ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.12.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 3 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 10

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Plimbându-ne prin Rășinari, în satul împietrit în timp, ne-am bucurat sufletul

TIPĂREȘTE URM de aici

Din anul 2016, de când am descoperit această localitate, ea rămâne un loc care mă recheamă, un loc din care sunt sigură că voi pleca de fiecare dată transformată, încărcată pozitiv, fericită, e ca o terapie, o evadare din cotidian în liniște, natură, în trecutul simplu și în istorie.

După ce am ajuns la cazarea din Rășinari, am pornit la plimbare pe străduțele înguste, pavate, liniștite, cu pereții colorați ai caselor asemeni ilustrațiilor unei cărți de povești pentru copii. Nu trec mașini, e totul calm, oamenii te salută pe stradă, cu toate că nu te cunosc... băiatul meu a fost curios la început și mă întreba: cine sunt oamenii pe care îi salut? de ce îi salut dacă nu îi cunosc? Eu i-am explicat că pe vremea când mergeam la bunici salutam fiecare om indiferent dacă îl cunoșteam sau nu, în semn de respect... la oraș nu se practică salutul cu persoanele necunoscute (câteodată nici între cunoscuți).

În anul 2012, Rășinariul a fost desemnat ca fiind unul dintre cele mai frumoase sate din România, fiind menționat în Ghidul celor mai frumose sate din România.

Rășinari este satul de reședință al comunei cu aceeași denumire, aflat la 8 km de municipiul Sibiu, în județul Sibiu, din Transilvania.

Rășinariul a fost menționat încă din 1204, documentele vremii atestand ca fiind cea mai veche localitate din Mărginimea Sibiului, dar și cea mai mare comună ca suprafață.

Numele satului provine de la rășina de pe copaci pe care oamenii locului o colectau, o fierbeau urmând ca produsul final sa fie vândut producătorilor de vopsele.

Prin mijlocul satului trece pârâul Sibișel, peste care traversează multe poduri din beton, cu balustrade metalice, ornate cu ghivece de mușcate. Pârâul este împrejmuit de gard și are din loc în loc stâlpi de iluminat cu dispozitive sub forma de felinare. Pe porțile caselor se poate citi anul în care au fost construite, unele sunt foarte vechi.

Iata ce am vazut si vizitat prin Rășinari:

Mausoleul mitropolitului Andrei Șaguna (1808 - 1873) , ridicat în anul 1877, este situat lângă biserica ortodoxă Sfânta Treime.

Intrarea în mausoleu este păzită de un leu și o leoaică care stau întinși și sunt triști.

Biserica ortodoxă cu hramul Cuvioasa Paraschiva (1725 - 1758) despre care am scris vezi impresii, se află în vârful dealului.

În prima zi, pentru că am ajuns prea târziu, nu am reușit să o vizităm, astfel ne-am intors a doua zi, mai devreme.

Biserica ortodoxă cu hramul Sfânta Treime de la 1811, lângă care se află cimitirul cu mausoleul marelui cărturar și mitropolit Andrei Șaguna. Am intrat în biserică, ne-am rugat și am făcut doar o fotografie, nu era voie să fotografiem.

Casa Episcopală, a fost construită din lemn în anul 1710. Aici a fost sediul episcopilor ortodocși ai Transilvaniei: Ghedeon Nichitici și Gherasim Adamovici între anii 1761- 1795 când a fost mutată la Sibiu. Din 1772 a fost și sediu al protopopiatului. Astăzi este muzeul parohiei ortodoxe.

Muzeul Etnografic organizat în anul 1952, deține o colecție de peste 1500 de obiecte de etnografie și de artă populară specifice Mărginimii Sibiului. Acesta este deschis de marți-duminica, între orele 8-16. Nu l-am vizitat pentru că am ajuns în dreptul lui când era închis.

Am trecut pe lângă casele care nu se vizitează: a filozofului Emil Cioran, loc în care se reîntorc rudele îndepărtate ale acestuia în fiecare vară; a poetului Octavian Goga și a medicului, naturistului, sociologului și etnografului Ilarie Mitrea.

Pe peretele casei filozofului se află o placă memorială iar în fața casei, pe un mic soclu este amplasat portretul acestuia pe un suport din lemn, pe care scrie durata vieții acestuia 08.04 1911 - 20.06.1995 și un citat: "Copilăria mea a fost paradisul meu".

Aici este strada Protopop Emil Cioran, tatăl filozofului Emil Cioran, plăcuță atașată pe casa în care s-a născut filozoful Emil Cioran. Pe casa cu obloanele deschise care strigă după renovare, recondiționare, cu pereții crăpați și geamuri sparte, scrie anul când a fost ridicată: 1846... ce veche este!

La răscruci de drumuri sunt construite troițe și fântâni, foarte frumoase, adevărate opere de artă.

Troițele, sunt monumente istorice, opera unor meșteri și zugravi, printre care Ioan Grigorovici și Oprea Zugravul care au participat și la pictura bisericii Cuvioasa Paraschiva, fiind plătiți de oamenii cu stare din sat.

Busturile poetului Octavian Goga și a filozofului Emil Cioran sunt amplasate în parcul din fața Căminului Cultural.

Școala Veche a fost edificată în anul 1836, după cum stă scris pe frontispiciul imobilului. Aceasta a primit numele lui Octavian Goga după anul 1990, care a învățat a rândul lui aici. Tot la aceeași școală au mai învățat filosoful Emil Cioran și medicul Ilarie Mirea.

Această școală s-a ridicat pe locul pe care se știe că funcționa o școală românească încă din 1700.

