ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 02.06.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 11

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
91.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mediasul la prima noastra intalnire

TIPĂREȘTE URM de aici

Am ajuns la Medias intr-o însorită zi superbă din prima săptămână a lui septembrie, venind de la Biertan. Am dorit să petrecem cateva ore în oraşul de pe Târnava Mare cu scopul de a vedea centrul istoric, urmând ca seara să ne deplasăm spre următorul loc de cazare din staţiunea Bazna, aflată la câţiva kilometri.

Am remarcat cu surprindere că se poate intra în centrul vechi cu maşina trecând o barieră unde există un aparat care eliberează tichete de parcare. Nu pot spune că acest lucru m-a deranjat. Dimpotrivă. La ieşire am plătit la automat, s-a ridicat bariera şi am plecat mai departe. Deşi costă, mi se pare un mod civilizat de reglementare a problemei parcării în centrele istorice ale oraşelor. Îi descurajează mai ales pe cei care doar vor să traverseze oraşul să intre în partea istorică şi să aglomereze spaţiile şi aşa destul de limitate. Am gasit cu greu un loc de parcare, dar am stat fără teama pe care o ai în alte oraşe că cineva o sa-ţi ridice maşina.

De cum am instrat în centrul istoric ne-a uimit arhitectura deosebită a orasului, iar cateva case de pe Strada Iohannes Honterus ne-au atras atentia prin faţadele lor deosebite. Am admirat în stânga castelul pe care am decis sa-l vizităm mai tarziu, o dată cu Biserica Sfanta Margareta. Am continuat plimbarea prin Piaţa George Enescu şi apoi prin Piaaţa Regele Ferdinand (Piaţa Mare). Piaţa Regele Ferdinand este o minunăţie, fiind după părerea mea, comparabilă cu Piaţa Mare a Sibiului. Din păcate însă, nu este atât de bine întreţinută. Ne-a placut arhitectura în mod deosebit, dar şi faptul că de jur împrejurul pieţei sunt cateva terase, restaurante, cafenele sau pizzerii. Ne-a plăcut de asemenea faptul că din loc în loc erau afişe din care puteai afla lucruri interesante despre istoria Mediaşului şi despre personalităţile importante pe care le-a dat oraşul.

Am luat si masa pe terasa restaurantului Traube, de unde ai o perspectivă frumoasă asupra Pietei Regele Ferdinand. Mancarea este foarte bună, însă atitudinea ospătarilor nu s-a ridicat la un standard acceptabil. Asta şi pentru că erau în permanenţă hărţuiţi de o gaşcă de copii cerşetori (nu spun de ce etnie pentru a nu fi acuzat de nu ştiu ce apucături pe care nu le am). De câte ori ospătarii încercau să-i alunge dintre mese, aceştia luau cate o olivieră sau o scrumieră şi fugeau. Deznodământul nu e greu de imaginat. Contra une sume modice primite de la angajaţii terasei, obiectele erau recuperate. N-aş putea spune că acest joc de-a şoarecele şi pisica intre cerşetori şi ospătari ne-a distrat, fiindcă, în fond, este vorba de o realitate foarte tristă. Aşa ca am pornit din nou în căutarea comorilor Mediaşului medieval pentru a evada un pic din cotidian.

