ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.02.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 08.08.09
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
FEB-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Izvorul Parintelui Arsenie Boca si partia Dragus

Ilustrație video-muzicală
Maria Gheorghiu - Floare de vartej
TIPĂREȘTE

Motto:
La Sambata de Sus
Unde noi ne-am dus,
Am gasit mult soare
Dar si distractie mare
Sus pe partia Dragus
Unde va recomand sa fugiti acus, acus.

In week-end-ul in care ne-am cazat aici, in Sambata de Sus bineinteles ca nu tot timpul ni l-am petrecut relaxandu-ne la piscina hotelului sau jucand ping-pong.

Am inceput sa exploram imprejurimile si sa descoperim tot ce se poate vizita in zona.

Aflasem chiar de la patroana hotelului ca in acea duminica pe partia Dragus, inaugurata in 2009, se tinea un concurs de ski pentru copii, la care invitati erau cei de la H-Q.

Asa ca, dis de dimineata, dupa ce am servit micul dejun am stabilit programul. Am hotarat mai intai sa vizitam Manastirea Brancoveanu, desi o mai vazusem si in vara lui 2008, dar vroiam sa vedem cum arata si iarna, apoi sa mergem la izvorul cu apa tamaduitoare a lui Arsenie Boca, iar la final sa lasam o partida de sanius pe partia Dragus.

Am pornit-o agale, la picior, usor, usor, pe la ora 11.00 catre manastire. Vantul te taia destul de tare la obrajori, dar era un soare placut, cu dintisori ce-i drept.

De la hotel am facut circa 500-600 m pana la u indicator haios care te deruta la modul cel mai serios. De ce? Pai haideti sa va spun. La o rascruce de drumuri trebuia s-o iei la dreapta catre manastire, noroc ca stiam de acum 2 ani, caci daca o tineai tot inainte ajungeai sus la izvor si la partie.

Exact la acea intersectie am gasit 2 indicatoare unul montat in dreapta si altul cu sageata in stanga :) Grea alegere pentru cineva care venea pentru prima data aici, nu? Traim in Romania deci este posibil orice, nu?

Lasand la o parte aceasta imagine ilara, am virat la dreapta catre drumul real ce duce la manastire. Era o vreme superba dupa cum v-am spus si drumul era curatat, deci puteai merge cu masina lejer pana la poarta manastirii, desi de jur imprejur zapada era destul de mare.

In curtea manastirii era o liniste si-un peisaj de iarna parca rupt din povesti. Am intrat cu sfiala in curtea manastirii, nestiind daca e voie sau nu, caci nu era nici tipenie de om si nu stiam daca mai este sau nu slujba la ora aceea.

Nu voi intra in detaliu sa va povestesc despre manastirea Brancoveanu, deoarece alti colegi inaintea mea au facut-o foarte bine si cu lux de amanunte, ci ma voi opri mai mult asupra unor detalii legate de izvorul parintelui Arsenie Boca, pe care l-am vizitat ulterior si de la care am luat apa ce se povesteste a fi binefacatoare si tamaduitoare.

La manastire am poposit vreme de 15 minute, am intrat in lacasul sfant si ne-am rugat, am lasat un acatist, am aprins cateva lumanari, dupa care, la insistentele copiilor, nerabdatori sa ajunga cat mai repede pe partie, ne-am indreptat pasii intr-acolo.

Uitam sa precizez ca in incinta manastirii am vazut si Academia Sambata, despre care la fel, s-a scris pe site ca ofera spatii de cazare si masa pentru turisti.

La iesirea din manastire am observat ca pe partea stanga se afla si un spatiu generos, o adevarata casuta ce adapostea o multime de suveniruri, precum si o expozitie de icoane pictate pe sticla, o adevarata biblioteca de carti religioase, dar si straie preotesti de o frumusete rara, dar si preturi pe masura.

Deoarece pana la partie mai era ceva de mers, 1-2 km, am hotarat sa dam fuga inapoi la hotel sa luam masina sa mai castigam timp, cat era soare si frumos.

Am facut conventie cu copiii: voi la sanius, iar eu raman sa descopar izvorul Parintelui Arsenie Boca.

