82278 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Oradea şi împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
24.09.2017
DE
Avatar Dan&Ema
--- M ---
vârsta 40-50 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 22.04.12
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 2 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: 213; 6

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Oradea m-a impresionat!


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

De pe wiki si din alte surse

Oradea este municipiul resedinta de judet al judetului Bihor, situat la 15 km de granita de vest a tarii, cea cu Ungaria. Putem afirma fara sa gresim ca Oradea este una din portile tarii catre Vest. Orasul este strabatut de Crisul Repede, care izvoreste din Muntii Apuseni si paraseste cativa kilometric mai in vala de Oradea tara noastra continunadu-si cursul in Ungaria. Regiunea istorica din care face parte Oradea este Crisana.

Oradea numara ca. 200.000 de locuitori. Minoritatea principala este cea maghiara si numara circa 29% din populatia municipiului.

Oradea, in trecut cunoscuta ca Oradea Mare, in maghiara Nagyvarad, in germana Grosswardein, este renumita pentru bogatia sa arhitecturala. Oradea a fost intotdeauna privit ca un oras cultural care imbina atmosfera moderna si clasica cu atmosfera si dinamica occidentala.

Oradea – capitala a bailor termale

In arealul oradean puteti cunoaste efectele benefice ale bailor termale, piscinele din zona insumand aproape 15.000 mp.

Atat in oras cat si in suburbiile sale, Oradea ofera multe optiuni pentru iubitorii bailor termale. Astfel va recomand sa nu ocoliti:

- statiunea Baile Felix cu celebrii nuferi Nymphaea din parc, la 8 km de centrul orasului, astazi suburbie a municipiului vezi impresii si

- statiunea Baile 1 Mai, la 6 km de centrul orasului, astazi suburbie a municipiului, dar si o formatiune carstica spectaculoasa, Avenul de la Betfia, adanc de 86 metri vezi impresii.

Oradea – poarta spre lumea subterana a Apusenilor

Din Oradea se ajunge repede si facil in Carpatii Vestici ai Romaniei, in Muntii Apuseni. Apusenii sunt indiscutabil cel mai bogat complex carstic din tara noastra, despre care a caror pesteri, avene, doline, etc vom povesti separat.

Oradea – o capitala Art Nouveau

Oradea este un oras colorat! Frumos colorat! Asta este impresia care mi-a lasat-o. Personalitatea colorata a orașului se datoreaza in mare masura amestecului de stiluri arhitecturale: secesiune, baroc si eclectic. Oradea este situata aproape de granita de vest a Romaniei si la numai 490 km distanta de Viena. Prin comparatie, Bucurestiul este situat la 600 km de Oradea. Cred ca si numai aceasta comparatie explica aerul de influenta vestica pe care l-a respirat Oradea de-a lungul istoriei.

Fatadele cladirilor din centrul orasului sunt dovada vie a influentei habsburgice. Arhitectura multor cladiri este realizata conform conceptelor Art Nouveau, cu atingeri puternice ale secesiunii austriece.

Istoric Oradea

Oradea – repere istorice semnificative

1113 – primul document care atesta toponimul Oradea sub denumirea latina Varadinum, a aparut pe o diploma apartinand unei manastiri benedictine din Zobor, Slovacia

1401 – Papa Bonifaciu al IX-lea confera un privilegiu catedralei situate in cetate, numind-o loc de pelerinaj pentru crestini din toata Europa

1459 – 1460 – profesorul Georg von Peuerbach infiinteaza in cetate primul observator astronomic din Europa – observatorul din Varadinum – si stabileste primul meridian 0 in Oradea, care va ramane asa pentru cateva secole

1538 – primul tratat international ‘Pacea de la oradea’ care sanctiona separarea totala a Transilvaniei de Ungaria

1580 – printul Christopher Bathory acordă un important privilegiu locuitorilor Oradei si descendentilor lor carora le confera grad de nobili si stabileste stema orasului folosita pana in secolul al XX-lea

1657 – se emite ‘Ordonanta democratiei’ si se instituie primul consiliu local al orasului

1718 – este elaborate primul ‘Regulament al orasului Oradea’, care se concentreaza in principal pe functionarea consiliului si a sistemul sau judiciar, reglementand o serie de impozite locale, venitul primarului și altele

1791 – 1792 – Ignatie Darabant, episcopul greco-catolic al Oradei inainteaza Imparatului Leopold al II-lea petitia ‚Supplex libellus Valachorum’ prin care se cer drepturi politice egale cu ale celorlalte etnii din Transilvania

1918 – liderii politici romani din Transilvania emit ‚Declaratia de la Oradea’ prin care romanii din Transilvania cer ‚libertatea nationala deplina’.

