ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2012
DE RoF*
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Blaj
    ÎNSCRIS: 02.10.12
    STATUS: SENIOR
    DATE SEJUR
    JUL-2012
    DURATA: 1 zile
    prieteni
    4 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 9 MIN

    Cetatea ţărănească de la Câlnic

    Ilustrație video-muzicală
    Nomen Est Omen - trotto
    TIPĂREȘTE

    Intr-o dupa amiaza frumoasa si (prea) calduroasa de vara, ne aflam impreuna cu niste prieteni, pe drumul catre casa. Ne petrecusem ziua la Sibiu, umbland in lung si-n lat si-acum eram in masina, destul de toropiti de caldura.

    Cuiva dintre noi i-a venit ideea sa mergem sa vizitam cetatea de la Câlnic aflat in zona. Niciunul n-o vazusem, iar acum era ocazia potrivita – doar putin aveam sa ne abatem de la drumul nostru, asa ca, am fost cu totii de acord.

    Cum ajungi

    Coordonate GPS: 45° 53' 21.02" N 23° 39' 36.70" E

    Câlnic e un satuc in judetul Alba, unde poti lesne sa ajungi fie de la Sibiu mergand pe DN1 aproximativ 50 km in directia Sebes, apoi virand la stanga pe un drum judetean, in momentul in care iti apare indicatorul catre Cetate. Starea drumului judetean e buna, dar oricum ai de parcurs maxim 4 km pina la Cetate.

    Daca vii din directia Sebes, trebuie sa mergi (pe acelasi DN1) cam 10 km, dupa care, intri pe drumul judetean despre care am scris anterior. Din Alba Iulia, trecand tot prin Sebes, vei parcurge cu aproximatie 30 km, iar daca ai noroc de un trafic lejer prin Sebes, vei ajunge intr-un orizont de timp rezonabil. Slabe sanse insa, sa nu fie aglomeratie la Sebes.

    Despre sat

    Satucul foarte mic, este asezat in partea de sud a judetului Alba si se pare ca a fost atestat documentar undeva prin secolul al XIII-lea, in jurul anului 1260. A fost condus pe rand de unguri si de saşi si, ca atare, si-a preluat si numele de la acestia: Kellenk in dialect sasesc sau Kelnek in cel maghiar (sursa: Wikipedia).

    Iata cateva informatii pe care aveam sa le aflam despre sat si cetate, atat din ghidul aflat la intrare, cat si din explicatiile date de catre tanara care ne-a prezentat cetatea.

    Un document de la 1269 atesta innobilarea lui Cheel (sau Keel, cum am mai vazut scris), greav (primar) de Câlnic, ca urmare a faptelor sale de bravura pe campul de lupta. Curand dupa aceea, incepe constructia cetatii, destinata a fi resedinta familiei nobiliare a greavului de Câlnic.

    Casele din sat vadesc foarte clar originea lui saseasca, dupa acoperisurile specifice, ferestrele gemene situate in partea de sus a fatadei, aproape de acoperis si portile inalte si boltite, indaratul carora privirea nu poate patrunde.

    Cetatea taraneasca

    Am mers si asadar sa vedem Cetatea fortificata, care poarta si azi amprenta colonistilor saşi stabiliti in Transilvania, traind o minunata experienta medievala, intr-o dupa amiaza caniculara de vara.

    Am ajuns la Câlnic pe la ora 5, taman cand era caldura mai mare si-am gasit locul pustiu, caci toti localnicii erau probabil ascunsi prin case, la umbra. Am gasit destul de usor Cetatea si ajungand acolo, nu mica mi-a fost mirarea sa o vad inaltandu-se fix in mijlocul satului, mandra si semeata printre celelalte cladiri. Tovarasii mei de drum, desi nu mai fusesera nici ei aici, stiau mai multe despre Cetate, spre marea mea rusine. Ma asteptam probabil, sa o gasesc partial in ruina si asta pentru ca n-am cautat niciodata sa ma informez despre ea.

    Lasam masina la zidurile Cetatii alaturi de alte cateva si suntem de indata inconjurati de un cârd de copii din sat, mici si tuciurii, iviti de nicaieri. Impartim cativa banuti in stanga si-n dreapta, apoi ni se da voie sa intram in cetate.

