83460 
nu sunteţi logat. - LOGIN
O zi în Tîrgu Frumos

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
04.12.2017
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 1 zile
TIP: SINGLE
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 1

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
80.0 %
  
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
8.00
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

'O samă de cuvinte' despre Ion Neculce


A început numărătoarea inversă până la aniversarea unui secol de la înfăptuirea Marii Uniri din 1918; deja evenimentele desfășurate zilele trecute constituie „istorie”. Cronicarii moderni consemnează deja acțiunile din anul Centenarului Marii Uniri și peste sute de ani urmașii vor lectura „o samă de cuvinte” despre epoca anilor 2000. Așa cum noi deslușim faptele trecutului din filele zgâriate de pana cronicarului Neculce.

Despre localitatea natală a cronicarului citisem câte ceva cu câțiva ani în urmă, dar scurta vizită la Iași mi-a oferit prilejul de a rememora/vizualiza cele lecturate. O recăutare a informațiilor pe Internet mi-a relevat faptul că mă aflam în apropierea locurilor în care a trăit Ion Neculce, ceea ce m-a făcut să efectuez o incursiune în satul care azi poartă numele cronicarului moldovean.

Ion Neculce. De sorginte boierească, tânărul născut în Prigorenii Mici (comuna Ion Neculce din vremurile noastre) a fost introdus în arta scrisului și a istoriei de tatăl său vitreg Ienachi Grămăticul. Înaintează în rândul rangurilor boierești în vremea Cantemireștilor, ajungând la treapta de mare spătar (purtător al sabiei și buzduganului domnesc, conducător al armatei în lipsa domnului), apoi ocupând dregătoria de mare hatman (comandant de oști și portar de Suceava). Căsătorit cu o nepoată de soră a lui Dimitrie Cantemir, îl sprijină pe domn în luptele sale. Refugiat în Rusia ani de zile revine la moșia sa din preajma Cernăuțiului, apoi în Moldova unde pentru o perioadă mai îndeplinește diverse slujbe domnești după care renunță la dregătorii; se stinge pe la 1745 la conacul său de la Prigoreni.

În ultima parte a vieții se va ocupa de redactarea operei sale: Letopisețul Țării Moldovei de la Dabija Vodă până la a doua domnie a lui Constantin Mavrocordat. Martor la multe din evenimentele relatate în cronică, textul lui Ion Neculce se impune prin realismul informațiilor, stilul și limba populară utilizată de boierul cărturar. Cealaltă scriere, O samă de cuvinte, poate fi considerată o adevărată culegere de nuvele și schițe de o reală valoare artistică. Cele câteva zeci de povestiri cu miez istoric, redactate într-o limbă populară, au atras în secolele următoare interesele scriitorilor moderni care le-au prelucrat în fel și chip.

Satul Prigorenii Mici (actualul Ion Neculce). La circa 45 de km distanță de municipiul Iași și la doar 5 km depărtare de centrul orașului Târgu Frumos se află satul Ion Neculce (fostul Prigorenii Mici). Din DN 28, pe lângă școala gimnazială „Constantin Teodorescu” din Războieni, se desprinde o șosea secundară, asfaltată, către localitățile Ion Neculce și Prigoreni. După câteva sute de metri traversăm calea ferată și albia râului Bahluieț – ni se deschide în fața ochilor un peisaj deluros întretăiat de văi largi. Undeva pe o coastă de deal observăm silueta unei biserici – acolo duce și panglica de asfalt dinspre dreapta. Câteva zeci de gospodării sunt răspândite pe vreo trei ulițe la umbra unui deal destul de înalt – este satul care exista încă de pe vremea cronicarului, și înaintea lui.

În această așezare modestă își avea reședința boierul cronicar, aici se născuse și tot aici avea să își doarmă somnul de veci. Conacul lui Ion Neculce era situat undeva în preajma bisericii, pe un deal apropiat; un iaz a fost construit pe talpa văii, îndiguind un mic curs de apă, ochiul de apă fiind utilizat drept sursă de pește pentru reședința boierească. Legendele bătrânești vorbesc despre un pod din piele de animal care făcea legătura între conac și biserică, traversând valea iazului.