2015 – este finalizat cel mai mare proces de restaurare a orasului de la inceputul secolului al XX-lea.

O istorie bogata si impresionanta!

10 motive sa iubesti Oradea

Desi sunt copiate dintr-o brosura de prezentare a orasului, vi le aduc si Dumneavoastra la cunostinta pentru ca mi-au placut si am aflat informatii noi.

- Orasul verde – 25 mp de suprafata verde per locuitor – a primit in 2011 premiul ”Capitala verde a Romaniei”,

- Orasul apelor termale,

- Primul oras full wi-fi din Romania dupa exemplul Luxemburgului,

- Oras sigur,

- Capitala Art Nouveau – singurul oras romanesc din reteaua europeana Art Nouveau,

- Orasul oamenilor bine dispusi – este un oras dinamic si tanar,

- Oras prietenos cu biciclistii – 30 km piste, unele ajung pana in Ungaria,

- Top 4 destinatii turistice in Trip Advisor,

- Oras al influentelor multiculturale,

- Promenade si terase – Str. Republicii este ”strada vie” a orasului

Oradea city card

Oradea se numara intre orasele civilizate europene care ofera turistilor un „city card”. Pachetul „city card” are de fapt 3 componente. Prima consta intr-un card numit „card turistic de transport”, care ofera posibilitatea de a circula cu transportul public atat in oras cat si in statiunile Baile Felix si Baile 1 Mai, dar si in Bors pentru 48 ore, cardurile fiind valabile nominal. Informatii detaliate gasiti pe acest link transporturban.ro/ro/oradea.

Cu acelasi card aveti reduceri de 50% la vizitarea obiectivelor turistice importante sau alte reduceri.

Pentru a afla detalii unde sunt valabile preturile preferentiale veti primi o carticica „cupoane de reducere” marcata cu simbolul „oradea city card” din care veti afla cele 40 locatii partenere care asigura reduceri la cumparaturi.

A treia componenta a pachetului este harta orasului.

„Oradea city card” se poate cumpara de la chioscurile apartinand regiei de transport public, de la hoteluri si firme partenere. Informatii aflati si pe www.oradeacitycard.ro.

Centrul istoric al orasului

Strada reprezentativa a orasului este Str. Republicii. Este locul recomandat pentru o plimbare de seara. Aici simti pulsul orasului, dar tot aici poti admira cladiri monumentale construite in stilurile arhitecturale ale secesiunii, barocului, clasicului si eclecticului. In aceasta zona nu plisesc restaurantele, terasele, cluburile, inclusiv cele de noapte.

Cateva atractii ale orasului:

- Palatul Primariei si Turnul cu Ceas – Piata Unirii 1 - care este si locul unde v-am recomandat sa incepeti vizitarea Oradei vezi impresii;

- Biserica Lunii – Piata Unirii 2 – numele acesteia este dat de mecanismul instalat aici care indica fazele lunii;

- Palatul Vulturului Negru – Str. Independentei 1, colt cu Piata Unirii – stilul secesiunii – astazi aici sunt gazduite un post tv si banci comerciale, restaurante etc;

- Sinagoga Zion Neolog – str. Independentei 22 – are o capacitate de a primi peste 1000 persoane;

- Catedrala greco-catolica Sf. Nicolae – str. Iuliu Maniu 1, situata in coltul de sud-vest al Pietei Unirii - stil baroc clasic, cu picturi reprezentative din istoria Transilvaniei;

- Palatul Episcopal greco-catolic – str. Independentei 8, colt cu Piata Unirii – este o combinatie a mai multor stiluri arhitecturale: eclectic si neo-romanesc, neo-gotic, neoclasic si neo-bizantin;

- Biserica Sf. Ladislau – Piata Unirii – Sf. Ladislau este fondatorul orasului, stil eclectic;

- Podul Sf. Ladislau – Piata Unirii – sau Podul Ferdinand, care leaga orasul nou de Cartierul Olosig;

- Hotelul Astoria – str. Teatrului 1-2, peste pod – sau Palatul Sztarill - stil eclectic cu influente ale secesiunii;

- Teatrul de Stat Regina Maria – Piata Ferdinand 4-6, imediat invecinat – stil neoclasic

Piata Unirii

In Piata Unirii se poate ajunge cu liniile de transport in comun 10, 12, 14, 14C, 20, 23, 1R, 1N, 2, 3R, 3N.

