ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.11.2015
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Pitești
    ÎNSCRIS: 15.07.14
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    OCT-2015
    DURATA: 2 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Escaladarea uriasilor Romaniei (IV)

    TIPĂREȘTE URM de aici

    In acest penultim episod am sa va povestesc despre cum am urcat inca doua varfuri din uriasii Romaniei, de data aceasta in masivul Retezat, unul din cele mai frumoase masive muntoase din tara. Este vorba de varful Peleaga, 2509 m si varful Papusa, 2508 m, ambele in acest minunat masiv muntos.

    Varful Peleaga – Muntii Retezat, Coordonate GPS–45°21′56.6″N 22°53′33.2″E, este pe locul sapte ca inaltime intre cele mai inalte varfuri montane de peste 2500 m din Romania, are inaltimea de 2509 m, acesta fiind cel mai inalt varf din masivul Retezat. Pe vreme buna, ofera o priveliste deosebita asupra masivului Retezat. Accesul pe vârf se poate face din mai multe directii: dinspre Saua Pelegii urcand prin valea Pelegii si dinspre Curmatura Bucurei prin valea Pietrele pornind de la cabana Gentiana sau dinspre Lacul Bucura pornind din zona refugiului Salvamont.

    Dupa ce am studiat toate variantele, am optat pentru cea mai rapida cale de acces spre cele doua varfuri, Poiana Pelegii, situata la altitudinea de 1633 m in partea sudica a masivului.

    Distanta din Arges si pana acolo fiind destul de maricica am stabilit sa dormim o noapte sus pe munte, neputand sa facem aceasta tura intr-o singura zi.

    Din Pitesti pana in comuna Rau de Mori, judetul Hunedoara am facut cam 6 ore cu autoturismul, urmand acelasi traseu pana in Petrosani ca si in tura pe varful Parangul Mare, de acolo urmand drumul pana in Hateg si apoi la stanga pana in comuna Rau de Mori.

    De aici, observam deja marcajul de interes pe marginea drumului, respectiv Punct Albastru PA, marcaj care ne va purta pana in Poiana Pelegii. Din comuna Rau de Mori urmam drumul asfaltat pe firul vaii, drum aflat intr-o stare nu foarte buna, mai ales in apropierea barajului Gura Apei. Distanta din comuna pana pe baraj este de cca 10-12 km. Sunt mai multe intersectii pe traseu, dar nu trebuie decat sa urmariti marcajul Punct Albastru care este pus la vedere pe stanci in fiecare intersectie. Ajunsi pe baraj, oprim pentru a admira cel mai mare baraj de anrocamente din estul Europei, construit in anul 1975, cu o inaltime de 168 m.

    Drumul continua peste baraj iar dupa cca 100 m, la prima curba, asfaltul se termina. Intram pe un drum forestier unde se afla si bariera de intrare in Parcul National Retezat. Aici platim taxa de acces in parc, 10 lei de persoana si 10 lei pentru autoturism, primim indicatii pentru mai departe si ne continuam deplasarea pe acelasi drum forestier aflat intr-o stare deplorabila, chiar si pentru un Logan. Din fericire portiunea aceea se termina rapid iar la prima intersectie intalnim un indicator la stanga catre Poiana Pelegii, 14,5 km, marcaj punct albastru. Din acest loc drumul este foarte bun, bine tasat, se circula fara probleme. Dupa o ora ajungem in Poiana Pelegii, o parcare aflata la capatul drumului in mijlocul padurii, unde gasim mai multe autoturisme parcate. Un panou ne indica altitudinea de 1633 m si traseele montane din zona.

    Avand in vedere ca ceasul arata ora 17.00, calculam timpul si stabilim ca putem ajunge pe lumina pe malul lacului Bucura, pentru a dormi la refugiul Salvamont de pe malul lacului.

    In 5 minute facem rucsacii, intrand in traseul spre lac, marcat foarte bine cu Banda Albastra BA si Cruce Rosie CR. Dupa ce traversam o punte miscatoare din barne peste rau, urcam vitejeste prin padurea deasa, sperand sa iesim din padure pana la apusul soarelui.

    Traseul este unul lejer fara dificultate iar dupa o ora iesim deja din padure in golul alpin. Aici incepem sa urcam usor si in 30 minute ajungem in sfarsit pe malul lacului Bucura, aceasta adevarata perla a muntilor Retezat. Cateva cuvinte despre acest lac se impun, acesta fiind cel mai mare lac glaciar din Romania, situat la inaltimea de 2040 m si avand suprafata de 8,9 ha. Pe timpul verii aici este un adevarat loc de intalnire al montaniarzilor, de aici plecand majoritatea traseelor din Retezat.

    Am ajuns pe malul lacului exact la asfintit, luna invaluind deja crestele intr-o lumina alba de parca muntii erau acoperiti de nea. Repejor intram in refugiul construit chiar pe malul lacului Bucura, o cabanuta din lemn in care gasim vreo 10 montaniarzi care serveau cina la lumina frontalelor.

