ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.08.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 25.05.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2009
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Parastas la manastirea Viforata

TIPĂREȘTE

Se apropie sfarsitul saptamanii.

Ma suna bunii mei prieteni si ma invita la un drum pana la Targoviste, apoi la un parastas la manastirea Viforata si o plimbare la manastirea Dealu. Parca as merge. Ma atrage vremea frumoasa si calda de sfarsit de mai dar si parastasul de la manastire. Eram curios sa vad cum se desfasoara asa ceva la o manastire. recunosc ca ma gandeam si la masa ce va urma.

Deci dimineata devreme pe un drum pe care am tot circulat pornim spre Targoviste. Soseaua e linistita, nu circula prea multe masini trecem prin mici localitati unele prospere, altele mai putin. observam si satele de tigani. Campurile sunt frumoase, graul a crescut si in marea unduitoare, aproape galbena rosul aprins al macilor creaza un peisaj idilic.

Ajunsi in Targoviste ne oprim putin in centru. Orasul nu prea mare pare linistit, e curat, are multi pomi si multe flori, e cu stradute vechi si cu case tihnite si gradini cu trandafiri. Fiind inca devreme ne oprim sa vizitam Complexul Muzeal Curtea Domneasca, obiectiv important al unui oras cu o istorie deosebita si un rol important in Tara Romaneasca. Vizitam monumentele construite in se. 15-18. Incepem cu casa domneasca care dateaza la origini de pe vremea lui Mircea cel Batran. Trecem la unul din simbolurile orasului Turnul Chindiei construit sub Vlad Tepes. Urmeaza un sir de domnitori care dau amploare constructiilor remarcandu-se influenta lui Constantin Brancoveanu prin stilul lui arhicunoscut. Istoria trece monumentele prin numeroase incercari-incendii, razboaie, cutremure. In timp. unele sunt restaurate, cum este spre exemplu Turnul Chindiei reparat la mijlocul secolului 19, sau biserica domneasca restaurata la inceputul sec. 20. Urci, daca vrei mai multa miscare in Turnul Chindiei. Nu ai ce regreta. privelistea e impresionanta. Biserica Domneasca si Biserica Sfanta Vineri reintregesc ansamblul arhitectural. Esti coplesit de istoria lor, de pretioasele obiecte adapostite toate apartanand unor mari familii de voievozi romani.

Ni se face foame. Sunt cu gandul la masa de la manastirea Viforata. Plecam spre manastire strabatand cei cativa km prin sate frumoase, cu case ingrijite. Ajungem si prindem sfarsitul slujbei. Observ multi enoriasi care asteapta ca si mine invitatia la mesele de pomenire. Sala de mese nu e asa de mare incat sa incapa toata lumea asa ca. asteptam randul seriei noastre.

Profitam si vizitam manastirea afland cateva informatii importante. Manastirra se afla in satul Viforata, vietuitoarele ei fiind maicute si dateaza din sec. 15 avand printre ctitori pe Matei Inecatul fiul lui Radu cel Mare. Mai tarziu manastirea este refacuta in totalitate de catre Matei Basarab iar apoi de catre Constantin Brancoveanu. Numeroase cutremure distrug partial manastirea fiind insa refacuta de fiecare data. Remarcam acelasi stil bizantin intanlit in mai toate manastirile muntenesti. Unicitatea manastiri consta ca are doua starete de varste diferite, trei hramuri si trei ctitori. In manastire se remarca indeosebi icoana facatoare de minuni si catapeteasma. Manastirea are si un muzeu ca mai toate manastirile noastre cu multe obiecte religioase, icoane, obiecte de cult, carti. Suntem invitati la masa. Maicutele ne servesc simplu o gustare alcatuita din branza, salam de vara, oua fierte, rosii, masline cu o tuica de prune locala excelenta, apoi o ciorbita taraneasca de vita facuta la cazan buna, buna si sarmalute in foi de varza la care ni se da la alegere un vin rosu sau galbui din recolta proprie. Urmeaza cateva dulciuri si coliva. Excelent totul, simplu, gustos, natural si in armonie cu locul.

Ne tragem sufletul un pic si mergem nu prea departe la manastirea Dealul. Impunatoare, alata intr-o pozitie geografica excelenta manastirea este impresionanta prin arhitectura si dimensiuni. Ctitorie a lui Radu cel Mare manastirea te copleseste prin numarul mormintelor voievozilor munteni. Se afla aici mormintele lui Movila, Vlad cel Tanar, Patrascu Voievod, Radu cel Mare. Un loc aparte il constituie mormantul in care se afla capul lui Mihai Viteazul adus la manastire de la locul unde a fost ucis respectiv CampiaTurzii. Razboaiele, jafurile, cutremurele, transformarea in lagar de prizonieri turci. au influntat mult viata si evolutia manastiri. Abia pe la mijlocul sec. 19 manastirea este refacuta de George Bibescu. In anii din urma manastirea isi recapata rolul si stralucirea de veacuri. Merita amintit ca aici s-a infintat la inceputul sec. 20 liceul militar Nicolae Filipescu, avand printre elevi si pe regele Mihai. Manastirea Dealu oferta de la inaltimea sa o panorama extraordinara a imprejurimilor.

Obositi un pic dar incantati de plimbarea prin Targoviste si imprejurimi luam drumul linistit mai pe inserat spre casa.


[fb]
---
Trimis de sandu.53 in 26.08.10 15:20:46

VIZUALIZĂRI: 5551 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sandu.53); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Turnul Chindiei fotografiat din apropiere.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2600 PMA (din 2 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

dartax
[26.08.10 15:28:01]
»

Ma bucur sa vad cum arata gradina Zoo, fata de cea din Craiova unde animalele stau inghesuite in custi ca vai de ele, fiind in curs de desfiintare/refacere ...

Diaura*
[26.08.10 15:32:13]
»

@ dartax, pozele sunt ale lui crisi82d, de la alta poveste. Dar comentariul tau ramane valabil. Si in Bucuresti e jale mare la zoo.

webmaster77
[26.08.10 15:52:01]
»

@sandu. 53, review-ul a fost retusat pe ici pe colo, speram ca pe viitor sa nu mai abuzezi de punctele de suspensie care dau un look nu tocmai placut textului. de asemenea cate un enter din cand in cand (care sa denote un paragraf nou) este foarte binevenit.

LE: mutat la "Manastiri Oltenia & Muntenia", sectiune in care se potriveste foarte bine.

sandu.53AUTOR REVIEW
[26.08.10 15:59:35]
»

webmaster multumesc mult, retin precizarile... o zi buna

sandu.53AUTOR REVIEW
[26.08.10 16:01:40]
»

webmaster te rog pune un i la bunii, al 2-lea cuvant... din graba l-am pierdut...

webmaster77
[26.08.10 16:05:47]
»

rezolvat

magdalena
[21.09.10 12:58:43]
»

Interesante impresii, nu stiam nimic de aceasta manastire si nici de Targoviste mare lucru...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dartax, Diaura*, magdalena, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Târgoviște și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079881906509399 sec
    ecranul dvs: 1 x 1