    Trecem de zidul de aparare, vedem o curte ingrijita, cu multa iarba si ajungem in fata intrarii principale care, dezamagire, este inchisa. Ne invartim prin zona dar destul de putin, caci dintr-o parte apare o tanara care se scuza pentru c-am avut de asteptat si ne intreaba daca vrem sa vizitam cetatea. Spunem ca da si ni se deschide poarta. Intrebam cat trebuie sa platim si aflam ca se pot face donatii pentru intretinerea Cetatii, in capela evanghelica din interior. Nimic despre bilete de intrare. Suntem condusi inauntru pe sub bolta de piatra si tanara incepe sa ne istoriseasca despre Cetate.

    Astfel, aflam ca Cetatea Câlnic ocupa un loc special intre fortificatiile ridicate de saşii transilvaneni, aflandu-se in prezent pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

    Construita initial ca resedinta nobiliara, la mijlocul secolului al XIII-lea de catre comitele Chyl de Kelling, Cetatea din Câlnic a fost conceputa cu un donjon folosit ca locuinta, inconjurat cu ziduri masive, ce formau o incinta ovala, cu un turn spre sud si un turn al portii, pe latura nordica. Sistemul de aparare era intregit de şanţul cu apa ce inconjura cetatea. O sa postez pentru exemplificare, o fotografie care nu-mi apartine (luata de pe net), caci n-aveam cum sa obtinem o vedere aeriana a Cetatii.

    In prima etapa a constructiei, intre 1270-1300, au fost ridicate: donjonul cu trei etaje (o pivnita boltita si doua caturi) inalt de 14 metri, zidul inelar, cu o consola din lemn (care azi nu mai exista), pe unde se plimbau strajile si o capela, in curtea interioara.

    In 1430 familia nobililor saşi paraseste Câlnicul, iar Cetatea este vanduta comunitatii satesti. In prima jumatate a secolului al XVI-lea, taranii au inceput o a doua etapa de constructie, care confera constructiei, aspectul tipic al fortificatiilor satesti ale saşilor. Astfel, incepe inaltarea unei noi centuri de ziduri, se fortifica turnul portii cu o asa numita barbacana (constructie de aparare), ultimul etaj al donjonului devenit acum simplu turn de aparare inalt de 20 de metri, precum si cateva cămări destinate proviziilor satenilor, in vremuri de restriste.

    Dupa 1700, Cetatea isi pierde functia militara si devine spatiu comunitar (depozit de hrana, loc pentru sarbatori), precum si bisericesc, al saşilor din localitate.

    In timpul nostru, la inceputul anilor ’60, Cetatea a trecut printr-o etapa de restaurare si ulterior, in 1995, a fost preluata spre ingrijire de catre Asociatia “Ars Transsilvaniae” Romania, care i-a conferit o functiune culturala. Aici se desfasoara in prezent, concerte si auditii de muzica medievala, renascentista sau baroca, se organizeaza simpozioane, expozitii, diverse spectacole.

    In interiorul capelei evanghelice, se conserva fragmente de fresca de la inceputul secolului al XVI-lea, iar tribuna de lemn de la balcon, este decorata cu panouri pictate in stil floral renascentist de factura populara.

    In 1999, edificiul a fost inscris in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

    Avand toate acestea in minte, incepem sa colindam interiorul Cetatii, mergand de-al lungul zidului de aparare. Lasam pentru final capela evanghelica, pivnita si urcarea in donjon.

    In curtea interioara, marea de iarba de un verde crud, este presarata din loc in loc cu arbusti infloriti si braduti argintii. De altfel, florile sunt pretutindeni inca de la intrare, iar zidurile sunt captusite pe alocuri cu iedera si trandafiri urcatori. Langa capela, o fantana acoperita, din a carei galeata se iteste o muşcata rosie ca focul.

    In zidul interior, crenelat, se vad locasurile vechilor ferestre si boltile fostelor usi. Zidul exterior, de aparare, mult mai compact, are doar niste ferestruici mici, care pe semne ca erau folosite de aparatorii cetatii pentru a trage asupra asediatorilor de afara.

    Vedem o usa in zidul interior si o scara pe care urcam, nadajduind sa putem intra pe usa de la capatul ei, dar aceasta e inchisa. Ni se spune ca exista cateva incaperi a caror restaurare este in curs si de aceea sunt pentru moment, inchise publicului.

