ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Targu-Jiu
ÎNSCRIS: 08.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cheile Corcoaia – bijuteria creată de natură în Valea Cernei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

”Întotdeauna apa învinge piatra.
Nu prin forță, ci prin perseverență. ”
Confucius

În acest review încerc să vă aduc în atenție un obiectiv foarte puțin cunoscut, dar de o frumusețe aparte. Trebuie să recunosc că până în vara anului trecut nu știam despre existența acestor chei. Căutarea unei zone răcoroase care să ne scape de canicula insuportabilă din oraș m-a ajutat să le descopăr. Ideea vizitării acestor chei i-a aparținut fiului meu care auzise de frumusețea acestora și văzuse imagini cu ele. Mi-a sugerat ideea și nu i-a trebuit mult timp să mă convingă, după ce mi-a arătat imaginile pe net hotărârea era ca și luată.

Localizare și drum

Am plecat din Târgu-Jiu pe DN 67 D, parcurgând o distanță de aproximativ 75 de km în condiții foarte bune, după care am virat la dreapta (este indicator) și ne-am continuat drumul pe DN 66 A spre Cerna Sat. Deși pe hartă apare ca DN, de aici drumul nu mai este asfaltat și pe multe porțiuni sunt gropi, unele pot fi numite chiar cratere. Îmi amintesc și acum coșmarul celor 18 km până la intrarea în chei. Dacă la început drumul părea acceptabil, în sensul că erau puține gropi și puteam să fac ”slalom” printre ele, au apărut și porțiunile unde efectiv nu aveai ce să ocolești, astfel că am fost nevoit să reduc viteza simțitor încât aveam senzația că nu mai ajungem odată :((. Nu vreau să sperii pe nimeni, intenționez doar să recomand posesorilor de mașini care au garda la sol joasă să nu se hazardeze pe acest drum. Dacă aveți o mașină cu garda normală și mergeți încet nu e nicio problemă. Însă dacă aveți la dispoziție bicicletă, motocicletă sau ATV este și mai bine.

Am trecut prin Cerna Sat, o localitate izolată, micuță, cu case puține, unde civilizația are alte dimensiuni. Pe partea dreaptă în sensul de mers spre chei poate fi zărit un complex turistic cu căsuțe pe marginea unui mic lac. De aici mai este destul de puțin de mers.

Din Băile Herculane până în chei sunt 44 km, din care 26 km care se parcurg tot pe DN 67 D, până la indicatorul spre Cerna Sat, după care se parcurge porțiunea de drum neasfaltat cu multe gropi de care vorbeam mai înainte.

Despre Cheile Corcoaia

Cheile Corcoaia sau Cheile Corcoaei sunt niște chei adânci și sălbatice formate în bazinul râului Cerna, fiind declarate rezervație naturală.

Există mai multe povești care ne spun că denumirea cheilor provine de la Corcoaia, un personaj feminin din mitologia locală. O primă versiune a legendei spune că aceasta este o femeie bătrână care îl îndrumă pe Hercule. În antiteză, o alta ne indică faptul că ar fi un balaur cu care se luptă Hercule și astfel au luat naștere formațiunile geologice.

Deși au o lungime de doar 300 m, Cheile Corcoaia sunt extrem de spectaculoase și au o frumusețe aparte. De fapt, Cheile Corcoaia sunt cele mai frumoase chei dintre cele care pot fi întâlnite pe Valea Cernei.

Vizita

În sfârșit am ajuns la zidul de beton pe care scrie ”Loc de campare”, dar mai sunt și alte însemnări (mâzgălituri) cu graffiti. În spatele acestui zid este o poieniță unde se poate campa fără a se percepe vreo taxă. La 150 m depărtare de zid încep cheile.

După ce am parcat mașina (foarte aproape de zid este un loc larg unde se poate parca) am traversat puntea metalică peste râul Cerna și am mers cca. 100 m pe o potecă pe lângă peretele de stâncă spre chei. Acestea se vizitează pe partea stângă, iar pentru a facilita accesul turiștilor este montată o balustradă de protecție. Chiar la intrarea în chei este montată o punte metalică care permite traversarea de pe un versant pe altul, dar în același timp, oferă și posibilitatea realizării unor fotografii deosebite.

În momentul vizitei noastre nu erau mulți turiști în chei, unul pleca când am ajuns noi, iar alți doi au venit la puțin timp după sosirea noastră, astfel că am putut admira și fotografia în voie această minunată creație a naturii. Oriunde întorceam privirea era imposibil să nu fim încântați de ceea ce ni se înfățișa în fața ochilor.

Ne-au impresionat pereții verticali ai cheilor, în care apele care s-au scurs pe ei de-a lungul timpului au săpat un tunel, pe peretele stâng eroziunea fiind mai accentuată. Chiar dacă era o zi caniculară, am văzut două firicele de apă care se prelingeau pe peretele de stâncă în scobitura tunelului (se pot vedea în una din fotografiile atașate). Contemplând frumusețea cheilor mă întrebam de cât timp a fost necesar pentru a șlefui astfel stânca.

Impresionant este și fundul cheilor, acesta fiind săpat în marmite (DEX - scobitură formată prin eroziune în albia unui râu), înșiruite de o parte și de alta a bazei pereților stâncoși, formând adevărate salbe.

