ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

De la Brusturet in creasta Pietrei Craiului - Vf.La Om

TIPĂREȘTE

De la cabana Brusturet am plecat pe traseu cruce galbena urmand drumul forestier ce are o bariera imediat dupa cabana, fiind astfel interzis accesul auto. De aici incepe Valea Seaca a Pietrelor, o vale salbatica, incantatoare, pitoreasca, careia acum doar sursurul apei ce o strabate, ciripitul pasarelelor, noi si cativa caini care ne insoteau, ii deranja linistea. Urmeaza partea care ne place cel mai mult in drumetiile noastre, doar noi si natura, cand poti sa privesti in voie, sa te reculegi, sa visezi, sa te bucuri de tot ce ne-a daruit Dumnezeu.

La inceput drumul serpuieste printre brazi avand in partea stanga raul apoi intram in cheile Vaii Seci a Pietrelor, chei cu adevarat salbatice sapate in calcare. Peisajul este specific carstic cu pereti verticali in care vedem din cand in cand cate o grota iar pietrele cazute de pe peretii stancilor au format un strat de grohotis. Mersul prin grohotisul din chei este destul de obositor. Dupa ce iesim din chei valea se ingusteaza, aerul este mai pur fiind acum departe de sursele de poluare. Ajungem la un pod de beton unde din dreapta vin doua trasee, cruce albastra dinspre Dambovicioara prin satul Ciocanu si triunghi rosu din satul Sirnea. Continuand traseul se ivesc in stanga stancile calcaroase ale versantilor estici ai Pietrei Craiului. Pe partea dreapta a Vaii Seci a Pietrelor suntem insotiti de o padure deasa de brazi tineri, apoi, deodata ne trezim in fata cu un versant defrisat. Te trec fiori, peisajul pare ciuntit, nu intelegem daca s-a vrut intinerirea padurii sau s-a defrisat pentru altceva, poate o viitura a facut ravagii si nu au avut incotro. Ne dam noi cu presupusul ca totusi puietii de brazi de pe versant sunt pusi pe randuri, sau parca nu, si ajungem la concluzia ca trecand pe aici peste cativa ani o sa aflam adevarul.

Cam la douazeci de minute de la podul de beton facem stanga din Valea Seaca a Pietrelor si dupa putin timp ajungem in Poiana Grind unde se termina si semnul cruce galbena pe care am venit de la Brusturet.

Din Poiana Grind avem o priveliste mai ampla a Piatra Craiului a carei creasta este invaluita putin in ceata. Trecem pe langa cantonul silvic si incercam sa continuam traseul in liniste sa nu ne simta cainii de la stana Grind din dreapta noastra. Dar fara nici un rezultat caci cainii care ne insoteau din Brusturet ne-au dat de gol si in loc sa ne apere, dincontra, ei se piteau dupa noi si noroc cu un cioban, care ne vazuse de cand am intrat in poiana, ca si-a chemat cainii. Si noi care tot drumul ziceam ca e bine ca avem caini cu noi in caz ca apare ursul si i-am hranit din mancarea noastra!

Drumul continua in urcus usor. Intalnim un semn ce urca la refugiul Grind dar noi mai facem un ocol mic pentru a ne aproviziona cu apa de la izvorul Sipotul Vladusca (de aici nu mai avem nicio sursa de apa), aproape de punctual “La Table” un loc foarte cunoscut de turisti, aflat la altitudinea de 1400m, o adevarata intersectie a potecilor de la poalele Craiului. Citisem in ghidul Pietrei Craiului ca aici se ajunge printr-o succesiune de poieni frumoase si mare ne-a fost dezamagirea cand am dat peste aceeasi imagine dezolanta cu zone mari defrisate.

Dupa aprovizionarea cu apa o luam in dreapta si prin padurea Grindului pe marcajul banda rosie urcam la refugiul Grind unde ajungem in mai putin de 3o de minute. Refugiul Grind se afla pe Plaiul Grindului la altitudinea de 1620m, este confectionat din metal, are o soba in interior pentru vreme rece, si este folosit ca adapost pentru cei care urca sau coboara din creasta. Aici facem o pauza de masa admirand in stanga creasata sudica cu Coltii Grindului, in centru hornurile Grindului iar in dreapta Coltii Gainii pe la baza carora vor urca in curand spre Vf. La Om. De aici pare atat de aproape si de fapt mai avem cel putin doua ore de urcus.

