ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.12.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2013
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Complexul Arhitectonic al Scaunului ARHIEPISCOPAL de la Ramnicu Valcea

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Intre multe orase ale tarii, cred ca Ramnicu Valcea e harazit cu multe daruri, si aici, o raza de soare cade de secole si mangaie Arhiepiscopia, la umbra dealurilor, invitandu-te pe tine, calator fara satiu, ca un peregrin neastamparat, sa te bucuri de intalnirea cu comorile de aur ale Romaniei.

In vechea mea urbe, exista o Episcopie, ridicata in 2009 la rang de Arhiepiscopie, profilata pe fundalul verde al dealului Capela, e o asezare sedimentata aici din vremuri istorice de aspra vietuire.

Ea are pecetea armoniei in verde si taina ei o da fiecare cladire din imensul ei parc, fiind inconjurata vara de trandafiri, din care se ridica parfumul desuet al altor vremuri.

Este ascunsa ca o enclava intre zidurile ei albe, si o alee cu brazi seculari face legatura orasului cu complexul arhitectonic al Arhiepiscopiei.

Poate ca aici in vechiul oras domnesc, nu avem atatea muzee si palate ca la Bucuresti, dar avem o arie de cultura bogata si o comoara scrisa caligrafic, cu litere de aur pe pagina de istorie: Arhiepiscopia Ramnicului.

Intru pe o poarta veche de lemn in zona de nord -vest a municipiului, si observ placuta maro pe care scrie ,,Monument Istoric National''.

Strabat agale aleea lunga de piatra, in panta, flancata de brazi si simt racoarea toamei, cativa cersetori te agaseaza, dar ma uit la dreapta, admirand vechile livezi ale Episcopiei, pline vara de podoabe naturale.

In fata se deschide complexul manastiresc, vechi de secole. Trec de porti si vad pentru a suta oara, biserica episcopala, spre nord e paraclisul cu silueta lui eleganta, care e coroana asezarii, si alaturi e palatul episcopal, toate sunt monumente istorice.

Pe latura vestica e turnul simplu al clopotnitei si spre vest e cladirea Bolnitei, din 1745.

CATEDRALA EPISCOPALA sub colbul vremurilor

Fascinatia Ramnicului vine si din istoria sa, din mostenirea sa spirituala si de sacralitate. Episcopia a fost incepand din secolul 16 un centru de cultura, si in secolul 17, ea ridica Ramnicul printre orasele de frunte ale tarii.

Documentele din Evul Mediu mentioneaza si scaunul episcopal de la Ramnic.

In trecere prin targ, marii nostri domnitori au urcat pana la Episcopie... cu ochii mintii il vedem pe Radu de la Afumati, pe Patrascu cel Bun, si mai ales pe Mihai Viteazu, a carui doamna e inmormantata, undeva prin acest perimetru.

Tot pe aceste poteci a trecut in drum spre Arnota sau Govora, Matei Basarab si adesea venea si Brancoveanu, in perioada cand a ridicat manastirea de la Horezu.

Aici la Ramnic, se impartea dreptatea bisericeasca, se administrau averile, si cu timpul o parte din episcopii de Ramnic, au devenit mitropoliti.

Sub colbul vremurilor, Episcopia inchide intre zidurile ei albe, un farmec aparte, care te patrunde si iti intra in suflet, de indata ce patrunzi pe aleea cu brazi.

Episcopia Ramnicului continua traditia mitropoliei vechi a Severinului si isi ia numele de Episcopia Ramnicului -Noul Severin.

Actuala Catedrala a fost ridicata de Sfantul Calinic de la Cernica, Episcopul Ramnicului (1850-1868).

In 1939, prin infiintarea Mitropoliei Olteniei, Episcopia Ramnicului a ramas doar cu rangul de vicariat, fiind apoi reinfiintata ca episcopie in 1945. In 1949, Episcopia Ramnicului a fost comasata cu cea a Argesului, alcatuind impreuna Episcopia Ramnicului si Argesului.

Dupa 1989, viata religioasa e readusa in matca ei istorica si din 2009, Episcopia a fost ridicata la rang de ARHIEPISCOPIE.

BISERICA ARHIEPISCOPALA ,,SFANTUL NICOLAE' si Gheorge Tattarescu

Din pisania aflata la intrarea in biserica, aflam ca edificiul actual a fost terminat in 1856. Pe acest loc, incepand de la finele secolului al XIV -lea si pana in 1850, au fost patru biserici, care au disparut in incendii sau din alte cauze.

In vremea Sf Ierarh Calinic, episcop de Ramnic si al Noului Severin, cu ajutorul lui Barbu Stirbei Voda, catedrala e refacuta in forma de azi. Ea are ziduri solide in forma de cruce, are trei turle, ferestre cu vitralii, iar pictura e realizata de pictorul GHEORGHE TATTARESCU, intre anii 1854-1861.

In naos putem admira ansamblurile picturale: Domnul Isus Hristos, Sfanta Fecioara Maria, Sf Ioan Botezatorul, Inaltarea Domnului, Schimbarea la Fata, Nasterea si Invierea.

Cum intram in Catedrala, observam: Milostenia vaduvei si Moartea lui Anania, iar in pronaos se afla portretele Sf Calinic si al domnitorului Barbu Stirbei.

Iconostasul din lemn, sculptat in stil gotic, e poleit cu aur si contine 50 de miniaturi biblice, realizate de ucenicii lui Tattarascu.

