ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.04.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 1 zile
colegi

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Turnul Primariei Oradea

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

O alta destinatie pe care am ales-o pentru vizitare in timpul Saptamanii Altfel a fost Turnul Primariei Oradea. Transformat in obiectiv turistic, Turnul a fost deschis spre vizitare publicului pe data de 4 aprilie 2011. Dupa ce am aflat despre deschiderea sa, am intentionat de mai multe ori sa il vizitam dar mereu s-a ivit cate ceva care ne-a impiedicat. In Saptamana Altfel ne-am rezervat insa o zi intreaga vizitarii si pozarii sale. Si a meritat.

Turnul Primariei , cu o inaltime de aproximativ 50 metri, se afla in partea dinspre Crisul Repede (spre strada Tudor Vladimirescu) a Palatului Primariei, cladire aflata in partea de nord-vest a Pietei Centrale sau Pietei Unirii. Cladirea, ca de altfel mai multe edificii impresionante din Oradea, a fost ridicata dupa planurile arhitectului maghiar Kálmán Rimanóczy, in doi ani, intre februarie 1902 si octombrie 1903.

Accesul in Turn se face pe poarta dinspre Crisul Repede. Programul este urmatorul: din aprilie pana in septembrie, de marti pana vineri de la 12,30 la 18,30. La ora 18 intra ultima persoana. Sambata si duminica programul e mai lung cu o ora. Din octombrie pana in martie este program scurt, de iarna, de la 12,30 la 16, cu ultima intrare la ora 15, sambata si duminica programul lungindu-se cu o jumatate de ora. Tariful de vizitare este de 5 ron pentru adulti si 3 ron elevi sau grupuri mai mari de 10 persoane. Gratuitati- copiii de pana la 7 ani; 1 iunie, cu ocazia Zilei Internationale a Copilului; 12 octombrie- ziua orasului Oradea.

Accesul în obiectiv se face individual sau în grupuri şi cu posibilitate de programare la telefon 0259.437.000 interior 262 şi 0731.212.284, fax 0259.408.881 sau e-mail pe adresa vizitareturn@oradea.ro, în baza unui tichet de intrare. Pentru grupuri mai mari (peste 10 persoane) este necesară o programare telefonică anticipată cu 24 ore. Accesul la cota maximă se poate face într-un număr de 5 persoane, datorită afluxurilor pe scari şi a suprafaţei limitate a ultimului palier.

Noi am fost acolo intr-o zi de joi si am ajuns pe la 11,30. In Saptamana Altfel insa programul a fost unul mai special. Orele de vizitare s-au prelungit pentru ca elevii sau alti doritori sa poata intra cu usurinta. Pretul biletului a fost de 1 ron. Mai mult decat atat, ajunsi la casa de bilete ni s-a spus ca primim si un voucher la McDonald’s Crisul, in schimbul caruia copiii primesc o inghetata la cornet sau un suc gratuit. Oferta este valabila pana la data de 31 iulie. Bineinteles ca, dupa vizitarea Turnului a trebuit sa mergem la McDonald's sa ne valorificam voucherele. Si acolo, surpriza! In schimbul unui meniu Maxi luat dupa ora 10 am primit inca un cupon gratuit pentru vizitarea Turnului Primariei. Draguta promovarea reciproca! Bineinteles ca nu am mai recurs la inca o vizita, dar consumatorii de McDonald's pot primi voucherul cu care sa viziteze Turnul gratuit.

Revenind la Turn- dupa ce am achizitionat biletele si am primit voucherele ne-am pregatit de urcare. La intrarea in Turn, in biroul de unde se cumpara biletele gasesti si magneti cu Primaria si Piata Unirii, precum si alte suveniruri turistice- pixuri, pliante, carticele despre Oradea si alte obiecte de gen.

Dupa ce ni s-a explicat "structura" Turnului- cele 4 nivele principale, si faptul ca trei dintre ele sunt pentru panorama, am fost atentionati sa nu urcam mai mult de 5 persoane la ultimul nivel, din cauza suprafetei mici a platformei de sus. Intrand deci in "casa scarilor" am putut vedea o sumedenie de picturi executate de artisti oradeni expuse pe peretii scarilor. De asemenea sunt prezente si multe imagini cu cladiri reprezentative din Oradea, insotite de descrieri si detalii interesante, in limbile romana, maghiara, engleza si germana.

O multime de informatii noi am citit si despre istoria orologiilor din Romania si Europa, avand in vedere ca la primul nivel al Turnului ne astepta mecanismul orologiului care poarte denumirea de "ceasul mama". Orologiul din Turn, aflat la nivelul 3, canta, la ore fixe, dupa cum stiu oradenii, "Marsul lui Iancu".

