ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.04.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 1 zile
colegi

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

La Zoo Oradea leul doarme mai tot timpul, nu doar diseara:))

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

"Sa stii mai multe, sa fii mai bun"- sau, cu alte cuvinte Saptamana Altfel. Pentru cei care aveti copii este o denumire cunoscuta. Pentru cei care nu - este saptamana anterioara vacantei de Pasti, in care in ultimii ani se efectueaza diverse activitati, in afara programei scolare, cu scopul de a extinde orizontul de cunostinte al elevului si a face si alte activitati educative in afara celor "strict" scolare.

Deoarece ni s-a recomandat sa alegem activitati accesibile, atat din punct de vedere al pretului cat si al distantei, am ales locuri situate in oras, usor accesibile cu mijloacele de transport sau chiar pe jos.

Astfel, dupa vizionarea unui film la Cinema Palace Lotus, a venit si randul vizitei la Gradina Zoologica, eveniment agreeat si asteptat de mare parte din elevii mei. In calitatea mea de diriginta a unei clase a VII-a, impreuna cu colega care preda biologie la clasa, ne-am luat grupul de copii si am pornit miercuri dimineata, pe o vreme rece si dusmanoasa, cu vant rece si ploaie mocaneasca spre Gradina Zoologica. (cand am plecat de acolo a iesit si soarele) :D

Ajunsi in fata Gradinii am constatat, dupa cum ne asteptam, ca nu eram singurii dornici de o vizita. In parcarea alaturata astepta un autocar cu elevi veniti mai de departe decat noi. Am asteptat pret de 10-15 minute in fata cladirii de la intrare pana cand s-a mai eliberat putin in interior. Prima surpriza neplacuta a fost faptul ca preturile pe care le gasisem pe internet, si anume 5 lei/copil, 10 lei adult si 4 lei/ elev in cadrul unui grup nu erau conforme cu cele afisate pe usa. Preturile actuale sunt 12 lei adult, 6 lei copil si 5 lei copil in cadrul unui grup. Restul preturilor le vedeti in poza. Copiii sub 4 ani si pensionarii peste 75 au intrare gratuita.

O facilitate de care au beneficiat doar 3 dintre elevii mei a fost "Gradina de 10". Despre ce e vorba- orice elev care a primit o nota de 10 la biologie, cunoasterea mediului sau botanica are intrare gratuita. Nota trebuie sa nu fie mai veche de o luna si trebuie certificata prin prezenta carnetului de elev. Interesant si foarte placut pentru cei care au note bune!

O bulina neagra o voi acorda doamnei care ne-a vandut biletele, nu foarte amabila, enervata sau doar plictisita de faptul ca trebuia sa repete aceleasi lucruri de atatea ori, fiecarui grup de copii in parte. Mai intai ne-a calculat pretul biletului de grup pentru 19 elevi, apoi s-a suparat pentru ca trebuia sa acorde gratuitate celor 3 care aveau nota 10. Dupa aceea ne-a explicat, tafnoasa, ca doar un insotitor are gratuitate, al doilea trebuie sa plateasca 12 ron. Ma rog, ne-a incasat banii si in cele din urma am putut intra.

Gradina a fost renovata recent, redeschisa in anul 2013. Pentru un review scris " la cald", imediat dupa deschidere va invit sa-l cititi pe al colegului @creivean vezi impresii

Intram deci pe poarta, pe turnichetii lasati in pozitie deschisa, ca sa nu se strice probabil datorita afluentei vizitatorilor. Dupa ce am trecut de tarcul fazanilor, paunilor si al gainilor pitice am gasit un automat de unde puteai achizitiona, contra sumei de 1 ron/ 5 ron, mancare pentru animale. Aceasta consta intr-un fel de furaje speciale, sub forma de granule (sau peleti, nu stiu cum se numesc), care se pot oferi rumegatoarelor. Avand in vedere ca aparatul avea disponibile doar pungute de 1 ron, am ales varianta asta. Atentie la punguta sau riscati sa varsati continutul pe jos! Nu am fost primii care au patit asta, in jurul aparatului era plin de granule scapate de altii.

Cu mancarea proaspat cumparata (erau si la intrare, pungute de 2 ron parca) ne-am indreptat spre tarcurile cerbilor, caprioarelor si lamelor. Acestea erau foarte interesate de problema si stiau despre ce e vorba, ridicand capetele spre noi, dornice de cateva atentii.

Strutii, nandu si emu, nu foarte fericiti din cauza vremii ploioase se plimbau agale prin tarcurile destul de noroioase. Cateva rate pluteau pe lacul din incinta lor, majoritatea insa stateau zgribulite pe pietrele din jurul acestuia. Nici o urma de testoasele care trebuiau sa locuiasca impreuna cu ele.

Am trecut pe langa mausoleul Rhedey, magazinul alimentar si locul de joaca in care, in ciuda vremii, erau cativa copii care se dadeau pe tobogan.