Intalnim aici dupa cum ati citit o concentrare a multor obiective turistice din oras, cu cladiri monumentale construite in mai multe stiluri arhitecturale: baroc, clasic, eclectic, secesiune, neo-romaneasc.

Piata Unirii mai este cunoscuta sub numele de Piata Mica. Ea a capatat contur in secoluli al XVIII-lea, fiind in acel moment centrul orasului nou. Prima cladire construita aici a fost Casa Serfoyo în anul 1714, pe locul actualului Palat Vulturul Negru.

Piata Unirii fiind un loc central reprezentativ al Oradei in decursul timpului, aici aveau sa apara prima data iluminatul stradal din oras dar si primele tramvaie care legau centrul si gara cu vestul orasului.

Piata Unirii a fost si gazda pentru nenumarate activitati de la cele comerciale pana la spectacole de teatru.

Piata Unirii ofera si multe locuri de odihna si distractie. Zona Pasajului Vulturul Negru si a strazii Vasile Alecsandri sunt pline de pub-uri, cafenele, restaurante si terase.

Piata Unirii are la randul ei un repere central. Este Statuia lui Mihai Viteazul. Este acel loc din oras cunoscut de toata urbea. Este suficient sa spui unui oradean ”Ne vedem la statuie! "

Cetatea Oradea

Un popas aparte se cuvine sa faceti in Cetatea Oradea, unde puteti afla ceva istorie si admira zidurile cetatii, sa descoperiti ce se acsunde astazi intre acestea si sa o si inconjurati prin parcurile ameanjate in jurul acesteia.

Cetatea Oradea este un simbol arhitectural si religios, este indiscutabil unul din monumentele de arhitectura de ev mediu tarziu cele mai semnificative din Transilvania. O relatare mai detaliata separat.

Este situata la 1,5 – 2 km distanta de Piata Unirii.

Zoo Oradea

Zoo Oradea este unul din obiectivele pe care le-am ratat din lispa de timp. Aici sunt gazduite 700 de animale din 150 specii. Gradina Zoo din Oradea a fost fondata in anul 1960 si modernizata in 2013 la standarde europene.

Nymphaea Aqua Park

Aici este o alta poveste aparte. Este raiul de pe pamant in ale balacelii. Este un mega aquapark construit de primarie in care noua nu ne-a ajuns o zi sa ne bucuram de optiunile complexului. Si de aceea nu mai putin de trei zile la rand am popsit aici. Adresa este Aleea Strandului 13B, pe malul Crisului Repede si este situat la circa 2 km de Piata Unirii.

Infrastructura rutiera

Oradea este un foarte important nod rutier al Romaniei. Aici converg 3 drumuri europene: E79 Deva – Oradea – Vama Bors; E671 Timisoara – Oradea – Satu Mare si E60 Cluj-Napoca – Oradea. Cu toate acestea traficul din oras este unul fluent. Cum asa? In primul rand Oradea are o centura, care ocoleste orasul pe la vest si sud. Pasajele si giratoriile construite se dovedesc a fi o solutie viabila. Astfel centrul municipiului este degrevat de traficul “”de masa”” care se scurge pe centura.

In oras, am remarcat marcaje rutiere foarte clare. Infrastructura este gandita cu cap. Tramvaiele nu incurca restul turismelor, de fapt invers ar trebuie sa ma exprim. Sunt multe locuri de parcare cu sau fara plata. Bulevardele principale sunt largi.

Este si un grad de civilizatie cu influente vestice care presupune respect in trafic. Nu vreau sa generalizez, dar este evident o placere sa conduci in Oradea in oras sau sa ocolesti orasul pe centura! Felicitari celor care au gandit aceasta infrastructura!

Realizez ca m-am lungit mult cu acest articol. Ar mai fi multe de spus, despre parcuri, despre poduri, despre industria oradeana, despre zambetul de pe fetele oradenilor. Ma opresc aici si va declar ca sunt deosebit de impresionat de acest oras european din tara noastra: Oradea.

