ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.09.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Mănăstirea Pissiota – un colț grecesc/italienesc în preajma Bucureștiului

TIPĂREȘTE

Împrejurimile Bucureștiului, cu salba sa de lacuri și bălți, precum și fragmentele rămase din întinșii Codri ai Vlăsiei, oferă locuitorilor stresați ai Capitalei momente de liniște, de relaxare și odihnă. Distanțe mici ne despart de obiective importante, unele cu un impact deosebit asupra istoriei și culturii românești. Se poate face o incursiune la centura de forturi (cele mai accesibile fortificații din „cetatea Bucureștiului” sunt bateria de la ieșire pe Autostrada Soarelui și fortul Chitila), despre cel de la Jilava am scris pe AmFostAcolo (vezi impresii). Foarte accesibile sunt mănăstirile Căldărușani (vezi impresii), Snagov, Balamuci-Sitaru, Samurcășești (vezi impresii), Țigănești și Bălteni (vezi impresii). O serie de palate îmbogățesc zestrea culturală a României, fie că este vorba de Mogoșoaia, Potlogi ori Știrbey.

Pentru a îmbina utilul (rodarea cumnatului ca nou posesor de carnet de conducere) cu plăcutul (vizitarea unor monumente istorice) am plecat într-o zi de sfârșit de săptămână spre două obiective despre care doar citisem câteva lucruri: Biserica Rebegești și Mănăstirea Pissiota.

Am ieșit din Bucureștiul deja încins de căldură prin cartierul Bucureștii Noi (unde parcă nu se mai termină lucrările), spre Mogoșoaia, pe DN 1A. Palatul și parcul Mogoșoaia sunt foarte accesibile bucureștenilor, fiind situate imediat după sensul giratoriu cu centura Capitalei. Este o zonă de agrement foarte căutată: parcul umbros, lacul cu sporturile nautice, locurile de joacă pentru copii, zona de grătare, restaurantul de la Palat, expozițiile din Palat, etc. Destinția noastră era însă mai departe, intrăm în Buftea și trecem de indicatoarele către Palatul Știrbey și Studiourile MediaPro-Buftea (descrise de @abancor aici vezi impresii). La ieșirea din Buftea, intrăm în localitatea Mânăstirea unde facem stânga pe un drum secundar. Case frumoase și grădini pline de flori se perindă pe ambele părți ale drumului.

Șoseaua taie în două Lacul Buftea pe un dig, iar pe un promontoriu se înalță primul obiectiv vizat: Biserica Rebegești. În curte ne întâmpină un monument de piatră ce are imaginea bisericii schițată și un text:

Rebegești. În anul1934. Aici la Rebegești și în același loc s-a ridicat în întregime cu 3,5 metri vechea biserică ca să nu fie înecată de apele lacului cel nou înfăptuit pentru săvârșirea asanării lacurilor Colentinei din București. Această deosebită lucrare s-a făcut din inițiativa și prin concepția Uzinelor Comunale București. Pe spatele monumentului alt text: Au lucrat de la Uzinele Comunale Nicolae Caranfil Director General, D. Pavel Director Technic U. C. B. și întreprinzătorii Tiberiu Eremia și Emil Prager.

Pe scurt a fost vorba despre proiectul Uzinelor Comunale București care urmăreau regularizarea alimentării cu apă a Herăstrăului și a altor lacuri din București prin ridicarea unui baraj pe lacul Buftea. Acest fapt ar fi condus la inundarea bisericii Crețuleștilor, monument istoric. Iată cum descrie în 1936 chiar inginerul Nicolae Caranfil în broșura intitulată „Lucrările de asanare a lacurilor din Valea Colentinei” acțiunea de salvare a bisericii din Rebegești:

Atunci, Uzinele Comunale, ca să scape acest monument au propus o soluțiune extreme de interesantă și care credem că este întâia oară pusă în aplicare la noi în țară și în această parte a Europei: ridicarea bisericei cu 4 metri. În întregime această biserică a fost subzidită printr-un cadru de beton. Biserica era și crăpată de sus până jos. … lucrarea a fost executată, foarte repede și fără incidente spre cinstea domniilor lor, întreprinderile Tiberiu Eremia și Ing. Emil Prager. Adaog nu numai că biserica nu s-a crăpat, dar s-au închis și crăpăturile vechi; pentru că ea găsindu-se ca pe o tavă, era foarte simplu de ridicat această tavă din o parte sau alta, presele hidraulice forțând crăpăturile să se închidă. I s-a făcut apoi un nou acoperiș și astăzi biserica se află în marginea lacului, reprezentând o podoabă în plus, în marginea acestui lac, executat de Uzinele Comunale București.

O lucrare de excepție, executată cu profesionalism și rapiditate – martorii de hârtie lipiți pe crăpături pentru verificări se pot vedea și astăzi în biserică.