    Dam un ocol complet curtii interioare si ajungem in fata intrarii in pivnita. Inainte de a intra, trebuie sa va spun ca pe tot parcursul timpului cat ne-am aflat in Cetate, am fost insotiti de acorduri de orga, ce pareau a veni din interiorul capelei. Daca nu ni s-ar fi spus ca e doar o inregistrare, am fi jurat ca cineva se afla inauntru, cantand la orga.

    Atrasi de acordurile din capela, ajungem in fata acesteia si intram. Intr-adevar, e pustiu inauntru, iar muzica se aude doar din difuzoare. Efectul fondului sonor asupra noastra, este insa maxim! Cautam orga din priviri si o vedem sus, in partea stanga a balconului. Aflam ca din cand in cand aici se organizeaza concerte de orga si suntem invitati sa revenim.

    Capela e foarte simpla dar destul de incapatoare, cu cateva banci si altar deschis, specific bisericilor evanghelice si romano-catolice. Un mic amvon strajuieste altarul, iar in spate, catre intrare, se afla balconul in care probabil isi are locul si corul. O scara de lemn duce catre balconul cu panouri din lemn pictat cu motive florale, insa accesul este restrictionat vizitatorilor.

    Ramanem cateva minute in contemplare si ascultam sunetele minunate de orga, apoi parasim capela si ajungem intr-o zona destinata indeletnicirilor lumeşti si anume, pivnita.

    Intrarea boltita e strajuita de mai multe curcubete, cosuri din nuiele si alte obiecte trebuincioase locului. Intram coborand cateva trepte si ajungem in pivnita.

    De-o parte si de alta a incaperii, se afla butoaie imense devin. Pe peretele din spate, o icoana taranesca pictata in maniera naiva, cu un ştergar taranesc, deasupra. Sub icoana, pe niste poliţe zidite, cateva damigene si un teasc miniatural.

    Facem cateva poze si iesim, fiindca e destul de racoare. Ne indreptam catre vechiul donjon, numit Turnul Siegfried, ultimul ramas de vizitat. Accesul la primul nivel, unde se afla si un balcon din lemn, se face pe scarile foarte vechi, din piatra. In interiorul incaperii de la acest nivel, se afla o mica expozitie de costume si obiecte populare, majoritatea saseşti.

    Admiram pe rand, mobilierul din lemn pictat manual, picturile si icoanele naive pe sticla, vasele din lut de asemenea pictate. De grinzile masive din lemn, sunt agatate mai multe cojoace cu ornamente florale, chimire vechi din piele, lucrate manual, cizme si alte incaltari din piele. In mijlocul incaperii sunt expuse cateva pietre din temelia originala a Cetatii.

    Accesul la etajele de sus se face pe o scara metalica cu trepte din lemn, amenajata odata cu restaurarea Cetatii. Decidem sa urcam pina sub acoperis, unde se afla si clopotul din bronz, vechi de cateva secole.

    Scara e tot mai ingusta pe masura ce urcam, iar ultima portiune pina la clopotnita, trebuie parcursa pe niste trepte in care nu prea am incredere. Aici ma dau batuta si renunt (ca de obicei atunci cand trebuie sa urc la inaltime) si decid sa cobor in incaperea cu exponate de la primul etaj.

    Tovarasii mei urca mai departe in clopotnita si astfel, datorita lor, pot sa va arat acum fotografiile cu clopotul masiv din bronz si privelistea pe care au avut-o de sus, cu satul si dealurile din departare.

    Mai tarziu, coboram cu totii in curte, aruncam o ultima privire, apoi ne luam ramas bun de la tanara care ne-a oferit informatiile despre Cetate si ne asternem la drum.

    Cetatea Câlnic este una dintre cele mai bine conservate cetati fortificate din tara noastra, un monument neptretuit aflat in Patrimoniul UNESCO, pe care ar trebuie cu totii sa-l vizitam si sa-l cunoastem. Putin mai multa promovare nu i-ar strica, de asemenea.

    Pasionati de cetati medievale dar nu numai, mergeti neaparat sa vizitati Cetatea daca va aflati in zona. Nu trebuie sa va abateti mult din drum si veti intra foarte usor, in ciuda faptului ca este o cetate fortificata :) Nu trebuie decat sa sunati la un numar de telefon afisat la intrare (pe care noi nu-l vazusem) si va veni cineva sa va deschida. Ceea ce veti vedea aici, precum si informatiile primite, vor fi cu totul remarcabile.