Rog inserare videoclip de prezentare

https://www.youtube.com/watch?v=Sc7vOdxA-Fw.

Multumesc!

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de Dan&Ema in 24.09.2017 19:17:50

Validat / Publicat: 24.09.17 20:15:50

articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 1681


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  42050 PMA (din 45 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[24.09.17 20:15:17]
» mesaj pers

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Zoazore
[24.09.17 20:29:43]
» mesaj pers

   @Dan&Ema: Interesant! Cel puțin alea 10 motive, dar și că primul meridian 0 a fost aici...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[24.09.17 20:44:55]
» mesaj pers

   @webmasterX: multumesc

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[24.09.17 20:52:33]
» mesaj pers

   @Zoazore:

   Informatii inedite si pentru mine. Mi-a placut sa aflu atatea informatii interesante despre Oradea.

   Este fascinant sa afli ca meridianul zero a fost aici la Oradea. Este o mare bogatie aici la Oradea. Este atata valoare care s-a acumulat de-a lungul istoriei acestui oras mai vechi decat credeam eu ca este.

   La Germana invatasem de Großwardein, dar nu am stiut pana acum de unde vine. Varadinum si Oradea Mare.

   Am uitat sa spun ca Oradea este si un oras curat.

   Recomand vizitarea Oradei si as mai fi avut nevoie de ceva timp sa ma plimb asa cum vreau eu prin Oradea.

   Multumesc de lectura! Numai de bine!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- Rodel
[24.09.17 21:11:58]
» mesaj pers

   Pe mine m-a impresionat doar citindu-ți articolul. N-am vizitat (încă) Oradea, dar îmi doresc s-o fac. Acum m-am plimbat cu tine pe străzile ei și i-am admirat clădirile în stil art nouveau. Felicităriși pentru impresii, și pentru poze!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- AZE
[24.09.17 21:52:41]
» mesaj pers

   @Dan&Ema: Felicitari pentru sejurul petrecut in Oradea si imprejurimi.

   Ma bucur ca ti-a placut, orasul este impresionant si datorita densitatii obiectivelor turistice.

   Sincer si mie mi-a placut mult (probabil ai observat din ceea ce am scris anul trecut despre Oradea) Am renuntat si la baile de la strandul Felix doar ca sa pot vizita cat mai multe.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- Alex_Macedo
[25.09.17 00:26:52]
» mesaj pers

   @Dan&Ema:

   Când trăiești în, înlăuntrul lucrurilor nu observi schimbări în amănunt. Avem nevoie de turiști ca voi, care să ne mai dea câte un... capac pentru a înțelege că noi, localnicii trăim poate în cel mai nepoluat oraș din România - nu vorbesc de noxe auto, că din astea respirăm cam toți.

Orasul verde – 25 mp de suprafata verde per locuitor – a primit in 2011 premiul ”Capitala verde a Romaniei”

   25 mp de verde per capita! Nici nu știam că am atâtea pe cap. Oricum... nu le simt în schimb, aerul mult mai ozonat decât în alte orașe, DA!

   O descriere a orașului care eu, nu aș fi reușit-o așa bine.

   Bravos!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- adrianbogdan
[25.09.17 07:54:19]
» mesaj pers

   Buna!

   Ai scris tare bine despre orasul Oradea.

   Ti-a scapat Ciuperca, nu stiu cum? sau poate scri mai incolo. Cum care ciuperca? Punctul cel mai inalta din oras, panorama orasului la ceas de seara privita de acolo este superba.

   Despre Muzeul Tarii Crisurilor nimic? macar despre cladire ca din cate stiu s-a inchis de ceva vreme iar cladirea a fost retrocedata. Am apucat si noi sa vizitam muzeul acum cativa ani si am fost foarte incantati, chiar si fimea care nu reactioneaza la chesti dastea a apreciat vizita.

   La buna vedere!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1200 PMA1 (din 4 voturi)]
- webmaster
[25.09.17 08:17:25]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[25.09.17 09:45:22]
» mesaj pers

   @Dan&Ema: Se pare că turismul în Oradea a încăput pe mâini bune, autoritățile locale înțelegând importanța acestui sector.

