Preumblarea noastră prin muzeu s-a oprit acolo, la locul zis al trăsurilor... Parcă, dintr-un alt film, în minte îmi rezona un alt muzeu, al altor trăsuri – imperiale, de data asta – de la un palat de poveste, Schonbrunn, parcă... Doar că, aici, la Sibiu, prin simplitatea lor, prin trăirea lor – de parcă vedeai domnița din caleașcă privind cu dispreț, dar cu ascuns interes, la cotiga țăranului care se dădea la o parte, cu capul plecat și pălăria neagră, ținută neglijent, în colbul drumului – muzeul pare mult mai autentic.

    Spuneam că preumblarea s-a terminat aici, cu promisiunea unei noi vizite, pe timp de vară, pentru ca cele o sută de hectare să poată fi străbătute în voie.

    Prânzul, atât de așteptat, după distanțele bătute cu piciorul în aerul luminos, dar rece, al muntelui, l-am luat într-o altă locație de vis – sau dintr-un vis, mai vechi – în amintirea unui Crăciun frumos, din alte vremi. După ce am străbătut ulițele înguste ce despart casele cu ziduri de cetate, frumos colorate, din satul lui Cioran, am căutat, din umbra amintirii, pensiunea Curmătura Ștezii... Pe care am găsit-o, la locul ei, sub soarele amiezii. Bineînțeles că oamenii erau alții, că nimeni nu ne cunoștea și nici nu-i păsa nimănui de trăirile noastre din acel Crăciun îndepărtat, dar politețea a rămas aceeași, iar serviciul, ireproșabil. Ca să nu mai spun despre decorul sălii de mese, de-a dreptul hipnotic!


    [fb]
    ---
    Trimis de makuy* in 01.03.15 19:40:47
    Validat / Publicat: 01.03.15 23:10:31
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

    VIZUALIZĂRI: 1726 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (makuy*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Grădina Zoologică - impresie de iarnă
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 34 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    Michaell
    [02.03.15 09:08:59]
    »

    @makuy - Salut, mi-a scapat mie sau chiar n-ai scris nimic de cazare? Te intreb ptr. ca sunt interesat de o cazare potrivita in zona Dumbravei sau in apropiere si speram sa gasesc ceva in review-ul tau care dealtfel e foarte informativ si bine scris. Cunosc zona foarte bine din tinerete si doresc anul acesta s-o aratam si fetei noastre.

    makuy*AUTOR REVIEW
    [02.03.15 09:16:01]
    »

    @Michaell - Am fost cazați la Căciulata (am scris despre asta). La Sibiu am fost într-o vizită de o zi.

    Dar este plin de pensiuni in zonă (Curmătura Ștezii, deși mai izolată, este una dintre ele). Trebuie doar făcute rezeervări din timp.

    Larissa
    [02.03.15 09:25:43]
    »

    @Michaell - Scuze ca ma bag dar am eu doua cazari incercate aproape anual. Una, la 5 min. de Piata Mica si de centrul istoric, pensiunea Casa Romana, am fost foarte multumita de fiecare data, de la masa pana la conditiile oferite, recomand camera mare de la mansarda, care are si o canapea, in plus fata de cele 2 paturi. Alta ar fi la 18 km de paltinis si la 12 km de Sibiu, Pensiunea Calin, absolut traditionala, de tara, cu mult lemn si ceva wifi, cu produse facute in casa si gazde primitoare, o curticica frumusoasa si aer curat. Iti doresc o vacanta reusita cand o fi!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    tata123 🔱
    [02.03.15 09:26:30]
    »

    Ce frumos arată Muzeul Astra și iarna. L-am vizitat de mai multe ori, dar nu iarna. Este o capodoperă în domeniul muzeelor în aer liber din România. Am prins într-un an și un târg - decorul era idilic. De asemenea, există o anexă unde sunt reproduse mai multe mori de apă la scară mica și principiul lor de funcționare, adică chiar curge apă pe jgheab și vezi cu ochii tăi cum funcționa sistemul (nu cred că sunt active iarna). Aproape că nu îți ajunge o zi lumină pentru a vizita pe îndelete acest muzeu. Felicitări pentru inițiativa de a vizita cele două locuri.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Larissa
    [02.03.15 09:32:47]
    »

    @makuy - Ah, dar ce review interesant ai scris, nu atat din punctul de vedere al informatiilor (mai ales ca eu bat locurile anual si am si 5 ani la activ de domiciliere in zona), dar mai ales prin felul in care ai invartit condeiul, de mi-ai pus in functiune toate circumvolutiunile, rau incercate dupa un weekend sabatic.

    Multe felicitari si poate te aude cineva, cine trebuie, desigur!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dabator
    [02.03.15 11:29:36]
    »

    @Michaell: Salut: O bună opțiune cred că este: Pensiunea AMSO SIBIU.

    Este destul de aproape de zoo, doamna de la recepție a încercat să ne spunem cum ajungem pe jos prin pădurice, dar noi puturoși am mers cu mașina. Adevărul e că am ales mașina din lipsă de timp. Nici măcar Muzeul Astra nu am reușit să-l parcurgem pe tot (zoo nu a mai încăput pe listă oricum)

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dabator
    [02.03.15 11:37:36]
    »

    @makuy: Excelent articolul, ca de obicei. Stilul tău îmi place, cum spune @Larissa2015 stilul în care "învârți condeiul".

    Cum spuneam astea nu sunt noutăți.

    Ce mi-a plăcut în mod deosebit că ai subliniat lacunele de informare și promovare turistică. Dacă unii pe afară inventează Grota la Hercule, Haznaua lui Zeus, Insula Cleoptrei și multe altele, noi nu reușim să promovăm obiectivele istorice reale, peisajele, cum spui tu, halucinante. Este tare păcat!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Rodel
    [02.03.15 15:26:23]
    »

    Grădina zoologică din Sibiu este cea mai veche de acest gen din România, datând din anul 1929. La intrare se află un stejar bătrân de 600 de ani.

    Ai reușit să vizitezi și interiorul caselor din Muzeul Satului? Știu că sunt închise pe timp de iarnă, putându-se vizita doar exteriorul. Muzeul este frumos și iarna, dar numai când ea este pe uliță; farmecul îl are mai ales când natura e înverzită. Va trebui să-i rezervi o zi și la vară. Poate prinzi și un târg.

    makuy*AUTOR REVIEW
    [02.03.15 20:45:04]
    »

    @Rodel - Nu știu cum de am scăpat fotografia copacului secular. Am îndreptat greșeala

    Nu am văzut interioare; erau închise. Poate, la vară. Mulțumesc pentru sfat

    makuy*AUTOR REVIEW
    [02.03.15 20:48:40]
    »

    @Dabator - Da, este păcat. Nu numai că nu știm să punem în valoare frumusețile țării, dar parcă ne și ferim de ele...

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Larissa, makuy*, Michaell, Rodel, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sibiul:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074739933013916 sec
    ecranul dvs: 1 x 1