86553 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Piteștiul și împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
20.06.2018
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
TIP: PRIETENI
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 5

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
70.0 %
  
Satisfăcător
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
7.00
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Culele argeșene – Retevoiești și Budeasa


Urmare de aici

În periplul muscelean din această primăvară am avut prilejul să vizitez două cule argeșene de pe lista celor rămase (încă) în picioare până în zilele noastre. Vara trecută am reușit să ajung pe Valea Topologului și să descopăr Cula Șuici (vezi impresii), iar în februarie am admirat frumosul muzeu etnografic din Cula Racoviță - Mioveni (vezi impresii). În această primăvară am mai bifat două asemenea obiective din județul Argeș, mai am de văzut conacul-culă Teodor Brătianu din Tigveni (mai greu deoarece e în incinta unui cămin).

Construcții solide din piatră și cărămidă, cu pivniță boltită, parter fortificat, metereze și pridvor, uneori dotate cu fântână și anexă sanitară, culele reprezintă o expresie aparte a arhitecturii românești. Răspândite în tot spațiul balcanic și chiar în regiunile turcești din Asia, culele boierești din Țara Românească au înglobat elemente specifice românești: pridvoare înalte, arcade, uși de stejar. Cu un preponderent rol de refugiu și apărare unele cule au fost utilizate drept locuință permanentă. Începând din a doua jumăatate a veacului al XIX-lea generațiile de boieri au preluat elemente caracteristice culelor în designul caselor de locuit.

Conacul-culă Budișteanu din comuna Budeasa

În drum spre Câmpulung Muscel ne-am oprit două ore în centrul Piteștiului pentru a admira expoziția florală organizată cu ocazia Simfoniei Lalelelor. La plecare am urmat b-dul Republicii, apoi b-dul Nicolae Bălcescu până la ieșirea din oraș către Curtea de Argeș. După ce am depășit Gara Bascov, parte a „drumului gărilor regale” (vezi impresii), am virat dreapta pe DC 219A, am traversat barajul lacului Budeasa și am cotit din nou dreapta. La 200 m distanță, depășind actualul sediu al Primăriei comunei Budeasa se află obiectivul nostru. Am oprit în dreptul unui izvor captat (unde opreau destul de multe autoturisme) și am mers pe jos spre clădirea vizată.

Familia boierilor Budișteni a stăpânit moșia Budeasa timp de secole, a ctitorit biserici și a servit interesele țării din spatele uniformei militare. Case boierești au existat dintotdeauna la Budeasa, dar documentele scrise le menționează abia pe la jumătatea veacului al XVIII-lea, atunci când mitropolitul Neofit poposește în localitate. La 1762-1764 marele armaș Șerban Budișteanu (mai marele temnițelor valahe) reface vechile clădiri de la Budeasa; pe la 1870 generalul Alexandru Budișteanu aduce schimbări fațadei și foișorului, iar în perioada interbelică inginerul Dimitrie Budișteanu adaugă un corp de clădire suplimentar în spate, terminat tot cu un foișor. În prezent conacul este retrocedat unuia din ultimii descendenți ai familiei Budișteanu care dorește refacerea monumentului.

De vechiul conac de la Budești se leagă și odiseea regelui Suediei, Carol al XII-lea (ro.wikipedia.org/wiki/Car ... -lea_al_Suediei), un monarh ambițios cu gânduri mari de cucerire. La întoarcere din exilul turcesc regele trebuia să traverseze Valahia și Transilvania, iar Piteștiul/Budeasa a constituit un popas de peste două săptămâni (19 octombrie - 8 noiembrie 1714) în drumul său. Cercetătorii încă încearcă să edifice ruta urmată de regele Carol al XII-lea către Transilvania: prin Rucăr-Bran ori pe Valea Oltului. Dacă regele suedez a stat atâtea zile în Pitești este posibil ca într-una din ele să fi mers în vizită și la conacul boierilor Budișteanu.

Am privit către monumentul care îmbină armonios elemente de arhitectură rurală cu masivitatea unei locuințe semifortificate, de mari dimensiuni. Pereții văruiți alb, acoperiș de șiță, fațade împărțite în două registre, metereze la nivelul pivniței, foișorul cu arcade trilobate, stucaturile din jurul ferestrelor de la etaj – toate îți atrag privirea. Deasupra ușii de acces vedem o placă de marmură stema Budiștenilor, iar în stânga-dreapta datele construirii conacului. În stânga foișorului se află intrarea în pivniță, construită în sistem cu bolți cilindrice (probabil cea mai veche parte a ansamblului); ne atrage atenția cele două uși de lemn și motivele populare sculptate în lemn.

