ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2008
DURATA: 3 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Turism de-o zi: Cheile Tișiței

TIPĂREȘTE

Taaadaaam... iată-mă-s, ăia de vă făceați speranțe c-am crăpat și c-ați scăpat de mine, sorry, v-am stricatără bucuria! ;)

Îs viu și nevătămat și fericit de numa'-numa', și, urmare a mulțumirii mele, o să vă arăt niște locuri frumoase din Vrancea, cum de altfel v-am amenințat mereu c-o s-o fac!

Nu o să obosesc spunându-vă că Vrancea este un județ cu foarte multe frumuseți pe care e simplu să le vezi : la ora 17,00, în Focșani, ies fetele de la secțiile de croitorie și ai ocazia să vezi multe, multe frumuseți! Aaa, nu de frumuseți de alea vreau eu să vă povestesc, dar încerc și eu să v-aduc la subiectul review-ului cu un zâmbet, nu de alta, dar ultima mea postare a fost destul de tristă! Promit să nu mai scriu postări din alea, până nu ajung la review-ul despre Maramureș și închisoarea de la Sighetul Marmației.

Bun, astăzi plecăm în vâjâială de-o zi spre Cheile Tișiței, o zonă des vizitată de foarte mulți turiști. E și normal, accesul spre ea este atât de ușor că mai că nici nu te poți lăuda c-ai ajuns acolo!

Se pleacă, cu elan, sau, cu mașina, din Focșani spre Tulnici și apoi, mai departe spre Lepșa. După ce vizitezi Cascada Putnei, mai urci puțin cu mașina și, la un moment dat, vezi indicatorul spre Cheile Tișiței.

Acuma, fac o pauză, nu de alta dar, am urcat la munte și ne tragem sufletul.

Astăzi o să vă vorbesc doar de porțiunea cea mai bătută din Cheile Tișiței, cea de jos, de la intrarea în rezervație și până sus, la tunelul mare. De acolo Tișița continuă cu Tișița Mare și Tișița Aurie pe o parte și cu Tișița Mică în partea ailaltă. Practic, dacă vreți, prin Cheile Tișiței se poate ajunge în adevărații Munți ai Vrancei. Continuând, dincolo de tunel, poți ajunge la Culmea Gurguiata, Vf. Coza, Dealul Negru și Lacul Negru, apoi, care după cum vrea, spre Lăcăuți, Vf. Pietrosu sau Vf. Goru, asta ca să vorbim despre munții cei mai cunoscuți.

După cum v-am tot bătut la cap, Munții Vrancei sunt mai sălbatici dar, cu atât mai frumoși. Se fac la pas, cu rucsacul și cortul în spate. Și, lucru important de știut, sunt întâlnite, mai des animale sălbatice, carnivore mari : urs, lup sau râs.

Dar, după cum vă spuneam, astăzi vă duc până sus, la tunel, pe Cheile Tișiței. Dacă sunteți cuminți, vă spălați pe dinți și mâncați tot din farfurie, zilele astea continuăm până la Vf. Coza și Lacul Negru.

Spuneam că nu trebuie să dezlegi cine știe ce nod gordian că sa ajungi în Chei. Din șoseaua (foarte bună) din Lepșa, la un moment dat se face la stânga un drumeag care te va duce, vreo 800 de metri, la intrarea în Rezervația Cheile Tișiței.

Fac precizarea că, până în 2005, drumul din Rezervație era mult mai bun dar, la inundațiile din acel an, drumul s-a mai stricat, în unele porțiuni drumul a fost rupt și se trece, acum, pe scări din lemn sau poduri oarecum improvizate. Pentru cei cu abilități normale locomotorii nu este nici un impediment iar aceste obstacole aș spune că chiar înfrumusețează locul șii fac ca excursia să rămână una de povestit și de repetat.

Cum intrăm în Rezervație?

Pe poartă, firesc, dar numai după ce, în prealabil, citim ce spune pe placa aia, mare și roșie. Sunt chestii de interes general dar e bine să le băgăm la cap, măcar din exercițiu pentru celula nervoasă. În mod normal se plătește și o taxă dar, de fiecare dată când am intrat, nu era nimeni la poartă care să mă pună să plătesc așa că n-am mai dat banii. Bafta mea, nu?

Drumul se derulează, firesc, pe lângă Tișița. Apa Tișiței ne va însoți până la tunel și va curge pe lângă noi când pe partea dreaptă, când pe cealaltă dreaptă. În zilele calde, de vară, se văd păstrăvii dar, ca iubitori de natură ce suntem, mâncăm senvișul de-acasă și lăsăm lighioaiele în pace. Și nu, nici nu aruncăm hârtiile pe jos!

