87036 
nu sunteţi logat. - LOGIN
De văzut în apropierea Ploieștiului

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
08.07.2018
DE
Avatar iulianic
--- F ---
vârsta 50-60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.05.11
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Filipeștii de Târg - Umbre ale trecutului


Urmare de aici

Situat la numai 6,5 km de Domeniul Cantacuzino pe care tocmai îl vizitaserăm la Florești, Conacul Pană Filipescu din Filipeștii de Târg - obiectiv intrat în circuitul turistic în urmă cu doi ani - nu putea lipsi din programul nostru de vizite în Prahova cu atât mai mult cu cât aflaserăm de existența lui și știam că face parte din moștenirea cantacuzină a județului. Nu știam cu exactitate unde este amplasat, de aceea, ajungând în Filipeștii de Târg, atunci când am zărit pe partea stângă a șoselei un loc înverzit în mijlocul căruia tronau niște ruine impozante, am oprit convinși că obiectivul căutat nu poate fi departe.

Filipeștii de Târg

Nu se ştie cu exactitate când a apărut această aşezare. O inscripţie pe o piatră de temelie descoperită la marginea de nord a satului, arată că acolo, la începutul sec. XVI, comisul Vintilă a zidit o biserică. Până pe la anul 1810 așezarea s-a numit "Filipeştii de Prahova", abia mai târziu figurând în documentele vremii cu numele "Filipeștii de Târg". Cert este că satul își datorează numele proprietarilor moșiei, boierii din neamul Filipescu.

Nu intru în amănunte privind istoria așezării pentru că nu acesta este scopul articolului de față. Totuși, merită reținut faptul că în comuna Filipeștii de Târg se află trei monumente istorice de arhitectură de interes național: curtea boierească a lui Pană Filipescu (1650) - ansamblu format din conac și zid de incintă, ruinele palatului postelnicului Constantin Cantacuzino (1633-1641), ambele situate în satul Filipeștii de Târg și ruinele conacului spătarului Mihail Cantacuzino (mijlocul sec. XVII) din Mărginenii de Jos. În afară de acestea, cine are mai mult timp la dispoziție poate încerca să descopere și celelalte patru obiective din comună incluse în lista monumentelor istorice de interes local, toate aflate în satul Filipeștii de Târg. Noi nu am văzut ruinele vechii mori de apă (sfârșitul sec. XVIII) și nici crucea de piatră (1646) aflată la ieșirea din Filipeștii de Târg, spre Mărgineni. Piatra tombală a comisului Vintilă (sec. XVI) din incinta bisericii "Adormirea Maicii Domnului", de asemenea n-am reușit s-o vedem, în schimb am văzut pisania vechii biserici (1642) încastrată în zidul pridvorului, vizibilă de la exterior. Dar, despre acestea mai târziu.

Vis-à-vis de ruinele Palatului postelnicului Constantin Cantacuzino, în fața magazinului cu flori, o doamnă în vârstă sprijinindu-se în mers de un baston, oprește lângă noi cu chef de vorbă. Am aflat că este fiica preotului, cel care slujea la biserica din sat în vremea când la Filipeștii de Târg încă mai erau boieri. Amintirea doamnelor și a domnițelor gătite frumos părea că-i face bine. Ea ne-a spus că ne putem apropia de ruinele palatului și chiar ne-a indicat cele două intrări pe spațiul înierbat care îl înconjoară.

Palatul postelnicului Constantin Cantacuzino

Cine ajunge la Filipeștii de Târg, în fața ruinelor palatului, ar trebui să facă un exercițiu de imaginație pentru a privi mai adânc în istoria vremurilor de mult apuse, atunci când Constantin Cantacuzino - postelnic în timpul lui Matei Basarab, căsătorit cu Elina, fiica domnitorului Radu Șerban - a construit pe aceste locuri o reședință luxoasă, demnă de rangul și de averea sa. Înălțat în perioada 1633-1641, palatul cu beci, parter și etaj avea ziduri groase, de cărămidă, care își mai poartă semeția și în zilele noastre.

Din însemnările lui Paul de Alep care a vizitat ținutul Filipeștilor se înțelege că palatul dispunea de un sistem ingenios care urca apa din râul Prahova udând grădinile și deservind somptuoasa baie turcească. Încăperile erau largi, cu acoperișuri boltite, iar fațadele erau decorate artistic cu stucatură policromă. Trebuie amintit că aici, în acest palat, stolnicul Constantin Cantacuzino, fiul postelnicului, un erudit al vremii, își păstra valoroasa bibliotecă. După moartea fiului sau Ştefan (1716), ultimul domn autohton, palatul postelnicului Constantin Cantacuzino intră într-un lung și continuu proces de degradare, stare accentuată şi de cutremurele devastatoare care au urmat.

