ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.06.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Prin Cheile Tasnei, la Moara Dracilor si mai departe

TIPĂREȘTE

Intr-unul din articolele anterioare am amintit de o minivacanta petrecuta de 1mai pe Valea Cernei, in care m-am cazat la Motelul Dumbrava. Nu mai insist pe conditiile de cazare de la motel, aflat la 12km fata de Baile Herculane mergand spre Baia De Arama, pe care déjà le-am prezentat in review-ul dedicat, dar as dori sa povestesc despre plimbarile pe care le-am facut pe munti, prin imprejurimi. Minivacanta a fost gandita, pe etape, cu vizitarea morilor de apa din Cheile Rudariei, trecand mai departe Muntii Aninei, cu escala la Cascada Bigar, care sincer, nu m-a extaziat. Este o cascada frumoasa, interesanta, dar cam atat. Sincer, am vazut prin preumblarile mele prin tara, cascade parca mai interesante. Probabil si pozitia ei langa sosea are un cuvant de spus. Dar gusturile nu se discuta. De acolo ne-am oprit 1 noapte langa Oravita, la Ciclova Montana, la pensiunea Casa cu platani despre care déjà am scris, special pentru a fi in dimineta urmatoare aproape de gara Oravita pt o plimbare pe linia ferata montana Oravita-Anina (ora de plecare tren fiind 7,05, despre care desemenea am povestit. Dupa plimbarea cu trenul dupa-amiaza ne-am stabilit cartierul general, pentru 2 nopti, in Sasca Romana la pensiunea Casa cu Roti, care deasemenea a avut si ea un scurt articol dedicat. Aici am vrut sa “facem” Cheile Nerei”, tura complete cu intrare pe la Lacul Dracului si intoarcere pe la Podul Beiului si tunele. Acest lucru a reusit partial, dar voi povesti separate intr-un articol.

Dupa cele 2 nopti petrecute in Sasca Romana, am migrat, in sfarsit, pentru 4 nopti, pe Valea Cernei, despre care de fapt doream sa va povestesc in acest articol.

Am ajuns la Motel Dumbrava, undeva in jurul pranzului, dupa o scurta oprire in Baile Herculane, pentru refacerea “stocurilor”. In Herculane, nebunie, animatie ca pe plaja la Mamaia, in plin sezon. Era organizata in aceasta perioada tabara MISA, a adeptilor lui Bivolaru. Aflasem acest lucru cautand initial cazare, in statiune, dar totul era rezervat, ocupat. Ne propusesem intr-una din zile sa facem o tura prin Cheile Tasnei si eventual Cascada Vanturatoarea in aceeasi zi, apoi, in alta zi, o tura prin catunele isolate Inelet si Scarisoara si in ultima zi o plimabra pana in Cerna Sat cu Cheile Corcoaiei si mai departe pana la Lacul lui Iovan.

Traseul spre Cheile Tasnei, incepe chiar de langa pensiune, pe marcaj cruce albastra (CA) si dupa vreo 30 de minute de urcus destul de sustinut prin padure, se iese deasupra direct in Cheile Tasnei. Aici este o piveliste de vis, superba, cu cheile vazute de sus, cu pinul negru de Banat, infipt semet in peretii stancosi ai cheilor, iar panorama asupra vaii Cernei cu Varfurile Arjana, Bilana si Prislop si culmile Muntilor Cernei, minunata. Cararea, practic sapata in peretele stancos, continua la inaltime, prin chei, apoi poteca ajunge la nivelul Tasnei, se continua de-a lungul apei, traversand-o de mai multe ori, cand pe podete impovizate, cand pe pietroaie. De fapt pe aici a fost granita dintre Imperiul Austro-Ungar si Tara Romaneasca. Se mai observa aproape de iesirea din chei, pe langa formatiunea sapata in stanca de apa, numita… Gaura Fetii... :), vechea carare pe care patrulau granicerii.