După cum probabil o să aflați, drumul a fost posibil ca urmare a exploatărilor forestiere de la începutul secolului trecut. Unii spun că tunelul din capăt este construit de nemți, în al doilea război mondial dar eu cred că, mai degrabă, a fost construit ca necesitate pentru transportul buștenilor, pentru că, pe vremuri, pe acolo era o cale ferată îngustă, de munte (Mocăniță). Mă rog, dacă vă place povestea, lăsați-l construit de nemți, n-o să ne certăm pentru asta! :)

Cert este că, la sfârșitul secolului al XIX-lea, zona era defrișată în totalitate, iar acum pădurea a regenerat, acoperind multe din construcțiile de-atunci.

Cheile Tișiței au un aspect de canion și au o vegetație extrem de bogată. În general, Munții Vrancei sunt bogați în izvoare, pâraie și râuri, deci, nu apa ar fi o problemă dacă vă deplasați pe-aici. Nu trebuie să fiți chiar un Bear Grill și să aplicați tehnicile lui de supraviețuire, eu am băut apă direct din Tișița și, cu excepția faptului că mi-a crescut o mânuță între omoplați iar nopatea radiez în verde fosforescent, n-am ni'ca! :D

Cât mergi spre Tunel îți poți umple timpul căscând gura la ce ne arată natura : Brâna Tisaru, Râpa Caprei, Altarul Tișiței sau treci pe sub arcade săpate în stâncă pentru a face parcursul căii ferate înguste care a fost.

Peisajul este nefiresc de frumos, nu mă laud când spun asta, veniți și-o să vedeți că nu găsiți minciună în ceea ce vă spui eu!

La capătul drumului, după vreo 3 ore de mers oarecum voinicește, ajungeți la tunelul celebru în zonă. Este lung de vreo 250 de metri și, când intrați în el, vă trebuie lanternă. Se vede luminița de la capătul tunelului, visul românilor din 1996 încoa' și, stați liniștiți, chiar e luminiță, nu e trenul!

Este cumva dificil să povestești cât e de frumos este un loc, o să postez oareșce fotografii. Eu le-am făcut în 2008, atunci când am fost pe-acolo, este posibil ca, de atunci și până acum să fie oarece modificări, dar, nu de substanță.

Acuma, niște sfaturi oarecum tehnice : făcut la pas întins, drumul îl parcurgi în circa 3 ore. Dacă aveți copii cu voi, mai puneți o oră, poate două, în plus. Firesc, tot cam atât vă ia și la întoarcere deci, calculați-vă bine timpul ca să vă puteți întoarce la timp.

Vara, sau pe timp uscat, drumul nu pune riscuri deosebite celor care merg pe aici, dar, dacă plouă, aveți grijă cum puneți pasul: nu cred că v-ajută să veniți înapoi țopăind într-un picior și nici nu știu dacă prietenii or să vă care-n spate așa, de-a moaca. Gândiți-vă numai la câtă bere trebuie să le dați pentru asta.

Deși la intrarea în Rezervație ni se atrage atenția cu privire la existența carnivorelor mari, eu cred că acestea evită cumva drumul principal. Nu știu cum o fi mai în adâncul pădurii și, dacă vreți să aflați, pregătiți-vă îndelung, cu materialele necesare: nu, cruciulița sau iconița nu ajută foarte mult și nici mătăniile! Este bine să știți că omul, chiar speriat de moarte, nu aleargă mai repede decât un urs plictisit! Nu mai spun dacă ursul e flămând!

Dincolo de tunel, intrăm în trasee turistice adevărate, acolo e bine să fiți echipați de drumeție, cu bocanci, îmbrăcăminte și alte alea. Când o să trecem tunelul, o să vedeți că zona merită. Dar, întrucât traseele sunt lungi (6-8 ore) musai să aveți cort la voi și saci de dormit, ceva conserve și scule de aprins focul.

Acuma, gata, vă las, nu vreau să vă fac capul mare! Credeți-mă pe cuvânt, vizitați zona dacă aveți posibilitatea, nu veți regreta!

O să postez câteva zeci de poze! Glumesc, așa-s eu, spiritual nevoie mare, dar, după ce le vedeți, sper să vă conving să ajungeți aici!

Gata, haidi, pa!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 04.11.14 19:22:02
Validat / Publicat: 04.11.14 20:23:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în LEPȘA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3643 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

29 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cascada Putnei, un must see al Vrancei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

29 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.11.14 20:17:34]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[04.11.14 20:28:19]
»

@webmaster: mulțumesc!

