ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.07.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2009
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Descopera Cheile Rametului toamna

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Valea Rametului, toamna

Pornim dimineata devreme, e racoare, se vede c-a trecut demult Sfanta Maria, da! , e-o toamna gri, ba chiar e si putina bruma, o sa ploua imi zice jumatatea stanga din mine, cea intunecata si pesimista si ma ia deja cu greata numai la gandul ca va fi un week-end ratat. Noroc ca mai am inca o jumatate, optimista si vesela, care-mi face cu ochiul, “Hai, nu te mai vaicari atata, fii barbat! ”

"Toamna gri, tomna gri, nu puteai sa nu mai vii? "

Dar cum e obiceiul pe la noi, cand dimineata e urat, la prinz e frumos, iar seara totul devine chiar superb! Vai ce schimbatoare e si vremea asta! Precum si dispozitia mea sufleteasca de astazi, care este direct proportionala cu aparitia soarelui care s-a ascuns deasupra unui nor mare cat tot cerul, doar ca sa-mi faca mie in ciuda. Norii ne urmaresc pana la Turda, apoi, deodata, pe la Alba Iulia, soarele "rasare" de-a binelea. Am impresia ca de-aici ii si vine numele orasului de “Alba”, pentru ca pe-aici cerul cenusiu se deschide dintr-o data. Intram in tinutul pur al Muntilor Apuseni. Lipsit de noxe, smog si alergeni.

De fapt ce vina are el soarele? El e mereu acolo sus, doar norii se mai baga pe sub el, uneori. Oare cum pot trai unele popoare nordice fara soare aproape o jumatate de an? Isi imbraca peretii in oglinzi si isi aseaza becuri pe la fiecare colt de camera? Lipesc oare postere cu palmieri din Tahiti sau Borneo ce-si balangane frunzele verzi si late deasupra unei mari mai albastre decat cel mai albastru cer din lume? Cer pe care-l intalnesti doar in 3 locuri de pe mapamond, acolo in insule, in Provence si in Transilvania.

Incepe preumblarea prin munti, suntem "mai ceva" decat Calistrat Hogas!

La 34 km de Alba-Iulia şi 18 Km de Teius, apare mai intai manastirea Ramet, situata chiar la intrarea in Cheile Rametului in muntii Trascaului. Ajungem in fata unuia din cele mai vechi asezaminte calugaresti din Transilvania. Pana si marele nostru erudit si poliglot om politic, Nicolae Iorga a fost impresionat de vechimea si simplitatea ei, de salbaticia locurilor greu accesibile ce se ascund in spatele manastirii.

Dupa ce-am cerut binecuvantarea necesara intrarii in niste chei inundate, unde daca nu faci zilnic cel putin o ora de "sala" n-ai ce cauta, iata-ne incaltand bocancii de munte si pornind in necunoscut.

E un necunoscut invaluit in paleta culorilor unei toamne tarzii, calcam ca intr-un vis pe covoare de frunze moarte iar gandurile mele zboara departe, departe…

O pestera situata nu departe de intrarea in chei ne arata ca in aceasta vale nu suntem singuri. Ursul brun, coboara adesea pana aici, iarna mai ales, aici unde e apa de baut si o asezare omeneasca de unde se mai poate scormoni in groapa de gunoi sau fura din curtea omului cate un vitel.

Apa Rametului e limpede ca un gand de copil nou nascut.

La nastere cu totii suntem egali si buni, apoi ne mai stricam un pic sau devenim chiar rai, ce pacat ca nu putem ramane mereu cu sufletul copilariei in noi.

Valea te incanta, are toate ingredientele ce fac placere ochiului. Valea e alunecoasa, atentie! pe frunzele umede, te poti usor duce la vale.

Valea e umbroasa, cu exceptia a 5-6 ore din jurul pranzului, trebuie sa ajungeti acolo cand soarele e chiar deasupra vaii, caci atunci cand el s-a ascuns dupa una din creste, intunericul se lasa repede, iti sufla in ceafa si tu trebuia s-o parasesti repede.

Dar cu toate acestea, valea e fabuloasa!

Nu e usor s-o admiri, pentru ca jumatate din ea o parcurgi lipit de stanca, stai cu spatele spre ea, intorcandu-ti doar uneori capul. Un sistem ingenios de pitoane infipte in malurile stancoase, manere metalice de care trebuie sa te prinzi sau sa le calci cu grije, te scutesc de revenirea prematura acasa.

Sau, poate ai cu tine o barca pneumatica si forta in brate ca sa vaslesti in amonte, contra curentului!

Oricum, orele zilnice de la sala de forta te vor rasplati din plin, pentru ca peisajul e mirific. Poate ca vara nu e atat de frumos ca acum cand maroniul frunzelor si verdele restant al bolovanilor acoperiti cu muschi, te incanta, te lasa mut de uimire iar apoi te linisteste...