Inainte de a ajunge insa la nivelul 1 am putut face cateva poze de pe fereastra aflata spre Crisul Repede. Imagini cu Oradea veche si cladiri acum disparute sau locuri din oras acum restaurate sau transformate ne-au insotit urcarea. Copiii au admirat si recunoscut uimiti cladirea bine-cunoscuta a Garii Oradea, prin fata careia trecea tramvaiul, Fabrica de Spirt si Moara cu Aburi, acum disparute, locomotive vechi in vechiul depou de tramvaie, din 1978, vechiul pod de peste Crisul Repede si imagini cu cartiere ale Oradiei. Informatiile despre arhitectul Kálmán Rimanóczy si lacatusul si orologierul Mezey Dezső i-au lasat insa indiferenti, ca de altfel pe toti tinerii de varsta lor. Eu insa am ramas in urma, pentru a citi si fotografia informatiile pe care sa le studiez mai apoi in liniste acasa.

Ce nu stiam despre orologiul din Turn? Mecanismul ceasului a fost construit in anul 1904 de catre Mezey Dezső, ceasornicar si lacatus, a carui poza impreuna cu sotia si copilul sau se poate vedea expusa pe perete. Ceasul, care utiliza inertia greutatii pentru a misca ceasul si pendulul, a trecut prin cele doua razboaie mondiale, cadranul sau mai avand si acum vizibile urme ale gloantelor din cel de-al doilea razboi mondial.

Cele 4 cadrane sunt asezate pe fiecare latura a turnului. Cel din fata, orientat spre Crisul Repede, a fost confectionat dintr-o sticla groasa, denumita sticla de lapte, si era iluminat din spate. Dupa razboiul din 1944 sticla cadranelor a fost inlocuita cu tabla. Zidurile si acoperisul Turnului au trecut si ele prin momente grele, cu ocazia celor doua incendii din Oradea, in 1917 si 1944.

Ceasul a supravietuit razboaielor si incendiilor si a functionat pe principiul original pana in 1992. In acel an intretinerea mecanismului a trecut in grija lui Nagy Csaba Sándor, care a schimbat mecanismul original cu unul electronic, aflat intr-o cutie cu pereti de sticla, vizibil la primul nivel al Turnului. Nagy Csaba este detinatorul unor brevete de inventie pentru dispozitivul de intretinere electrica a oscilatiilor pendulului, mecanismului reductor pentru ceas, precum si cel de comanda si actionarea a clopotelor. El este responsabil cu intretinerea ceasului si a clopotelor si in prezent. In anul 2005, Nagy Csaba a modernizat si mecanismul orologiului de la Biserica cu Luna Oradea, folosind aceeasi inventie utilizata si la ceasul Turnului Primariei.

Ajunsi deci la primul nivel, nivelul ceasului am pozat mecanismul aflat in cutia sa de sticla cu rame din lemn si ne-am tras putin sufletul pregatindu-ne pentru restul urcusului. Am facut cateva poze si de aici si m-am pregatit sufleteste pentru scarile care devin din ce in ce mai inguste. Daca pana la primul nivel scara are o latime confortabila, treptele fiind din piatra, cu balustrada metalica, spre urmatoarele nivele scarile sunt metalice, cu o balustrada mult mai simpla si mai putin decorata.

Am ajuns deci la nivelul al doilea, cu panorama la 33,85 metri inaltime. Turnul era folosit ca punct de observare de catre pompierii oradeni, inca din anul 1904, de la constructia sa. Fiecare zona din oras avea desemnat un anumit numar de batai de clopot care anunta incendiul. In acelasi timp, ziua se arbora un drapel rosu in directia incendiului, iar noaptea se aprindea un reflector electric in zona respectiva. Primele poze facute aici de catre noi au surprins centrul orasului aflat in demolare/reconstructie. Dezolant. Utilaje peste tot. Celelalte parti ale orasului ne-au oferit insa o priveliste mai frumoasa. Daca n-ar fi batut si vantul ar fi fost mult mai placut. Soarele era prezent in anumite parti ale orasului, majoritatea fiind insa umbrite de nori.

Am continuat urcarea spre nivelul al treilea, pe aceleasi scari metalice inguste, incercand sa imi ascund de copii bataile inimii, respiratia din ce in ce mai accelerata si tremurul din voce. Mi-e frica de inaltimi! Dar asta nu ma face sa ma opresc din drum, asa ca, incurajandu-ne reciproc, am continuat urcarea alaturi de un elev care se teme, si el, de inaltime. La balconul nivelului trei insa, aflat la 40,25metri, mi-a trecut frica. Iesise soarele, era luminos si frumos si orasul stralucea in bataia vantului. Pe toate cele patru laturi ale Turnului balustradele au montate placute metalice aurii, pe care, desupra unor sageti, sunt trecute distantele catre cele mai cunoscute si ravnite destinatii turistice din lume. Ottawa-6646 km, Strasbourg 1068, Jakarta 9083, Canberra 11930, Abu Dhabi 3750, Beijing 6820, Tokyo 8224, Minsk 858, Helsinki 1468, Moscova 1448 si asa mai departe. Pentru curiosi vedeti pozele. Sau mai bine urcati in Turn sa le vedeti cu ochii vostri. Ne-am distrat incercand sa gasim diverse cladiri mai inalte din oras sau chiar sa ne depistam blocurile in care locuim. De sus orasul arata altfel, si e interesant sa participi la o "vanatoare" de case sau locuri cunoscute. Tot aici, la nivelul al treilea, se afla montate niste ciocane uriase si clopote care bat sferturile de ora.