Prin iarba curată, pe alocuri cosită, privind și fotografiind, am dat ocol zidurilor ruinate ale palatului străpunse de golurile fostelor ferestre. Beciul larg, întins cât toată construcția, are intrările arcuite invadate de gunoaie.

Mai trebuie să amintesc faptul că cele două mari familii boierești - familia Filipeștilor și familia Cantacuzinilor - au realizat o alianță prin căsătoria lui Pană Filipescu cu fiica cea mai mare a postelniului Cantacuzino. Conacul Pană Filipescu avea să fie următorul nostru obiectiv de vizitat în Filipeștii de Târg.

Conacul Pană Filipescu

În preajma anului 1650, tânăra familie boierească constituită prin căsătoria marelui logofăt Pană Filipescu cu Marica, fiica postelnicului Constantin Cantacuzino, construiește la mică distanţă de palatul postelnicului, pe actualul teritoriu al comunei Filipeștii de Târg, Conacul Pană Filipescu.

Timpurile au trecut, construcția s-a ruinat, dar, în zilele noastre - considerat un important monument istoric, o bijuterie a stilului tradiţional românesc - Conacul Pană Filipescu a fost restaurat (cu fonduri nerambursabile) în scopul organizării unui muzeu cu tematică medievală.

Proprietatea este înconjurată de un zid de piatră și el clasificat ca monument istoric. Dincolo de poartă, pe lângă steagul UE și cel al României, înaintăm pe aleea pietruită, flancată de bănci și de arbori umbroși. Corcodușii cu crengile grele de rod își lepădaseră preaplinul în iarbă și pe caldarâm. Ascuns pe după pomi, conacul își arată mai întâi pridvorul alb susținut de coloane și împodobit cu mușcate roșii, înflorite.

Panoul amplasat în foișor este primul care ne oferă informații despre obiectiv. Tot acolo aflăm programul de funcționare al muzeului (de marți până duminică între orele 09.00-17.00), precum și taxele de acces (8 lei/persoană - adulți, 4 lei/persoană - pensionari și eroi ai revoluției, 2 lei/persoană - copii, elevi și studenți). Taxele de fotografiere în expoziții sunt prohibitive (25 lei/piesă, 50 lei/sală). Am observat că la toate muzeele prahovene pe care le-am vizitat în acest periplu se practică aceleași tarife. La unul dintre ele chiar mi-am exprimat mirarea vocal și am întrebat deschis dacă le plătește cineva. Răspunsul a fost că este politica muzeului de descurajare a fotografierii fără noimă (selfie-urile și tot ceea ce ține de acestea) mai ales atunci când vin vizitatori în grupuri mari.

Din holul central, larg, în care se află punctul de încasare a taxelor și vitrinele cu suveniruri, cărți și pliante, după achitarea taxei, ni s-a indicat traseul și am pornit singuri să ne efectuăm vizita.

Încăperea din stânga, prima, expune machete ale principalelor ctitorii cantacuzine din județul Prahova și câteva documente înrămate, iar a doua care pare să fi fost o capelă, adăpostește vechi icoane, uși împărătești și - în două vitrine distincte - Biblia lui Șerban Cantacuzino de la 1680 și Pravila lui Matei Basarab (1652).

Portretul în mărime naturală al spătarului Mihai Cantacuzino realizat de Theodor Aman, reproducerea unei tiparnițe din sec. XVIII, piese de vechi mobilier, podoabe de epocă, un veșmânt de domniță cusut cu fir de aur și argint, sunt doar câteva dintre prețioasele obiecte expuse în muzeul conacului.

O sală specială a fost dedicată celui mai bogat român de la începutul sec. XX, Gheorghe Grigore Cantacuzino - Nababul, al cărui portret în mărime naturală se află expus pe unul dintre pereți. Mobilierul specific epocii - un birou cu telefon și toate cele necesare scrisului, o mică bibliotecă cu vitrină, un scrin, o măsuță și altele - împreună cu o colecție de documente originale sunt o mărturie a statutului fostului proprietar.

Vizita în pivnițele conacului nu am mai făcut-o singuri, ci însoțiți de o doamnă care ne-a descuiat și ne-a arătat calea. Intrarea se face din curtea conacului, coborând scara din culoarul cu acoperiș boltit. În pivnițe sunt amenajate expoziții de arheologie - piese descoperite în timpul lucrărilor din prima fază de reconstruire a conacului - obiecte tradiţionale (o căruță, un plug de lemn), o expoziţie lapidarium care include cruci și lespezi funerare, capiteluri și ancadramente bogat ornamentate, sculptate în piatră.

Nu trebuie să uit a menționa că în fața conacului, în spațiul amenajat cu bănci, umbrit de pomi și decorat cu flori, sunt amplasate busturile domnitorilor Mihai Viteazul și Șerban Cantacuzino între care se află cel al postelnicului Constantin Cantacuzino, al fiului acestuia - marele spătar Drăghici Cantacuzino și al ginerelui său - marele logofăt Pană Filipescu, fostul proprietar al conacului.

