ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.05.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Poiana Marului — DA pentru peisaje, NU pentru drum

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Prima impresie despre statiunea banateana cam asta ar fi: de 10 ori DA pentru peisaje si de cateva ori NU pentru drumul si aspectul neingrijit a statiunii. Am fost avertizat pentru asta dar curiozitatea pentru cunoasterea unui loc nou pentru mine si iubirea fata de natura si peisaje m-au determinat sa plec in aceasta destinatie.

Excursia scurta la Poiana Marului face parte dintr-un Week-end prelungit petrecut in aceasta zona, cazarea am avut-o aproape de statiune in Marga la Pensiune a Ana. Descrierea despre minunata pensiunea Ana din Marga aici: amfostacolo.ro/hotel.php? ... lui-cs&id=19969

Statiunea Poiana Marului este situata in judetul Caras Severin si se afla la 145 km de Timisoara si 20 km de la Otelul Rosu situat pe E68. Zona este montana, de aici se vede Muntele Mic si Varful Pietrii. Paraul care curge prin mica localitate montana se numeste Bistra Marului si datorita ploilor din ultima perioada era destul de mare.

Cu lectia invatata de acasa stiam deja ca aceasta statiune (la inceput zona de exploatare forestiera) s-a dezvoltat in anii 1930 (dar era cunoscuta inca din anii 1880 atunci când la Otelul Rosu s-a pornit otelaria), si era folosita ca recreere mai ales de timisoreni. Pe vremuri apartinea de Maru (comuna prin care se trece dinspre E68) ulterior devenind localitate independenta.

In afara de particulari s-a construit si o cladire comuna care deservea turistii. Aceasta s-a numit vila Bistra si a fost construit de catre municipalitatea Timisoara.

Mi-a placut foarte mult faptul ca exista acces feroviar in zona. Calea ferata era de fapt industriala pentru exploatare forestiere dar am inteles ca se transportau si turisti (spre bucuria lor deoarece in acea vreme nu avea oricine masina) In prezent nu am vazut nici o urma de cale ferata nici in statiune nici in afara, (daca cineva stie mai multe, are date despre aceasta cale ferata rog prin intermediul unui ecou sa povesteasca, ma intereseaza)

Barajul lung de aproape 10 km si inalt de 125 m s-a construit relativ tarziu (1984-1992) in prezent pe langa producerea energiei verzi este si o atractie turistica importanta. Hidrocentrala exista si inaintea construirii barajului.

In prezent exista multe cabane si vile personale, cateva pensiuni pentru cei care vor sa petreaca un sejur aici sau cazare intermediara pentru cei care vor sa urce pe munte.

Dar sa revin la excursia mea: din E68 dinspre Hateg ajungând aproape de Otelul Rosu am virat stanga pe langa comuna Zavoi, imediat dupa trecerea peste calea ferata (parasita) am inceput sa circul pe drumul de 20km pana la statiune care la fel este ca o... cale ferata, drumul fiind construit din placi de beton. Daca la inceput se poate circula in viteza aproape de Maru, in Maru si dupa gropile devin o obisnuinta, drumul fiind tot mai deteriorat. Cateva serpentine inainte de baraj si iata-ne ajunsi acolo, inaltimea asa cum am scris inainte este de 125m. Pana sa-mi dau seama de indicatorul cu fotografiatul interzis, am facut deja cateva poze, paznicul parea destul de plictisit si nici nu ma baga in seama. Multi pescari am vazut in zona.

Drumul continua deasupra barajului. Cabanele si vilele incep sa se inmulteasca. Dupa ce m-am plimbat cu masina pe mai multe strazi in recunoastere am coborat pana la malul lacului de acumulare. Parerea mea personala este ca statiunea in prezent este mai mult pentru recreere (pe vremuri a existat si un sanatoriu aici), este linistita si sint foarte putine servicii. In afara de cazare si masa mai este o pastravarie, schitul, manastirea Poiana Marului care poarta hramul tutror sfintilor,foarte multi pescari si turisti cu barci de agrement personale, o firma care sa inchirieze barci de agrement nu exista. Cladiri in constructie sint destule cu viitoarea destinatie de vila personala, pensiune sau altele (am vazut o cladire in constructie aproape finalizata in care va functiona o zona de spa)

Pe langa odihna se pot face drumetii (Muntele Mic, Culmea Nedeii, Vf Nedeii, Saua Iepii, etc, etc) observarea florei si faunei, drumetii cu motor (ATV si enduro) schi iarna (fara teleschi sau telescaun - daca stie cineva ca exista sa scrie aici), partide de vanatoare, etc. Nu am vazut firme sa ofere astfel de servicii (inchiriere ATV uri sau motoare) daca stie cineva ceva sa scrie aici in forma unui ecou.