Am citit că la parter se află o sufragerie spațioasă, unde exista o masă de lemn de 5 m lungime (datată 1850); la etaj sunt mai multe camere de locuit al căror tavan e decorat cu stucaturi și sobe vechi. În timpurile de demult în vilă erau expuse colecții arme, un tun turcesc de la 1745, ceasornice, pipe, tablouri, chei și lacăte. Chiar mă întreb pe unde a ajuns acest patrimoniu de valoare!

Conacul Budișteanu este înconjurat de un mic parc, probabil parte a pădurii care îmbracă dealurile înconjurătoare. În apropiere se află biserica „Adormirea Maicii Domnului”, ctitorită de frații Șerban și Nicolae Budișteanu între 1796-1804.

Cula Drugănescu din Retevoiești

La Retevoiești am ajuns venind dinspre Câmpulung Muscel pe DN 73C; în localitatea Domnești am virat stânga și am mai mers circa 7,5 km până în centrul așezării Retevoiești. Pe marginea șoselei, lângă biserica familiei boierești, se află ruina culei Drugănescu, paradoxal marcată drept monument istoric.

Familia boierească Drugănescu a deținut întinse moșii, capii de familie ocupând însemnate dregătorii domnești și funcții administrative în timpurile moderne, unii fiind oameni învățați, cunoscători ai mai multor limbi. Drugăneștii de la Retevoiești se trag din familia marelui vornic de Târgoviște – Gavril Drugănescu, ctitorul reședinței de la Stoenești - Giurgiu (vezi impresii).

La 1795 boierul Scarlat Drugănescu, ispravnic de Muscel, ridică în Retevoiești biserica cu hramul „Sf. Treime”, lăcaș de cult cu o trăsătură mai aparte: are 5 abside semicirculare (la altar, naos și pronaos). Deasupra ușii am observat pisania originală, în limba chirilică.

Cula de formă dreptunghiulară a fost construită în apropierea bisericii de către căminarul Gheorghe Drugănescu, de asemenea ispravnic al județului Muscel. Anul construcției, 1822, este atestat de inscripția amplasată deasupra ușii de intrare de pe latura de sud. Zidarul Gheorghe Ghinea din Vâlsănești, constructor al bisericii, este plătit să ridice și cula boierească.

Ce am găsit la Retevoiești? O clădire istorică în stare de colaps, năpădită de vegetație, cu acoperișul prăbușit. Pentru a explora puțin cula a trebuit să sar gardul de lemn, sub privirile curioase ale unei veverițe. Pe latura de Sud se afla intrarea principală în clădire, deasupra ușii mai putem vedea încă „pisania” care ne spune că Gheorghe Drugănescu a ctitorit această culă la 1822 – este singura pisanie originală păstrată de la o culă românească. Îmi arunc privirea înăuntru, ușa lipsește – în dreapta și în stânga sunt încăperi de locuit, în față urcă o scară spre etaj, accesul se face pe sub o arcadă cu acoladă. Peste tot sunt dărmâturi, pe alocuri tavanul este prăbușit; într-un din camere se păstrează tavanul din grinzi solide de lemn și un dulap încastrat în perete. Nu mă aventurez mai departe, interiorul fiind șubred.

Ocolesc cula și descopăr în spate intrarea separată în beci. Grinzi de lemn formează ancadramentul ușii, se mai păstrază chiar și unul din panourile ușii, din lemn masiv; de asemenea, se pot observa orificiile în care se introducea grinda care baricada ușa de acces. Beciul este impresionant, format din bolți de cărămidă cilindrice; din păcate a fost utilizat pentru adăpostul animalelor domestice. Tot la exterior observăm alternanța în construcție a cărămizii cu piatra de râu, meterezele pentru apărare, dar și anexa sanitară din lateral, pierdută în vegetație. Nu am mai reușit să identific urmele picturii exterioare cu care era împodobită clădirea (o friză amplasată sub cornișă – cu zeci de ani în urmă se mai păstra imaginea unui vânător care țintește o căprioară), degradarea fiind accentuată.

Mă întorc în șosea cu un gust amar, privesc la cula cu două nivele, cu ferestre goale și acoperiș căzut. Cred că a trecut și al doisprezecelea ceas... Deși se află în această stare de peste 10 ani se pare că nu există pic de interes... din partea nimănui. Cula este retrocedată moștenitorilor, dar se pare că aceștia nu dispun de fonduri pentru restaurare.

