ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.07.2012
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.02.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Valea Rea - Moldoveanu

TIPĂREȘTE

După 27 de ani m-am hotărât să urc din nou pe Moldoveanu și am descoperit acest nou (pentru mine) traseu de acces în masivul Făgăraș, dinspre Domnești de Argeș, mai ales că se putea realiza într-un weekend. Am ales greșit să ajung la Domnești pe artera Pitești – Cîmpulung (drumul este mult mai bun pe traseul Pitești – Curtea de Argeș).

De la Domnești am urcat spre nord la Sboghicești, de-a lungul văii Râul Doamnei și după vreo 6 km, am intrat pe drumul de macadam apoi forestier de vreo 40 km. Relativ anevoios, doar dacă plouă, bine consolidat, fără denivelări mari sau șleauri. Singurele probleme apar dacă parcurgeți drumul în zile lucrătoare când pot surveni blocaje datorate constructorilor de la drumuri, dar mai ales celor de la exploatarea forestieră. În general sunt înțelegători și te ajută să poți depăși. După barajul de la lacul Bacin (după alte hărți, Văsălatu, de la pârâul cu același nume), pe care-l lăsați în dreapta, începe Valea Rea. La finalul drumului, ajungeți la o stână, care, contrar spuselor unora, este funcțională (e bine pentru eventuale incursiuni ale urșilor). De reținut că la capătul drumului nu sunt decât aproximativ 9 locuri de parcare. Nu se stă bine nici la locurile de campare. Pe malul râului, înainte de a ajunge la stână, cu greu găsiți 4 locuri pentru corturi. Mai multe sunt după ce treceți de stână la aprox. 1km. Pentru cei care vor să ajungă pe Moldoveanu în aceeași zi este bine să știe că traseul dus-întors nu durează mai puțin de 7 ½ ore. Acestea fiind condițiile, ne-am odihnit pentru încercarea de a doua zi.

Drumul spre masiv merge de-a lungul pârâului Valea Rea, la început în ușoară urcare apoi din ce în ce mai aspru pe teren neîmpădurit. După 1 oră și 45 am ajuns pe platoul Valea Rea de unde, după alte 30 min. se atacă urcușul spre creastă. Loc minunat de odihnă acest platou, cu apă din belșug, porțiuni mici veșnic înzăpezite și Lacul Vestic Valea Rea. Urcușul destul de abrubt spre creasta Făgărașului pâna la fereastra care dă în Valea Viștea, spre Transilvania, este compensat doar de priveliștea spre vârfurile Viștea Mare și Moldoveanu. Odată ajuns pe creastă încep recompensele pentru efortul care nu este unul mic. Spre est, la aprox. 500m se află refugiul Portița Viștei iar spre vest, vârful Viștea Mare. De aici urcușul este puțin mai delicat, pe alocuri chiar periculos. Mic popas pe vârful Viștea Mare, 2527m. unde ne lăsăm bagajele (cum fac toți turiști care urcă și pe Moldoveanu) și apoi asaltul final spre mândria noastră geografică, la 2544m.

După alte 40-45 min. ajungem pe Moldoveanu și nu ne săturăm fotografiind priveliștile spre Podragu sau Gălășescu. Deci, după 4,5 ore, cu 2 pauze de 15 min., ne vedem visul cu ochi.

Coborârea din masiv ne-a fost ”agrementată” de o ploaie de vară, cu grindină, dar eram deja pe platoul Valea Rea și nu a fost nici un pericol. N-am vrut să credem, dar la întors am făcut mai mult decât ne așteptam, chiar peste 3,5 ore (poate și datorită lipsei de antrenament). Oricum a meritat.

Pot spune că dintre toate variantele analizate privind ascensiunea pe Moldoveanu, de către noi, niște amatori (dinspre Transilvania sau Muntenia) aceasta mi s-a părut cea mai puțin costisitoare ca timp și energie.


[fb]
---
Trimis de Puiu2010 in 30.07.12 22:10:38
Validat / Publicat: 30.07.12 23:26:25

VIZUALIZĂRI: 7960 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Puiu2010); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 ... și mulțumirea ajungerii pe vârf.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9450 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Qvadratvus
[31.07.12 00:44:56]
»

Cum să atingi Nirvana - sau ziua în care m-am învins pe mine însumi

De Valea Rea mă leagă o frumoasă amintire... Eram prin studenţie şi "făceam" Făgăraşul de la Curmătura Plaiul Foii (separaţia de Piatra Craiului) la Valea Oltului. Traseul a fost atunci unul de anduranţă şi l-am terminat în 6 zile şi jumătate, din care numai o jumătate de zi am luat o pauză la Cabana Podragu (vorba vine, că de fapt în noaptea respectivă a trebuit să suim înapoi în creastă să recuperăm pe unul care căzuse în cap..., după care am apucat să punem şi noi capul jos la Podragu doar câteva ore).

Ei, ziua în care am suit Moldoveanu a fost cea mai grea, pornisem de dimineaţă de la lacul glaciar de pe Valea Urlea unde avusesem cortul şi, seara am ajuns la Cabana Podragu.

