ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.06.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Mănăstirea Vărbila – renașterea ansamblului medieval

TIPĂREȘTE

La 1915 istoricul Virgil Drăghiceanu scria: Și ca istoric și ca interes artistic, cred că schitul Vărbila trebuie pus sub ocrotirea legii de conservare a monumentelor istorice. Iată că la peste 100 de ani de la această propunere monumentul istoric de pe Valea Cricovului a cunoscut o restaurare totală, mănăstirea recăpătându-și aspectul de altădată. Puternica cetate mănăstirească, ascunsă în pădurile seculare, este deschisă acum vizitatorilor oferind interesante clipe de istorie, artă și arhitectură.

Localizare. Ansamblul monahal este situat în localitatea Vărbila, comuna Iordăcheanu, județul Prahova, la doar 8 km distanță de centrul orașului Urlați și la 20 km depărtare de municipiul Ploiești. Din ambele direcții accesul se efectuează urmând drumul județean 102E. Zidurile mănăstirii sunt vizibile din șosea, lăcașul fiind poziționat în apropierea școlii generale din sat.

Acces. Inclusă într-un program de restaurare cu fonduri nerambursabile, mănăstirea Vărbila poate fi acum vizitată în calitate de monument istoric de valoare națională (categoria A), proiectul incluzând o componentă de valorificare și promovare turistică. Accesul este gratuit în perioada de sustenabilitatea a proiectului. Programul de vizitare este zilnic între orele 09.00-17.00, cu o pauză de masă în intervalul orar 12.00 și 13.00. Pe poartă este afișat numărul de telefon al muzeografului angajat aici.

Scurte repere istorice. Satul Vărbila, nume slav ce înseamnă „salcie” (datorită acestor specii iubitoare de apă existente pe gârla din mijlocul acestor păduri), este atestat documentar în prima jumătate a secolului al XVI-lea. Biserica schitului înființat pe ocinile Vărbilei a fost ctitorită de marele spătar Dragomir, banul Thoma și al doilea vistier Cracea la 1532. Documente emise de cancelaria domnească îi fac pe istorici să presupună că lăcașul bisericesc a fost ridicat cu cel puțin 20 de ani mai devreme. Biserica și acareturile zidite de „meșterul Ștefan” au fost refăcute de boierul Pană Filipescu în prima jumătate a veacului al XVII-lea (vezi articolul dedicat Conacului „Pană Filipescu” din Filipeștii de Târg – vezi impresii) și întreținute de urmașii săi. Închinat mănăstirii Mărgineni, aflată sub conducerea Muntelui Sinai, schitul Vărbila este condus de egumeni greci. Părintele egumen Paisie reface între 1803-1805 ansamblul: … și au zidit-o și zugrăvit, și o împodobit-o cum se vede, și pre afară, curtea, cu zid, cu poartă, cu case... După 1863 când se emite Legea secularizării averilor mănăstirești, biserica schitului Vărbila devine biserică de mir.

Schitul Vărbila este prezentat pe scurt și de istoricul Nicolae Iorga în ghidul turistico-istoric publicat în 1928 în limba franceză: „Guide Historique de la Roumanie”.

În octombrie 1600 domnul Mihai Viteazul se afla în apropierea Bucovului în așteptarea încleștării cu armatele poloneze și a ajutorului promis de generalul Basta. Cu acest prilej se presupune că Mihai Vodă a venit să se roage în biserica schitului Vărbila.

Proiectul cu fonduri europene desfășurat între anii 2008-2013 a conduc către renașterea acestui ansamblu mănăstiresc, urmând ca în perioada următoare lăcașul de cult să își reia activitatea spirituală prin reînființarea mănăstirii și aducerea de călugări.

Vizita la fosta Mănăstire Vărbila

Cu aproape 10 ani în urmă am vizitat pentru prima dată acest loc, moment în care abia demaraseră lucrările de restaurare, pictorii lucrau în biserică iar din clădirea fostei Stăreții se zăreau doar pivnițele boltite. Chiar și atunci am fost lăsați să vedem pictura bisericii, printre schele, și pietrele tombale din podea. Anul trecut am făcut o scurtă incursiune de relaxare în zonă pentru a ne bucura de natură și aer curat; am poposit deasupra satului, la marginea pădurii, prilej de a face câteva fotografii de la înălțime. La sfârșitul lunii aprilie 2018 am revenit pentru a vedea concret rezultatele restaurării din ultimii ani.