Din pacate pentru pictura murala, dupa 33 de ani, prin 1889, un pictor fara talent incearca o restaurare si degradeaza pictura originala, dar in 1968, pictorul Traian Trestioreanu a readus-o la valoare initiala.

Mie mi-a placut tampla, ca o dantelarie in stil gotic, ce confera interiorului eleganta si armonie. De asemenea, icoana de hram -Sf Nicolae si Icoana Inaltarii Domnului, au fost ferecate in argint.

In anul 1973 biserica a primit o invelitoare de arama, exteriorul ei este foarte simplu, fara decoratii, doar in 2006 s-a adaugat o icoana lucrata in mozaic, ce o reprezinta pe Maica Domnului cu Pruncul, pe Sf Nicolae si Sf Calinic.

PARACLISUL (BISERICA PARACLIS)

Una din bisericile Centrului Eparhial de la Ramnic este Paraclisul episcopului Grigorie Socoteanu (1749-1764), fost egumen al Coziei si ucenic al lui Climent.

Acest paraclis are o valoare arhitecturala remarcabila, si cladirea sa este legata de Palatul Episcopal. El este situat in partea de rasarit a acestuia si poarta hramul ,,Sf Grigorie Bogoslovul ''. A servit ca loc de rugaciune zilnica pentru episcop. Cladirea este impresionanta si pictura bizantina este originala, atat in interior, cat si in exterior, punctand trecerea la stadiul epocii post-brancovenesti.

Ultima restaurare a avut loc in 2003. Azi nu se mai viziteaza interiorul.

PALATUL EPISCOPAL

Scaunul de la Ramnic, a avut si un palat resedinta al episcopului, care apare mentionat, sub numele de ,,case arhieresti''.

Imi place acest mic palat, e mereu plin de flori si e misterios, e resedinta arhiepiscopului...

Actualul palat are doua etaje si a fost realizat de Ghenade Enaceanu in 1889, apoi a fost transformat radical prin anii 1960, si impodobit cu mobilier romanesc. Palatul comunica direct cu Paraclisul si are azi o scara de marmura.

BISERICA BOLNITA

Biserica Bolnita, cu forma de corabie se afla in planul vestic al parcului, si ctitorul ei este Climent Cernicanul, episcop. Ea a fost ridicata in 1745 si aici sunt oficiate slujbe in limbaj mimico-gestual, pentru persoanele cu deficienta de auz.

Preotul care oficia slujba, mi-a permis sa fac cateva poze... picturile sunt deosebite si sunt de factura bizantina. In pronaos pe peretele sudic se afla portretul ctitorului, imbracat in mantie arhieresca si purtand in mana carja episcopala.

CLOPOTNITA dateaza din 1731 si pe clopotul cel mare, unde se afla icoana Sfantului Nicolae, scrie ca el a fost realizat in 1849.

CONSTRUCTII ACTUALE

COMPLEXUL CULTURAL ,,SFANTUL ANTIM IVIREANUL''

Intre anii 1998-1999, in partea de vest, in rand cu casele Bolnitei, a fost ridicata o cladire cu doua etaje ce adaposteste, Bibloteca Eparhiala, Muzeul, Sala de Conferinte si Cabinetul medical.

In biblioteca exista 11.600 volume de carte veche si printre exemplarele de carte rara, exista ,,Pravila de la Targoviste din 1652, Evanghelia Romana din 1697, Apostolul de la Bucuresti - si alte carti tiparite in Ramnic.

In anul 2008, Episcopia Ramnicului a decis sa infiinteze un muzeu al cartii si al tiparului, deoarece la Valcea a functionat o tipografie, ce poarta numele Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul., deschizator de drumuri in Episcopia Ramnicului Noul Severin.

CISMEAUA LUI FILARET

In partea stanga, a parcului, langa catedrala, se vede si azi un alt monument istoric, Cismeaua lui Filaret, singura fantana medievala pastrata in Ramnic. Ea a fost adusa de la Troianu si in 2005 a fost transferata in parcul din fata Palatului Arhiepiscopal.

PIVNITA Episcopiei asigura vinul liturgic, necesar savarsirii actului cultic.

La iesirea din complex, la capatul aleii ce ne duce in strada este un magazin de obiecte de cult ale Ahiepiscopiei.

In concluzie, Istoria Eparhiei Ramnicului este extrem de bogata si pentru mine este un loc privilegiat, ancorat in prezentul real, unde pacea e ascunsa intr-un spatiu cultural si spiritual remarcabil. Este o vizita pentru toate anotimpurile si va invit cu dragoste sa veniti la Valcea, prin pozele realizate vara aceasta.


[fb]
---
Trimis de mireille in 01.12.13 14:23:32
Validat / Publicat: 01.12.13 16:43:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.

VIZUALIZĂRI: 2767 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Catedrala Episcopala la ceas de vara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40250 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[02.12.13 19:16:19]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

webmaster26
[03.10.16 17:58:50]
»

@mireille: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Arhiepiscopia Râmnicului, RÂMNICU VÂLCEA" (nou-creată pe sait)

mireilleAUTOR REVIEW
[03.10.16 18:25:19]
»

@webmaster26: da, este ok

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mireille
Alte impresii din această RUBRICĂArhiepiscopia Râmnicului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.72863101959229 sec
    ecranul dvs: 1 x 1