Cei doi porci spinosi erau in interiorul adapostului, sapau ceva langa peretele din spate, foarte preocupati de ce faceau. Majoritatea antilopelor erau asezate, nu au venit spre gard sa profite de mancarea oferita de noi. Una dintre vacile zebu insa a fost foarte prietenoasa si a venit la gard, ocazie pentru mine sa o hranesc din palma si sa o scarpin pe frunte. Se pare ca era obisnuita cu tratamentul, a intins capul si a mancat destul de mult.

Cei doi ursi bruni erau teribil de plictisiti, unul dormea si unul isi rupea falcile de atata cascat. Cand ne-am intors dupa vizitarea maimutelor cel care dormea era in continuare in acelasi loc, celalalt, "cascatul", incerca sa scoata din pamant o radacina de copac. Si avea foooarte multa rabdare :D

Cortina Cinema Digiplex este "parintele adoptiv" al ursului Bobby. Aceasta este o facilitate care ofera "adoptia" simbolica a unui animal, contra sumei de 100 ron /persoana fizica, sau 500 ron/an persoana juridica. La intrare era un panou pe care erau trecute numele parintilor adoptivi precum si al animalelor adoptate.

Perechea de lei dormea afara, in culcusul asezat pe lemne in grota. Jaguarul mai era singura felina care dormea afara, indiferent la frig, in timp ce leopardul si cei 2 tigri se lafaiau in interior, in zonele foarte bine incalzite.

Mi-a fost foarte mila de macacul japonez, un singur mascul, extrem de plictisit si deprimat. Se plimba prin incinta, vizibil afectat de singuratate, si se uita permanent in tarcul vecin, unde fusesera suricatele, mutate in alta locatie. Babuinii erau ceva mai activi, poate si datorita faptului ca erau mai multi si se puteau juca impreuna. Cateva exemplare de lemur isi faceau toaleta, sus pe o creanga.

Am trecut repede de zona animalelor domestice, poneii, asinii si mieii fiind cunoscuti tuturor. Am inconjurat mai intai pavilionul papagalilor in exterior dar, datorita faptului ca majoritatea erau inauntru, am intrat si noi ca sa avem ce poza. Amuzant mi s-a parut faptul ca, pe langa papagali, perusi si porumbei mai puteai vedea o multime de vrabii si chiar si un porumbel comun, pasari care intrasera probabil, la un moment dat in tarcurile papagalilor si fusesera inchise ulterior aici, impreuna cu locatarii de drept. Nimeni nu parea deranjat de situatie insa. Tot aici am vazut si cateva exemplare de veverita Degu si tamarin mana de aur.

Langa pavilionul papagalilor se afla tarcul pasarilor rapitoare, unde am vazut cativa soimi foarte frumosi. O bufnita statea plina de demnitate afara, la inaltime, si se uita plictisita la noi. Liliecii erau undeva in interior si dormeau, asa ca nu i-am observat. Dupa ce am plecat de la ei ne-a ajuns din urma un alt grup de copii care se laudau ca au reusit sa trezeasca liliecii cu blitul telefonului mobil. Am gasit in cele din urma si cele 2 suricate, mutate de langa maimute. Dupa indelungi stradanii am reusit sa o pozez pe una din ele, care se tot muta de la un geam la altul, bineinteles fugind de noi.

Cativa porci pecari stateau zgribuliti afara, in timp ce capibara era in interior. A iesit totusi si a venit spre gard cand a observat ca i-am oferit mancare. Cangurul nu a fost de vazut, nici ratonul, care dormea ghemuit intr-un colt al imprejmuirii. Vulpea s-a trezit la un moment dat si a inceput sa alerge cu o viteza ametitoare de-a lungul gardului ei, sa-si consume energia probabil, fapt ce mi-a facut aproape imposibila fotografierea ei. Unul din cei doi lupi dormea incolacit afara, cu nasul in coada, celalalt era in interior. S-au trezit insa cand au aparut ingrijitorii cu mancarea, fiind ora mesei. Cei doi rasi s-au apropiat foarte interesati de gard, adulmecand carnea care li se aducea.

Ne-am intors la vivariu, unde am vazut cativa boa, pitoni, varani, iguane, pesti si broaste testoase. Una dintre testoase avusese un "accident" si se intorsese cumva pe spate. In momentul cand am ajuns noi statea perfect perpendicular pe sol, pe o laterala, si dadea disperata din picioarele aflate pe partea cu solul, de facuse doua gropi mari in nisip. Am cautat un ingrijitor care sa o ajute dar n-am gasit pe nimeni. Dupa cam un sfert de ora a reusit saraca sa se intoarca, moment in care am respirat si noi usurati de atata efort. :«

Ne-am indreptat spre iesire si am admirat inca o data paunul si fazanul auriu.