Biserica de lemn din Prigorenii Mici. Ca orice neam boieresc cu rădăcini străvechi și avere considerabilă și familia Neculce (înrudită cu neamul domnului Vasile lupu, dar și al Cantacuzinilor) ctitorește o biserică lângă conacul din Prigoreni cu hramul „Sf. Mare Mucenic Dumitru”. Povestea acestui lăcaș de cult e destul de încălcită, trecând prin mutări și reconstruiri până la starea deplorabilă în care se află azi. La sfârșitul secolului al XIX-lea biserica este mutată pe actuala poziție și refăcută utilizându-se lemnul vechi al ctitoriei lui Ion Neculce. După nici 50 de ani degradarea bisericii silește comunitatea locală să reconstruiască total biserica, respectând planul și arhitectura originală, dar schimbând hramul inițial cu cel al „Sf. Cuv. Parascheva”. O nouă refacere se împlinește prin anii '70 ai secolului trecut; azi, biserica se află într-o stare proastă de conservare.

Am oprit autoturismul la marginea imașului pe care este așezată „biserica lui Ion Neculce”, lăcaș de cult înconjurat de cimitirul sătesc. Câțiva cai pasc în voie, o stână amplasată pe costișă mă îndeamnă să fiu atent la eventualii câini de pază. Poarta nu e încuiată, intru până lângă biserică – imaginea nu prea coincide cu ce puteți vedea încă pe Google Maps. Turla de lemn care adăpostea clopotele nu mai e amplasată deasupra pridvorului, starea de degradare a lemnului a impus coborârea clopotelor într-o clopotniță improvizată și acoperirea golului lăsat de turla originală cu un acoperiș provizoriu. Construcția religioasă nu e foarte mare, bârnele de lemn sunt așezate pe un soclu de piatră iar acoperișul e format din solzi de șiță. Bârnele de lemn care formează pereții sunt degradate, golurile fiind umplute cu spumă poliuretanică (brrr!!!); acoperișul e peticit cu bucăți de tablă. Vânturile puternice, ploile și zăpezile aspre au șubrezit biserica de pe coama dealului. Plus nepăsarea...

Pridvorul păstrează încă stâlpii de susținere sculptați cu motive populare simple, ancadramentele ferestrelor sunt ornamentate, ușa de acces are și ea un ancadrament sculptat cu motive țărănești, consolele grinzilor au formă de „cap de cal”. O pisanie săpată în lemn, datând de la ultima refacere din anii '70, străjuiește ușa ferecată cu benzi de metal și ținte.

Mormântul cronicarului Ion Neculce. În 1935, cu ocazia uneia din primele refaceri ale bisericii, s-a descoperit un mormânt care conținea osemintele unui personaj îmbrăcat într-un veșmânt lung de postav îmblănit, specific boieresc, dar și un inel având gravate inițialele cronicarului moldovean. Dovezile s-au pierdut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar au rămas câteva fotografii și știrea publicată în presa vremii.

Amenajat în epoca politică trecută, mormântul cronicarului e trecut în lista monumentelor istorice. Situat pe latura de apus a bisericii monumentul de piatră este străjuit de bustul lui Ion Neculce, realizat de sculptorul Iftimie Bârleanu (artisul a creat și statuia cărturarului Dosoftei, amplasată lângă Casa Dosoftei din Iași – vezi impresii). Cuvintele cronicarului sunt săpate în piatra monumentului: „Deci, fraților cetitorilor, cu cît veți îndemna a ceti pre acest letopisățu mai mult, cu atît veți ști a vă feri de primejdii și veți fi mai învățați”.

Concluzii. Amare! Un loc care poate constitui un punct turistic important pentru zona orașului Târgu Frumos nu este pus în valoare deloc. Chiar dacă tăblița indicatoare te îndeamnă să parcurgi 3 km până în satul natal al cărturarului Ion Neculce, la fața locului dezamăgirea va fi mare. Doar peisajul rural mai îndulcește o țâră întristarea care te cuprinde. Speranțe? Poate, cândva... dar să nu fie prea târziu.