Safta Radu
[04.11.14 20:45:40]
»

Capcaunule, esti belea, mare belea de om! In sensul bun al cuvantului, se-ntelege. Un articol mai frumos si mai util decat acesta nici ca se putea. Umorul in stare pura se impleteste armonios cu stilul inconfundabil in descrierea unor zone superbe, ireal de frumoase. Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[04.11.14 20:57:28]
»

@Safta Radu: Când locurile vizitate sunt atât de frumoase îți vine ușor să scrii. N-am eu umor, voi sunteți bine dispuși când îmi citiți reviewurile! Oricum, mulțumesc pentru laude!

crismis
[04.11.14 21:28:13]
»

@căpcă1: Doamne, cata-mai modestia poate sa incapa in... capul unui capca1!!! Oricum, ne bucuram si iti uram: Bine ai venit acasa, bre!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[04.11.14 21:38:08]
»

@crismis: Mersi de urare! Faza cu modestia mi se trage din liceu, când profu' de mate spunea despre mine că-s modest... intelectual! Adevărul e că matematica e mai simplă decât, să spunem, dreptul civil! Ia uite, ce fabulez eu, aicea!

crismis
[04.11.14 21:41:58]
»

@căpcă1: Inteleg foarte bine ce vroia sa zica dom' profesor, dar si pe tine te inteleg si mai bine! Eu am luat 10 la bac la mate si am facut... medicina! (asta modestie)

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[04.11.14 21:45:04]
»

@crismis : ha, ha, ha, e vina ta, dacă învățai carte, ajungeai inginer!!!

Zoazore
[04.11.14 21:56:07]
»

@crismis - Lasa ca eu aveam 10 la biologie si chimie si-acuma-s inginer. La mate eram ca si capca1!

una peste alta, SUPERB! Ca de obicei! Simteam nevoia!

Bine-ai revenit acasa, capca-une!

Da'poza cu manuta dintre omoplati, mai pe seara, sa se vaza si fosforu'cam pa cand?

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[04.11.14 22:06:54]
»

@Zoazore: Chimia este materia aia, cu piulițe desenate, legături covalente și alte alea? Mă jur că la mate eram mai bun ca la chimie Acuma, fără glumă, tu, brăilean (că) fiind, poți ajunge tare ușor în zonă și să te convingi, "la locul feței" Și pentru crismis, la fel!

crismis
[04.11.14 22:10:39]
»

@căpcă1: Normal, mergem! E datorie morala! Si scriem si review-uri dupa aia!... daca ne da voie Mos Martin

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[04.11.14 22:13:28]
»

@crismis: Ei, îi spuneți că mă cunoașteți și vă lasă-n pace! Lepșa e plină de case ce aparțin gălățenilor, poate că aveți astfel de prieteni și ați rezolvat și cazarea!

crismis
[04.11.14 22:21:34]
»

@căpcă1: Cea mai buna prietena a mea are casa la Lepsa. N-am fost niciodata. Ba nu are apa, ba nu are caldura, ba ploua in casa... Inteleg ca e cam ca in padure... Deci m-as increde mai mult in varianta cu cortul! Si, daca ne viziteaza Mos Martin, desigur, o sa-i spunem ca suntem prietenii capca1-lui! Mersi!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[04.11.14 22:29:24]
»

@crismis: in Lepșa sunt și pensiuni bune, la prețuri decente. La cort e bine să fie un cerc mai mare de prieteni, dar, repet, zona este splendidă, merită încercat! Cât despre urs, vezi că nu mă cunosc toți!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.11.14 22:36:39]
»

Deși am ajuns la Lepșa în mai multe rânduri, niciodată nu ne-am făcut timp pentru o vizită în rezervație. Citindu-ți articolul și văzând frumoasele fotografii, putem spune că ne-ai convins... la primăvară atacăm Cheile Tișiței!!! Până atunci e timpul pentru Superbonus!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[04.11.14 22:40:58]
»

@Crazy_Mouse: mulțumesc și pentru SB dar si pentru laude! Venite din partea unui atat de bun cunoscător al Vrancei, laudele mă măgulesc! Rezervația trebuie, musai, vizitată, n-ai să regreți!

Zoazore
[05.11.14 12:23:13]
»

@căpcă1 - Io nu! mate si cu mine=doua drepte paralele. In schimb, cu piulitele tare bine m-am inteles.

As putea ajunge dac-as sta in Braila, dar de 4 ani locuiesc in Bucuresti si lucrez in Bolintin-Vale

Trist, dar adevarat!