Pe langa cladirile noi sau vechi, mici sau mari am remarcat o cladire impozanta in paragina. Nu stiam despre ce este vorba m-am documentat pe loc, si am aflat ca este vorba despre fostul hotel Scorilo (nume dat dupa legenda de la muntele Mic a regelui dac cu acelasi nume) Construit in plina era comunista in 1977 a fost perla statiunii, probabil la inceput puteau sa beneficieze doar membrii nomenclaturii de atunci, ulterior situatia schimbandu-se. Din 1997 nu mai functioneaza iar cladirea in paragina se vede in pozele atasate.

La malul lacului de acumulare am vazut foarte multi pescari, turisti si localnici. Cei care foloseau barci de agrement proprii (gonflabile sau nu) au fost din nou in numar mare. Multi au venit aici cu corturile, se pare ca nu exista nici un camping amenajat si implicit nici o taxa de pus cortul.

Pe scurt: totul mi s-a parut neingrijit, este loc de mai bine atat din punct de vedere infrastructura cat si capitolul servicii,curatenie,etc. Asta nu inseamna ca n-o sa revin, poate data viitoare voi avea alta parere.

In acest moment nu pot nici sa recomand nici sa nu recomand aceasta statiune. Am gasit un filmulet pe youtube realizat acum 2 ani de catre Antena 1 Tg Mures, filmuletul mi se pare util pt turisti de aceea rog webmaster sa il posteze la începutul articolului, multumesc.

https://www.youtube.com/watch?v=6wu-rG51Ukg


[fb]
---
Trimis de AZE in 31.05.16 23:40:29
Validat / Publicat: 01.06.16 07:02:32
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POIANA MĂRULUI [CS]

VIZUALIZĂRI: 5754 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Biserica din Poiana Marului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX [01.06.16 07:01:30] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

tata123 🔱 [01.06.16 10:38:36] »

@AZE - Ce peisaje superbe!

Am căutat și eu câteva informații despre linia ferată îngustă menționată de tine în articol. Înființată în 1907 ca linie forestieră a fost utilizată și pentru transportul călătorilor/turiștilor prin adăugarea unor vagoane specifice. Pe un forum de specialitate se scrie că ar fi avut 15 km lungime și ar fi fost desființată prin 1970, (nu ar fi mai rămas nimic din ea). Se racorda la Zăvoi de linia CFR dintre Caransebeș-Hațeg.

Se menționează existența altei linii ferate înguste ce pornea de la stația din apropiere - Voislova - și mergea către Rușchița, prin Rusca Montană (pe acest traseu s-ar mai păstra terasamente și podețe) - a fost desființată tot prin anii 70. Se bănuiește că exista o legătură între mocănițele de la Zăvoi și Voislova (5 km). Aici puteți vedea o fotografie de pe această rută: pe FB.

Iată o prelucrare a unui text extras din lucrarea Monografia Uzinelor de Fier şi Domeniilor Reşiţa şi frumuseţea naturală a împrejurimilor având autor pe Ion Păsărică, publicată în1935:

În 1907, firma „Winkler testverék és Seidner Bérnat, Csirsá” a construit o linie forestieră în Munţii Poiana Ruscă, care se intersecta cu linia de C. F. R. Caransebeş – Haţeg. Ea lega Voislova de Ruschiţa (15 km), cu o ramificaţie de la Rusca Montană pe lângă Pârâul Şoimu (5 km) şi alta de la podul de peste Bistra pe Valea Stârna – Mărgănească (7 km). (p. 150) În 1915, această linie, care avea atunci 22 km, era deservită de două locomotive. (p. 147) Ea era conectată cu o a doua linie către Zăvoi, făcându-se astfel conexiunea Zăvoi – Ruschiţa. În 1967 încă circulau trenuri mixte între aceste localităţi, până la carierele de marmură.

Altă linie începea la Zăvoi, fiind construită de “Baiersdorf és Biach” în 1905. Ea urca în Munţii Ţarcului, având 19,8 km lungime în 1916 şi fiind deservită de 3 locomotive şi 33 de vagoane. (p. 147) Ulterior a fost prelungită cu o serie de ramificaţii: Măru – Valea Saşa (5 km); Poiana Mărului (km 23) – Pârâul Şucul; Poiana Mărului (km 23) – Pârâul Bistra Mărului (km 27), mai târziu prelungită; ramificaţii pe Valea Sturului, Pârâul Peceneaga şi altele patru mai mici. (p. 151) (extras de aici: istoriabanatului.wordpres ... stiere-in-banat).