Concluziile? Nu pot să îndemn pe nimeni să meargă să vadă cele două monumente argeșene, deși primul se află în stare bună și are șanse să fie pus la un moment dat în circuit public. Le voi recomanda doar celor interesați de astfel de monumente. De altfel, în multe din aceste cule boierești au existat muzee sătești de etnografie și istorie. Unii din proprietarii de azi încearcă să mențină rolul cultural al acestor construcții, ca de exemplu la Racovița, la Breșteni-Mehedinți ori Curtișoara-Gorj. Dar cu o floare nu se face primăvară!

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de tata123 in 20.06.2018 10:21:01

Validat / Publicat: 20.06.18 11:23:37


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 984


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  46800 PMA (din 35 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Dragos CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.06.18 11:30:14]
» mesaj pers

   pfff... fără cuvinte...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[20.06.18 15:36:16]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

   ===

   

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mihaelavoicu
[21.06.18 06:39:43]
» mesaj pers

   Mai mare plânsul! Cred că și ea, Cula, te-a privit cu lacrimi în ochi și un strigăt de deznădejde!

   Să știi că veverița nu era una oarecare! Era spiritul stăpânei de altădată, care dacă ar fi putut vorbi... oho... ce povești ar fi avut de spus, ce mese, ce ghiolhanuri, ce taifasuri, drame și bucurii, ce intrigi și planuri d-ale familiei au fost țesute acolo. Știa multe veverița!! Sau poate.... chiar ca pe un ”răuvoitor” te-a privit!

   Trebuie să mai mergi odată, să-i studiezi și să-i înțelegi glasul din privire și apoi să ne spui și nouă povestea adevărată a culei.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[21.06.18 08:51:59]
» mesaj pers

   @tata123: Un vot și... gata! Nu cred că voi ajunge vreodată acolo.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[21.06.18 09:32:08]
» mesaj pers

   @all: Într-adevăr e de plâns, distrugerile de la Retevoiești fiind mai mult decât evidente. Nu pot recomanda cuiva să meargă să vadă cula Drugănescu decât dacă e interesat de arhitectură.

   S-ar mai putea face ceva pe ultima sută de metri, principalele elemente arhitecturale și structura de bază sunt încă stabile. O investiție preliminară de conservare (refacerea acoperișului și a ușilor/ferestrelor) ar pregăti monumentul istoric pentru o eventuală restaurare. În anii '70 în Cula Drugănescu un inimos învățător (Vasile Popescu) a organizat un muzeu de istorie și etnografie locală.

   Păcat de asemenea monumente, nu suntem în stare nici măcar să le conservăm.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- mishu
[24.06.18 21:36:42]
» mesaj pers