Construită în 1669 de marele logofăt Radu Crețulescu și de fratele său Pădure, biserica fostei mănăstiri Rebegești constituie un model de tranziție între arhitectura epocii lui Matei Basarab și stilul brâncovenesc. La exterior biserica văruită într-un alb strălucitor ne relevă un decor simplu, împărțit în două registre printr-un brâu median de șiruri de dinți de ferăstrău. Registrele sunt ornamentate cu decupaje false și alte șiruri de dinți de ferăstrău sub acoperiș. Ferestrele înalte și înguste sunt decorate cu frumoase ancadramente de piatră terminate în acoladă. Deasupra ușii de la intrare, încadrată într-un chenar de piatră, este situată pisania cu litere chirilice.

Am intrat în lăcașul de cult ce are hramul „Sf. Nicolae” și am admirat pictura veche, destul de afumată de lumânări, dar frumoasă. Catapeteasma este de zid, iar grosimea mare a pereților o observăm la ferestre. Am văzut mai multe icoane vechi, deosebite. Împărțirea este clasică: pronaos și naos (despărțiți de stâlpi masivi de zidărie) și altar. În pronaos sunt zugrăviți ctitorii împreună cu familiile lor, precum și macheta bisericii ctitorite. Se impun măsuri urgente de restaurare a picturii.

Am plecat de la Biserica „Sf. Nicolae Rebegești” după ce am admirat clopotnița din curte și lacul înconjurător. O lucrare fantastică pentru acele vremuri ce a salvat de la pieire un monument istoric. Citim într-o lucrare editată de Muzeul de istorie al Municipiului București, din seria „Probleme edilitare bucureștene”, câteva amănunte tehnice:

Acțiunea propriu-zisă a durat 10 zile și a constat din utilizarea a 48 de prese mecanice, care au acționat concomitent din 18 puncte diferite. Astfel, prin folosirea acestei metode îndrăznețe și originale, monumental, în greutate de 1000 tone, nu a fost demontat, vechile fundații fiind așezate pe o centură de beton armat.

Ne-am întors în DN1A pe alt dig, mai în amonte, unde am văzut și barajul deversor construit tot în anii 30 prin care se alimentează lacul Buftea, ce și-a extins atunci suprafața de la 50 ha la 307 ha. După ce am trecut podul peste râul Ialomița, în satul Cătunu am făcut dreapta pe un drum județean către localitatea Poienarii Burchii. După un drum impecabil din punct de vedere al calității, printre câmpuri cu porumb și case împodobite cu flori, la margine de șosea observăm silueta roșie a Mănăstirii Pissiota. Ne întâmpină o frumoasă poartă de lemn sculptată cu icoane și denumirea lăcașului sfânt. Suntem fermecați de silueta zveltă a bisericii din cărămidă roșie, cu turlă pătrată prevăzută cu ceas. Este un monument mai aparte, mai deosebit. Ctitorul mănăstirii a fost inginerul Nicolae Pissiota, grec la origine. Absolvent al Școlii de Drumuri și Poduri din Paris, vine în România și își deschide o firmă de construcții (printre altele contribuie la ridicarea Atelierelor Grivița și alte lucrări importante legate de infrastructura feroviară) și strânge avere. Între 1928-1929 ctitorește acest locaș de cult pe o moșie achiziționată de la generalul Paul Angelescu, împreună cu locuințele necesare slujitorilor schitului nou înființat. Arhitectul Ioan Giurgea dă construcției tenta italienească a Renașterii, dar și elemente bizantine clasice. Ctitorul nu a precupețit nici un efort financiar pentru înzestrarea mănăstirii: marmură de Carrara pentru pardoseli, lemn de cireș și trandafir din Grecia pentru catapeteasmă, mobilier sculptat de Gheorghe Dima și pictură executată de Costin Petrescu. Rezultatul e însă deosebit de frumos.

La orele amiezii era liniște deplină în curtea Mănăstirii Pissiota. Din când în când câte un pelerin se oprea preț de 15 minute în biserica maiestoasă. Din pridvor urci câteva trepte, treci pe sub ochii ctitorilor pictați pe perete și pătrunzi în incinta sfântă, luminată puternic pin intermediul ferestrelor generoase. Iconostasul sculptat ne atrage privirile, la fel icoanele împărătești îmbrăcate în metal. Un candelabru mare este ancorat în fața altarului.

În curte găsim câteva băncuțe la umbră pentru a admira incinta mănăstirii. Multe flori ne înveselesc, șirul de chilii vechi, renovate dau farmec lăcașului. O frumoasă placă cu text de pe peretele corpului de case ne oferă date despre istoria mănăstirii. Clopotnița, muzeul mănăstirii (era închis), pangarul și agheazmatarul erau reunite într-o clădire tot de cărămidă roșie, în ton cu biserica. Mi-a plăcut mult atmosfera acestei frumoase mănăstiri, ctitorite de un grec, în stil italian, pe pământ românesc.