L. E. Am citit că în acel țintirim sătesc a fost îngropat și tată lui Ion Creangă – Ștefan Apetrii Ciubotaru din Humulești, răpus de o molimă pe când se afla la lucru pe fâșia de teren pe care o avea la Prigoreni. Osemintele au fost duse cu ceva ani în urmă înapoi la Humulești.

---
Impresii încărcate de tata123 in 04.12.2017 14:24:46

Validat / Publicat: 04.12.17 15:09:28


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 500


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  38450 PMA (din 41 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Lucien
[04.12.17 15:44:30]
» mesaj pers

   În ciuda concluziilor amare, eu apreciez foarte mult aceste impresii deoarece:

   - este vorba de o locație mai puțin obișnuită

   - locația vizează istoria poporului nostru

   - subiectul, respectiv biserica, este de o mare frumusețe.

   Mă atrag foarte mult bisericile vechi de lemn și din fotografii reiese vechimea mare a acesteia. Ornamentația este deosebită. Când era nouă, probabil era o bijuterie. Este un lucru deosebit că a rezistat atâtor veacuri și nu trebuie să deznădăjduim că o vedem așa. Probabil că nu i-a venit încă timpul să fie refăcută. Sunt sigur că aceasta se va întâmpla nu peste mult timp.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1500 PMA1 (din 5 voturi)]
- Zoazore
[04.12.17 21:20:03]
» mesaj pers

   @tata123: Și-un SB mic pentru-n articol așa mare!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Michi
[04.12.17 22:20:42]
» mesaj pers

   Dacă citeşte Cornel, i-aş propune să acorde un premiu pentru prezentarea României profunde, locuri necunoscute de majoritatea turiştilor

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[05.12.17 09:12:02]
» mesaj pers

   @Lucien: Bisericile din lemn sunt fermecătoare dacă starea lor de conservare e satisfăcătoare. Ele reprezintă esența spiritualității românești, simbolistica introdusă în arta prelucrării lemnului e profundă. Biserica de lemn din satul Ion Neculce, deși refăcută de atâtea ori mai păstrează încă elemente interesante (provenind, posibil, de la construcția inițială). Mulțumesc pentru lectură și aprecieri.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- tata123
[05.12.17 09:18:20]
» mesaj pers

   @Zoazore: Mulțumesc, e un loc important, dar puțin promovat. Poate după o eventuală restaurare s-ar putea accentua puțin importanța obiectivului.

   @michi: Sunt atât de multe „fărâme mari” de istorie, spiritualitate și natură care ar trebui vizitate. În ultimii doi ani am reușit să văd multe obiective, mai puțin „călcate” de turiști, dar importante prin istoria lor. Mulțumesc mult pentru aprecieri și „La mulți ani”.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- mihaelavoicu
[05.12.17 16:48:59]
» mesaj pers

   Dragă tata123, m-ai ”uns la suflet” cu acest articol.

   Plaiurile moldave, fie nordice, fie sudice, cu dulceața lor, nu puteau decât să-l încânte și să-l inspire pe Neculce.

   Om cu carte, cu tragere spre învățătură, cu o educație aleasă și cu o mare încărcătură de spirit moldav, a lăsat un ”monument” literar în urmă-i.

   Văzând pozele, parcă m-a strâns singurătatea din jurul mormântului său și a Bisericii. Plus starea de degradare în care se află. Cum e posibil, atâta indiferență?

   Noroc de unii ca tine și poate mulți alții care amintesc de starea deplorabilă a unui atât de important obiectiv ce merită vizitat, chit că vor găsi paragină și o liniște absolută.

   Am citit articolul cu o lacrimă în colțul ochiului și am votat cu ambele mâini. Felicitări!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- ioan marinescu
[05.12.17 18:57:05]
» mesaj pers

   @tata123: Foarte frumos la Târgu Frumos! Votat cu drag!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[06.12.17 09:29:56]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: Mulțumesc din suflet pentru aprecieri. O parte din Moldova (bucăți din teritoiul nordic, central și sudic) nu e foarte promovată, deși acolo sunt obiective importante. La un moment dat, după ce am văzut o parte din principalele puncte turistice din țară, am descoperit și locuri „mărunte” dar cu un impact istoric, cultural, spiritual mare. Trebuie doar să plecăm la drum și să cercetăm locurile...