În acest traseu de 1 zi, a venit şi momentul în care am trîntit rucsacul jos şi i-am zis colegului meu (tura am făcut-o în 2) că nu mai fac nici un pas înainte fiindcă pur şi simplu nu mai pot. Eram în locul de pe creastă unde ajunge Valea Rea... De oboseală, Viştea şi Moldoveanu mi se păreau ceva gigantic şi inaccesibil, dincolo de puterile mele de a le face faţă la acel moment.

Amicul meu s-a enervat cumplit, se anunţase că se strică vremea şi el era la a 4-a tentativă de parcurge creasta Făgăraşului într-o singură tură. Dealtfel Moldoveanu şi Viştea erau învăluite în ceţuri şi vremea dădea semne de îngrijorare.

După ce a boscorodit suficient nenorocul, a urlat puţin şi a dat cu şutul în câţiva bolovani, colegul mi-a zis: Gata, nu avem ce face, coborâm pe Valea Rea, îl dăm naibii de Făgăraş şi asta e! Şi, fiindcă tot nu mai avea importanţă timingul ne-am aşezat jos şi am început să mâncăm biscuiţi cu miere. Împăcat cu situaţia în acest timp, amicul s-a apucat să îmi povestească despre Valea Rea în timp ce încerca să îmi arate în direcţia respectivă diverse chestii.

Ca prin farmec, pe măsură ce mâncam - mă jur - cele 2 vârfuri au început să scadă în înălţime! Nu voi uita niciodată senzaţia pe care am avut-o atunci, a fost ca în filmele de desene animate... Iar pe măsură ce se micşorau vârfurile, ceţurile începuseră să se dea deoaparte şi o lumină parcă magică le poleia, în timp ce norii de furtună se duceau spre Valea Rea...

Evident senzaţiile de mai sus erau numai imaginaţia mea stoarsă de oboseală şi probabil de scăderea glicemiei, dar ceea ce ştiu e că după ce am terminat acei biscuiţi cu miere ascensiunea părea ceva rezonabil, aşa că am deschis gura şi am zis: "- Hai! Mergem în sus şi nu coborâm pe Valea Rea acum! ".

Uite-aşa am ajuns până la urmă la Valea Oltului şi fiindcă în ziua respectivă tot avusesem un moment de cumpănă, a trebuit noaptea să nu fie cu odihnă ci cu suit înapoi în creastă şi coborât din nou la Podragu...

P.S. Visez să fac - last time - Făgăraşul dintr-o singură tură, dar acum nu cred că va mai fi posibil, am cu 16 ani mai mult decât atunci, iar în decembrie schimb prefixul care de atunci va începe cu 4 ...

Puiu2010AUTOR REVIEW
[31.07.12 07:07:45]
»

@Qvadratvus: Te înțeleg și aprob. Totuși, speranțe rămân. Crede-mă, la 55 de ani și eu gândeam că nu mai ajung pe Moldoveanu într-un weekend. Soția, și ea având 54 de ani, este cea care nu a renunțat nici un moment. Succes și speranță!

sorindezmi
[31.07.12 08:18:52]
»

Aş dori să ştiu cam câţi km aţi parcurs pe jos, ce a însemnat ca timp şi dacă traseul este marcat corect.

Puiu2010AUTOR REVIEW
[31.07.12 08:37:12]
»

@sorindezmi: După cum cred că știi, lungimile traseelor montane se măsoară mai degrabă în timpul necesar parcurgerii, considerat pentru un drumeț cu rezistență medie. Ce pot să-ți spun este că nu am fost nevoiți să parcurgem pe jos porțiuni pe care le puteam străbate cu mașina. Repet ce am scris și în review:

- stână-platoul Valea Rea - 1 oră 45;

- platou-creasta Făgărașului la curmătură - 1 oră;

- curmătura Viștea-vf. Viștea Mare - 1 oră;

- Viștea Mare-Moldoveanu - 45 min.

Acești timpi includ și pauzele. Mai ține cont că am fost un grup cu vârste de la 40 la 55 de ani.

Traseul este marcat foarte vizibil, triunghi roșu până pe creastă, punct roșu până la Viștea și bandă roșie, parcă, până la Moldoveanu. Nu ai cum sa te rătăcești, mai ales că toate reperele și destinațiile (inclusiv cele intermediare, se văd de la distanță - aproape că nu am folosit harta montană). Baftă.

Admin
[31.07.12 08:47:16]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

webmaster77
[31.07.12 09:34:02]
»

Mutat la rubrica "M-tii Fagaras, Lacul Capra, Vf. Vanatoarea lui Buteanu" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

sorindezmi
[31.07.12 11:51:53]
»

@Puiu2010: multumesc mult, Stima

Puiu2010AUTOR REVIEW
[31.07.12 17:13:19]
»

@webmaster77: Multumesc pentru sprijin!

Puiu2010AUTOR REVIEW
[31.07.12 17:15:57]
»

@sorindezmi: Oricand cu placere, mai ales pentru cei ce iubesc muntele.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Puiu2010, Qvadratvus, sorindezmi
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă masivul Făgăraș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068624019622803 sec
    ecranul dvs: 1 x 1