   Dacă Nicolae Iorga scria la începutul secolului al XX-lea despre Oradea ca fiind o cetate puternică, între timp s-au pus în valoare și alte aspecte, mai ales în domeniul arhitectural (Oradea trezește în minte vechi priveliști de luptă, înconjurări îndăratnice și apăsări viteze, capitole de glorie din trecutul principatului ardelean. Nu odată au roit sub zidurile cetății, în acest șes de miriști, de arături și bălți, ostașii fără frică ai sultanului, care stăpânea în Timișoara și în Buda și avea la îndemână puterile Țării Românești și ale Moldovei).

   La ultimele târguri de turism din București am primit de la standul dedicat orașului Oradea câteva broșuri consistente (ca număr de pagini și informație/ilustrație) privind cetatea și stilurile arhitecturale din oraș. Excelent este și site-ul dedicat turismului în Oradea cu trasee bine descrise și o mulțime de alte informații utile (oradea.travel).

   Mulțumim pentru relatările din acest frumos colț de țară.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- Carmen Ion
[25.09.17 10:15:32]
» mesaj pers

   @Dan&Ema: În ultimii ani am găsit pe diverse site-uri și bloguri numai aprecieri laudative la adresa Oradei. Cele relatate de tine nu fac decât să le confirme și să mă impulsioneze să ajung acolo.

   Felicitări pentru articol!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[25.09.17 10:38:16]
» mesaj pers

   @Dan&Ema: Am constatat ca ieri am apucat sa deschid articolul, dar sa nu am timp de el, bine ca totusi nu l-am ratat. Ma faci sa-mi para tot mai rau ca am ratat Oradea dar nu am avut incotro. Dar urca din ce in ce mai sus pe lista anului vitor.

   Avand in vedere cele povestite de tine si cred ca mai ai de povestit o mare parte din munca mea de documentare va fi usurata, asa ca nu pot decat sa te felicit pentru alegerea acestui oras, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1200 PMA1 (din 4 voturi)]
- Dan&Ema
[26.09.17 20:03:17]
» mesaj pers

   @webmasterX:

   Multumesc

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[26.09.17 20:09:39]
» mesaj pers

   @Rodel:

   Multumesc de lectura. Ma bucur ca ne-am plimbat impreuna prin Oradea. La poze am fost zgarcit dar am mai pastrat pentru detalierea obiectivelor pe care am insistat.

   O plimbare se seara in Oradea este o placere! Nu are cum sa nu te fascineze arhitectura cladirilor.

   Voi recomanda oricui intreaba vizitarea acestui oras modern.

   😃

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Dan&Ema
[26.09.17 20:14:19]
» mesaj pers

   @AZE:

   Ai optat inteligent. Ma bucur ca ai apreciat si tu Oradea. Baile sunt bai si atat. Nu spun ca nu ai ce vedea in parcul din Baile Felix, dar intre statul la plaja si vizitarea irasului, daca nu ar trebui sa supun consiliului familial, si eu as alege plimbare dupa plimbare in Oradea.

   Ce frumos!

   Nu pot insa sa ma abtin si sa iti declar ca Sibiu are in sufletul meu un loc si mai adanc, acolo in adancul sufletului meu. Si al Emei.

   Multumescde lectura si vot!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Dan&Ema
[26.09.17 20:18:47]
» mesaj pers

   @Alex_Macedo:

   Ma flateaza aprecierile din finalul ecoului tau.

   In orasele mai mari, de multe ori, ca localnic nu apuci sa marchezi toate schimbarile in bime ale orasului. Sunt asteptate, sunt firesti. Dar cand vii din afara, cu lupa turistica la tine, si vezi un loc nou sau revezi un loc drag dupa o perioada de ani, este alta perspectiva.

   Am scris cu nare drag despre Oradea. Nu credeam ca ma va captiva in asa fel. Asta inseamna ca Oradea este speciala!

   😘

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Dan&Ema
[26.09.17 20:23:33]
» mesaj pers

   @adrianbogdan:

   Completarile sunt valoroase. Crede-ma ca nu am epuizat Oradea. Nici de prezentat, dar nici de vizitat. Cand voi mai avea ocazia, voi bate alte locuri oe care acum nu le--am putut aprecia live.

   Uneori e fascinant sa diseci frumusetile unui oras. Chiar si ale unei strazi. Am in memorie 2 prezentari de oe AFA care mi-au mers ka suflet, Calea Victoriei din Bucuresti - autor @michi, si o tura de detaliu in Galati - @crismis.