   @ioan marinescu: Mulțumesc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- mishu
[10.12.17 09:45:44]
» mesaj pers

   @tata123: Un articol minunat chiar daca amaraciunea lasata de ignorarea acelor locuri isi face aparitia. Pozele sunt cat se poate de inspirate si minunate.

   Poate ca mai exista o speranta, iar cele scrise de tine aici sa fie un prim pas si un gand bun autoritatilor.

   Poate ca acele locuri vor mai avea si un viitor si nu doar un trecut.

   Felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 450 PMA1 (din 2 voturi)]
- tata123
[12.12.17 11:45:13]
» mesaj pers

   @mishu: Vizita la acest obiectiv „a răsărit” cumva pe neașteptate în programul de la Iași. Am fost mâhnit de nepăsarea/neputiința autorităților de a valorifica acest loc. Deocamdată nimeni nu vorbește/scrie despre o posibilă restaurare sau vreun proiect de restaurare. Sperăm că în al 12-lea ceas se vor trezi (turla deja a fost dată jos)... Mulțumesc pentru lectură și aprecieri.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[21] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [OCT-2017] Biserica de lemn din localitatea Ion Neculce. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av927678">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927678"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927678">Şterge vot</a></div><span id="v9927678" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(927678)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f927678Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e927678MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [OCT-2017] Biserica de lemn din localitatea Ion Neculce.
foto tata123 [04.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [OCT-2017] Biserica de lemn refăcută în anii 70 - localitatea Ion Neculce. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av927679">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927679"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927679">Şterge vot</a></div><span id="v9927679" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(927679)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f927679Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e927679MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [OCT-2017] Biserica de lemn refăcută în anii 70 - localitatea Ion Neculce.
foto tata123 [04.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [OCT-2017] Imagine de ansamblu - observați lipsa turlei de pe pridvor. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av927680">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927680"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927680">Şterge vot</a></div><span id="v9927680" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(927680)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f927680Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e927680MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [OCT-2017] Imagine de ansamblu - observați lipsa turlei de pe pridvor.
foto tata123 [04.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [OCT-2017] Clopotele aflate inițial în turla-clopotniță. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av927681">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927681"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927681">Şterge vot</a></div><span id="v9927681" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(927681)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f927681Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e927681MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [OCT-2017] Clopotele aflate inițial în turla-clopotniță.
foto tata123 [04.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [OCT-2017] Ancadrament fereastră - Biserica de lemn, satul Ion Neculce. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av927682">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927682"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927682">Şterge vot</a></div><span id="v9927682" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(927682)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f927682Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e927682MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [OCT-2017] Ancadrament fereastră - Biserica de lemn, satul Ion Neculce.
foto tata123 [04.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [OCT-2017] Pridvorul cu stâlpi frumos meșteșugiți - Biserica de lemn, satul Ion Neculce. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av927683">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927683"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927683">Şterge vot</a></div><span id="v9927683" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(927683)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f927683Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e927683MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [OCT-2017] Pridvorul cu stâlpi frumos meșteșugiți - Biserica de lemn, satul Ion Neculce.
foto tata123 [04.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [OCT-2017] În pridvor - Biserica de lemn, satul Ion Neculce. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av927684">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927684"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927684">Şterge vot</a></div><span id="v9927684" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(927684)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f927684Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e927684MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [OCT-2017] În pridvor - Biserica de lemn, satul Ion Neculce.
foto tata123 [04.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [OCT-2017] Veche încuietoare metalică - Biserica de lemn, satul Ion Neculce. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av927685">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927685"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927685">Şterge vot</a></div><span id="v9927685" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(927685)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f927685Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e927685MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [OCT-2017] Veche încuietoare metalică - Biserica de lemn, satul Ion Neculce.
foto tata123 [04.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [OCT-2017] Pisanie de la 1977 - Biserica de lemn, satul Ion Neculce. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av927686">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927686"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927686">Şterge vot</a></div><span id="v9927686" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(927686)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f927686Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e927686MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [OCT-2017] Pisanie de la 1977 - Biserica de lemn, satul Ion Neculce.
foto tata123 [04.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [OCT-2017] Mormântul cronicarului Neculce - Biserica de lemn, satul Ion Neculce. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av927687">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927687"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927687">Şterge vot</a></div><span id="v9927687" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(927687)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f927687Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e927687MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [OCT-2017] Mormântul cronicarului Neculce - Biserica de lemn, satul Ion Neculce.