   @tata123: Un articol minunat, felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[21] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [APR-2018] Lalele la Pitești în aprilie 2018. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976785">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976785"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976785">Şterge vot</a></div><span id="v9976785" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976785)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976785Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976785MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [APR-2018] Lalele la Pitești în aprilie 2018.
foto tata123 [20.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [APR-2018] Conacul-culă Budișteanu din comuna Budeasa. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976786">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976786"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976786">Şterge vot</a></div><span id="v9976786" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976786)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976786Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976786MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [APR-2018] Conacul-culă Budișteanu din comuna Budeasa.
foto tata123 [20.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [APR-2018] Foișorul conacului-culă Budișteanu. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976787">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976787"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976787">Şterge vot</a></div><span id="v9976787" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976787)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976787Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976787MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [APR-2018] Foișorul conacului-culă Budișteanu.
foto tata123 [20.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [APR-2018] Stema Budiștenilor și anul construcției. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976788">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976788"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976788">Şterge vot</a></div><span id="v9976788" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976788)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976788Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976788MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [APR-2018] Stema Budiștenilor și anul construcției.
foto tata123 [20.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [APR-2018] Arhitectură la conacul-culă Budișteanu. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976789">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976789"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976789">Şterge vot</a></div><span id="v9976789" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976789)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976789Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976789MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [APR-2018] Arhitectură la conacul-culă Budișteanu.
foto tata123 [20.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [APR-2018] Intrare în pivniță - Conacul-culă Budișteanu. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976790">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976790"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976790">Şterge vot</a></div><span id="v9976790" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976790)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976790Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976790MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [APR-2018] Intrare în pivniță - Conacul-culă Budișteanu.
foto tata123 [20.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [APR-2018] Lângă conac se află ctitoria boierească a Budiștenilor - Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976791">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976791"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976791">Şterge vot</a></div><span id="v9976791" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976791)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976791Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976791MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [APR-2018] Lângă conac se află ctitoria boierească a Budiștenilor - Biserica „Adormirea Maicii Domnului”.
foto tata123 [20.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [APR-2018] Spre comuna Domnești - Argeș. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976792">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976792"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976792">Şterge vot</a></div><span id="v9976792" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976792)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976792Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976792MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [APR-2018] Spre comuna Domnești - Argeș.
foto tata123 [20.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [APR-2018] Cula Drugănescu din Retevoiești. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976793">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976793"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976793">Şterge vot</a></div><span id="v9976793" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976793)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976793Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976793MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [APR-2018] Cula Drugănescu din Retevoiești.
foto tata123 [20.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [APR-2018] Un monument istoric în grea suferință - Cula Drugănescu din Retevoiești. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976794">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976794"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976794">Şterge vot</a></div><span id="v9976794" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976794)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976794Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976794MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [APR-2018] Un monument istoric în grea suferință - Cula Drugănescu din Retevoiești.
foto tata123 [20.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [APR-2018] Ușă acces și „pisania” ctitorului din 1822. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976795">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976795"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976795">Şterge vot</a></div><span id="v9976795" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976795)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976795Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976795MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [APR-2018] Ușă acces și „pisania” ctitorului din 1822.
foto tata123 [20.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [APR-2018] Element de arhitectură interioară - arcada - Cula Drugănescu din Retevoiești. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976796">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976796"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976796">Şterge vot</a></div><span id="v9976796" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976796)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976796Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976796MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [APR-2018] Element de arhitectură interioară - arcada - Cula Drugănescu din Retevoiești.
foto tata123 [20.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [APR-2018] Interior utilizat drept adăpost pentru animale - Cula Drugănescu din Retevoiești. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976797">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976797"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976797">Şterge vot</a></div><span id="v9976797" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976797)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976797Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976797MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [APR-2018] Interior utilizat drept adăpost pentru animale - Cula Drugănescu din Retevoiești.
foto tata123 [20.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [APR-2018] Dezastru - Cula Drugănescu din Retevoiești. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976798">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976798"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976798">Şterge vot</a></div><span id="v9976798" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976798)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976798Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976798MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [APR-2018] Dezastru - Cula Drugănescu din Retevoiești.
foto tata123 [20.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [APR-2018] Ocolim clădirea - distrugeri mari peste tot. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976799">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976799"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976799">Şterge vot</a></div><span id="v9976799" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976799)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976799Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976799MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [APR-2018] Ocolim clădirea - distrugeri mari peste tot.
foto tata123 [20.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [APR-2018] O veveriță mă privește curioasă: „Ce o căuta și ăsta pe aici? ” -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976800">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976800"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976800">Şterge vot</a></div><span id="v9976800" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976800)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976800Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976800MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [APR-2018] O veveriță mă privește curioasă: „Ce o căuta și ăsta pe aici? ”
foto tata123 [20.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [APR-2018] Ușa de acces în beci - Cula Drugănescu din Retevoiești. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976801">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976801"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976801">Şterge vot</a></div><span id="v9976801" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976801)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976801Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976801MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [APR-2018] Ușa de acces în beci - Cula Drugănescu din Retevoiești.
foto tata123 [20.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [APR-2018] Beciul culei Drugănescu din Retevoiești. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976802">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976802"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976802">Şterge vot</a></div><span id="v9976802" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976802)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976802Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976802MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [APR-2018] Beciul culei Drugănescu din Retevoiești.
foto tata123 [20.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [APR-2018] Se observă modul de construire a pereților; sub acoperiș se afla o pictură murală - nu mai există. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976803">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976803"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976803">Şterge vot</a></div><span id="v9976803" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976803)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976803Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976803MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [APR-2018] Se observă modul de construire a pereților; sub acoperiș se afla o pictură murală - nu mai există.
foto tata123 [20.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [APR-2018] Lângă culă se află ctitoria boierilor Drugănescu: Biserica„Sf. Treime” - Retevoiești. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976804">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976804"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976804">Şterge vot</a></div><span id="v9976804" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976804)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976804Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976804MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [APR-2018] Lângă culă se află ctitoria boierilor Drugănescu: Biserica„Sf. Treime” - Retevoiești.
foto tata123 [20.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [APR-2018] Pisanie - Biserica„Sf. Treime” - Retevoiești. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 20.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av976805">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv976805"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=976805">Şterge vot</a></div><span id="v9976805" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(976805)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f976805Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e976805MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [APR-2018] Pisanie - Biserica„Sf. Treime” - Retevoiești.
foto tata123 [20.06.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[21] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.125639915466 sec