    [fb]
    ---
    Trimis de RoF* in 26.10.12 08:34:34
    Validat / Publicat: 27.10.12 10:22:36
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SEBEȘ [AB].
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6777 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RoF*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Cetatea ţărănească de la Câlnic – Jud. Alba - Vedere aeriana (fotografia nu imi apartine)
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11250 PMA (din 13 voturi)

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    RoF*AUTOR REVIEW
    [26.10.12 09:15:09]
    »

    @webmaster: Daca consideri ca recenzia merita un fond sonor, as vrea sa fie urmatorul, te rog:

    http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/nomen-est-omen-trotto

    Multumesc!

    P20 este dublura la P18 si trebuie stearsa. Multumesc.

    webmaster
    [26.10.12 09:21:29]
    »

    @RoF: eşti mai nouă pe aici şi *poate* nu ai apucat să te familiarizezi cu rigorile Regulamentului.

    Una din prevederile exprese ale acestuia este delimitarea textelor împrumutate (pentru îmbogăţirea conţinutului) din alte surse -- prin formatare diferită, includerea între ghilimele etc. De asemeni, specificarea surselor folosite în aceste "împrumuturi" este obligatorie.

    Te rog să revezi articolul şi - dacă e cazul - să te asiguri că acesta respectă prevederile de mai sus.

    Poţi folosi linkul EDIT IMPRESII pentru orice eventuale ajustări consideri de cuviință.

    RoF*AUTOR REVIEW
    [26.10.12 09:41:17]
    »

    @webmaster: Multumesc pentru ca mi-ai atras atentia.

    webmaster
    [26.10.12 09:49:40]
    »

    @RoF: Așteptăm un semn când vei fi gata; între timp, am atașat melodia solicitată.

    RoF*AUTOR REVIEW
    [26.10.12 11:34:08]
    »

    @webmaster: Multumesc.

    webmaster
    [26.10.12 11:45:53]
    »

    @RoF: Și partea cu editarea/delimitarea?

    webmaster
    [27.10.12 10:14:48]
    »

    Deşi delimitarea fragmentelor împrumutate din alte surse nu este satisfăcătoare (e păcat, articolul era un candidat clar la statutul dce MiniGhid AFA), vom publica totuşi articolul, cu speranţa cu aceste "practici" (la delimitarea corectă şi completă a "împrumuturilor" mă refer) se pot perfecţiona, în timp.

    sunflower
    [27.10.12 11:11:03]
    »

    Am vizitat si eu cetatea de cateva ori, mi-a placut in totalitate, am ramas impresionata de tapiseriile expuse pe pereti si ma gandesc si acum, cu jind, la siragurile de margele din pietre semipretioase care pot fi cumparate de aici!

    abancor
    [27.10.12 22:39:55]
    »

    Am încercat să vizitez această cetate în vara lui 1997. A fost imposibil să ne dăm jos din maşină, darămite să ne apropiem de cetate să vedem dacă e deschisă. Deşi de pe atunci era un panou informativ pe drumul naţional, pe care era frumos desenată cetatea, şi care îndemna la o vizită, odată ajunşi în piaţeta din centru satului maşina a fost înconjurată de cel puţin 10 puradei "dă şi mie nenea, ne dai şi nouă nenea etc. ". Nu am înţeles, la acel moment, dacă localnicii doreau sau nu să li se viziteze cetatea, sau în ce scop instalaseră panoul. Din maşină, nu părea să mai fie nici un turist prin zonă, se vedea că poarta nu era deschisă, aşa că am renunţat să mai parcăm. Nu de alta, dar ar fi fost agasant să ne învîrtim pe acolo cu ceata orbitînd în jurul nostru.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmasterX
    [02.09.15 17:06:45]
    »

    Mutat în rubrica "Cetatea țărănească Câlnic [Câlnic], MĂRGINIMEA SIBIULUI" (nou-creată pe sait)

    ===

    Mulţam fain.

    Am setat coordonatele GPS conform indicațiilor, rezultând următoarea poziționare pe harta interactivă AFA.

    Am adnotat, deasemenea, aceste coordonate ca fiind confirmate.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    abancor, RoF*, sunflower
    Alte impresii din această RUBRICĂCetatea țărănească Câlnic [Câlnic]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064338207244873 sec
    ecranul dvs: 1 x 1