Dupa sumedenia de poze facute spre cele 4 puncte cardinale am continuat urcusul spre cel din urma nivel. Accesul la nivelul patru se face pe o scara foarte ingusta, incape doar o singura persoana. Sus, la nivelul al patrulea, e recomandat sa urce doar 5 persoane din cauza spatiului redus. La un moment dat eram vreo 10, dar stateam ca sardelele si nu ne mai puteam misca. Aici se afla telescopul prin care, folosind fise de 50 bani, poti observa obiectivele turistice aflate in centrul orasului. Nu am reusit, era multa lume (intre timp mai sosise un grup de elevi care ne ajunsesera din urma) asa ca am preferat sa pozez din nou tot orasul. Tot aici este arborat si drapelul national, care facea un zgomot infernal din cauza vantului care il izbea de catarg. Nu stiu daca camera de supraveghere prezenta aici era functionala. Poate ca da. Pe partea opusa steagului se mai afla un catarg pe care se afla semnalul luminos utilizat noaptea pentru a semnaliza cladirea inalta.

In timp ce eram aici, la aproape 50 metri inaltime, ne-am dat seama ca se facuse ora 12 si urma sa auzim "Marsul lui Iancu". Mi-e drag Marsul si imi place sa il ascult, asa ca, de data asta am ascultat melodia care mi-e atat de draga si de familiara intr-o alta atmosfera. Am coborat repede scarile spre nivelul al treilea, unde sunt clopotele, si unde este mai mult loc in balcon. Cei aflati langa clopote au spus ca le-au cam zornait timpanele dupa batai, dar experienta le-a placut teribil! Cineva chiar a propus sa mai stam o ora sa prindem si ora 13 in Turn!

De coborat a fost mult mai usor decat la urcare, normal! Dupa ce am iesit din Turn, incantati de experienta si pozele facute, ne-am indreptat, firesc, spre McDonald's Crisul sa valorificam voucherele. Si acolo cei care au comandat cate un meniu Maxi au primit inca un cupon pentru vizitarea Turnului. Poate mai mergem o data. Incercati si voi! AmFostAcolo si mi-a placut! Recomand tututor turistilor in Oradea, dar si oradenilor deopotriva sa viziteze Turnul si sa isi pozeze si admire orasul de la inaltime! E tare frumos!

Rog webmasterul sa ataseze Marsul lui Iancu- https://www.youtube.com/watch?v=NHqiNYptp40. Multumesc!


[fb]
---
Trimis de luciaoradea in 28.04.15 18:14:32
Validat / Publicat: 28.04.15 19:10:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORADEA.

VIZUALIZĂRI: 3058 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Turnul Primariei Oradea- prima imagine cu malul Crisului Repede de la o fereastra de pe scara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38450 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[28.04.15 18:38:42]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[28.04.15 20:17:26]
»

@webmasterX - Multumesc!

bogumil
[28.04.15 21:20:01]
»

@luciaoradea

Felicitări şi mulţumesc!

Felicitări pentru un review ca la carte

Mulţumesc pentru că ai adus în atenţia lumii-ntregi (încă) un obiectiv din Oradea. Unul foarte important şi de mare interes turistic, de unde Oradea se poate vedea... altfel. Aşa cum se mai poate vedea doar de pe dealul Ciuperca. De la înălţime.

Să ne (re) citim cu bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
luciaoradeaAUTOR REVIEW
[28.04.15 21:37:43]
»

@bogumil: Mulțumesc și eu pentru vizită și apreciere. Mă bucur ca ti-a plăcut. Mai am în plan câte ceva de scris despre Oradea. Cu timpul e mai greu. Abia am reușit să scriu despre Zoo și Turn. As mai avea de scris despre niște locuri cu de-ale gurii, dar mă cam tem...

webmaster26
[23.09.17 11:06:06]
»

@luciaoradea: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Turnul Primăriei, ORADEA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bogumil, luciaoradea
Alte impresii din această RUBRICĂTurnul Primăriei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048825979232788 sec
    ecranul dvs: 1 x 1