Castelul şi Biserica Sfanta Margareta merită toată atenţia pentru ca sunt, într-adevar foarte frumoase. Din păcate, cand am fost noi era şantier (se înlocuia pavajul din curte) dar asta nu a impietat cu nimic bucuria de a vedea niste monumente istorice deosebite. Pe o latură a incintei castelului am gasit casa memorială Stephan Ludwig Roth, unul dintre cei mai iluştri reprezentanţi ai saşilor din Transilvania. Povestea lui este absolut impresionantă. Om de vastă cultură, doctor al Universităţii din Tubingen, Roth a avut idei progresiste şi, printre altele, a sprijinit drepturile românilor din Transilvania în timpul Revoluţiei de la 1848. Ediţia în limba română a wikipedia descrie astfel sfarşitul tragic al lul S. L. Roth: ,,În ianuarie 1849, lui Roth i-a murit soţia şi s-a întors la Moşna, având promisiune de amnistie de la generalul revoluţionar Józef Bem, dar Lajos Kossuth şi comisarul său, Ladislau Csányi n-au ţinut cont de aceasta şi l-au arestat în 21 aprilie 1849, fiind condamnat la moarte prin împuşcare de către „tribunalul de sânge” al nobililor de la Cluj, pentru „înaltă trădare”, deşi ajunsese de curând doar, văduv cu cinci copii minori. Sentinţa a fost executată la trei ore după pronunţare. În scrisoarea adresată copiilor săi, în ziua execuţiei (11 mai 1849) menţiona „Am avut cele mai bune gânduri pentru naţia mea, fără să fi voit răul celorlalte naţiuni” (din Transilvania). Adevăratul motiv al condamnării sale au fost ideile şi activitatea sa, dar mai ales ideile din broşura în care pleda şi susţinea drepturile poporului român. ,,

Ca o concluzie a acestui articol aş spune că Mediaşul este un oraş care trebuie vizitat măcar o dată în viaţă, că are o moştenire istorică şi arhitecturală excepţională, că nu e cu nimic mai prejos decât alte localităţi transilvane în care saşii au lăsat o amprentă deosebită, dar că – din punct de vedere al turistului – e la început de drum.

Mă gândesc aici, desigur, la o paralelă cu Sibiul sau Sighişoara. Sper ca într-o bună zi să se poată scrie despre Mediaş la superlativ aşa cum o fac mulţi turişti în cazul Sibiului sau Sighişoarei pentru că –într-adevăr- potenţial există. Prin urmare, imi place sa cred ca aceasta a fost doar prima noastra intalnire cu Mediasul si ca vom reveni sa-l vedem transformat in si mai bine.


[fb]
---
Trimis de adialexe in 18.10.16 16:57:03
Validat / Publicat: 18.10.16 19:21:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MEDIAȘ.

VIZUALIZĂRI: 2209 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adialexe); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Ansamblul castelului și al bisericii Sfânta Margareta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu [18.10.16 19:52:38] »

@adialexe - un articol interesant si un prim vot de incurajare. Prin Medias am trecut in urma cu 3 ani pentru a cauta un indiciu in preajma muzeului lui Hermann Oberth. Probabil ca majoritatea nu-l cunos ce Herman Oberth, eu am auzit despre el prin filme, caci el a fost unul dintre parintii inventatori ai rachetei V2 folosita de nemti in al Doilea Razboi Mondial. Totusi meritele lui de inventator au fost recunoscute si de autoritatile romane devenind membru (post mortem, el decedand in 1989) al Academiei Romane.

In rest nu am vazut orasul Medias si sunt convinsa ca este un oras minunat. Felicitari, votat cu placere.

ANILU [19.10.16 14:56:47] »

@adialexe: Felicitari pentru articol, recunosc locurile din poze şi descrise de tine.

Ajung în Mediaş de câteva ori pe an (soţul lucrează acolo) şi am văzut schimbările de fiecare dată când ajung.

Este adevărat mai sunt multe de făcut prin oraş.

La Traube am mâncat şi noi şi avea loc aceeaşi hărţuială pe care ai descris-o tu. dar să ştii că restaurantul are şi o grădină de vară în curtea interioară din stânga restaurantului unde este mai bine de luat masa.

Aştept continuarea despre Bazna, unde ne-ai spus că aţi mers.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adialexe [19.10.16 17:22:18] »

@ANILU: Mulțumesc mult pentru ecou. Data viitoare când o să mergem la Traube o sa încercăm grădina interioară. Toate cele bune!

adialexe [19.10.16 17:28:11] »

@mishu: Într-adevăr, Herman Oberth e un alt nume mare legat de Mediaș și cred că autoritățile locale ar putea promova turismul și prin organizarea unor itinerarii culturale și științifice de de interes pentru turiștii educați.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adialexe, ANILU, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Mediaș și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078019142150879 sec
    ecranul dvs: 1 x 1