Cheile chiar daca sunt atat de aproape de “civilizatie”, sunt atat de salbatice, de o frumusete aparte. Traversare cheilor dureaza cam o ora, si se iese intr-o poaina unde Tasna, formeaza o mica cascada, aici fiind amplasata pe cursul ei, jos, si o mica moara de apa cu ax vertical, functionala, chiar miroasea a faina proaspata, numita Moara Dracului (Dracilor) deoarece roata ei, orizontala, se invarte invers acelor de ceasornic. De aici suntem imbiati prin intermediul unor afise scrise de mana, de ciobani, de a vizita si stana din apropiere, unde poate ajunge in 5-10 minute. Asta am si facut, ajungand rapid, la stana unde am fost intampinati de tanti Maria, o femeie, atat de placuta, zambitoare, care ne-a poftit inauntru, in camaruta lor care tine loc si de dormitor si de bucatarie, unde focul ardea pe vatra sub ceaunul din dotare. Aici am stat prêt de vreo 30-45 minute, nemaisaturandu-ne de vorba cu tanti Maria, am gustat branza si casul dumneaei, care ne-a placut tare mult, chiar am si cumparat cateva kilograme. Ne-a confirmat ca moara de mai jos este functionala, chiar cu cateva zile in urma sotul dansei macinase faina de porumb. Ne-a sfatuit sa mergem un pic mai departe trecand pe la cele cateva izbuce cu o apa atat de rece si buna, aflate un pic mai sus de stana si sa mergem pana in Poiana Tasnei, lucru care l-am si facut si a meritat cu prisosinta, atat apa cat si frumusetea poienii. Practic tot traseul pana in poiana dureaza cam 2 ore-2h30’ cu pauze de foto si pauza de …stana.

Am trecut la inapoiere sa ne luam la revedere de la tanti Maria si de a recupera branza cumparata, iar in aprox 1h, 30’ am fost jos la pensiune, cu o mica pauza de shooting a unui frumos exemplar de vipera cu corn, care se incalzea la soare dupa o mica repriza de ploaie, fix pe o piatra in carare. Portiunea de panta accentuata de la inceputul traseului se poate evita printr-un mic ocol pe o poteca nemarcata care te scoate la vreo 500 m de pensiune ma sus pe sosea.

Concluzia este ca daca sunteti prin zona, nu ratati o tura prin cheile Tasnei, merita din plin.

Intr-un al review am sa descriu si turele facute in zilele urmatoare prin catunele Inelet, Scarisoara si Tatu prin cheile Corcoaiei si cascada Vanturatoarea.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 25.06.14 11:02:28
Validat / Publicat: 25.06.14 14:50:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.

VIZUALIZĂRI: 5638 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Iedut la stana
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

TraianS
[25.06.14 15:03:50]
»

Meserie pozele si reviewul.

E prima data cand vad si eu vipera "made in Romania". Nu a tremurat aparatul?

Bravos.

Testosu'AUTOR REVIEW
[25.06.14 16:48:37]
»

@TraianS: Era imediat, dupa o bura de ploaie, cand coboram prin cheile Tasnei, chiar un pic relaxati, nu prea era nici soare si nu prea ne asteptam sa o intalnim. Era chiar in poteca, un exemplar foarte frumos avea vreo 50-60 cm, cred mascul dupa culoare. Partea proasta este ca in perioada in care am fost a fost destul de rece, iar ele sunt foarte lente in miscari, nu se retrag la vibratiile generate de bocanci pe carare sau de lovituriel de bete in pietre. De abia a catadicsit sa plece din drum sa putem trece in siguranta.

Oricum Valea Cernei ca si Cheile Nerei unde fusesem cu cateva zile mai inainte, sunt renumite prin nr. de vipere. Iar pe Valea Cernei gasesti indeosebi subspecia vipera cu corn (Vipera ammodytes ammodytes), foarte rar vipera comuna (vipera berus). Aceasta din Banat are varful cozii portocaliu spre deosebire de subspecia vipera cu corn (Vipera ammodytes montandoni) din Dobrogea, care are varful cozii verzui.

De fapt am intalnit inca o vipera cu corn si in Cheile Rudariei cand am fost sa vizitam morile de apa in prima zi a acestei vacante. Cred ca am postat o poza cu ea la articolul dedicat Morilor de apa de la Eftimie Murgu.

webmaster26
[07.03.17 11:13:45]
»

Mutat în rubrica "Parcul Național Domogled & Munții Cernei, MASIVUL RETEZAT-GODEANU" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂParcul Național Domogled & Munții Cernei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.48623514175415 sec
    ecranul dvs: 1 x 1