Mi-ar placea mie tare mult, dar din motive obiective (tinand de sanatate...) nu prea si pot... Da' ma fac eu mare!

P. S. S-a facut vin bun in zona?

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[05.11.14 12:29:52]
»

@Zoazore: Oups, imi pare tare rău s-aud ca ai probleme de sănătate! Dar, nu mor caii când vor câinii, nu-i așa? Ha, vinul este bun de cele mai multe ori. Consumat cu moderație. Știi cum se spune: consumul exagerat de grăsimi, zahăr și alcool garantează un chef pe cinste!

Eugenia55* †
[05.11.14 18:02:34]
»

Am calcat pe-acolo acum foarte muuulti ani, doua veri la rand am stat "la gazda" la Porcu', nu-mi aduc aminte sa fi existat pensiuni, stateam foarte aproape de chei, n-am ajuns niciodata mai departe de tunel, s-a nimerit, de fiecare data, sa fim singuri pe-acolo, era cam... asaaa... nu prea la-ndemana...

Anul trecut, dupa 18 ani, am stat o saptamana in Lepsa dar la chei n-am mai ajuns, data-aviatoare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[05.11.14 18:11:57]
»

@Eugenia55 - Păi, ”dataviatoare” să vă faceți curaj și să reveniți la Chei! Merită, măcar pentru melancolia anilor de-au fost! Zic și eu!

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.11.14 18:16:56]
»

@căpcă1 - Sper ca la o dată "aviatoare" să ajung şi eu la chei!

Frumoasele tale poze m-au convins să revin pe plaiuri vrâncene.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.11.14 18:18:28]
»

@traian. leuca: Cheile Tișiței te așteaptă! Nu vei regreta!

Dabator
[08.11.14 07:38:20]
»

@căpcă1: Excelente impresii (din nou). O zonă pe care n-am explorat-o și pare că nu am procedat corect .

O fi prea târziu acum sau în anii viitori? Sper că nu.

Remarcabil că tu ești una din puținele persoanele care scrie altfel de impresii. Chiar dacă pesemne am mai sărit unele impresii de ale tale, când voi avea ceva timp mă voi "ocupa" de ele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[08.11.14 08:04:01]
»

@Dabator: după cum am tot spus, în Vrancea sunt foarte multe trasee în. zona Munților Vrancei ce trec prin locuri superbe! Săptămâna ce vine o să vă duc de la Cheile Tișiței la Vf. Coza și la Lacul Negru, pe urmă, altă dată, la Lăcăuți și Vf. Goru. Din păcate, nu mai am timp de mers, la pas, pe acolo și, de ce să nu recunosc, parcă, nici vârsta! O să mă ajut de poze pentru poveștile mele și de ceea ce a mai reținut celula nervoasă. cât despre faptul că vrei să mă urmărești, ok, just do'it, sunt ca o carte deschisă ! Totuși, grăbește-te, prin decembrie cred că o să renunț la acest cont! Weekend plăcut!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[08.11.14 09:04:34]
»

@căpcă1 - Ha? Cum sa renunti la cont? Ce gluma-i asta, ca nu m-am prins?

Pai suntem dependenti de scrierile tale si ne bagi in boala de sevraj! Capca1, revino-ti, mai baiatule!

De crezut se crede in alta parte, aici se scrie frumos si cu talc!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[08.11.14 09:48:27]
»

@Zoazore: Păi, frumos este să pleci când ai valoare, când ești apreciat, nu când ai stors orice urmă de simpatie! Weekend plăcut!

Zoazore
[08.11.14 11:47:08]
»

@căpcă1 - Ma lasi? Stai aici, ca de nu, am sa te bantui! Buhu-huuuu! Vrei sa ne vizitezi prin spitale pe motiv de sevraj?

Si-apai, daca pleci si ne-ntalnim cu Mos Martin, zice ala ca nu te mai cunoaste si nu-i de bine!

crismis
[08.11.14 19:49:13]
»

@căpcă1: Capcaune, si io zic ca si pretenu' Zoazore: Baga-ti mintile-n cap, ca de nu... Ce-s fitzele astea de diva?! Baloteaza un Snicars, ceva si revina-ti! Tara te vrea Capca1!!!

webmaster26
[27.12.15 17:56:35]
»

Mutat în rubrica "Rezervația naturală Cheile Tișiței, LEPȘA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Eugenia55*, Safta Radu, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația naturală Cheile Tișiței:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.5994839668274 sec
    ecranul dvs: 1 x 1