Ne-am întors acasă încântați de obiectivele interesante ce se află împrăștiate în jurul Bucureștiului. Ele îți pot oferi un week-end relaxant și instructiv.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 20.09.15 17:19:01
Validat / Publicat: 20.09.15 19:56:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 3501 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Mănăstirea Pissiota - Poenarii Burchii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

nicole33
[20.09.15 21:44:51]
»

@tata123 -

Mi-a plăcut acest review pentru că mi-a reamintit câți ani au trecut de la ultima mea vizită la Pissiota, o mănăstire deosebită căreia îi călcam frecvent pragul în urmă cu niște ani.

Mulțumesc.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.09.15 22:09:15]
»

@nicole33 - Și eu mulțumesc pentru vizită și vot. Văzusem în ultimii ani fotografii pe Internet cu mănăstirea de călugărițe Pissiota, citisem povestea ei, și doream să ajung acolo. Ocazia s-a ivit în vara aceasta și mă bucur că am văzut această mănăstire. Arhitectura deosebită, culoarea roșie a bisericii, interiorul luminos și pictura, mulțimea de flori, liniștea din curtea lăcașului sunt elemente ce mi-au plăcut la Pissiota.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.09.15 22:20:56]
»

Redau o întâmplare de epocă ce o privește pe una din fiicele inginerului Nicolae Pissiota. Este savuroasă!

Ziarul Adevărul din 1923 relata sub titlul „Aventura d-șoarei Pissiota”:

Poliția din Constanța a arestat după amiazi pe tânărul Pavlidis, care a ademenit pe d-șoara Jeana Pissiota să fugă cu dânsul în străinătate... Pavlidis la interogatoriul ce i s-a luat, a mărturisit că e originar din Tizeis (Anatolia) de unde s-a refugiat acum patru ani și a întâlnit pe d-șoara Pissiota la București unde el studia medicina dentară. Fire de levantin șiret, Pavlidis văzu în d-șoara Pissiota mijlocul prin care se putea îmbogăți și prin felurite tertipuri o convinse să treacă granița. Odată aci Pavlidis spera să poată stoarce bani de la părinții copilei, sau consimțământul de a-I da pe fiica lor în căsătorie. Însă socoteala de acasă nu se potrivi cu cea din târg; și se știe ce-a urmat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu Tudoran
[21.09.15 23:25:37]
»

Sa traiesti boierule,

Si eu am inceput sa vizitez locuri mult mai apropiate, dar incarcate de istorie. Mi-era si rusine sa spun ca fusesem la Schonbrunn de trei ori, dar niciodata la Mogosoaia, intrasem in domul din Koln de zeci de ori, dar niciodata la Cernica.

Acum mi-ai dat o noua tema de casa, foarte interesanta. Multe multumiri

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[22.09.15 16:19:21]
»

@Radu Tudoran - Mulțumesc și eu pentru lectură, sper să îți fi dat idei bune pentru petrecerea câtorva ore frumoase în apropierea Capitalei. Sunt destul de multe locuri ascunse ce oferă celor care știu să caute minunate monumente, locuri de legendă ori locuri unde s-au petrecut fapte istorice reale. „Scormonind” permanent am mai identificat câteva obiective interesante - sper să ajung pe acolo când îmi permite programul de weekend.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.09.15 14:37:34]
»

Foarte frumoasă, Mânăstirea Pisiotta, singura mânăstire ortodoxă din România cu arhitectură asemănătoare bisericilor italiene...

Aş face doar o singură completare - ctitorul mânăstirii, inginerul Nicolae Pisiotta, s-a născut pe teritoriul Greciei de astăzi, la Hrupiste, lângă Lacul Kastoria dar nu era grec ci aromân.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[28.09.15 11:55:57]
»

@Floria - Aveți dreptate... inginerul era aromân. Prin firma deținută a contribuit și la construcția structurii metalice a Hotelului Cișmigiu (Palace Hotel), al cărui proprietar era de altfel. În 1908 îl găsim pe Nicolae Pissiota vicepreședinte al „Asociațiunii antreprenorilor”. În 1920 se numără printre cei ce pun bazele societății anonime pe acțiuni: „Banca Românească a Orientului” (își dă demisia din consiliul de administrație în 1927).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26
[15.12.15 12:11:23]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Pissiota [Poienarii Burchii,PH], PLOIEȘTI" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[15.12.15 12:49:14]
»

@webmaster26 - Coordonatele sunt corecte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Floria, nicole33, Radu Tudoran, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Pissiota [Poienarii Burchii]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058856010437012 sec
    ecranul dvs: 1 x 1