Biserica Adormirea Maicii Domnului

Nu departe de Conacul Pană Filipescu se află Biserica "Adormirea Maicii Domnului". Această biserică nu este prima înălțată în Filipeștii de Târg. Ea a fost construită pe locul celei ridicată de postelnicul Constantin Cantacuzino între anii 1641-1642 (pictată de Pârvu Mutu) "năruită la cutremurul cel mare din noiembrie 1940". O parte din temelii se văd şi astăzi, iar pe locul unde a fost altarul este ridicată o cruce.

Conform pisaniei, biserica actuală a fost edificată în anii 1942-1943 prin grija preotului Nicolae M. Nicolae, după proiectul arhitectului Rădulescu Mihail din Ploiești. Din cauza războiului, biserica a fost sfințită abia în 1945. Frescele interioare, lucrare a pictorului Emil Ivănescu din Curtea de Argeş, au fost executate în 1967.

Dacă sunteți în trecere prin Filipeștii de Târg, poposiți câteva minute în fața bisericii! Chiar dacă o găsiți închisă puteți admira fațada și pridvorul pictat în peretele căruia (în dreapta intrării) este încastrată o veche piatră inscripționată. Este pisania bisericii ridicată de postelnicul Constantin Cantacuzino în 1641-1642.

Iar înainte de a pleca, aruncați o privire vis-à-vis! Veți vedea - la exterior - cum arăta o "Bae populară".

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de iulianic in 08.07.2018 12:27:27

Validat / Publicat: 08.07.18 21:16:13


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 1262


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  31200 PMA (din 23 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[08.07.18 21:15:04]
» mesaj pers

   Mutat în rubrica "De văzut în apropierea Ploieștiului, PLOIEȘTI" (nou-creată pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mihaelavoicu
[08.07.18 22:17:51]
» mesaj pers

   Votul nr. 4. Am citit cu plăcere articolul tău, la fel ca și pe cel de la Florești.

   Am fost cu mulți ani în urmă prin Filipești Tg. când nu era amenajat muzeul Pană Filipescu. Era de fapt o ruină.

   Este foarte bine că încep să strălucească asemenea ”perle” și valori culturale prahovene.

   Multe felicitări și toate cele bune!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- webmaster
[09.07.18 11:54:13]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

   ===

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[10.07.18 16:08:20]
» mesaj pers

   @iulianic: Conacul Pană Filipescu este un exemplu de restaurare reușită a unui monument istoric medieval și, mai ales, de repunere în circuitul muzeal. În toamna lui 2016, când AmFostAcolo (vezi impresii), am fost lăsați să facem câteva fotografii în interior, având în vedere tariful absurd aplicat de autoritățile județene din Prahova.

   Mi-a plăcut conacul boieresc și expoziția organizată în sălile sale, dar cel mai mult m-a impresionat pivnița imensă cu bolțile sale masive de cărămidă.

   Mulțumim pentru prezentare.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.07.18 21:37:49]
» mesaj pers

   @tata123: Eu nu am încercat să-i înduplec să-mi îngăduie a face fotografii în interior. De altfel, multe dintre ele nici nu-mi ies prea bine din cauza luminii. Cât despre tariful cu adevărat absurd - 25 lei/piesă și 50 lei/sală - nu am întâlnit decât la muzeele prahovene așa ceva. Poate pentru profesioniști, pentru cei cu aparate performante care pozează pentru publicații…

