89639 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă zona Remeți - Bulz

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
07.09.2018
DE
Avatar ioana5
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN Oradea
înscris/ă în 05.09.18
MEMBRU: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
PREŢ:
0 lei
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: 2 -- varsta: 5 și 7 ani

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
9.75
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Cascadele Boiului … în cuibar rotind de ape


Pentru că suntem din Oradea și pentru că ne este jale că locuim atât de aproape de Apuseni și că, iată, ne ducem progeniturile pe alte meleaguri decât cele natale, într-o sâmbătă i-am hrănit, îmbrăcat, încălțat, împachetat în scăunelele din mașină și am plecat la Lorău-Bratca, la Cascadele Boiului. Pentru noi, ca megieși, este o excursie de o zi, pentru care, ca ardeleni ce suntem, ne-a luat o vară să o punem în aplicare.

Dacă vreți să faceți din excursia la cascadă o aventură, vă sfătuiesc să lăsați mașina în satul Lorău, unde trebuie să treceți cu autoturismul din dotare prin apele unui pârâiaș al cărui nume nu îl știu. De acolo până la cascade nu sunt mai mult de 2 km, care se pot face ușor pe jos, pe un drum forestier. Dacă însă v-ați hotărât să luați și cortul, trebuie să ajungeți acolo cel târziu pe la 10 dimineața, ca să vă ocupați o poieniță (camparea este liberă, primul venit fiind și primul servit), deci mergeți cu mașina până unde vi se pare că locul „de mas” este cel mai potrivit gusturilor dvs. Sunt și căsuțe de închiriat, din acelea de lemn, cu două paturi în interior, cu grătar și toaletă afară.

Numele, Cascadele Boiului, mie îmi sugerează sulemeneala feminină, boitul, iar etimonul se justifică prin diversitatea de culori pe care o reflectă apele cascadei/ cascadelor în funcție de anotimpuri.

Drumul este foarte civilizat, cascadele fiind accesibile oricui, de la țânculeț de 2 ani la tanti în baston. Sunt și bine semnalizate prin indicatoare care te însoțesc de-a stânga și de-a dreapta pârâului, niște panouri mari, cu hărți, care fac practic inutile însemnele roșii de pe copaci. Dacă este vreme bună, vă sfătuiesc să mergeți direct prin albie: este mai distractiv. Adulții pot sări peste pietre, iar copiii nu se supără dacă se fac leoarcă. Pe de altă parte, pe drum veți întâlni un izvor cu apă potabilă delicioasă, cu o cană-„n vârf de băț” care vă invită pașnic să vă serviți.

Nu vă imaginați o cădere spectaculoasă, veți avea în față o Cenușăreasă a speciei, un exemplar din șirul de cascade presărate prin mult vechii de Apuseni, vorba lui Nichita. Tot așa și cu Cascadele Boiului, la vederea cărora piticuța mea mi-a declarat că „s-a spart” de atâta frumusețe și despre care mi-a spus că seamănă cu un tort cu două etaje din care curge un șuvoi de suc delicios. Așa și este: sunt două căderi de apă, una mai înaltă (cred că are cam 7 m) și una mică, la baza cărora băltesc niște lacuri limpezi cu pereți de stânci, care la nivelul inferior sunt atât de bine îmbinate de zici că sunt opera unui arhitect local. Acest aspect le face să semene cu niște terme naturale, sau cu eminescienele cuibare rotind de ape. De departe, arată chiar ca un tort .

După ce ne-am bălăcit, vrând-nevrând, în apa micilor bazine, ne-am încumetat să urcăm domol, ardelenește, până pe muchia celei mai înalte cascade, să admirăm peisajul. Aici, vă atragem atenția asupra unor detalii tehnice: 1. vă trebuie papuci de cățărat serioși (noi i-am înlocuit rapid pe cei de apă ai omuleților cu ghetele pe gleznă); 2. recomandăm și un baston personalizat – adecvat înălțimii, greutății și vârstei fiecăruia; 3. de fapt, nu urcatul pune probleme, acesta fiind foarte ușor, pe o potecă bătătorită, ci coborâtul printre copaci spre cascadă, de vreo 200 de m. Poteca descrie un semicerc ce urcă pieziș până deasupra cascadei și apoi coboară. La coborâre, oricât de sinuos încerci să o faci, pașii alunecă pe stratul gros de frunze uscate și trebuie să te ții de copaci ca să nu te dai pe derdeluș, la propriu. Noi ne-am ținut în lanț, cu copiii în mijloc, pasându-i pe rând de la unul la altul și pot să afirm că a fost mai greu decât la Vânturătoarea. Ca să nu mai menționăm faptul că, o dată ajunși la destinație, locul era „ocupat” de un grup de adolescenți hiperactivi, care ne-au intimidat piticii (de obicei inflexibili) și i-au făcut să vrea înapoi la baza cascadelor. Urcatul până la poteca sigură și comodă a fost în patru labe din partea copiilor, care s-au descurcat chiar foarte bine la deplasarea patrupedă, spre ușurarea noastră.