Am parcat în fața ansamblului mănăstiresc, într-un spațiu asfaltat, suficient pentru mai multe autovehicule. Am traversat podul de lemn peste gârla ce străbate așezarea și ne-am pomenit în fața frumosului turn clopotniță, înconjurat de un foișor de lemn pe toate laturile. Nu se cunoaște exact data construirii acestui turn care are și rol de a facilita accesul în cetatea mănăstirească, dar se presupune că este ridicat la jumătatea secolului al XVII-lea, probabil în timpul refacerii ansamblului de către boierii Filipești (alte păreri înclină spre construirea turnului la începutul veacului al XIX-lea). Zidul înconjurător, sprijinit cu mici contraforți, datează tot din epoca Filipeștilor, fiind restaurat/reconstruit de mai multe ori.

Silueta albă a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” se înalță în centrul incintei fortificate și impresionează prin masivitate și arhitectură.

Biserica de căpetenie a fost înălțată după datinile moldovenești, ... și a rămas încă înaltă și îngustă: fereștile samănă prin tăietura liniilor cu acelea din Moldova, dar, sus, aceste linii se mlădie încovoindu-se, iar jos cadrul se oprește înainte de sfârșitul deschizăturii, printr-o întrerupere cochetă. Ușa e însă fără păreche: două linii curbe care se taie în ogivă străbat o întrețesare de linii drepte care formează pătrate mărunte: pentru varietate s-a făcut câte o scobitură în fiecare din pătratele acestea - scrie Nicolae Iorga în volumul „România cum era până la 1918”.

Istoricul a descifrat inscripțiile prezente la mănăstire și a scris despre restaurarea starețului grec: Un egumen grec a dres cum l-a tăiat capul, zvârlind pietrele de ctitorie pe o scară nouă, înaltă, potrivind un pridvor de zidărie proastă, peste care se înalță un cerdac de priveală pentru sfinția sa... . Într-adevăr, elementul care distinge biserica este „cerdacul” sau „cula” care se află deasupra pridvorului. Foișorul sprijinit pe stâlpi de lemn este un bun loc de supraveghere a împrejurimilor sau de meditație.

Pătrundem în lăcaș pe sub frumosul ancadrament de piatră descris și de Nicolae Iorga și ascultăm explicațiile scurte ale doamnei muzeograf. Pictura actuală datează de la 1802-1805 (frescă, culori de apă și emulsie de ou), pe alocuri păstrându-se și straturi ceva mai vechi. Aspectul de pictură rurală naivă este pigmentat de elemente care te conduc cu gândul la Renașterea italiană. Ctitorii sunt reprezentați pe peretele vestic; aici apare domnitorul Radu Paisie (a cărui legătură cu lăcașul nu are nici o explicație) în costum oriental, dar și egumenul grec Paisie Sinaitul. Pictura interioară și catapeteasma au fost restaurate în urma proiectului desfășurat la Vărbila. În pereții bisericii sunt prinse și câteva cărămizi care se pun la căpătâiul călugărilor trecuți în lumea Drepților, iar în podea se păstrează lespezile de mormânt ale unor boieri.

Am fost apoi invitați în clădirea Stăreției, reîntregită volumetric pe baza fotografiilor de epocă, a amprentei rămase la sol și a ruinelor pivnițelor. În fotografia din 1901 se observă starea de degradare a Stăreției, comunitatea agricolă (majoritatea rromi eliberați de pe moșia mănăstirii) fiind săracă și neputând îngriji ansamblul mănăstiresc a cărui lăcaș devenise biserică de mir. La etaj este încropit un mic muzeu care a adunat obiecte care au legătură cu satul și mănăstirea. Vechi icoane împărătești, ușile centrale ale iconostasului, sfeșnice imense pentru lumânări, cărți bisericești, obiecte de cult, veșminte preoțești, hărți, reproduceri după documente și fotografii constituie exponate în unica sală a muzeului.