   În pivniță, fără bliț, se permitea fotografiatul, dar nu m-am mai obosit. Am folosit timpul în întregime pentru a studia exponatele și pentru a mă bucura de locul deosebit în care mă aflam.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[40] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Poarta de intrare la Conacul Pană Filipescu. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982397">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982397"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982397">Şterge vot</a></div><span id="v9982397" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982397)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982397Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982397MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Poarta de intrare la Conacul Pană Filipescu.
foto iulianic [08.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Conacul Pană Filipescu reconstruit. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982398">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982398"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982398">Şterge vot</a></div><span id="v9982398" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982398)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982398Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982398MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Conacul Pană Filipescu reconstruit.
foto iulianic [08.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Conacul Pană Filipescu, bijuterie a stilului tradițional românesc. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982399">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982399"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982399">Şterge vot</a></div><span id="v9982399" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982399)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982399Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982399MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Conacul Pană Filipescu, bijuterie a stilului tradițional românesc.
foto iulianic [08.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Pe aleea pietruită spre Conacul Pană Filipescu. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982400">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982400"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982400">Şterge vot</a></div><span id="v9982400" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982400)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982400Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982400MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Pe aleea pietruită spre Conacul Pană Filipescu.
foto iulianic [08.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Șirul personalităților care au marcat trecutul așezării și nu numai. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982401">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982401"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982401">Şterge vot</a></div><span id="v9982401" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982401)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982401Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982401MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Șirul personalităților care au marcat trecutul așezării și nu numai.
foto iulianic [08.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Conacul Pană Filipescu, pridvorul. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982402">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982402"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982402">Şterge vot</a></div><span id="v9982402" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982402)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982402Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982402MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Conacul Pană Filipescu, pridvorul.
foto iulianic [08.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Ruinele palatului postelnicului Constantin Cantacuzino. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982403">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982403"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982403">Şterge vot</a></div><span id="v9982403" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982403)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982403Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982403MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Ruinele palatului postelnicului Constantin Cantacuzino.
foto iulianic [08.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Ruinele palatului postelnicului Constantin Cantacuzino. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982404">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982404"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982404">Şterge vot</a></div><span id="v9982404" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982404)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982404Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982404MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Ruinele palatului postelnicului Constantin Cantacuzino.
foto iulianic [08.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Ruinele palatului postelnicului Constantin Cantacuzino. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982405">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982405"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982405">Şterge vot</a></div><span id="v9982405" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982405)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982405Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982405MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Ruinele palatului postelnicului Constantin Cantacuzino.
foto iulianic [08.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Ruinele palatului postelnicului Constantin Cantacuzino. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982406">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982406"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982406">Şterge vot</a></div><span id="v9982406" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982406)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982406Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982406MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Ruinele palatului postelnicului Constantin Cantacuzino.
foto iulianic [08.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Ruinele palatului postelnicului Constantin Cantacuzino. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982407">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982407"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982407">Şterge vot</a></div><span id="v9982407" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982407)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982407Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982407MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Ruinele palatului postelnicului Constantin Cantacuzino.
foto iulianic [08.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Biserica Adormirea Maicii Domnului. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982408">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982408"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982408">Şterge vot</a></div><span id="v9982408" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982408)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982408Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982408MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Biserica Adormirea Maicii Domnului.
foto iulianic [08.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Biserica Adormirea Maicii Domnului. Pisania bisericii ridicată de postelnicul Constantin Cantacuzino în 1641-1642. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982409">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982409"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982409">Şterge vot</a></div><span id="v9982409" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982409)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982409Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982409MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Biserica Adormirea Maicii Domnului. Pisania bisericii ridicată de postelnicul Constantin Cantacuzino în 1641-1642.
foto iulianic [08.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Biserica Adormirea Maicii Domnului. Pridvorul. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982410">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982410"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982410">Şterge vot</a></div><span id="v9982410" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982410)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982410Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982410MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Biserica Adormirea Maicii Domnului. Pridvorul.
foto iulianic [08.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Conacul Pană Filipescu văzut de pe alee. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982411">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982411"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982411">Şterge vot</a></div><span id="v9982411" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982411)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982411Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982411MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Conacul Pană Filipescu văzut de pe alee.
foto iulianic [08.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Conacul Pană Filipescu. Bustul lui Mihai Viteazul. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982412">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982412"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982412">Şterge vot</a></div><span id="v9982412" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982412)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982412Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982412MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Conacul Pană Filipescu. Bustul lui Mihai Viteazul.
foto iulianic [08.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Conacul Pană Filipescu. Bustul postelnicului Constantin Cantacuzino. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982413">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982413"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982413">Şterge vot</a></div><span id="v9982413" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982413)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982413Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982413MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Conacul Pană Filipescu. Bustul postelnicului Constantin Cantacuzino.
foto iulianic [08.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Conacul Pană Filipescu. Bustul marelui logofăt Pană Filipescu. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982414">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982414"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982414">Şterge vot</a></div><span id="v9982414" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982414)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982414Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982414MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Conacul Pană Filipescu. Bustul marelui logofăt Pană Filipescu.
foto iulianic [08.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Conacul Pană Filipescu. Bustul marelui spătar Drăghici Cantacuzino. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982415">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982415"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982415">Şterge vot</a></div><span id="v9982415" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982415)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982415Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982415MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Conacul Pană Filipescu. Bustul marelui spătar Drăghici Cantacuzino.
foto iulianic [08.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Conacul Pană Filipescu. Bustul domnitorului Șerban Cantacuzino. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982416">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982416"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982416">Şterge vot</a></div><span id="v9982416" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982416)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982416Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982416MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Conacul Pană Filipescu. Bustul domnitorului Șerban Cantacuzino.
foto iulianic [08.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Conacul Pană Filipescu. Pridvorul. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av982417">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv982417"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=982417">Şterge vot</a></div><span id="v9982417" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(982417)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f982417Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e982417MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JUL-2018] Filipeștii de Târg - Conacul Pană Filipescu. Pridvorul.
foto iulianic [08.07.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[40] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.120346069336 sec