Școala se află vis-a-vis de biserica Cuvioasa Paraschiva. Pe clădire este o plăcuță pe care scrie următoarele: "S-a renovat și adaptat la anul Domnului 1904. "

Împrejurimi

Există trasee cicloturistice și de drumeție, marcate, în jurul localității Rășinari, care traversează satele arhaice din Mărginimea Sibiului. Această zonă turistică aflată la poalele Munților Cindrel, cuprinde 18 sate pastorale.

Foarte aproape este stațiunea montană Păltiniș, care poate fi o destinație atât de vară cât și iarna pentru schi vezi impresii și de Muzeul Astra vezi impresii.

Vă recomand această destinație, unde cu siguranță nu vă veți plictisi, unde vă veți simți primiți de localnici ca într-o familie, puteți cumpăra de la ei produse tradiționale foarte gustoase (noi am cumpărat o telemea delicioasă de la un producător local, nu mai aveau din păcate la vânzare dar am mâncat cârnați și salam de casă, gusturi care rămân în memorie).

Noi cu siguranță ne vom mai întoarce acolo, mai avem încă multe de făcut în zonă.


[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 05.12.18 15:46:13
Validat / Publicat: 05.12.18 18:08:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂRGINIMEA SIBIULUI.

VIZUALIZĂRI: 1176 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Rășinari
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Aurici
[05.12.18 20:11:56]
»

@Dana2008: În afară de drumurile spre Păltiniș (muuuulte), când mă duceam săptămânal la altitudini cu fi-miu ca să sintetizeze organismul cortizolul de care avea nevoie și treceam prin Rășinari, am mai fost acolo de două ori, cu același motiv: Festivalul țuicii și al brânzei. Distracție mare pe dealul de la ieșirea din sat! Uite am și uitat de festivalul ăsta. Poate la toamna viitoare dacă zici că produsele sunt la fel de bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[05.12.18 20:15:15]
»

@Dana2008:

Nu trec mașini, e totul calm, oamenii te salută pe stradă, cu toate că nu te cunosc...

a fost primul lucru cu care am intrat in contact cand am venit aici la interviu. Mergeam spre firma prin micutul orasel si lumea ma saluta pe strada desi se vedea clar ca nu eram de acolo ca tregeam si un mic troler dupa mine. Si mi se mai intampla lucrul asta si in Kufstein, desi este mai mare si imi dau seama ca sunt oameni ai locului si nu "chiriasi" ca mine.

Cat despre Rasinari, imi aduc aminte de el cu mare drag, chiar daca nu prea mult, avand in vedere ca acum vreo 25 de ani am fost in zona in luna de miere. Insa de mausoleul lui Andrei Saguna imi aduc aminte.

Felicitari, votat cu mare drag.

webmaster
[05.12.18 21:02:39]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dana2008AUTOR REVIEW
[05.12.18 22:39:55]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Dana2008AUTOR REVIEW
[05.12.18 22:48:46]
»

@Aurici: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Mâncarea localnicilor este delicioasă, preparată de ei după rețete tradiționale, nu găsești în alimentare asa ceva! Nu am termen de comparație cu alți ani pentru că noi doar de doi ani am descoperit Rășinariul.

Nu am auzit despre Festivalul Brânzei, dar sună tentant... despre țuică nu am nici o părere, nu întră în aria mea de interes.

Călătorii plăcute! Pe curând!

Dana2008AUTOR REVIEW
[05.12.18 22:58:22]
»

@mishu: Kufstein, atât de departe și totuși găsești căldura specifică localităților mici din România. Ce frumos! Chiar emoționant.

Luna de miere la Răsinari!!! Foarte interesant. Mă întreb dacă acum 25 de ani ai văzut același sat pe care l-am descoperit eu acum în 2018, dacă totul pare împietrit în timp.

Rășinariul este unic, un alt fel de Muzeu Astra, locuit în casele foarte vechi.

Călătorii plăcute, Mishulica! ????

Mulțumesc frumos pentru vizită ecou și aprecieri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[06.12.18 09:31:07]
»

@Dana2008: Mulțumim pentru frumoasa plimbare pe ulițele unui sat istoric. Am pășit și eu pe ulițele pietruite ale localității transilvane și am simțit o stare de bine, dispariția stresului și o liniște binevenită.

Chiar zilele trecute se difuza un reportaj la un canal tv despre detoxifierea digitală pe care o putem experimenta în satele Mărginimii Sibiului, Rășinariul numărându-se printre recomandări.

Apropo, nu ați văzut tramvaiul care face legătura cu Sibiul? În 2011 linia se închisese, dar la începutul anului 2018 s-a redeschis, dar cred că face doar curse de weekend sau cu ocazia diverselor sărbători (turnulsfatului.ro/2018/11 ... ari-de-centenar).

Frumoase sunt și troițele din sat ori cele înșirate pe marginea drumului sau chiar în câmp.

Numai bine!

Dana2008AUTOR REVIEW
[06.12.18 11:12:27]
»

@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Nu circula nici un tramvai cat am fost noi pe acolo, l-am fi observat sau ne-ar fi spus gazda noastră despre el.

"Detoxifiere digitală", câtă dreptate au... avem nevoie de cure de detoxifiere înainte de a fi complet otrăviti de net.

Anul acesta am experimentat ieșirile dese de week-end în natură, în liniște, în locuri sălbatice din munți, fără semnal la telefon, fără net... timpul se dilată, liniștea te cuprinde, starea de bine se așterne... conferă dependență ca orice stare de bine. Abia așteptăm sa exploram și restul satelor din Marginimea Sibiului.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[30.09.23 07:03:27]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Rășinari» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Mărginimea Sibiului]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Dana2008, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Rășinari:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11418986320496 sec
    ecranul dvs: 1 x 1