Traseul spre varf urca sustinut pe Plaiul Grindului care se intinde pana la baza calcarelor. Cautam cu privirea culoarul Rucar-Bran de unde am pornit calatoria, refugiul se vede tot mai mic dar observam de aici poteca pe care am venit din Valea Seaca a Pietrelor si versantii defrisati. Urcam pe sub Coltii Gainii tot mai greu prin grohotis.

In sfarsit ajugem pe creasta, la vf. La Om sau Piscul Baciului cum ii mai spune - 2238m altitudine, cel mai inalt varf din Piatra Craiului. Fiind situat la jumatatea crestei de aici poti admira atat jumatatea sudica cat si pe cea nordica a Pietrei Craiului, abrupturile estice si cele vestice care sunt mult mai spectaculoase, muntii Fagaras, Iezer-Papusa si Bucegi - daca ai noroc sa fie vreme buna. Desi toata ziua am avut vreme frumoasa, doar odata am vazut creasta invaluita in ceata, cum am ajuns la varf s-a lasat ceata si ne-am grabit spre refugiul din Saua Grind unde am innoptat in speranta ca a doua zi vom continua traseul pe creasta si vom avea ocazia sa admiram zona. Refugiul din saua Grind este situat la 2215m altitudine, este chiar in creasta, tip iglu unde incap 6-8 persoane. Pentru ca la refugiu erau decat doi polonezi nu am mai intins cortul, am scos sacii de dormit si am ramas in refugiu. A plouat toata noaptea iar dimineata ceata era mai deasa decat seara, asa ca am coborat tot pe la refugiul Grind.

Intr-un fel imi parea rau, in special de peisaje, dar stiu ca chiar daca nu-mi iese asa cum am planicifat tura de acasa tot sunt in castig. Am vazut multe locuri frumoase, mi-am imbunatatit conditia fizica, am fost doua zile conectata la natura si a ramas provocarea de a reveni in creasta.

Carari frumoase!


[fb]
---
Trimis de Lumis66 in 21.07.11 21:26:59
Validat / Publicat: 21.07.11 22:21:15
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6909 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Valea Seaca a pietrelor - dupa bariera de la Brusturet
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Admin
[21.07.11 22:35:00]
»

Articolul, bine scris, bogat in detalii si bine ilustrat cu fotografii, a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru acest traseu.

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[22.07.11 11:00:57]
»

Lumis66, își mulțumesc în mod deosebit, pentru că sugestia mea dintr-un ecou trecut la precedentul tău review și-a găsit răspunsul în mod atât de firesc și plăcut: ne-ai purtat alături de tine pe poteci de munte, de-a lungul unui traseu pe care mulți dintre cititori nu vor avea posibilitatea să-l parcurgă poate niciodată. Oricum, relatarea ta e un bun ghid și un îndemn de a porni la drum pentru cei care se încumetă și cărora le place să străbată potecile cu rucsacul în spate. Cu mulți ani în urmă am străbătut și eu acest traseu, așa că știu ce satisfacții deosebite ai trăit acolo. Și fotografiile tale stau martore atunci când vorbim de frumusețe și libertate în mijlocul naturii. Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Lumis66AUTOR REVIEW
[22.07.11 18:36:21]
»

Multumesc @admin

@mariana. olaru

Cu multa placere, oricand despre munte.

Am tinut neaparat sa le scriu separat aceste doua rw. Acesta cu traseul pe munte am vrut sa-l impartasec cu cei care nu au fost niciodata pe aici, iar cel din chei, desi mai sunt rw postate, am vrut sa fie un mesaj. Ca le putem face si la pas, ca ne deranjeaza gunoaiele, gratarele si manelele intr-un loc unde ar trebui sa ne bucuram de aer curat si natura.

urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[25.07.11 10:00:07]
»

Bine ca ati avut parte doar de ceata. Noi, acum vreo doua saptamani, am avut parte de ceva mult mai "palpitant" desi trebuie sa recunosc ca a fost o premiera pentru creasta Craiului. Desi am urcat pe o vreme superba (pe Padina Hotarului), dupa ceva timp in creasta vremea s-a schimbat brusc si o ploaie naprasnica, insotita de grindina s-a abatut asupra muntelui si binenteles asupra noastra.

Oricum, felicitari pentru tura si pentru review. Chiar mi-ati deschis apetitul pentru o tura relaxanta pe partea sud-estica

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lumis66, mariana.olaru, urjanclaudiu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin M-ții Piatra Craiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062788009643555 sec
    ecranul dvs: 1 x 1