   Daca te setezi pe cascarea ochilor la detalii si pe aflarea secretelor lir istorice, poti scrie o carte.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Dan&Ema
[26.09.17 20:27:13]
» mesaj pers

   @tata123:

   Excelenta completare! Quod erat demonstrandum!

   Multumim pentru trimiterile la alte surse complementare de informatii despre Oradea.

   Am vizitat si eu standul lor la TTR si un graunte, o farama de idee de a vizita aceste locuri a incoltit si intre timp ai vazut ce s-a intamplat. Si ma bucur!

   Ma bucur ca s-a concretizat plimbarea noastra la Oradea . Timpul s-a scurs mai repede decat ne-am imaginat!

   😃

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Dan&Ema
[26.09.17 20:30:38]
» mesaj pers

   @Carmen Ion:

   Eu am o lista cu orase dragi, de suflet. Acum am completat lista cu Oradea. Bravo celor care au dat aceasta imagine Oradei si au promovat-o. O munca de apreciat care da roade.

   Sa aduci Oradea in circuitul turistic in mod activ este o reusita ce trebuie laudata.

   Daca articolul meu va conta, ma bucur de pe acum! 😁

   Ma bucur ca Oradea e in Romania!

   🇹🇩

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Dan&Ema
[26.09.17 20:51:42]
» mesaj pers

   @mishu:

   Multumesc @mishu!

   Mi-a placut si recomand vizitarea Oradei! Despre asta este virba! 😃

   Multumesc de lectura si de vot! Numai de bine! 😃

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[26.09.17 21:38:29]
» mesaj pers

   Cînd eram mai june, Oradea era un oraș exotic, din seria Timișoara - Arad - Oradea - Satu Mare etc., orașe îndepărtate, prin care ajungeam foarte rar și de regulă în trecere. Brașovul, Clujul le mai știam, erau familiare, Oradea în schimb era o delicatesă, poamă rară, acolo adia deja vîntul „occidentului”, erai la un pas de străinătate. Totul arăta altfel decît imaginile familiare ale orașelor țării (între timp mi-au devenit și orașele vestice familiare, deși tot diferite sînt de restul țării; arhitectura și aspectul general sînt similare cu ale localităților de peste graniță, cam toată cîmpia de vest, indiferent de care parte a graniței, are un aspect unitar).

   Pe urmă m-am însurat și m-am ales cu rude la Oradea, așa că am cam fost la curent cu evoluția orașului de după 2000. E un oraș uimitor de bine administrat, probabil cel mai bine din țară. Cred că aici s-au realizat cele mai multe investiții în infrastructură, făcute de o primărie, din toată țara, de la șosea de centură de 4 benzi și cu intersecții denivelate, 4 poduri noi peste Criș, la tot soiul de îmbunătățiri ale utilităților. Acu vor să extindă rețeaua de tramvai.

   Un eșec aș zice că a fost referendumul de unire cu comuna Sînmartin (Băile Felix și Băile 1 Mai). Nu știu dedesubturi politice, nu mă bag, dar cred totuși că Băile Felix ar fi beneficiat de managementul administrativ al Oradiei.

   Apropo, genitivul este Oradiei (sau Orăzii), nu Oradei. De vină e ortografia inexactă a diftongilor din graiul crișan, La nominativ ar fi trebuit să se scrie Oradia. Mă rog...

   Partea cu „Mare” (eliminată de multă vreme din varianta românească a numelui) provine din unirea mai multor tîrguri. Erau Oradea (Varad), Veneția (Velence), Olosig etc. Cînd s-au unit într-un singur oraș, acestuia i s-a zis Oradea Mare. Mai bine zis Nagyvarad, că numele e unguresc (mai sînt și alte Varad prin Ardeal, dar ele s-au românizat sub forma Vărădia).

   Parcă am mai discutat asta la un review: Oradea, pentru maghiari, și pentru fostul Regat al Ungariei, e un oraș mult mai însemnat decît pare. A avut rang de episcopie de la începuturi, și aici sînt înmormîntați mai mulți regi ai Ungariei, inclusiv Ladislau I, fondatorul orașului, și Sigismund de Luxemburg. Problema e că nu am reușit să aflu unde. Teoretic, în cetate. Practic, din puținele informații găsite de mine, se pare că amplasarea mormintelor nu e clară.