Bineinteles cu masina am ajuns in 5-10 minute, dar necazul a fost altul. Fiind week-end, eveniment de ski, cu spectacol si distractie, era foarte, foarte aglomerat, deci masina a trebui s-o lasam pe drumul ce duce la partie. Deci va sfatuiesc daca vreti sa mergeti in week-end acolo sa nu faceti greseala noastra: mai bine lasati masina mai la vale, in parcare la hotel Miruna si veti fi mai castigati. Faceti si-o mica drumetie pe jos pana la partie, caci de la Miruna pana la Casa Zmeilor, pensiunea de la baza partiei Dragus, nu mai e mult de mers.

Pana sa ajungem la baza partiei, am vazut imediat un indicator la stanga, prin padure, pe care era indicat drumul catre izvorul Parintelui Arsenie Boca.

Chiar de la baza padurii, atat pe partea stanga cat si pe dreapta erau candele rosii, al caror traseu ducea exact pana la locul deosebit amenajat unde se afla acel izvor.

M-a surprins in mod placut ordinea si disciplina oamenilor ce stateau cuminti si asteptau fiecare la rand sa-si umple sticlele cu apa.

Am ramas impresionata de numarul mare de oameni ce venisera acolo din toate colturile tarii, cu sticle mici si mari sa ia apa din acel izvor binecuvantat. Daca noi am luat in 2 sticlute, in schimb o doamna venise cu 7-8 bidoane de 5 litri. Mi-a spus ca este din Fagaras si saptamanal vine si ia apa de-acolo, ca ar fi cea mai buna apa plata.

Locasul sfant este inconjurat parca de o liniste imensa ce razbate din adancul padurii.

Inainte sa cobori treptele catre izvor este amenajat un loc in fata caruia te intampina fotografiile Parintelui Arsenie Boca, precum si un tablou in care sunt inramate o poza de-a parintelui, precum si scrieri despre viata, sfaturile si povetele acestuia. Alaturi sunt 2 mese pe care sunt asezate icoane cu Maica Domnului si Pruncul Sfant, iar pe cealata cu Isus Mantuitorul, iar de-o parte si de alta jardiniere si ghivece, care vara probabil sunt pline de flori, intocmai ca la mormantul parintelui Arsenie de la manastirea Prislop.

Urmeaza apoi o troita din lemn, la baza careia se afla sculptate 2 caprioare, care parca vegheaza trecatorii ce coboara spre izvor sa ia apa.

Locul amenajat la baza izvorului este plin de icoane si candele, sfesnice unde poti aprinde lumanari, precum si fotografii ale parintelui, iar in centru este o cruce mare pe care scrie: ,,Crucea este pazitoare a toata lumea’’

Imediat sub cruce, scultptat in piatra, imediat sunt scrise cuvintele: “Cine va bea din apa pe care Eu i-o voi da nu va mai înseta în veci, căci se va face în el izvor de apă curgătoare, pentru viaţa veşnică. ” click aici

Pe lateral sunt bancute din lemn, unde drumetii, dupa ce s-au inchinat si au sarutat crucea, se apleaca sa bea apa din izvor, dupa care stau si se odihnesc, contempla in liniste peisajul si asculta in tacere fosnetul frunzelor sau ciripitul pasarelelor.

O stare de bine si de usurare parca m-a cuprins dupa ce am parasit acel loc. Sa fie oare intr-adevar acea apa cu puteri divine? Totusi, incarcatura aceea emotionala transmisa de impactul cu locasul sfant avea sa dispara imediat ce urcai o mica panta si ajungeai la zona cu animatie, antren si voie buna.

Poate ati ghicit sau nu, dar partia de ski de la Dragus este la doi pasi de izvorul Paintelui Arsenie Boca.

Din cate am inteles este relativ noua, inaugurata de 2 ani de zile, initial avand 500 m.

Partia Dragus este dotata cu instalatie de producere a zapezii artificiale, instalatie de teleski baby-lift 150 m, copiii putand lua lectii de la un instructor de ski.

Separat este si o pirtie de sanius care ofera o distractie pe cinste tuturor. Noi ne-am distrat copios de ingenioasele ,,saniute’’ confectionate din saci cu paie, puse la dispozitia turistilor de catre organizatorii evenimentului de pe partie.

La un moment dat a aparut pe partie o familie ce avea in dotare si un catel, iar spre incantarea copiilor acesta, cum e cainele invatat, s-a repezit la unul din saci si a inceput sa traga cu coltii de el. Pana nu l-a rupt nu s-a lasat si bineinteles spre deliciul admiratorilor, a imprastiat toate paiele pe partie, creind un haos si un dezastru total, spre supararea organizatorilor.

La baza partiei se afla Casa Zmeilor, un fel de cabana mai marisoara care are si spatii de cazare, dar si un restaurant unde poti servi masa.

