ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.04.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 2 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Spectacolul naturii la Rânca

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Azi noapte, mai multe apeluri disperate la 112 acuzau prezența, pe pârtiile de la Transalpina Ski Resort, a unui ciudat personaj, “un tip bine făcut, arătos”, îmbrăcat cu un costum de ski tivit cu motive de inspirație populară, prevăzut cu un fel de aripi laterale, pe care scria Dragobete, care vâjâia năvalnic pe zăpadă, de parcă nici nu o atingea şi agasa populația feminină aventurată la acele ore târzii pe albul zăpezii.

“Susnumitul Dragobete a fost observat de mai mulți turiști de la Transalpina Ski Resort urmărind femeile singure de pe pârtie, fascinate de costumele lor mulate, cu gândul de a le duce în locuri izolate şi a le seduce cu sălbăticie, cu forța sau cu binișorul” spune un raport al Poliției, remis agențiilor de presă naționale. Acesta se pare că dispune de un farmec irezistibil ce exercită o forță de atracție aparte şi are capacitatea de a levita, de unde, anumite persoane l-au confundat cu un liliac mare. Mai mulți tineri jură că l-au văzut pe suspect ducând cu sine după un pâlc de brăduți o fată, însă le-a fost teamă să se apropie, din pricina mârâiturilor şi gemetelor ciudate venite de acolo.

După toate probabilitățile, se pare că este vorba de o revenire în forță a lui Dragobete, exasperat de terenul pierdut în faţa impostorului Valentin, de sorginte occidentală. Dragobete vrea să-și câștige faima de odinioară și să facă rating, pentru aceasta, adaptându-se la realitățile vremii.

Dragobete Cap de Pulivară sau Dragobăţ cu haia băț, așa mai este cunoscut Dragobetele prin anumite părți, după obiceiul său de a pândi fetele și femeile care se plimbau cu premeditare prin pădure, pretextând că se duc în toiul iernii, pe zăpadă, după ciupercuţe sau flori. „Dragobete e flăcău iubieț și umblă prin păduri după fetele și femeile care au lucrat în ziua de Dragobete. Le prinde și le face de râsul lumii, atunci când ele se duc după lemne, flori, bureți … ”. De aici și provine răspândita expresie adresată fetelor mari și nevestelor tinere, care îndrăzneau să lucreze în această zi: „Nu te prindă Dragobete prin pădure! ”

În fine, am găsit această știre pe saitul defecți.ro iar având în vedere că și eu sînt puțin defect sau dus cu pluta așa cum au mai zis și alții aici pe AFA (uitându-mă prin buletin/carte de identitate sau ID, etc. este foarte posibil...) am decis să atașez asta la începutul articolului, deci atenție schioare să nu vă prindă dragobete liliacul de pe Transalpina...

Am ajuns din nou să caut prin sacul de amintiri pentru a a mai scrie ceva aici pe AFA (că de altfel uit să mai scriu pe aici și va mai dura un pic până vom reîncepe călătoriile-sper pe la sfârșitul lunii aprilie)

Am povestit despre ideea de a prelungi vacanța de la mare cu o vizită la Salina Ocnele Mari și Peștera Polovragi. A urmat Rânca și Transalpina ceea ce am descris o dată dar au mai rămas câte ceva de adăugat.

Am ajuns în scurt timp la Novaci după vizita din Polovragi. În orașul de 6100 locuitori cu localitățile componente Bercești, Sitești, Hiristești și Pociovaliștea am văzut 2 lăcașe de cult Biserica Adormirea Maicii Domnului construită în secolul 18 și Biserica de lemn din Novaci-Străini construită în aceeași perioadă.

După părăsirea localității a urmat viață grea pentru vehiculul cu nume dacic slujitorul familiei AZE până în prezent ducându-ne până la nivelul de 1600 m deasupra mării acolo unde se află binecunscuta Rânca. Totuși a încercat pe drum să protesteze emanând pe drum miros de ferodou de la ambreiaj dar până la urmă și-a văzut de treabă nu i-a ținut de această dată... să scape de datorie... Și nu știa că următoarea zi are să aibă viață și mai grea ducându-ne până la un nivel de 2145 m, nici nu aveam de gând să-i zic acest lucru, avea să afle oricum...

Ajungând la nivelul stațiunii ne-au întâmpinat niște antene de telefonie și primele vile construite de la intrare. În continuă dezvoltare așa cum ne povestește saitul wiki - ro.wikipedia.org/wiki/R%C3%A2nca,_Gorj

De la vizita noastră descrisă aici: vezi impresii, trebuie să menționez ultimele articole descrise aici pe AFA despre Transalpina și Rânca citite cu interes și apreciate de mine: vezi impresii, vezi impresii, vezi impresii, vezi impresii.

Și având în vedere că încă se mai schiază - acest ultim articol este foarte apreciat de mine (chiar dacă este vorba despre un obiectiv din apropiere și nu la Rânca): vezi impresii.