De-abia daca pot face cateva fotografii…dac-as fi pictor n-as gasi nici un loc unde sa-mi asez sevaletul. Dar, exact cand exclam ”Vai, ce frumos e pe-aici! ", Dana aluneca si cade in fund, razand, noroc ca pe covorul moale de frunze sub care se afla si un strat gros de noroi, e-o placeresa cazi. “Da, e groaznic de fumos pe-aici", zice ea, glumind. Ajungem la un pod de piatra ce nu s-a daramat si ma gandesc cu groaza ca daca vine apa mare, ne-a luat cu totul! Aici in vale, daca da primavara sau toamna o ploaie torentiala in amonte, chiar daca jos unde te afli tu e soare, ”laharul” te ia cu mirificul peisaj din jurul tau cu tot!

De-aceea e bine pentru cei ce doresc a face o incursiune pana la podul de piatra din Cheile Rametului, loc unde pitoanele de sprijin se termina si fac loc unui univers rezervat doar temerarilor special echipati, sa intre mai intai, cale de-o clipa in manastirea de la gura cheilor si sa spuna in gand o mica rugaciune. Sau sa aprinda cateva lumanari, asa precum e obiceiul pe la noi. S-ar putea sa ajute...

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 15.07.10 23:44:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMEȚ & CHEILE RÂMEȚULUI. A mai fost în/la: aproape peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4555 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P35 apa se domoleste iar
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2500 PMA (din 5 voturi)

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

biancuta
[16.07.10 00:29:08]
»

Foarte frumos povestit. Am fost si eu pe la Manastirea Ramet, dar in Chei am fost doar putin, la intrare. Peisajul e superb!

webmaster77
[16.07.10 09:22:46]
»

mutat la "Descopera Ardealul", sters noua sectiune creata.

dorgoAUTOR REVIEW
[16.07.10 21:13:43]
»

catre webmaister...

penultima fotografie, de la Descopera Cheile Rametului, s-a strecurat din greseala (e vorba de expozitia Florilor de Mina de la Cheia), va rog, daca e posibil, s-o stergeti...

Cu multumiri anticipate

Dorgo

webmasterXY*
[16.07.10 21:16:04]
»

Ok, am ras-o!

webmaster13
[17.07.10 13:35:04]
»

Foarte frumos, sper sa placa melodia atasata!

raduu1972
[17.07.10 18:07:26]
»

frumos rew,frumos peisajul ,descrie un pic mai bine zona ,ma intereseaza ,te rog,cum se ajunge acolo,multumesc

dorgoAUTOR REVIEW
[17.07.10 19:41:55]
»

@ radu

Cel mai simlu e sa ajungi la Alba iulia, apoi mergi pe soseaua E81 , sosea excelenta ce trece prin Teius, apoi Aiud si ajunge la Turda.

La Teius o iei la stanga, exista o tablita indicatoare, si dupa 20 km de drum asfaltat esti la manastirea Ramet, apoi dupa 4 km de drum accesibil, ajungi si la intrarea in chei. De aici nu mai poti merge decat pe jos...dupa 1,5-2 km ajungi la o poarta de piatra, care se afla la jumatatea cheilor, cheile comntinia inca inca 2 km, dar accesul e dificil. Poate cand apa e mica, vara se poate parcurge firul apei cu piciorul, dar e periculos. Eu am dscris doar drumul accesibil de 2 km pana la poarta de piatra.

Daca pornesti din Turda, treci de Aiud, ajungi in Teius si o iei la dreapta pe acelasi drum de 20 km.

Deci principalul reper e orasul Teius.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
raduu1972
[17.07.10 19:55:52]
»

@dorgo,multumesc foarte mult sper sa pot ajunge si eu acolo.

dorgoAUTOR REVIEW
[18.07.10 13:31:30]
»

@ webmaister

cum sa nu! sun "fan" pasarea Colibri, Mircea Baniciu, Mircea Vintila, regretatul Florian Pittis...

webmaster77
[03.04.11 20:25:43]
»

intre timp, pt ca review-urile despre aceasta zona s-au inmultit, i-am dedicat o rubrica speciala (MANASTIREA RAMET SI CHEILE RAMETULUI [JUD. ALBA]) asa ca am mutat aici si acest review.

Dan&Ema
[23.08.15 20:18:59]
»

Uite pe unde se plimba @dorgo in 2009!

Superb! Exista o sansa sa ma reped si eu curand in Cheile Rametului. acum ma documentez! Felicitari pentru articol di drumetie!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, Dan&Ema, dorgo, raduu1972
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Râmeț și Cheile Râmețului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075582981109619 sec
    ecranul dvs: 1 x 1