ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.12.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Pitești
    ÎNSCRIS: 15.07.14
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    DEC-2014
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Vizita la Muzeul Golesti

    TIPĂREȘTE

    Intr-o dimineata insorita la inceputul lui decembrie fiind cu piticul singuri acasa am hotarat sa ne facem de cap si sa ne petrecem ziua in aer liber.

    Fiind satui de parcurile pe care le frecventam prin rotatie saptamanal, am hotarat sa mergem sa ne plimbam prin muzeul in aer liber de la Golesti, amplasat la o distanta de 10 km de Pitesti pe soseaua veche catre Bucuresti.

    Inainte de toate, vreau sa va spun cateva cuvinte despre aceasta bijuterie a meleagurilor argesene si acest adevarat muzeu al satului in miniatura.

    Cateva date tehnice culese dintr-o sursa externa, respectiv "Istoria Muzeului Viticulturii si Pomiculturii Golesti"

    "Muzeul a fost înfinţat în anul 1939 de catre Regele Carol al II-lea, sub numele de Muzeul Dinicu Golescu, de-a lungul timpului dezvoltandu-se cu expozitii diversificate care au ca puncte de pornire istoria familiei Golestilor cat si traditiile si cultura locuitorilor zonei.

    Muzeul cuprinde:

    Conacul Goleştilor , care a fost construit in anul 1640, acesta fiind singura construcţie laică medievală fortificată din ţară, inconjurat de ziduri inalte de caramida si turnuri de aparare. Conacul, monument istoric restaurant in anii 40, este un adevarat muzeu in care sunt expuse obiecte personale ale familiei Golescu, mobilier de epoca, manuscrise si carti.

    Şcoala obştească, înfiinţată de carturarul Dinicu Golescu, aceasta fiind prima şcoală modernă cu predare în limba română şi care a funcţionat în perioada 1826 - 1830. În şcoală sunt expuse piese de mobilier de epoca, cât şi manuale din perioada lui Spiru Haret.

    Foişorul lui Tudor Vladimirescu, care se afla langa scoala obsteasca, folosit pentru supravegherea împrejurimilor. Aici şi-a trăit ultimele zile de libertate Tudor Vladimirescu, între 18 şi 21 mai 1821. Retrăgându-se dinspre Bucureşti spre munţii Olteniei, Tudor şi-a instalat tabăra la Goleşti, fiind în bune relaţii cu boierii Goleşti. Din nefericire, aici a căzut victimă unui complot pus la cale de către membrii Eteriei şi de către unii dintre pandurii săi, nemulţumiţi de atitudinea foarte severă pe care acesta o avea faţă de orice act de indisciplină. Capturat de oamenii lui Alexandru Ipsilanti, Tudor Vladimirescu a fost dus spre Târgovişte pentru a fi judecat, însă pe drum a fost asasinat, trupul fiindu-i aruncat într-o fântână.

    Bolniţa, aşezământ destinat celor bătrâni, bolnavi şi săraci. A fost înfiinţată de marele ban Radu Golescu şi întreţinută pe cheltuiala sa. În apropierea conacului se află parcul Goleştilor, unde exista, în vechime, un eleşteu traversat de un pod din lemn de mesteacăn, un foişor şi statui din piatră, după moda vremii.

    Muzeul în aer liber se întinde pe o suprafaţă de circa 10 hectare şi are în componenţa sa cca 40 de gospodării ţărăneşti, aduse din principalele zone viticole şi pomicole ale ţării, grupate sub forma unui sat românesc. Fiecare gospodărie viticolă sau pomicolă din cadrul muzeului înglobează în cadrul ei casa de locuit, dependinţele, instalaţiile şi uneltele de lucru specifice, necesare pentru practicarea diferitelor îndeletniciri: agricultura, creşterea animalelor, albinăritul. Datorita frumuseții satului tradițional, aici se filmează în fiecare an numeroase clipuri publicitare, printre care si cunoscutele reclame la diverse sortimente de lactate, nu dau numele ca sa nu fac publicitate mascata.