   Oricum, se vede treaba că orașul impresionează, deci eforturile autorităților, și ale locuitorilor, dau roade.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1500 PMA1 (din 5 voturi)]
- elviramvio
[26.09.17 21:54:07]
» mesaj pers

   @abancor:

   S-ar putea ca acel mormânt să nu mai existe sau să nu fi fost descoperit. Ladislau I a înființat episcopia de la Oradea (Biharia), în același an cu cea din Zagreb/ Kaptol. Mormântul lui, care era într-o mânăstire, a fost distrus de huni atunci când au făcut prăpăd în Ungaria.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 150 PMA1 (din 1 voturi)]
- Dan&Ema
[26.09.17 23:53:37]
» mesaj pers

   @abancor: 👍

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[13] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2017] Catedrala Episcopala Ortodoxa Invierea Domnului -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 24.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904872">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904872"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904872">Şterge vot</a></div><span id="v9904872" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904872)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904872Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904872MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2017] Catedrala Episcopala Ortodoxa Invierea Domnului
foto Dan&Ema [24.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2017] unul din primele tramvaie care au strabatut Oradea -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 24.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904873">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904873"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904873">Şterge vot</a></div><span id="v9904873" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904873)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904873Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904873MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2017] unul din primele tramvaie care au strabatut Oradea
foto Dan&Ema [24.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2017] Zid al Cetatii Oradei -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 24.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904874">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904874"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904874">Şterge vot</a></div><span id="v9904874" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904874)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904874Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904874MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2017] Zid al Cetatii Oradei
foto Dan&Ema [24.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2017] Parcul dendrologic din proximitatea Cetatii Oradei -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 24.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904875">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904875"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904875">Şterge vot</a></div><span id="v9904875" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904875)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904875Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904875MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2017] Parcul dendrologic din proximitatea Cetatii Oradei
foto Dan&Ema [24.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [AUG-2017] Cladirea Primariei Oradea -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 24.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904877">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904877"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904877">Şterge vot</a></div><span id="v9904877" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904877)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904877Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904877MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2017] Cladirea Primariei Oradea
foto Dan&Ema [24.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2017] Piata Unirii din Oradea -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 24.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904881">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904881"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904881">Şterge vot</a></div><span id="v9904881" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904881)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904881Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904881MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2017] Piata Unirii din Oradea
foto Dan&Ema [24.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2017] Biserica Lunii din Oradea -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 24.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904884">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904884"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904884">Şterge vot</a></div><span id="v9904884" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904884)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904884Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904884MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2017] Biserica Lunii din Oradea
foto Dan&Ema [24.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2017] Catedrala Romano-Catolica Inaltarea Fecioarei Maria -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 24.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904889">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904889"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904889">Şterge vot</a></div><span id="v9904889" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904889)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904889Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904889MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2017] Catedrala Romano-Catolica Inaltarea Fecioarei Maria
foto Dan&Ema [24.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2017] Harta a Cetatii Oradea -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 24.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904902">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904902"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904902">Şterge vot</a></div><span id="v9904902" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904902)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904902Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904902MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2017] Harta a Cetatii Oradea
foto Dan&Ema [24.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [AUG-2017] Cartierul Olosig -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 24.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904903">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904903"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904903">Şterge vot</a></div><span id="v9904903" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904903)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904903Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904903MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [AUG-2017] Cartierul Olosig
foto Dan&Ema [24.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [AUG-2017] Teatrul de Stat -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 24.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904906">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904906"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904906">Şterge vot</a></div><span id="v9904906" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904906)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904906Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904906MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [AUG-2017] Teatrul de Stat
foto Dan&Ema [24.09.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P12 [AUG-2017] Palatul Vulturul Negru -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 24.09.17] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av904907">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904907"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904907">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [AUG-2017] Palatul Vulturul Negru
foto Dan&Ema [24.09.17] nevotabilă
# [0 PMA, fara bonus]

P13 [AUG-2017] Bazilica Romano-Catolica -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 24.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av904908">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv904908"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=904908">Şterge vot</a></div><span id="v9904908" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(904908)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f904908Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e904908MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [AUG-2017] Bazilica Romano-Catolica
foto Dan&Ema [24.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

[13] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 3.83349895477 sec