GabrielaG [01.06.16 11:08:35] »

Foarte frumoase peisajele. Excelente poze!

Din pacate la noi nu prea exista infrastructura sau aia pe care o avem e vai de mama ei... (legat de drum).

Este bine de stiut ca se poate ajunge si cu trenul, mai ales pentru noi astia fara carnet sau masina

Sper sa reveniti in cativa ani iar acele cladiri sa nu mai fie in paragina, sa gasiti un nou hotel Scorilo.

Calatorii cat mai frumoase va doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱 [01.06.16 11:25:10] »

@GabrielaG - Ai fi putut ajunge cu trenul la Poiana Mărului dacă călătoreai înainte de 1970 . Poate ajungeai până la Zăvoi până prin anii 2000 și ceva când s-a sistat circulația și pe tronsonul Caransebeș-Bouțari - de aici cu vreun autoturism particular. Azi nu mai poți folosi calea ferată! E posibil să existe vreun microbuz, dar până în Maru probabil.

„Stațiunea” abia dacă mai e pe linia de plutire - păcat de asemenea peisaje naturale!

Hotelul Scorilo, active 30 de ani, a ajuns în paragină. Cine are 3 milioane de euro să îl cumpere (opiniatimisoarei.ro/revol ... foto/16/05/2015)? Și alte milioane pentru consolidare, reamenjare, investiții? Cineva cu bani și viziune... Așteptăm...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
GabrielaG [01.06.16 11:42:26] »

@tata123 - Multumesc pentru lamuriri... si eu chiar eram entuziasmata ca pot ajunge cu trenul... e bine de stiut. Din pacate la noi nu se mai investeste in nimic Peste tot in Europa transportul feroviar este extrem de bine pus la punct si exista conexiuni foarte bune...

La noi? ... no comment...

Hehe, cand o sa am eu 3 milioane de euro poate o sa il cumpar eu

Lasand gluma la o parte, este clar ca nu il va cumpara nimeni pentru ca nu este o zona de interes turistic sau nu este o zona foarte exploatata turistic... din pacate...

Multumesc inca o data pentru lamuriri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore [01.06.16 12:15:32] »

@AZE - Intr-adevar, mare pacat de peisaje. Si mare pacat de cladirile alea care se distrug. Dar daca nu exista interes...

Pe tine te-am cadorisit cu un SB, asa, de Ziua Copilului

ANILU [01.06.16 12:15:55] »

@AZE - Din articolul tău regăsesc Poiana Mărului aşa cum era acum vreo 10 ani când am fost şi noi acolo.

Adică nu s-a schimbat nimic, zona este superbă dar localitatea în paragină.

Soţul a vrut să mergem acolo să-mi arate unde a făcut el petrecerea de sfârşit de liceu (în 1989), la Hotel Scorilo.

Când am ajuns acolo a rămas şocat, nu-i venea să creadă cum ajunsese hotelul, iar acum din pozele tale văd că este mai rău.

Cu chiu cu vai am găsit o pensiune (gen vilă din lemn) pentru o noapte de cazare, unde am mâncat ce aveau ei nu ce vroiam noi din meniul prezentat. Am aflat mai târziu că vila a ars că nu mai există.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZE [01.06.16 17:11:11] »

@tata123: mulțumesc pt vizită și vot dar mai ales pentru informația despre fosta cale ferată îngustă existenta aici

AZE [01.06.16 17:15:50] »

@GabrielaG: mulțumesc pt vizita si vot, calea ferată a existat astăzi nu se mai vede nici urmă. Trenulețul s-a folosit la exploatarea forestiera si se atasau si vagoane pt turiști. Pt cei fără mașină (majoritatea pe acea vreme) în afară de mersul pe jos de la Otelul Roșu cei 20km asta era varianta de transport.

AZE [01.06.16 17:18:34] »

@Zoazore: mulțumesc pt vizita si vot, interes probabil că există, eu zic ca de la infrastructura pleacă tot.

AZE [01.06.16 17:25:01] »

@ANILU: hotelul Scorilo cred că a arătat foarte bine in anii de glorie, este mare impunătoare, ce să zic păcat, adevărul ca la prețul la care se dorește să se vândă nu se va găsi cumpărător, se va degrada în continuare, se va lăsa din pret dar nu suficient, până la urma se va prăbuși de tot si se va vinde terenul la prețul din zona. Cam această este scenariul realist la care mă gândesc acum. Dar...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, AZE, GabrielaG, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Poiana Mărului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078689098358154 sec
    ecranul dvs: 1 x 1