    Pavilionul specializat, in care se înfățișează, prin obiecte autentice şi elemente specifice, istoria viticulturii şi pomiculturii de pe teritoriul ţării, din cele mai îndepărtate timpuri până în prezent, pe baza dovezilor arheologice, numismatice, documentelor istorice. "

    Datele tehnice au fost culese dintr-o sursa externa, respectiv "Istoria Muzeului Viticulturii si Pomiculturii Golesti"

    Totodată după ce vizitati toate pavilioanele si vă plimbati prin traditionalul sat romanesc al secolului XIX, puteti bea o cafea la restaurantul care functineaza in cadrul complexului, copiii putandu-se juca intr-un loc special amenajat pentru ei dotat cu leagane si topogane.

    Pentru curajosi, pentru o suma modica, in cadrul muzeului se fac cursuri de echitatie atat pentru adulti cat si pentru copii, pentru micuti existand ponei special antrenati.

    Dupa ce ne-am plimbat de voie si am servit niste gustari pe o banca din gradina conacului, am parasit complexul cu gandul sa revenim la vara in acest loc superb incarcat de istorie si traditii populare, Muzeul Golesti.


    [fb]
    ---
    Trimis de wolf2001* in 24.12.14 07:18:33
    Validat / Publicat: 24.12.14 11:15:52
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PITEȘTI.

    VIZUALIZĂRI: 3464 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (wolf2001*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P16 Bisericuta taraneasca de sec XIX
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 20 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    tata123 🔱
    [24.12.14 15:02:17]
    »

    Complexul de la Golești este un loc încântător. Am fost acolo de câteva ori pentru a-mi odihni mintea și trupul.

    Carol I a dormit prima noapte pe pământul românesc la conacul din Golești. Celebrul medic Carol Davila a fost căsătorit cu Ana Golescu și avea o camera specială la conac. Acolo sunt expuse truse medicale interesante. Tot aici a poposit și pianistul Franz List, susținând concerte răsunătoare (presupus tată al lui Carol Davila).

    Școala obștească, excelent reprodusă, impresionează prin stilul de învățământ ce se practica în secolul al XIX-lea, dar și prin înclinația către cultură a acestor boieri cărturari.

    Într-un colt al incintei se află o baie turcească, construită în secolul al XVIII-lea, păstrată integral. Se poate observa tot sistemul de încălzire a apei și producere a aburului.

    Istoria se împletește cu tradiția la Golești.

    webmasterX
    [06.05.15 20:21:18]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Complexul Muzeal Goleşti" (nou creată pe sait)

    Alex_Stefan
    [06.11.15 20:00:50]
    »

    @tata123 - Carol Davila a fost căsătorit cu Ana Racovita, fiica lui Alexandru Racoviță (înmormântat în parcul Goleștilor alături de cumnatul său Alexandru Golescu, supranumit Albu) și al Anei Golescu (fiica lui Dinicu Golescu)

    tata123 🔱
    [06.11.15 20:46:40]
    »

    @Alex_Stefan - Corect... mulțumesc pentru semnalare, scuze pentru greșeală.

    Am fost impresionat de activitatea ei de ajutorare și școlarizare a copiilor săraci, precum și de inițiativa de a întemeia o școală pentru tinerele fete - acțiune în care e ajutată apoi de Elena Cuza (altă doamnă cu o activitate impresionantă din istoria României) - apare astfel „Azilul Elena Doamna” (clădirile încă supraviețuiesc în zona Panduri-Răzoare din București).

    Controversată este și moartea Anei Davila (Racoviță).

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Alex_Stefan
    [06.11.15 21:37:55]
    »

    @tata123 - In revista "Boabe de grâu" din anul 1932 a fost publicata o scurtă monografie "Azilul Elena Doamna" (PDF) de Lucia Borș

    Moartea Anei Davila a fost o întâmplare nefericită. Farmacistul Bernath din București, i-a dat din greșeală stricnină în loc de chinină, pe care, Ana Davila, a luat-o chiar în localul farmaciei.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Alex_Stefan, tata123 🔱, wolf2001*
    Alte impresii din această RUBRICĂComplexul Muzeal Golești:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06685996055603 sec
    ecranul dvs: 1 x 1