ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2011
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 26.05.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pestera Valea Cetatii (Fundata)

TIPĂREȘTE

Acum doua week-end-uri, aflandu-ne in zona Brasov-Cristian-Rasnov am aflat de existenta unei pesteri nu de mult deschise si nici n-am stat pe ganduri si ne-am propus sa o vizitam.

Am ajuns in Rasnov in centru si ghidati de semne, foarte bine amplasate, la vreo 3 km de Rasnov pe drumul ce merge spre Poiana Brasov ne-am si parcat in primul loc special amenajat pentru parcare (pietruit). Imediat dupa primul loc de parcare de la sosea, pe partea stanga se mai afla amenajat inca un loc de parcare de unde porneste si drumul spre pestera. Indicatorul de la intrare nu pomeneste nimic de numele Fundata. Titlul e simplu scris Pestera Valea Cetatii.

De acolo, urmand indicatoarele am pornit pe un drum amenajat ce urca i acesta tot pietruit. La intrarea pe drum se afla o bariera care interzice accesul cu masina, astfel incat nu ai decat sa o iei pe jos. De la inceput esti avertizat ca nu sunt decat 450 m si un timp de mers de aproximativ 8 minute. Distanta scade cu cate 100 m si 2 minute de mers. Drumul, prin padure, nu e chiar usor de parcurs, trebuie sa urci si e putin obositor dar din cand in cand te poti opri ca sa admiri peisajul care e superb si sa respiri aerul curat din padure. Nici pietrele nu te ajuta, mai ales la coborare ca sunt alunecoase, mai ales daca a si plouat inainte, si e bine sa ai incaltari adecvate (tenisi, adidasi) nu sandale sau papuci.

Ajunsi la destinatie (in fata pesterii) am gasit in partea dreapta casa de bilete, o cabana micuta care se integra perfect in peisaj. In asteptare la intrarea in pestera erau cateva persoane. Inauntru nu se intra decat cu un ghid. Am luat biletele (defapt niste monede pe care le introduci intr-un aparat ca sa iti deschida "portile" de fier). Biletul e 10 RON de persoana, 5 RON pentru copii. In grup organizat intrarea e mai ieftina, 8 RON adulti, 4 RON copii. La casa de bilete am intrebat cat dureaza vizita si ni s-a spus 10-15 minute. Am intrebat si daca au magneti de frigider (fac colectie), dar nu aveau decat vederi. Poate in viitor vor avea si asa ceva. Programul de vizitare este intre orele 10-18 in lunile octombrie-martie, 10-19 in lunile aprilie-iunie, 10-20 in lunile iulie-septembrie.

Dupa ce am luat biletele am asteptat sa iasa grupul care era intrat deja cand am ajuns noi. Inauntru ne-a poftit un domn si am fost preluati de o tanara ghida care a asteptat sa intre toata lumea inainte de a incepe "povestirea". Am intrat pe o usa care a fost construita special pentru a pastra nealterata temperatura din pestera. Inainte intrarea in pestera nu se putea face in picioare ci doar pe burta, dar acum a fost special amenajata pentru a putea fi usor vizitata.

Pestera a fost descoperita in anul 1949 si are o lungime de aproximativ 1 km. De la intrare se trece printr-un tunel ingust. Drumul e amenajat, pe jos fiind montat un "covor" metalic. In unele locuri este montata si balustrada. Din tunel se urca pe o scara in Sala Mare. Chiar de la intrarea in Sala Mare se poate observa si iesirea. Astfel ca parcurgerea pesterii reprezinta inconjurul salii. Istoria formarii pesterii si celelalte detalii legate de ce vedem in pestera sunt explicate in detaliu de catre ghid. Ne povesteste de asemenea cum inainte de amenajare pestera era frecventata de tineri care serbau majorate sau dadeau petreceri fiind astfel vandalizata. Dupa ce a fost preluata de firma particulara pestera a fost curatata (s-au transportat 6 camioane de gunoaie ne-a spus) si apoi amenajata modern asa cum o vedem acum. Investitia in amenajare a fost de aproximativ 300.000 de euro. Sistemul de iluminat modern pe baza de leduri a fost ales tocmai pentru a nu afecta temperatura naturala din pestera care se mentine intre 8 si 10 grade Celsius.

In mijlocul salii mari, pentru ca pestera are o acustica foarte buna s-a amenajat un loc pentru sustinut concerte (o mini scena) pe care incap doar cateva scaune unde probabil stau interpretii. Concertele se tin in fiecare sambata si programul este afisat pe site-ul pesterii: click aici. Concertele incep la ora 18.

Pentru a face mai interesanta vizita ghidul ne-a propus stingerea luminilor si pastrarea linistii pentru a simti mediul natural al pesterii. Intr-adevar la stingerea luminilor nu se mai vede absolut nimic si se aud doar picaturi de apa care mai cad de pe stalactite.

Pestera este foarte frumoasa si merita vizitata, desi vizita nu dureaza foarte mult pentru ca deocamdata zona de vizitare e restransa. Exista promisiuni ca in viitor zona de vizitare va fi extinsa.

Pestera, impreuna cu celelalte obiective turistice din zona pot reprezenta un bun mijloc de relaxare intr-un week-end din imprejurimile Rasnovului.


[fb]
---
Trimis de cintus in 05.07.11 19:37:18
Validat / Publicat: 05.07.11 20:20:53
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 16716 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cintus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Un mini lac ce s-a format interiorul pesterii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Admin [05.07.11 20:20:34] »

Articolul a fost adnotat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

webmaster [16.09.12 16:43:30] »

Mutat la rubrica "Pestera Valea Cetatii (ex. Fundata)" (nou-creata pe site)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Valea Cetății (ex Fundata) :


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060363054275513 sec
    ecranul dvs: 1 x 1