După intrare în stațiune au urmat câteva convorbiri telefonice cu proprietara pensiunii unde am rezervat, pensiune care se pare că există și în prezent.

După găsirea pensiunii și cazare a urmat servirea mesei folosind grătarul pensiunii. În timp ce luam masa în interior s-a dezlănțuit natura am crezut că va crăpa cabana în două la zgomotul tunetelor. Într-o beznă ca noaptea doar la lumina fulgerelor se mai putea vedea ceva pe afară, și era doar ora 16.00 după masă în iunie. În orice caz furtuna se prezintă altfel la o altitudine de 1600m, muult mai spectaculos. Ca fulgerul s-a terminat vremea rea și am putut să pornim în recunoaștere în stațiune. Urcând până la drumul principal 67C ne-am făcut proviziile pentru următoarea zi la un magazin alimentar. Prețurile erau exact duble față de localitățile de jos de ex. Novaci (oare de ce nu am făcut acolo cumpărăturile?), dar ne-am învățat deja: înălțimea costă.

După cumpărături am luat-o în sus spre ieșire din stațiunea Rânca spre vârful cu nume de Păpușă (2136 m). Am observat atunci că stațiunea se află în dezvoltare continuă, pe terenurile libere se construia ori cabană privată, ori clădire destinată turiștilor hotel sau pensiune. Am văzut părtii de schi, hoteluri, magazine, terase, restaurante. Dar până la urmă ne-a distras atenția natura, mai exact peisajele oferite după o ploaie de vară.

De fapt tema principală articolului este spectacolul naturii după ploaie-cu fotografiile aferente.

Nu prea se poate descrie frumusețea acestui fenomen, așa mai bine atașez fotografiile. Este un spectacol ce doar la munte poate fi văzut. Am ajuns admirând acest tip de spectacol până la ieșire din Rânca la primele serpentine care urcă spre vârful Păpușa. A doua zi urcam cu vehiculul dacic, pe drum un nene stând pe o terasă mă întreba dacă s-a deschis Transalpina, eu am răspuns afirmativ bineînțeles, am ocolit bariera din beton pe care scria clar că este interzis, și dus am fost... pe Transalpina, restul de drum fără parapeți pe atunci împreună cu vehiculul dacic vedeți în poze...

Rog WM să atașeze, mulțumesc

https://www.youtube.com/watch?v=aBn8cyLRqX4


[fb]
---
Trimis de AZE in 02.04.18 00:06:40
Validat / Publicat: 02.04.18 08:36:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂNCA.

VIZUALIZĂRI: 1279 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Transalpina în iunie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[02.04.18 08:36:12]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dana2008
[02.04.18 08:52:42]
»

@AZE: Primul vot de la mine pentru un articol despre o zonă dragă mie, uimitor de frumoasă!

Fotografiile sunt minunate!!! FELICITĂRI!

Am fost și noi acolo, în zonă anul trecut, la sfârșitul lunii iulie, ne-a plăcut foarte mult!

Despre Dragobete... nu mă sperie dacă este iubitor!

Bravo mașinii că a rezistat la traseul solicitant...discul de frana!

Călătorii plăcute!

Carmen Ion
[02.04.18 09:37:09]
»

@AZE: Cu sau fără Dragobete-liliac, pozele sunt excepționale, în special cele care surprind furtuna.

Pușcașu Marin
[02.04.18 14:41:44]
»

@AZE: Hmm. Zici ca esti defect? Nu te-am vazut prin clubul nostru. Iar eu sunt membru de pe vremea lui Tut Ankh Amon.

M-am uitat in caseta ta si-am vazut ca esti consul. Hai ca-ti pun o pila si te fac ucenic in clubul defectilor

Acu', trecand la lucruri serioase, mi-au placut tare mult pozele si m-am convins (a cata oara?) ca natura e cel mai tare arhitect, cel mai tare pictor, cel mai tare compozitor, s. a. m. d.

P. S. Arata foarte bine masina pentru anisorii pe care zici ca-i are. Eu zic ca te mai tine pret de vreo doua, trei sute de articole pe AFA

elviramvio
[03.04.18 06:28:29]
»

@AZE:

N-ai aflat încă până acum? Orice "înălțime" costă, dle. consul ????!

Pe Drumul Regelui așa cum e acum, n-am fost încă. Duminica m-am învățat minte că nu trebuie plecat pe căile lăudate, așa că aștept să se pensioneze șoferul. Cât despre drum fără parapet, să vezi grecii câte au. Prin zonă, pe drumuri pustii și neamenajate, venind de la Malaia, am fost în preistoria mea ????, e drept că gropile de atunci le-am făcut cu mașina socrilor altfel șoferul n-ar fi băgat-o pe acolo dacă era a lui (cea mai bună mașină pentru vacanțe astfel, e mereu când mergi cu a altuia). Și am prins și noi o furtună de nu credeam că vom scăpa, nici nu aveam casă ceva unde să tragem, era aproape pustie atunci zona Rânca.

Plimbări frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, elviramvio, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Rânca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058066129684448 sec
    ecranul dvs: 1 x 1