ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.04.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2009
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 AD. + --- COPII -- v: ---

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mănăstirea Ciolanu - un loc mirific pe meleaguri buzoiene!

TIPĂREȘTE

Deoarece soarele se ivise la orizont și promitea să alunge rapid răcoarea dimineții de început de mai, am planificat rapid împreună cu soția, între două sorbituri din cafeaua fierbinte, să vizităm o locație pe care nu o mai văzusem de câțiva ani, respectiv Mănăstirea Ciolanu, aflată lângă Tabăra de Sculptură Măgura.

Localizare și acces

Acest obiectiv se află pe raza comunei Tisău din județul Buzău, mai precis într-o poiană de mari dimensiuni aflată pe dealul Ciolanu. Accesul este facil, întrucât infrastructura zonei are o calitate mulțumitoare. La Mănăstirea Ciolanu se poate ajunge urmând DN 10 Buzău – Brașov, iar în dreptul Complexului Turistic de la Măgura se desprinde DJ 203G care șerpuiește prin pădure, pe o distanță de aproximativ șapte kilometri, până la această mănăstire. La plecare poți alege să te întorci pe același drum, sau poți alege să continui drumul pe DJ 203G până în satul Haleș, unde se desprinde către stânga DJ 100H care te va conduce către comuna Vernești, respectiv în DN 10 Buzău – Brașov.

Despre istoria acestui lăcaș de cult ar fi multe de spus, și voi încerca să punctez câteva repere. Mănăstirea Ciolanu este atestată documentar din secolul al XVI-lea, tradiția spunând că ar fi fost ridicată de Doamna Neaga, soția lui Mihnea Turcitu în anul 1589 (Mihnea Turcitu – domnitor al Țării Românești între 1577 – 1583 și 1585 - 1591). Alte izvoare documentare indică faptul că lăcașul de cult a fost ridicat de boierii Dumitru Ciolanu din Transilvania, Radu și Dragomir Sorescu din Vernești. În curtea mănăstirii se găsesc două biserici, aflate la o distanță mică una de cealaltă. Prima dintre ele (situată pe deal) este Biserica Veche, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Biserica Nouă este mai mare și a fost ctitorită în anul 1828 de episcopul Chesarie al Buzăului; această biserică poartă hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În curtea mănăstirii, de jur-împrejur, se află numeroase chilii, bucătăria, un mic cimitir dar și clopotnița mănăstirii (aflată la intrarea în curtea interioară a locașului de cult). Mănăstirea beneficiază și de o parcare generoasă.

Curtea mănăstirii și clădirile au un aspect îngrijit, iar pajiștea verde și straturile cu flori multicolore îți creează un sentiment de relaxare și mulțumire sufletească. Pentru a pleca cu această stare de liniște sufletească este indicat ca acest obiectiv să fie vizitat în cursul săptămânii, deoarece în weekend-uri zona este mult mai aglomerată. Motivul aglomerației se află peste drum de mănăstire, respectiv Tabăra de Sculptură Măgura. La final de săptămână, în zilele însorite, această poiană este invadată de amatori de grătare și de muzică ”bună”.

Noi am avut șansa de a vizita această zonă într-o zi liniștită și, după ce am ieșit din curtea mănăstirii, am făcut o mică plimbare și prin poiana cu sculpturile în piatră amplasate în aer liber. Plimbarea noastră s-a terminat brusc, deoarece vremea s-a schimbat pe neașteptate și a început o ploaie deasă, care ne-a trimis acasă înainte de a decide noi că este momentul să plecăm. Cu toate acestea, am reușit să facem câteva fotografii...

Alt obiectiv ce poate fi vizitat în apropiere este Schitul Cetățuia, aflat la aproximativ 30 de minute de mers prin pădure. Noi nu am reușit să ajungem până în prezent aici, însă este o destinație pentru plimbările din perioada următoare.

Posibilități de cazare în apropierea Mănăstirii Ciolanu

Cei care doresc să aloce o perioadă mai mare de o zi pentru vizitarea acestei zone au la dispoziție câteva posibilități de cazare diverse pe care doar le voi enumera, întrucât nu am fost niciodată cazat acolo:

- Complexul Turistic de la Măgura, locație care oferă cazare atât la hotel, cât și la căsuțele din incintă (locația este situată la 7 kilometri de mănăstire);

- Hotelul McPietroasa, o locație situată la marginea unei păduri, ce beneficiază pe timpul verii de piscină exterioară (locație situată la 4-5 kilometri de Mănăstirea Ciolanu, în vecinătatea Taberei Școlare Poiana Pinului);

- Camparea la marginea zonelor împădurite aflate pe drumul dintre satul Haleș și Mănăstirea Ciolanu.

Pentru cei care doresc a se relaxa câteva zile în zona Buzăului, aceștia pot vizita și alte obiective turistice cel puțin la fel de interesante: Vulcanii Noroioși (ce apar în două zone distincte numite Pâclele Mari și Pâclele Mici), Lacul de acumulare și Barajul Siriu (zona este propice drumețiilor montane, putându-se alege ca destinații Lacul Vulturilor, Cascada Pruncea), Muzeul Chihlimbarului din Colți sau Stațiunea Sărata-Monteoru (unde te poți relaxa vara la ștrandul cu apă sărată).

Oricum, indiferent de destinația aleasă, un lucru este sigur: amatorii de frumos nu se vor plictisi niciodată pe plaiurile buzoiene!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 24.04.12 16:39:43
Validat / Publicat: 24.04.12 17:40:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂGURA & BERCA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4190 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Aleea către curtea interioară a Mănăstirii Ciolanu. În față se poate observa clopotnița mănăstirii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9000 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[24.04.12 17:39:39]
»

Mutat la rubrica "Manastirea Ciolanu [Magura, jud. Buzau]" (deja existenta pe site).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Ciolanu [Tisău]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055562019348145 sec
    ecranul dvs: 1 x 1