Per ansamblu mi s-a parut o vizita reusita, cu toate ca initial ma cam temeam de aceasta experienta. Sunt o mare iubitoare de animale si vizitele anterioare la zoo, cele facute cand eram copil, nu au avut darul de a ma face sa apreciez aceasta experienta. Pe vremea aceea animalele erau tinute in conditii jalnice, de ti-era mai mare mila. Am pornit deci cu o strangere de inima, dar, din fericire, situatia nu e deloc dramatica. Animalele par a fi in stare buna, nu sunt slabe sau chinuite. Cu cateva exceptii (capibara avea o rana cicatrizata pe spate, la fel unul dintre rasi, un emu parea nitel "chel", si unul dintre fazani parca) toate cele pe care le-am vazut aratau bine hranite. Tarcurile sunt curatate multumitor, sunt dotate cu tot felul de facilitati de "entertainment" la speciile care necesita acest lucru. Fiecare incinta a fost gandita in functie de particularitatile "locatarilor", facuta in asa fel incat sa ofere un minim de comfort. Toate imprejmuirile au cate un panou din plastic (cred) prin care sa poti observa mai bine animalele. Acestea ar trebui curatate mai des, totusi, la unele exemplare (la feline mai ales) fiind de-a dreptul imposibil sa faci o poza clara din cauza murdariei sticlei. Aleile sunt curate, toate tarcurile au panouri bilingve (romana-maghiara) cu informatii despre animal, specie, zona de unde provine, hrana, caracteristici fizice, reproducere, dusmani naturali, speranta de viata sau starea de conservare. Unele dintre tarcuri sunt prevazute cu garduri electrice cred, cel putin asa aratau semnele. Hranitul animalelor este strict interzis, lucru mentionat si prin panouri dar si pe care auditiva, prin intermediul statiei de sonorizare. Exceptie sunt rumegatoarele carora li se poate oferi hrana despre care am vorbit. De apreciat prezenta toaletelor, curate si bine intretinute, precum si a chioscului de unde poti sa iti achizitionezi ceva de mancare sau o racoritoare.

Recomand vizitarea gradinii celor care vor sa vada cateva specii de animale salbatice intr-un ambient civilizat. Amabilitatea angajatilor lasa putin de dorit (cel putin a doamnei de la casierie), dar poate asta e doar o chestie temporara, cauzata de afluxul mare de copii din aceasta saptamana. Sau cel putin asa sper.


[fb]
---
Trimis de luciaoradea in 20.04.15 20:12:25
Validat / Publicat: 20.04.15 21:41:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORADEA.

VIZUALIZĂRI: 2689 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Gradina Zoologica Oradea- poze cu animale lipite pe geamurile cladirii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[20.04.15 21:05:18]
»

webmaster- se poate atasa va rog ilustratia muzicala- The Lion Sleeps Tonight-https://www.youtube.com/watch?v=lUvo6vrIzkg sau https://www.youtube.com/watch?v=O8milJNj_W0 . Multumesc!

webmasterX
[20.04.15 21:09:41]
»

@luciaoradea - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[20.04.15 21:48:11]
»

@webmasterX - mulțumesc!

Dan&Ema
[20.04.15 22:29:04]
»

De la zoo Berlin de care tocmai ce v-am povestit, vizitam prin intermediul acestui articol zoo Oradea. O vizita placuta intre animalele salbatice!

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[20.04.15 22:40:37]
»

@Dan&Ema - mulțumesc pentru vizită!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[21.04.15 00:05:43]
»

O vizită la Zoo este oricând o activitate relaxantă pentru copiii mai mici sau mai mari! Mie mi-a plăcut la Zoo Oradea și mă mulțumesc deocamdată cu acest frumos articol. Atunci când vremea se va mai încălzi un pic, poate vom ajunge și noi la Brăila sau la Ploiești, orașe unde se află cele mai apropiate grădini zoologice de localitatea noastră.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
luciaoradeaAUTOR REVIEW
[21.04.15 01:02:32]
»

@Crazy_Mouse: Mulțumesc pentru aprecieri. Poate faceți o vizita și în Băile Felix, aveți ce face și vedea pe la noi.

tata123 🔱
[21.04.15 12:13:46]
»

@luciaoradea - Deși nu au amploarea parcurilor Zoo din alte țări grădinile zoologice românești încearcă să țină pasul... cât se poate. Interesantă soluția găsită pentru hrănirea animalelor și de către utilizatori - automatul cu furaje. Astfel se evită pufuleții pentru urși, de exemplu.

Am căutat amănunte și despre Capela Rhedey... am găsit interesante amănunte despre contele maghiar Rhedey și preocupările sale culturale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
luciaoradeaAUTOR REVIEW
[21.04.15 20:54:34]
»

@tata123:

Recunosc ca nu am vizitat până acum nici o grădină zoologica din alta tara, singurele experiențe de gen au fost tot cele de la zoo Oradea, înainte de modernizare. Din ce am mai văzut la televizor însă pot face o oarecare comparație intre grădini. Pot spune deci că gradina noastră chiar nu arată rău deloc, drept dovada pozele. Automatul cu furaje e o idee ingenioasă, păcat ca e aplicabila doar rumegătoarelor. Interesant ar fi de hrănit felinele cu hrană concentrata, nu? ????????????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, luciaoradea, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂGrădina Zoologică din Oradea:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066281795501709 sec
    ecranul dvs: 1 x 1