Am vizitat și partea de clădire unde se vor afla chiliile călugărilor (camere simple dotate cu un minim necesar) și bucătăria. Apoi am coborât în pivnițele Stăreției, loc unde s-a amenajat un lapidarium. Sunt impresionante bolțile de cărămidă, aerisirile triunghiulare, grosimea structurilor de cărămidă. În interiorul pivniței sunt amplasate vechile pisanii de piatră, cruci de piatră și mai multe panouri cu fotografii din timpul restaurării.

Ne-am mai plimbat puțin prin curte, am admirat biserica și clădirile noi care se încadrează armonios în arhitectura complexului, bustul de bronz a lui MihaiViteazul (autor: George Dumitru), structura turnului clopotniță (care seamănă izbitor cu turnul de poartă de la Conacul Bellu din Urlați).

Recomand o vizită la ansamblul monahal medieval de la Vărbila pentru o oră de liniște, relaxare, cunoaștere a trecutului. După ce se va reînființa mănăstirea presupun că va fi mai greu de plimbat peste tot și de făcut fotografii. În zonă mai puteți vizita Conacul Bellu de la Urlați, Mănăstirea Jercălăi (vezi impresii), Muzeul „Crama 1777” din Valea Călugărească (vezi impresii) sau Biserica Dintr-o Piatră din Năeni (vezi impresii).

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 18.06.18 08:44:35
Validat / Publicat: 18.06.18 11:35:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în URLAȚI [PH].

VIZUALIZĂRI: 1127 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Satul și Mănăstirea Vărbila în toamna anului 2017.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Lucien
[18.06.18 17:59:18]
»

O mănăstire foarte interesantă prin arhitectură (mai ales cerdacul). Așa este, zveltețea ei aduce cu mănăstirile moldovenești, precum și porticul îngust și masiv de intrare în biserică (foto).

mishu
[18.06.18 20:47:52]
»

@tata123: Ma bucur ca ai ajuns sa vezi aceasta manastire, a fost o surpriza deosebita, poate si prin faptul ca nu este la fel de comerciala ca multe altele mult vizitate de turisti, un loc unde lumea chiar isi da interesul ca totul sa arate bine, noi am fost insotiti atunci de o doamna care ne-a prezentat tot si a fost minunat. Noi am vazut si chiliile pentru ca inca nu erau populate, acum nu mai stiu daca pot fi vizitate, dar parea un fel de hotel de 3* cu TV la care se prindea doar Trinitas

La fel si celelalte obiective mentionate la finalul articolului sunt locuri care trebuie vizitate.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.06.18 21:26:50]
»

@tata123: În iarna trecută am fost în vizită la cineva în comuna Iordăcheanu. Din vorbă în vorbă, a ajuns să ne povestească despre atracțiile turistice din zonă. Bineînțeles, nu a omis să amintească despre Mănăstirea Vărbila și despre istoria ei. M-a pus să promit că voi reveni în vară, când timpul va fi mai propice vizitelor și să-mi arate frumusețile locului. Vara a venit, dar comuna Iordăcheanu încă nu și-a făcut loc pe lista mea de opțiuni. Cine știe? Poate, în viitor...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
doinafil
[18.06.18 22:04:25]
»

@tata123: Hop și eu cu votul de „superbonus”!

N-am mai văzut o scară din lemn precum cea din imagine, am văzut una dintr-un singur lemn, la o biserică maramureșeană, despre care am să scriu în curând.

Mi-a plăcut totul, în consecință am votat!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[19.06.18 09:19:14]
»

@Lucien: Biserica Mănăstirii Vărbila are o formă oarecum ciudată prin prezența acelui ceardac deasupra pridvorului. Poate Nicolae Iorga avea dreptate atunci când scria că e nebunia/nepriceperea unui stareț grec care dorea un loc de „priveală” și odihnă.