    Ne dam binete, observam ca in refugiu mai erau cateva locuri libere in pod unde ne si instalam sacii de dormit, pregatiti pentru o noapte care se anunta foarte friguroasa. Dupa ce ne instalam, servim si noi o cina delicioasa, apoi stam la taclale cu ceilalti pana tarziu, povestind bineinteles despre munti si frumusetile acestora.

    A fost o noapte foarte geroasa, dimineata langa izvor gasind o adevarata cascada de gheata, semn ca temperaturile au scazut pe timpul noptii mult sub 0 grade. La prima ora, ne echipam rapid, luam micul dejun dupa care incepem sa urcam spre prima tinta a zilei, varful Peleaga.

    Urmam traseul din spatele refugiului, marcat cu Cruce Galbena CG, un traseu usor care ne poarta in 30 minute pe fundul Caldarii Berbecilor dupa care incepe un urcus pronuntat spre crestele insorite, unde ajungem dupa inca o ora. Aici, pe partea sudica, soarele straluceste cu putere, renuntand si noi rapid la cateva haine. Un ultim urcus de 15 minute si ajungem pe cel mai inalt punct al masivului, varful Peleaga, 2509 m.

    Bucuria atinge cote maxime, avand in vedere ca vremea era superba iar in zare observam urmatoarea noastra tinta, varful Papusa. Am zabovit pe varf o jumatate de ora, timp in care am servit o gustare si ne-am bucurat de privelistile superbe din jurul nostru, dupa care am hotarat sa ne continuam drumul spre cel de-al doilea varf tintit in acea tura.

    Varful Papusa - Muntii Retezat – Coordonate GPS45°22′12″N 22°54′28″E, este al optulea varf montan ca inaltime intre cele mai inalte varfuri de peste 2500 m din Romania, avand inaltimea de 2508 m si este situat in masivul Retezat. Accesul pe varf se poate face din mai multe directii: dinspre saua Pelegii urcand prin valea Rea pornind de la cabana Gentiana, dinspre Portile Inchise sau dinspre varful Custura.

    Aflandu-ne pe varful Peleaga, noi am ales singura cale posibila, aceea de a cobora in saua Pelegii si a urca apoi pe varful Papusa. Traseul continua usor pe creasta pe acelasi marcaj, Cruce Galbena CG, apoi coboram o panta accentuata in 20 minute, ajungand in Saua Pelegii, o sa larga in care gasim si indicatorul care ma interesa, spre Poiana Pelegii.

    Vazand ca varful Papusa este foarte aproape, lasam in sa rucsacii grei, luam cu noi decat niste apa si merinde si incepem urcusul accentuat spre varf. Mi-a placut la maxim acest urcus, varful fiind un conglomerat de lespezi, un adevarat munte de piatra, traseul purtandu-ne peste aceste stanci pe care trebuia sa ne cocotam ca niste capre negre. Fara greutati in spate, reusim sa ajungem pe varf in 25 minute din sa, traseul nepunand nici un fel de probleme.

    Aici, facem o pauza mai lunga, bucurandu-ne de vremea superba, bem si o bere fara alcool pe care am carat-o in rucsac pentru a marca momentul, dupa care incepem coborarea pe acelasi traseu pana in saua dintre varfuri unde aveam lasat bagajul greu. Ca timpi intermediari, de la Bucura pana pe varful Peleaga am facut cca 1,30-2 ore, de pe varful Peleaga pana pe varful Papusa cam o ora. Reintorsi in saua Peleaga, care se afla intre cele doua varfuri de interes, observam indicatorul cu marcaj Punct Albastru PA catre Poiana Pelegii, locul unde aveam parcat autoturismul.

    Din sa, urmam potecuta la vale ajungand in 10 minute langa Taul Ghimpele, un superb lac la poalele varfului Peleaga. De aici, continuam sa coboram accentuat pe firul vaii ajungand in 30 minute langa o stana, unde admiram un bordei ciobanesc construit exclusiv din lespezi aflate din abundenta in zona.

    De aici, traseul devine foarte lin, urmand valea Pelegii pe malul raului, o adevarata relaxare dupa pantele abrupte urcate in acea zi. Dupa o plimbare de 2 ore pe firul vaii ajungem in Poiana Pelegii, destinatia noastra. Timp intermediar Saua Pelegii-Poiana Pelegii la coborare, maxim 2 ore si jumatate.

    Am ramas placut impresionat de frumusetea Parcului National Retezat, o locatie inca salbatica plina de fauna si flora, in care drujbele si topoarele taietorilor de lemne nu si-au facut inca aparitia, o locatie in care voi reveni cu drag si vara viitoare.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de wolf2001* in 05.11.15 14:46:00
    Validat / Publicat: 05.11.15 16:25:23
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.

    VIZUALIZĂRI: 2401 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (wolf2001*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P10 victorieeee
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 35 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [05.11.15 16:25:05]
    »

    Consider că şi pentru acest episod e justificată excepţia de la regula (prin care nu selectăm ca MG un episod al unui serial deja selectat MG)

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    wolf2001*AUTOR REVIEW
    [05.11.15 16:35:49]
    »

    @webmaster - Multumesc!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    wolf2001*
    Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Parcul Național Retezat:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.9269299507141 sec
    ecranul dvs: 1 x 1