Cred că cei care doresc să continue aventura pe firul apei în sus o pot face, cu condiția să dețină echipament de alpinism pentru a coborî peretele de stâncă înalt de 8 m. Nu știu dacă acest efort le va fi răsplătit de către natură și nici nu este un îndemn, doar am menționat această posibilitate. Pe mine curiozitatea mă îndemna la acest demers, dar nu eram pregătit pentru așa ceva.

Spre bucuria mea, atât la locurile de campare, parcare, cât și în chei, nu am văzut ”semne” ale trecerii oamenilor (necivilizați) pe acolo. Nu este o zonă intens vizitată, însă dacă ținem cont de existența locului de campare cred că este de apreciat faptul că nu am văzut hârtii, sticle din plastic, etc.

După vizitarea cheilor puteți să vă continuați deplasarea pe același drum forestier (la fel de prost) spre Lacul lui Iovan. Deși nu mai sunt decât 9-10 km de parcurs, mi-am adus aminte că nu sunt proprietar de service auto și am renunțat :). Am făcut cale-ntoarsă pe același drum chinuitor, dar măcar acum știam ce mă așteaptă :).

Dacă iubiți natura nu ezitați să vizitați aceste chei. Nu vă speriați de starea deplorabilă a drumului, frumusețea Cheilor Corcoaia vă va induce o stare de bine și vă va face să uitați de micile neplăceri provocate de parcurgerea acestuia.

Să aveți drumuri bune și călătorii frumoase!

Webmaster vă rog atașați: www.youtube.com/watch?v=vDNTZ8RrDhU


[fb]
---
Trimis de costy69 in 07.06.16 19:55:43
Validat / Publicat: 07.06.16 22:23:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.

VIZUALIZĂRI: 3736 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Complexul turistic întâlnit în drumul spre chei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[07.06.16 22:21:48]
»

Excelentă recomandarea!

-

Mutat în rubrica "Hai-hui prin Munţii Cernei, MASIVUL RETEZAT-GODEANU" (nou-creată pe sait)

webmaster
[07.06.16 22:22:08]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

costy69AUTOR REVIEW
[07.06.16 22:35:56]
»

@webmaster - Mulțumesc!

Aveam intenția să vă propun crearea unei rubrici dedicate acestei destinații. Merită!

webmaster
[07.06.16 22:41:10]
»

@costy69 - Aproape sigur se vor mai aduna impresii desspre această destinaţie - atunci în mod cert îi vom dedica o rubrică distinctă

webmaster
[07.06.16 22:42:38]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

costy69AUTOR REVIEW
[07.06.16 22:44:45]
»

@webmaster - Mulțumesc! Mă onorează.

Radu Tudoran
[08.06.16 00:57:31]
»

Ce ma bucur ca ai poze de acolo. Eu le-am vizitat acum 30 de ani si nu aveam aparat foto. Sper sa nu te superi daca-ti votez si pozele

costy69AUTOR REVIEW
[08.06.16 11:47:08]
»

@Radu Tudoran - Nu mă supăr, decât dacă le-ați votat pe toate .

mishu
[08.06.16 14:27:48]
»

Minunat, votat cu mare placere.

costy69AUTOR REVIEW
[08.06.16 16:29:00]
»

@mishu: Multumesc frumos!

liviu49
[10.06.16 20:30:34]
»

@costy69 - Imi cer scuze, dar nu am putut gasi o poza pe care sa nu o votez. Asta este! Sunt locuri prea frumoase si care, pe mine personal, ma vor sensibiliza mereu. Priveam aseara pozele din Austria de acum doi ani si acum privindu-le pe cele pe care le prezentati nu vad mare diferenta. Natura a lucrat si a fost darnica prin toate locurile. Noi, insa, spre deosebire de austrieci, nu prea (vorba olteanului) stim sa respectam si sa ingrijim natura.

Despre articol voi reveni dupa ce voi tipari articolele si le voi citi cu "simt de raspundere", iar dupa aceea pot avea si pareri.

Pana atunci numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
costy69AUTOR REVIEW
[11.06.16 10:51:10]
»

@liviu49 - Aveți dreptate, în România natura a lucrat frumos. Din păcate noi nu știm sau nu vrem (sau câte ceva din amândouă) să întreținem / promovăm / punem în valoare frumusețile pe care le avem. Unde mai pui că în ultimul timp distrugem și ceea ce avem (vezi defrișările din ariile protejate).

Sper să ne trezim până nu e prea târziu.

Numai bine și călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[12.06.16 11:10:24]
»

Senzationale cheile, pozele si videoul atasat vorbesc singure. Am avut in intentie sa ajung aici in premiera la inceputul anului dar a fost vremea foarte neprielnica. E un loc ce merita a fi cunoscut si vizitat de iubiturii de munte si de natura in general. Multe multe felicitari pentru postare!

costy69AUTOR REVIEW
[12.06.16 11:41:18]
»

@Dan&Ema - Mulțumesc pentru cuvintele frumoase!

Cheile Corcoaia sunt de o frumusețe aparte. Din păcate accesul până aici este destul de anevoios, iar cheile sunt foarte scurte. Dar ce e frumos nu durează o veșnicie.

Merită să le vizitezi, dar nu în perioade ploioase. În plus în zonă mai sunt și alte atracții turistice.

Numai bine și călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
costy69, Dan&Ema, liviu49, mishu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂParcul Național Domogled & Munții Cernei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072240829467773 sec
    ecranul dvs: 1 x 1