Așa cum îi scriam în 2016 într-un ecou lui @abancor, mai există un exemplu de astfel de arhitectură - prezența ceardacului, la biserica „Sf. trei Ierarhi” din Filipeștii de Pădure (fototecaortodoxiei.ro/203 ... ure-jud-prahova).

Mulțumesc pentru lectură și ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[19.06.18 09:33:40]
»

@mishu: Îmi aduc aminte de articolul tău și am scris atunci că voi reveni să vizitez mănăstirea restaurată. Iată, m-am ținut de cuvânt! Mi-a plăcut ce am văzut la Vărbila, doamnele au fost amabile și ne-au condus peste tot: în biserică, micul muzeu din Stăreție, camerele-chilii (simple, austere chiar), pivnița-lapidarium.

Mulțumesc și numai bine.

@iulianic: Mănăstirea Vărbila este așezată într-un cadru natural deosebit, satul se află practic într-o vale, înconjurat de păduri, cum se vede în P01. Populația majoritară de etnie rromă (urmașii robilor mănăstirii) nu creează nici un fel de probleme. În zona submontană a județului Prahova sunt ascunse multe obiective interesante, peisaje minunate și monumente istorice. Mulțumesc.

@doinafil: Mulțumesc pentru tot; scara era un element deosebit al turnului-clopotniță. Am urcat în acel foișor în 2011, acum nu am mai intrat în turn, sper să fi păstrat acea scară cu trepte tocite de lemn.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicu
[19.06.18 17:19:36]
»

O prezentare exemplară a acestui așezământ renovat de curând și ascuns în valea precum o albie a râului Cricov. Felicitări și iar felicitări!

În toamna lui 2014 când am fost și eu, încă mai erau urme de materiale d-ale șantierului. Rețin o frumoasă lampă de epocă în muzeu, pe care acum nu o văd. Oricum, valoarea ei era mică pe lângă cele expuse, dar era frumoasă.

Catapeteasma Bisericii este o splendoare! Și nu numai!

În cimitirul ce o înconjoară și despre care nu amintești, sau poate totuși ai fost, sunt niște valori: frumoasele cruci din piatră, foarte vechi, unele de dimensiuni chiar foarte mici (probabil pentru copii), lucrate de meșteri locali. Am mai văzut asemenea cruci în cimitirul din Valea Cucului ce ține tot de com. Iordăchianu, dar și la o cișmea aflată pe marginea drumului ce duce spre cimitir. (Nu aceia pe care probabil ai văzut-o pe traseul Jercălăi-Vărbila, din care apa curge de peste 100 ani și este o bunătate)

Și încă ceva: Dacă din Vărbila ai plecat spre Ploiești și ai urcat panta ce duce spre pădure (se pare că P01 este chiar de acolo), la marginea acesteia este un frumos monument îngrădit, închinat eroilor din primul război mondial cu un frumos basorelief ce reprezintă coroana regală așezată pe două litere F, legate între ele și poziționate gen oglindă.

Mulțumesc pentru frumoasa prezentare a așezământului. Merită un drum și în nordul Ploieștiului. pentru că și acolo sunt asemenea ”comori”!!!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.06.18 09:14:45]
»

@mihaelavoicu: Sunt „comori” peste tot, trebuie doar să le descoperim. Și cum le descoperim? În urma unor documentări intense sau prin intermediul informațiilor primite de la localnici ori oameni care cunosc bine zona. Nu pot cuprinde totul în cadrul unei vizite, sunt aspecte pe care nu le știu - aflu ulterior de elemente interesante. Asta mă face să spun: „Voi reveni”.

Am văzut Monumentul Eroilor din pădurea de pe dealul de lângă Vărbila, am văzut și cimitirul de lângă mănăstire, dar nu am fost atent la monumentele funerare vechi. E posibil ca lampa aceea să mai existe în muzeul mănăstirii, m-am uitat pe fotografii dar nu am observat-o.

Mulțumesc mult pentru completări și aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, iulianic, Lucien, mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Vărbila [Vărbila]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080579996109009 sec
    ecranul dvs: 1 x 1