Despre preturi n-as putea sa va spun nimic ca n-am reusit sa intram acolo, deoarece era o fumaraie si o aglomeratie de nedescris. Pentru cei ce doresc mai multe informatii despre aceasta locatie pot accesa linkul de aici

In dreapta partiei se organizeaza concerte, spectacole, petreceri. Noi am ratat concertul H-Q din duminica aceea, nestiind ca formatia nu va sta decat o ora pe partie. Doar concursul de ski al copiilor l-am mai prins si un recital cu o cantareata de muzica populara.

Una peste alta, noua ne-a placut acea duminica, deoarece am reusit sa ne incarcam bateriile atat spiritual cat si ,,ozonal’’, deci pentru cei ce vor o gura de aer proaspat, un sanius ori o parrtida de ski dati o fuga la Sambata de Sus si nu veti regreta.

Vacante frumoase oriunde le veti alege!


[fb]
---
Trimis de dananecula in 27.02.11 22:03:46
Validat / Publicat: 27.02.11 23:05:18
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 12799 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dananecula); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Frumusetea din curtea Manastirii Brancoveanu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster13 [28.02.11 07:41:11] »

Privind pozele 16,17,18, aproape regret plecarea iernii

dar tot ca o "floare de vartej" va trece si sezonul cald si ne vom putea bucura din nou de zapada la iarna!!!

Sper sa placa melodia postata!

private_rayen [28.02.11 14:02:24] »

Foarte util pt mine review-ul tau. M-ai convins ca merita sa ajung si-n aceasta locatie. Voi astepta venirea primaverii - Merita sa vad acest loc imbracat in verde crud.

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [03.03.11 01:10:58] »

@webmaster13

Multumesc mult pentru melodia atasata. Mi-a mers la suflet, mai ales ca Maria Gheorghiu are o voce superba si melodii de-o sensibilitate deosebita.

Si pentru ca am vazut ca ti-a placut pe partia Dragus am mai atasat cateva fotografii de acolo. Prea erau frumosi pudrati cu zapada muntii!

Vroiam sa precizez ca ultima fotografie face referire la noua infatisare a castelului Bruckental (sau Brancoveanu), situat in Sambata de Jos, castel care uite cum arata acum cativa ani,click aici, asa cum am surprins si noi intr-o poza.

Noi n-am stiut si ne-am dus cu gandul sa-l vizitam. Am inteles ulterior de la paznicul noii cladiri ca a fost revendicat, cumparat, renovat (nici el nu prea stia multe amanunte) acel castel si acum este proprietate privata. Am inteles ca-i va fi schimbata destinatia in hotel-restaurant

Pacat ! Uite-asa usor, usor pierdem cate putin din istoria tarii !

@private_rayen

Ma bucur ca rew meu ti-a placut. Abia astept sa ajungi la primavara acolo impreuna cu prietena ta si apoi sa ne impartasesti impresiile din acea zona, in aceleasi ,,acorduri'' sensibile cum ne-ai obisnuit. Sa-ti fi sufletul vesnic inundat de o primavara frumoasa !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
aida.alecu* [16.03.11 16:31:13] »

As avea de facut o precizare, fotografia P03 nu este din interiorul manastirii, asa cum au mai scris si altii pe aici, in interiorul complexului manastiresc se afla manastirea veche si paraclisul, imaginea este din paraclis la fel si urmatoarele fotografii, cu esxceptia celei de la intrare in sf manastire!

Probabil ai fost un pic grabita pt atatea explicatii! !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [16.03.11 16:41:16] »

@aida. alecu

Da, ai perfecta dreptate, in ceea ce priveste pozele P03, P04 si P05, care intr-adevar reprezinta interioarele din paraclis.

Scuze pentru eroare. Viteza, bat-o vina Multumesc pentru precizari!

P06 este chiar de la intrarea in manastire, unde se afla in partea dreapta o placuta din marmura cu informatii despre intemeierea sfantei manastiri, ridicata de Constantin Brancoveanu, cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului'' .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
magdalena [30.11.11 12:06:04] »

Foarte frumoasa Manastirea, pe care ai surprins-o foarte bine in fotografii!

In Sambata de Sus nu am mai fost din anii copilariei, cred ca merita un remember...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aida.alecu*, dananecula, magdalena, private_rayen
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sâmbăta de Sus și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.13588619232178 sec
    ecranul dvs: 1 x 1