foto tata123 [04.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [OCT-2017] Bustul realizat de Iftimie Bârleanu - Biserica de lemn, satul Ion Neculce. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av927688">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927688"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927688">Şterge vot</a></div><span id="v9927688" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(927688)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f927688Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e927688MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [OCT-2017] Bustul realizat de Iftimie Bârleanu - Biserica de lemn, satul Ion Neculce.
foto tata123 [04.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [OCT-2017] Degradare - Biserica de lemn, satul Ion Neculce. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av927689">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927689"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927689">Şterge vot</a></div><span id="v9927689" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(927689)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f927689Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e927689MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [OCT-2017] Degradare - Biserica de lemn, satul Ion Neculce.
foto tata123 [04.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [OCT-2017] Oare cronicarul privea spre timpuri mai bune? -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av927690">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927690"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927690">Şterge vot</a></div><span id="v9927690" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(927690)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f927690Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e927690MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [OCT-2017] Oare cronicarul privea spre timpuri mai bune?
foto tata123 [04.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [OCT-2017] Peisaj deluros lângă satul Prigorenii Mici. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av927691">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927691"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927691">Şterge vot</a></div><span id="v9927691" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(927691)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f927691Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e927691MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [OCT-2017] Peisaj deluros lângă satul Prigorenii Mici.
foto tata123 [04.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [OCT-2017] Locul de veci al cronicarului Ion Neculce + Biserica de lemn, satul Ion Neculce. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av927692">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927692"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927692">Şterge vot</a></div><span id="v9927692" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(927692)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f927692Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e927692MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [OCT-2017] Locul de veci al cronicarului Ion Neculce + Biserica de lemn, satul Ion Neculce.
foto tata123 [04.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [OCT-2017] În pridvorul bisericii de lemn... -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av927693">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927693"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927693">Şterge vot</a></div><span id="v9927693" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(927693)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f927693Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e927693MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [OCT-2017] În pridvorul bisericii de lemn...
foto tata123 [04.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [OCT-2017] Pereți „reparați” cu spumă poliuretanică - Biserica de lemn, satul Ion Neculce. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av927694">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927694"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927694">Şterge vot</a></div><span id="v9927694" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(927694)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f927694Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e927694MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [OCT-2017] Pereți „reparați” cu spumă poliuretanică - Biserica de lemn, satul Ion Neculce.
foto tata123 [04.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [OCT-2017] Acoperiș „cârpit” - Biserica de lemn, satul Ion Neculce. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av927695">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927695"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927695">Şterge vot</a></div><span id="v9927695" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(927695)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f927695Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e927695MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [OCT-2017] Acoperiș „cârpit” - Biserica de lemn, satul Ion Neculce.
foto tata123 [04.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [OCT-2017] Islazul și stâna de lângă biserica de lemn. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av927696">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927696"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927696">Şterge vot</a></div><span id="v9927696" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(927696)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f927696Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e927696MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [OCT-2017] Islazul și stâna de lângă biserica de lemn.
foto tata123 [04.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [OCT-2017] Înserat moldav - localitatea Ion Neculce. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av927697">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927697"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927697">Şterge vot</a></div><span id="v9927697" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(927697)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f927697Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e927697MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [OCT-2017] Înserat moldav - localitatea Ion Neculce.
foto tata123 [04.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [OCT-2017] Biserica din satul Ion Neculce cu vreo opt ani în urmă - Preluare Internet -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 04.12.17] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av927698">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv927698"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=927698">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [OCT-2017] Biserica din satul Ion Neculce cu vreo opt ani în urmă - Preluare Internet
foto tata123 [04.12.17] nevotabilă
# [0 PMA, fara bonus]

[21] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.144846916199 sec