Sfat de localnic: nu vă temeți să împrumutați drumuri comunale în locul mult-practicatului drum național Cluj-Huedin-Ciucea-Oradea. Ar fi păcat. Noi am venit pe direcția Vadu-Crișului-Țețchea-Poșoloaca-Tileagd și nu am regretat. Disnpre Cluj, este simplu: intrați spre Bratca din Borod.

---
Impresii încărcate de ioana5 in 07.09.2018 19:36:21

Validat / Publicat: 07.09.18 20:35:55

articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 410


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (ioana5); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  29900 PMA (din 22 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- mishu
[07.09.18 20:47:54]
» mesaj pers

   @ioana5: Un articol minunat, ai povestit atat de frumos iar invitatia ta este atat de tentanta incat locul in curand probabil va fi invadat de AFA-isti.

   Felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[07.09.18 21:16:13]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

   --

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[08.09.18 07:09:37]
» mesaj pers

   @ioana5:

   Excelent articolul - invitatie! O excursie usoara placuta in natura pe firul apei, prin apa, cu ochii mari deschisi sa descoperi minunatiile create pe Pamant.

   Iar referitor la:

Sfat de localnic: nu vă temeți să împrumutați drumuri comunale în locul mult-practicatului drum național

   200% ai dreptate si dovada sta poza cu casa veche a postei.

   Bravo! Bravo! Bravo!

   Numai de bine si te urmaresc ce mai scrii ca tare imi place sa descopar colturile de natura romaneasca inca necunoscute mie.

   Numai de bine!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 150 PMA1 (din 1 voturi)]
- Yersinia pestis
[08.09.18 16:57:38]
» mesaj pers

   Tare mult mi-a plăcut reviewul tău, chiar dacă descrie locuri aflate la vreo 600 de km de mine.

   Dar, măcar așa ajung și eu să le văd.

   Votat cu mare plăcere!

   PS Vrei să fii prietena mea? Pe AFA, c-am făcut niște setări. :)

    PS 2: sper să nu te fi supărat de gluma cu ”prietena”, dacă da, scuze, anticipat, n-am vrut să fiu nepoliticos și nici obraznic !

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[9] foto. Click pe poze pentru a le mări

P02 [AUG-2018] Noul prieten al fificuței noastre -- foto by <b>ioana5</b> [uploaded 07.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1008053">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1008053"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1008053">Şterge vot</a></div><span id="v91008053" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1008053)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1008053Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1008053MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2018] Noul prieten al fificuței noastre
foto ioana5 [07.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2018] Cea mai bună băutură/ Este apa de izvor (nu scriu continuarea, din motive de context) -- foto by <b>ioana5</b> [uploaded 07.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1008054">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1008054"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1008054">Şterge vot</a></div><span id="v91008054" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1008054)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1008054Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1008054MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2018] Cea mai bună băutură/ Este apa de izvor (nu scriu continuarea, din motive de context)
foto ioana5 [07.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P04 [AUG-2018] Cuibarul rotind de ape -- foto by <b>ioana5</b> [uploaded 07.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1008055">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1008055"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1008055">Şterge vot</a></div><span id="v91008055" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1008055)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1008055Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1008055MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2018] Cuibarul rotind de ape
foto ioana5 [07.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]P05 [AUG-2018] Codri de aramă -- foto by <b>ioana5</b> [uploaded 07.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1008056">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1008056"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1008056">Şterge vot</a></div><span id="v91008056" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1008056)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1008056Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1008056MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2018] Codri de aramă
foto ioana5 [07.09.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P06 [AUG-2018] Etajul superior al „tortului” nostru -- foto by <b>ioana5</b> [uploaded 07.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1008057">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1008057"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1008057">Şterge vot</a></div><span id="v91008057" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1008057)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1008057Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1008057MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2018] Etajul superior al „tortului” nostru
foto ioana5 [07.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2018] Am ajuns la micuțele cascade ale Boiului prin albie -- foto by <b>ioana5</b> [uploaded 07.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1008058">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1008058"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1008058">Şterge vot</a></div><span id="v91008058" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1008058)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1008058Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1008058MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2018] Am ajuns la micuțele cascade ale Boiului prin albie
foto ioana5 [07.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2018] Ce ratați dacă o luați pe drumul național :)) ) -- foto by <b>ioana5</b> [uploaded 07.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1008059">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1008059"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1008059">Şterge vot</a></div><span id="v91008059" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1008059)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1008059Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1008059MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2018] Ce ratați dacă o luați pe drumul național :)) )
foto ioana5 [07.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2018] Și bivolii în pijama de nămol, pe înserat... -- foto by <b>ioana5</b> [uploaded 07.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1008060">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1008060"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1008060">Şterge vot</a></div><span id="v91008060" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1008060)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1008060Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1008060MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2018] Și bivolii în pijama de nămol, pe înserat...
foto ioana5 [07.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [AUG-2018] O gazdă prietenoasă. -- foto by <b>ioana5</b> [uploaded 07.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1008063">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1008063"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1008063">Şterge vot</a></div><span id="v91008063" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1008063)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1008063Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1008063MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [AUG-2018] O gazdă prietenoasă.
foto ioana5 [07.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

[9] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.0904729366302 sec