ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.11.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 19.01.09
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    JUL-2007
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 adulti ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Despre Saschiz

    TIPĂREȘTE

    Efforcier m'Estuet ma voiz - Gautier de Coincy

    La 20 km de Sighisoara (E60) si la 280 km de Bucuresti (tot E60) exista o localitate prin care, pana acum doi ani, doar treceam fara sa ne si oprim: Saschiz. Noi ne-am oprit aici prin 2007, la biserica fortificata Saschiz, unde s-a aflat initial o bazilică romanică, iar în 1493 a fost construita in stil gotic actuala biserică fortificată, în onoarea regelui Stefan I al Ungariei. Cum vremurile erau framantate, a fost construită din piatră de carieră, cu fante de aruncare, si întărită cu 22 de contraforturi. Lucrările au fost terminate in 1525. Biserica evanghelică fortificată din Saschiz face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Turnul cu Ceas din Saschiz este inca un obiectiv ce adauga valoare acestor locuri. Se remarca asemanarea cu Turnul cu Ceas din Sighisoara, mai ales ca acesta din urma a servit ca model mesterilor. Acoperişul ca o piramida al Turnului cu Ceas din Saschiz este acoperit cu ţiglă colorata si smălţuită.

    Se pare ca Saschiz-ul a rivalizat o perioada cu Sighisoara, insa in zilele noastre este clar care dintre ele a castigat “competitia”.

    Foarte multe detalii si informatii se pot afla de la punctul de informare turistica de langa biserica fortificata. De aici am luat si cateva produse traditionale, printre care dulceata de rubarbar. Ce am apreciat foarte mult a fost faptul ca de aici am putut afla despre organizarea catorva evenimente turistice in zona, unul dintre acestea fiind petrecerea sfarsitului de saptamana la o stana din zona. De aici am pornit catre ruinele cetatii Saschiz, in varful dealului. Se poate merge cu masina pana la un anumit punct, iar de acolo am pornit pe jos, pe o carare ce urca pana la cetate. Din loc in loc ne-am oprit si am admirat frumoasa panorama ce ni se deschidea la picioare: Saschizul isi intindea in soare acoperisuri de sindrila rosie si totul era invaluit in lumina puternica de vara. Cetatea este construita in secolul al XIV-lea pe un deal impadurit (asa ca puteti intalni iepuri, arici), la 2 km de biserica fotificata si Turnul cu Ceas. Aici nu este decat paznicul si o catelusa. Nu se plateste intrare, iar paznicul cetatii este si ghidul nostru. Stie multe informatii despre istoria cetatii, dar mai ales stie sa arate calatorului locurile cele mai bune de fotografiat, precum si vestigiile cu care se mandreste pentru ca stie ca au fost ridicate de stramosii sai: fantana, inscriptia cu anul de incepere a contructiei, ruinele capelei.

    Cetatea a fost un loc de refugiu, desi majoritatea constructiilor de acest fel au fost ridicate in jurul bisericilor din centrul asezarii. Pentru ridicarea ei au muncit locuitorii Saschizului si ai altor sase comune alaturate, care mai apoi urmau sa beneficieze de protectia oferita de zidurile acesteia. Lucrarile au inceput in anul 1347, dupa cum indica o inscriptie de pe unul dintre zidurile cetatii. In zidul de incinta inalt de 7-9 metri au fost inserate patru turnuri (in fiecare colt al zidului) si alte doua turnuri de poarta, toate cu denumiri ce descriu scopul fiecaruia – Turnul Scoalei, Turnul Munitiei, Turnul Voievodal, Turnul Preotului, Turnul Portii si Turnul de Paza. Din capela ce se afla in interiorul cetatii astazi nu a mai ramas decat o ruina. Fantana (mandria cetatii, pe buna dreptate, daca luam in considerare dealul unde se ridica aceasta), adanca de 65 de m si despre care se spunea ca s-ar continua cu tunel subteran pana in centrul satului, este acoperita cu buruieni si se pare ca mai are doar 1-2 metri adancime. Daca nun e era aratat de catre paznicul cetatii nici ca am fi gasit-o printre buruienile ce napadeau locul!

    Ca stil arhitectonic, cetatea apartine perioadei de trecere de la stilul romanic la cel gotic (este terminata in secolul al XIV-lea). Foarte ingenioase ca si contructie si utilizare sunt gurile de tragere din zidul cetatii, guri ce erau prevazute cu o grinda din lemn care se putea roti pentru a inlesni ochirea cu ghiulele si sageti. Imaginea pe care mi-am facut-o despre cetate dupa ce am vazut-o este aceea a unui loc deosebit, caruia oameni cu simt practic, indemanare si curaj i-au dat o farama de vesnicie.


    [fb]
    ---
    Trimis de cristinadumitru* in 17.11.09 12:53:34
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SASCHIZ [MS].
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2430 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristinadumitru*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Turnul cu Ceas, alaturi de Biserica Fortificata din Saschiz
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2950 PMA (din 7 voturi)

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    cristinadumitru*AUTOR REVIEW
    [17.11.09 13:04:09]
    »

    http: //www. trilulilu. ro/skantz/4782f595dd5f6c

    Un fond sonor care, alaturi de fotografii, sa ne poarte in perioada medievala... Multumesc frumos webmaster!

    webmasterXY*
    [17.11.09 13:16:32]
    »

    Dorinta indeplinita Cristina.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    cristinadumitru*
    Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Saschiz:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061067819595337 sec
    ecranul dvs: 1 x 1